De Voordelen Van Het Ontwikkelen Van Een Professioneel Ondernemingsplan Voor Restaurants

De Voordelen Van Het Ontwikkelen Van Een Professioneel Ondernemingsplan Voor Restaurants

een ondernemingsplan stimuleert kritisch onderzoek

Geplaatst door Michael Elkins de December 9, 2017

Een restaurant openen is hard werken. Je liefde voor koken of mensen vermaken zal je droom niet automatisch veranderen in een levensvatbaar bedrijf. Dit is ook de belangrijkste reden waarom je een ondernemingsplan moet ontwikkelen. Van oudsher zijn ondernemingsplannen ontworpen om financiering rond te krijgen of potentiële investeerders tevreden te stellen. Maar zelfs wanneer je de hele onderneming zelf financiert, ondersteunt een ondernemingsplan je bij het herkennen en verhelpen van problemen op een proactieve wijze.

De voordelen van het creëren van een genormeerd ondernemingsplan voor je restaurant zijn onder andere het ontvangen van financiering, begrip voor de dingen waar je mee te maken zult hebben bij de opening en ook om inzicht te krijgen in belangrijke gegevens zoals concept, kernwaarden en de bedrijfsstrategie. Zodra je restaurant zich op nieuw terrein begeeft, fungeert je ondernemingsplan als een wegenkaart. Nadat de oprichting van je bedrijf kun je naar het ondernemingsplan verwijzen om te bekijken of je op schema zit of dat je de strategie moet aanpassen.

Belangrijke Onderdelen van Jouw Ondernemingsplan

Ondernemingsplannen volgen doorgaans een gestandaardiseerde indeling die kredietverleners en investeerders helpt om de belangrijke informatie te vinden die ze nodig hebben. De informatie bevat de gegevens over het bedrijf, de voorlopige begroting, de informatie over je concept, je ervaring en je financiële informatie. De volgende onderdelen zijn onmisbaar:

Samenvatting

De samenvatting is een introductie die het gehele ondernemingsplan samenvat. In dit gedeelte wil je de aandacht van de lezer vasthouden, want je legt de basisideeën van je restaurant uit. Je benoemt de stijl van het restaurant, de locatie, welke klanten je zult aantrekken en waarom jij geschikt bent om een restaurant te runnen. Je benoemt ook hoeveel geld jij en je partners investeren, hoeveel je nodig hebt en wanneer je de rentabiliteitsdrempel zal bereiken.

Concept

De kern van je concept en de mission statement moeten eenvoudig te begrijpen zijn. Bijvoorbeeld: Applebee's statement suggereert dat het bedrijf wil bijdragen aan de "groei, blijdschap en verrijking in alle levens waar we mee in aanraking komen." De keten heeft meer dan 1500 restaurants wereldwijd.

Het concept van je restaurant kan misschien fastfood, familiediners, gourmetfood voor urban hipsters, fast casual of fine dining zijn. Het is echter handig om een aantal ondernemingsplannen van restaurants door te lezen om een goede indruk te krijgen van de schrijfstijl, de opties voor de lay-out en de technologie die je restaurant nodig zal hebben.

Design

Design omvat zowel het interne als het externe ontwerp van jouw restaurant. Ook zijn dingen zoals het menu, de kleuren van het bedrijf, het logo en de materialen bij het afhalen onderdeel hiervan. Al deze dingen werken naadloos samen om je restaurant als merk neer te zetten. De kosten voor de inrichting en het materieel moeten worden berekend, maar ook de kosten voor het inhuren van een aannemer en andere ontwerpdiensten.

Menu en Service

Het is belangrijk om in te gaan op welk soort eten en drinken je wilt serveren, maar ook de wijze waarop het eten wordt geserveerd. Definieer wat uniek is aan jouw restaurant en waarom het succes zal hebben in het gebied waarin je het bedrijf positioneert. Voeg een voorbeeldmenu toe met geschatte prijzen, de kosten van het eten en gegevens over distributieketens. Hedendaagse trends geven vaak de voorkeur aan restaurants die lokale leveranciers en boerderijen gebruiken, dus probeer lokale bronnen te combineren in je plan. Maak daarom ook een gedetailleerd kostenoverzicht. Op dit punt is het tevens raadzaam om een logo te laten ontwerpen voor je restaurant, zodat dit kan worden toegevoegd in jouw ondernemingsplan.

restaurant budget calculator

Budget

Het is noodzakelijk om een gedetailleerd budget neer te zetten met onder andere een specificatie van indirecte kosten, huur, geschatte loonlijsten, belastingen, de kosten van ontwerp en herinrichting, marketinguitgaven, POS systeemkosten, verzekeringsdekkingen en hoe je om zult gaan met afval, diefstal en verspilling. Het draait erom dat je potentiële geldschieters —en andere stakeholders— te laten zien dat je veel moeite hebt gestoken in je planning. De kosten van voedsel kunnen oplopen tussen de 20 en 35 procent. Pizza restaurants hebben doorgaans de laagste voedselkosten en fine dining eetgelegenheden hebben de hoogste kosten.

SWOT Analyse

Er zijn altijd uitdagingen en kansen voor elk restaurant. Een goede planning helpt je jouw krachten, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart te brengen: dit noemen ze een SWOT-analyse. Het is belangrijk om dit uit te voeren - zowel voor jezelf als voor andere potentiële geldschieters.

Sterktes kunnen onder andere je netwerk van vrienden en kennissen, je locatie, je restaurantervaring en andere materiële en immateriële dingen zijn. Zwaktes kunnen zijn dat je geen bedrijfservaring hebt, of dat er teveel concurrentie aanwezig is van nabije restaurants. Kansen kunnen bijvoorbeeld het genereren van alternatieve inkomensstromen zijn: zoals het aanbieden van een bezorgdienst, catering op locatie en restaurantmerchandise op online en offline gebied. Bedreigingen kunnen onder andere een verouderde leverancier, natuurrampen, de activiteiten van je concurrenten of arbeidsongeschiktheid zijn. Het is aan te raden om een strategie te bedenken waarin je de meest voorkomende bedreigingen kunt afhandelen, zoals het verkrijgen van een verzekering.

Marketing Strategie

De tijd waarin je kon vertrouwen op mond-tot-mondreclame is over. Zelfs buurtbewoners gebruiken hun telefoon om restaurants te onderzoeken. Je klanten spenderen waarschijnlijk veel tijd op social media platformen, dus je moet wel verbonden zijn met hen. Het is belangrijk om een marketingplan te ontwikkelen voordat je het restaurant opent; en ook een planning te vormen om het momentum vast te houden.

Indien je van plan bent om een PR-team of reclamebureau in te huren, is het nu de juiste timing om dit te doen. Zo kunnen ze een referentie zijn in je ondernemingsplan. Tevens is het raadzaam om een advocaat in te huren die je bedrijfsstructuur bepalen en mogelijke gerechtelijke kwesties kan afhandelen. Je advocaat kan ook je ondernemingsplan nakijken en suggesties geven.

Voer een grondig onderzoek uit om erachter te komen wat voor soort publicaties je klanten lezen en welke social media platformen ze gebruiken. Beslis eventueel of je een geautomatiseerde loyaliteits- en beloningssysteem wilt inzetten voor je klanten.

Financiën, Specialisten en Adviseurs

Je kunt niet alles zelf doen dus je zult specialistische taken moeten delegeren; zoals het ontwerpen van je website, het op de markt brengen van je restaurant en de boekhouding van je financiën. Een boekhouder is zeer nuttig om je financiën op een rijtje te zetten en het budget te bewaken. Je zult misschien zelfs een professional inhuren om je ondernemingsplan te schrijven, maar je kunt online ook lege sjablonen vinden om je op weg te helpen.

Je boekhouder zal onder andere moeten weten hoeveel stoelen er zijn in je restaurant, de schatting voor het gemiddelde aantal gasten, het personeelsverloop, de strategie voor risicobeheer en de marketingplannen om nauwkeurige en redelijke voorspellingen te vormen.

In hedendaagse restaurants is het bijna verplicht om customer relationship management software (ofwel CRM) en enterprise resource planning software (ofwel ERP) te gebruiken. De andere optie is het klassieke back-of-the-house boekhoudsysteem.

De Finishing Touches

Eigenlijk bestaan er geen "finishing" touches, omdat je ondernemingsplan nooit af is. Telkens wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is zal je het regelmatig moeten bijwerken. Het is echter belangrijk om een professioneel document te maken met goede grammatica, zonder spelfouten en met een aantrekkelijke lay-out. Controleer je ondernemingsplan zorgvuldig om spelfouten, onjuistheden en typefouten te voorkomen.

Stijl is belangrijk. Wat je wilt bereiken is een doordacht, accuraat, rationeel en boeiend document. De beste ondernemingsplannen zijn helder, overzichtelijk, zelfverzekerd en relatief formeel. Probeer niet arrogant, slordig of volks over te komen. Je hebt te maken met zakenlui die weten waar ze naar op zoek zijn, dus weet zeker dat je het juiste kan aanbieden.

Waiterio downloaden voor uw restaurant
Download