8 Tips voor het Succes van een Nieuw Restaurant

8 Tips voor het Succes van een Nieuw Restaurant

Tips op zakelijk gebied voor nieuwe eigenaren van restaurants

Geplaatst door Michael Elkins de November 25, 2017

Nieuwe eigenaren van restaurants, kroegen, buurtcafés en andere voedselgerelateerde bedrijven hebben vele verschillende benaderingswijzen ten opzichte van cuisine en het creëren van een aantrekkelijke omgeving voor klanten. Echter, deze eerste regel is altijd van toepassing op elke culinaire onderneming — je leidt een bedrijf. Ongeacht jouw voorliefde voor eten, koken of klantcontact is het noodzakelijk dat je het bedrijf beheert als een solide bedrijfspraktijk om succes te hebben.

De beste eetgelegenheden laten het uitserveren van eten gemakkelijk lijken omdat de eigenaren, of de managers, dit behandelen alsof ze ten strijde trekken. De missie is om een geweldige ervaring te bieden aan elke klant. Dit houdt in dat de juiste sfeer moet worden gecreëerd in de eetzaal, zodat vriendschappelijkheid wordt aangemoedigd te midden van de gasten en uitstekend eten wordt geserveerd. Deze acht tips voor het beheren van jouw nieuwe bedrijf bevatten de volgende aanbevelingen:

1. Het Onderzoeken van Zakelijke Aspecten bij het Openen van een Nieuw Restaurant

Er zijn veel zakelijke details van belang die de nodige voorbereiding vereisen voordat je de deuren opent. Het is niet mogelijk om dit allemaal te omvatten in een algemeen bericht — vooral omdat sommige dingen niet overal ter wereld toepasbaar zijn. Desalniettemin zijn kosten en locaties overal essentieel. Je zal van tevoren de wettelijke vereisten moeten onderzoeken om een bepaald type bedrijf op te zetten dat je graag wilt runnen. Een aantal hoofdzaken om te onderzoeken zijn onder andere:

 • Welke verzekering is vereist en wat is aanbevolen voor jouw specifieke onderneming?
 • Welke machtigingen, vergunningen en inschrijvingen zijn noodzakelijk zoals bij het verkrijgen van autorisatie om omzetbelasting te innen, het in aanmerking komen bij kwalificaties voor voedselveiligheid, het aanvragen om alcohol te schenken en het registreren bij overheidsinstanties?
 • ERP en CRM software kunnen veel taken automatiseren en de verkoop doen stijgen, dus je zal moeten beslissen of je jouw bedrijf wilt automatiseren of handmatig wilt beheren.
 • Hoe zal je de boekhouding, loonlijst en rapportageverplichtingen beheren?
 • Welke veiligheidskwesties zul je tegenkomen?
 • Ga je alcohol, wijn en/of bier serveren? Hoe pak je de naleving van de regelgeving aan en hoe voorkom je risico’s?

2. Kies Een Thema en Culinair Concept

Kies een herkenbaar thema, concept en mission statement: dit zal helpen om jouw gewenste doelgroep te bereiken. Of het nou doorsnee eters, uitgaande urban vrijgezellen, sportfanaten, wijkbewoners, familiediners, gastronomen of zakenlui zijn.

3. Promoot Jouw Bedrijf op Social Media

Vandaag de dag hebben voedselgerelateerde bedrijven te maken met nieuwe uitdagingen om mond-tot-mondreclame aan te moedigen, want al generaties lang speelt dit een belangrijke rol voor eetgelegenheden. Deze referenties worden nu vaak digitaal gegeven en bezocht. Om te beslissen waar ze gaan eten bezoeken klanten restaurantbeoordelingswebsites, social media en platformen afkomstig van externe partijen. Dit is de reden waarom jouw bedrijf online een sterke positie zal moeten innemen.

4. Het Aanbieden van Klantvriendelijke Bestelmogelijkheden

Tegenwoordig onderzoeken klanten eetgelegenheden vaak op hun mobiele telefoons, dus je menu bekend maken online is cruciaal. Het opzetten van een speciale afdeling voor uitgaande bestellingen kan de activiteiten stroomlijnen en de bediening versnellen.

Een groeiend aantal restaurants bieden uitgebreide opties aan zoals bestellen via internet, telefonische bestellingen en soms kun je zelfs bestellen door middel van de eettafel zelf. Hoe meer manieren er beschikbaar zijn voor de klanten om iets te bestellen, des te sneller je omzet zal stijgen.

5. Het Bijhouden van Culinaire en Marketing Trends

Veel nieuwe eigenaren hebben een helder culinair concept in het hoofd, maar om nogmaals de eerste regel te herhalen, jouw culinaire operatie blijft een bedrijf. Praktisch gezegd zal het succes van je onderneming afhangen van een breed scala tevreden klanten, omdat bij etentjes mensen met vele verschillende soorten smaken aanwezig zullen zijn.

Dit betekent dat een slimme restauranteigenaar dingen met verschillende prijzen, gezonde alternatieven en opties voor klanten met speciale diëten zal aanbieden.

Eettrends ontwikkelen zich razendsnel. Een modern restaurant vraagt om een gezonder menu, aangepaste bereidingen en informatie over waar het voedsel vandaan komt. De farm-to-table trend is belangrijk, dus probeer lokale leveranciers te vinden indien mogelijk. Het is raadzaam om nationale, internationale en lokale eettrends te onderzoeken om de beste opties voor jouw concept, ruimte en klantprofiel te vinden.

Stel vast welke dinermogelijkheden er beschikbaar zijn in jouw omgeving en probeer een menu samen te stellen dat overeenkomt met het lokale aanbod. Maar verzin ook iets unieks wat andere concurrenten niet willen of kunnen aanbieden, zodat je juist opvalt.

6. Creëer een Georganiseerd Bedrijf

Jouw eetgelegenheid--ongeacht de keuken of het eetconcept--opereert vaak op een flinterdunne winstmarge dus is het cruciaal dat inventaris, afval, diefstal, portiegrootte en wanbeleid in toom worden gehouden. Elk ding op het menu moet worden opgedeeld in ingrediënten en geprijsd worden in overeenstemming met de huidige prijzen. Geleidelijke prijsstijgingen kunnen doeltreffend winstgevende producten doen veranderen in geldverlies, indien je niet regelmatig de kosten actualiseert. Kleine prijsstijgingen zijn makkelijker te accepteren voor klanten dan grotere, onregelmatige stijgingen.

Het reduceren van afval zal je bedrijf direct beïnvloeden omdat elk stukje afval de omzet rechtstreeks doet dalen. Het is onmogelijk om al het afval te reduceren, maar het is zeer belangrijk om op de situatie te letten om te zien hoe afval wordt gegenereerd. Indien jouw chefs, koks of keukenmedewerkers teveel fouten maken of te grote porties serveren is het noodzakelijk om dit gedrag te corrigeren.

Het organiseren van jouw bedrijf kan marges winstgevend maken en best verdienende bedrijven zeer lucratief laten zijn. Een doorlopende organisatie is essentieel omdat eettrends zich zo snel ontwikkelen. Dit is ook de reden waarom nauwkeurige boekhouding, efficiënte inventarisatie, portiecontrole, afval- en diefstaldetectie zo belangrijk zijn.

Proactieve managementtechnieken kunnen ook loonkosten reduceren door werknemers efficiënt in te roosteren en personeel op verschillende vlakken te trainen, zodat minder werknemers nodig zijn.

7. Managen van FOH en BOH Personeel

Het managen van personeel is meestal het grootste terugkerende probleem waar een restauranteigenaar mee te maken heeft. Hierom is het belangrijk om een commandostructuur op te zetten voor zowel de front-of-the-house (FOH) als de back-of-the-house (BOH). Succesvolle restaurants begrijpen dat hun personeel van cruciaal belang is, omdat ze rechtstreeks communiceren met de klanten en het eten bereiden.

De behoefte aan personeel zal fluctueren afhankelijk van het seizoen, speciale evenementen, het weer, lokale festivals, het aantal toeristen en andere factoren. Het vinden en trainen van geschikt personeel, het aannemen van seizoenskrachten en het werven van oproepkrachten voor noodsituaties kunnen benodigd zijn om een succesvolle culinaire onderneming op te bouwen.

Ook zijn er de technische aspecten van lonen, voordelen, zorgverzekeringen en planning om rekening mee te houden. Neem contact op met jouw lokale restaurantvereniging voor tips voor het inplannen, het beheren van de loonlijst en het voldoen aan de wettelijke vereisten voor werknemers.

8. Genereren van Alternatieve Inkomsten

Het aantal stoelen, de omzetratio’s en de snelheid van bestellingen afhandelen belemmeren vaak de bediening en de inkomensmogelijkheden. Veel ondernemers creëren daarom ook andere inkomstenstromen voor hun bedrijf. Dit zijn onder andere:

 • Interne en externe cateringmogelijkheden
 • Bestellingen thuisbezorgen
 • Voorbereid of voorgekookt voedsel om snel af te halen zoals lunchboxen, broodjes etc.
 • Gebottelde, ingeblikte en verpakte voedselproducten
 • Bezorgdiensten
 • Door restaurant geëxploiteerde foodtrucks
 • Verkopen van merchandise zoals bijvoorbeeld keukengerei en keukenapparatuur, kleding met het bedrijfslogo, souvenirs en producten met het lokale sportteam
 • Organiseren van feesten, meetings en speciale evenementen zoals (wijn)proeverijen
 • Food trucks om verschillende wijken rond te gaan en de reikwijdte te vergroten
 • Verkoop van banket, nagerechten en brood

Dit zijn slechts een klein aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden indien je een nieuw restaurant opent. Je kunt niet alles alleen doen, dus je zal orde op zaken moeten stellen. Door de boekhouding goed te regelen, software systemen aan te leggen voor het automatiseren van gegevens, te rapporteren en de bedrijfsprestaties te bewaken zet je een stap in de goede richting.

Het is tevens belangrijk om competent personeel vast te stellen, zodat verantwoordelijkheden op het gebied van management zowel front- en back-of-the-house worden gedelegeerd. Welkom op deze Restaurant Succes blog waar je essentiële informatie zal vinden over het openen en beheren van jouw onderneming.

Waiterio downloaden voor uw restaurant
Download