Functioneel Interieurontwerp Voor Jouw Nieuwe Restaurant

Functioneel Interieurontwerp Voor Jouw Nieuwe Restaurant

functionaliteit overtreft esthetiek in het succes van restaurants

Geplaatst door Michael Elkins de November 28, 2017

Het restaurantwezen is niet zo eenvoudig als sommige starters denken. Het lijkt simpel: je moet gewoon lekker eten produceren in een aangename sfeer tegen een redelijke prijs. Echter, het bereiken van die doelen garandeert geen financieel succes. Er zijn veel factoren betrokken bij het bepalen of een restaurant winstgevend wordt. Volgens vele onderzoeken en enquêtes behoren restaurantinrichting en sfeer tot de topcriteria die beïnvloeden hoe winstgevend je bedrijf zal zijn.

De methodieken van restaurantinrichting kunnen enorm variëren; afhankelijk van je concept, keuken en budget. Maar één gebied is van cruciaal belang, ongeacht het esthetische ontwerp. Je restaurant moet soepel functioneren, anders ontstaan er onaanvaardbare vertragingen en problemen. Dit kan betekenen dat je een speciale ruimte nodig zult hebben voor klanten om afhaalbestellingen te plaatsen. Er moet beslist een makkelijke toegang tot badkamers en buiteneethoeken worden gecreëerd. De tafels mogen niet zo dicht bij elkaar staan dat serveerders en klanten zich niet vrij kunnen bewegen. Ook het plaats bieden aan rolstoelen, rollators en andere hulpmiddelen is essentieel.

Opslagruimte: Een Vaak Overzien Aspect Van Restaurant Inrichting

De inrichting van een restaurant beïnvloed alle aspecten van je bedrijf op twee manieren: het bepaalt de aantrekkingskracht aansluitend op de esthetische voorkeuren van de klant en het creëert efficiënte stromingspatronen die het koken, serveren en betalen van bestellingen vergemakkelijken. Het is echter belangrijk om geen esthetische belangen toe te laten ​​die efficiënte functionering kunnen aftroeven. Bijvoorbeeld: een schone en nette eetzaal met een centraal middelpunt heeft jouw voorkeur, maar je hebt ook opslagruimte nodig voor specerijen, glazen, bestek, afhaalbenodigdheden, hoge stoelen en extra zitplaatsen. Een prachtige gebogen wand of centraal aquarium kunnen dienen als een uitstekend middelpunt dat klanten aanmoedigt om selfies te nemen en die te delen. Maar beide kenmerken kunnen klanten en serveerders hinderen omdat ze mogelijk de vlotte stroom van intern verkeer blokkeren.

Opslagruimte is van cruciaal belang voor zowel de inrichting van de front-of-the-house als de back-of-the-house. Misschien wil je zelfs duidelijke paden creëren van het laadstation naar de opslaggebieden. Indien jouw opslag is gesitueerd in de kelder of op de bovenverdieping, kan het installeren van een goederenlift een van de verstandigste investeringen zijn.

Functionele Restaurant Inrichting Kwesties

Een veel voorkomend probleem is dat niemand in een bepaald gebied of aan een bepaalde tafel wilt zitten. Je kunt dit probleem oplossen door voor de opening van je restaurant aan elke tafel te gaan zitten en op het uitzicht te letten. Als een tafel zich te dicht bij het keukenverkeer lijkt te bevinden, of geen zicht heeft op andere gasten, kunnen aanpassingen nodig zijn. Het comfort van je gasten is van cruciaal belang. Het kan dus zelfs nodig zijn om verschillende eetruimtes te creëren die aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten klanten, zoals mensen die een intiem diner willen ervaren en mensen die in grote groepen komen. De details van je inrichting zijn afhankelijk van je concept, die misschien wel in een van de volgende categorieën valt:

 • Fastfood
 • Casual
 • Fast casual
 • Fine dining
 • Modern
 • Gastropub
 • Buurtbar en -grill
 • Binnen/buiten
 • Cafés en bistro's
 • Fusion keuken

Dit is maar een voorbeeld, alleen het is duidelijk dat een fusionkeuken restaurant waarschijnlijk zou bestaan uit inrichtingselementen van beide keukens. Restaurants met een binnen- en buitengedeelte zouden een ruimte kunnen inrichten die zorgt voor een eenvoudige toegang tussen de verschillende ruimtes. Afzonderlijke werkstations voor serveerders kunnen de drukte van werkverkeer verminderen. Er zijn verschillende belangrijke aandachtspunten aanwezig bij het ontwerpen van de functionaliteit, waaronder:

 • De bar en wachtruimte
 • Entrees en garderoberuimtes
 • Hoofdeetzaal
 • Speciale ruimtes om te dineren, zoals ruimtes voor groepsbijeenkomsten, buffetten en privékamers
 • Werkstations voor serveerders
 • Inrichting van de keuken
 • Gebieden voor afhaalbestellingen

Sommige restaurants bieden nu bepaalde afhaalmogelijkheden aan de voorkant van het restaurant, buiten, in verkoopautomaten en zelfs op nabijgelegen locaties, zoals drukke fabrieken of kantoorgebouwen. Het is belangrijk dat je deze ruimtes zo inricht dat ze passen bij het ontwerpconcept van jouw restaurant.

Betalen Van Rekeningen En Afhaalbestellingen Regelen

Het regelen van betalingen en het uitvoeren van afhaalbestellingen kan serieus de doorstroming van een restaurant belemmeren - vooral tijdens de lunch, wanneer mensen beperkt de tijd hebben om te eten. Lange rijen bij de kassa of bij het afhaalgedeelte kunnen de paden naar het toilet of de in- en uitgangen blokkeren. Deze onvoorziene rijen kunnen ook het vlotte verloop van serveerders tussen de keuken en de eettafels hinderen. Uiteraard kunnen moderne kassasystemen die tablet- en smartphonebestellingen en zelfs prepaid- en tafelbetalingen toestaan deze problemen beperken. Zo worden eenvoudige ontwerpfouten gereduceerd tot hanteerbare operationele kwesties.

chefs at work

De Keuken Van Het Restaurant

Restaurantkeukens hebben meestal weinig ruimte en ongeacht hoe groot je keuken is, de behoefte zal snel toenemen om alle beschikbare ruimte te gebruiken. Professionele chefs - degenen die echt begrijpen dat restaurants bedrijven zijn - zullen genoegen nemen met minder gadgets en apparaten. Er moet gereedschap worden gekozen dat aan meerdere culinaire behoeften kan voldoen. Jij en je personeel zullen manieren moeten bedenken om ervoor te zorgen dat elk gebied in de keuken op zijn minst een tweevoudig doel dient. Enkele van de beste ruimtebesparende strategieën in restaurantkeukens zijn:

 • Bewaar gereedschap met soortgelijke functies samen: een ontbrekend stuk gereedschap kan dan eenvoudig worden vervangen door iets vergelijkbaars in een haastige situatie.
 • Teken of plak schaduwcontouren om het opslaan en vinden van het juiste gereedschap te vereenvoudigen.
 • Richt keukenstations in op strategische wijze voor het snijden, voorbereiden, frituren, bakken, broodjes klaarmaken, het warm houden van bereide gerechten, het bewaren van gekoelde producten en het opmaken van borden.
 • Verticale ruimtes en planken kunnen het vinden van essentiële gereedschappen en apparatuur vergemakkelijken, dus pas lege muren en kastdeuren aan om belangrijke messen en gereedschappen op te bergen.
 • Een opgeruimd pad naar de opslagruimte toe is voor het afwaspersoneel ook cruciaal tijdens drukke diensttijden.
 • Schappen onder de werktafels zijn ook belangrijke opslagruimtes.
 • Richt je restaurant op zo'n manier in dat de meest gebruikte gekoelde ingrediënten beschikbaar zijn op de bereidingstafels, binnen handbereik.
 • Ontwerp kookprocessen zodanig dat je koks zo min mogelijk hoeven te verplaatsen.
 • Afwegingen zijn soms noodzakelijk - zoals het aanvaarden van een verminderd energierendement door vriezers in de buurt van friteuses te plaatsen, voor een betere frituurefficiëntie.

Soms is meer drastische actie nodig als de keuken erg klein is. Mogelijk moeten er muren worden afgebroken om de beschikbare ruimte uit te breiden of zal het menu moeten worden ingeperkt. Restaurants met kleine keukens hanteren vaak de strategie om zoveel mogelijk voedsel van tevoren te bereiden.

Je Bar Promoten Door Aanvullende Inrichting Functies

Bars lopen vaak voorop bij het aantrekken van een specifiek type klanten - jonge urban professionals en millennials, trendy clubhoppers en bargangers. Uit een onderzoek bleek dat 68 procent van de restaurantklanten bereid is om hun hele avond door te brengen in een restaurant met een aantrekkelijke bar. Het specifiek inrichten voor een barpubliek omvat het creëren van een comfortabele ruimte waar mensen kunnen eten of drinken. Misschien is het nodig om een ​​aparte bereidingszone in te richten om de efficiëntie te bevorderen bij het bestellen van eten aan de bar. Je hebt misschien een aantal zeer gespecialiseerde gereedschappen nodig voor het stylen van voedsel en om je eigen vlees te verwerken. Ook kun je karakteristiek eten maken en dranken serveren met behulp van moleculaire gastronomie.

Geef De Ruimte Aan Jouw Restaurant Om Te Veranderen

Restaurants zijn als een tweede huis voor veel klanten. Daarom is het belangrijk om de ruimte te geven aan seizoensgebonden ontwerpen om verschuivingen in eetgewoonten een plaats te bieden. Ook is het promoten van het seizoen en het aanpassen van inrichtingselementen op feesten, speciale gelegenheden en zakelijke bijeenkomsten van belang. Modulaire ontwerpen - hoewel duurder - kunnen op lange termijn goedkoper blijken te zijn dan als je regelmatig het interieur moet aanpassen.

Je Ontwerpbudget Plannen

De beste strategie is om eerst met het oog op functionaliteit te ontwerpen, zodat je niet te gehecht raakt aan een bepaald esthetisch ontwerp. Je moet rekening houden met het merk, het concept en het soort service dat je zal bieden. Fine dining vereist bijvoorbeeld een grotere investering in de inrichting dan een buurtrestaurant of fastfoodbedrijf. De kosten voor het bouwen van een restaurant variëren afhankelijk van locatie en concept, maar gemiddeld kost het tussen de €7 en €22 euro per vierkante meter. De inrichting neemt doorgaans ongeveer 10 procent van het bouwbudget voor zijn rekening, maar je zal meer uitgeven aan een gastronomisch restaurant of een plaats met live entertainment.

Indien je eerst gaat voor functionaliteit, is het eenvoudiger om esthetische ontwerpen te bedenken die je restaurant onderscheiden. Wanneer zowel functionaliteit als esthetisch ontwerp naadloos samenwerken kan het resultaat buitengewoon aantrekkelijk en winstgevend zijn. Ongeacht hoe geweldig je restaurant er ook uitziet of hoe fantastisch het eten is, het succes zal toch afhankelijk zijn van naadloze functionaliteit, efficiënte service, snelle bereidingstijd en klantcomfort. Je wilt je nooit in een positie bevinden waarin je functionaliteit probeert te bouwen in een vooraf gedefinieerd esthetisch ontwerp.

Waiterio downloaden voor uw restaurant
Download