Menu Techniek: de Meest Invloedrijke Jarketingtool van Jouw restaurant

Menu Techniek: de Meest Invloedrijke Jarketingtool van Jouw restaurant

engageer gasten met culinaire informatie

Geplaatst door Michael Elkins de December 26, 2017

Voor veel aspirant-restauranteigenaren klinkt menu-techniek te complex. Maar in het verleden hebben slimme restauranteigenaren reeds sommige van deze technieken gebruikt, al vanaf toen huifkarren voedsel bezorgden als de eerste “pop-up” restaurants. Marketingborden, aantrekkelijke foto's van voedingsmiddelen en boeiende beschrijvingen zijn altijd al onderdeel geweest van de restaurantervaring. In de huidige digitale cultuur waarin mensen een korter concentratievermogen hebben, is aandacht voor de ontwerpelementen en promotiestrategieën van je menu essentieel voor het maximaliseren van de omzet en winst.

Restauranteigenaren hebben altijd de belangrijkste menu-onderdelen en speciale gerechten benadrukt. Menu “techniek” gaat alleen nog een stapje verder door aangetoonde technieken te systematiseren en klantonderzoek te verwerken. Zo worden klanten aangemoedigd om duurdere artikelen te kopen. Ook kunnen onderdelen die niet veel worden verkocht, maar wel essentieel zijn, op het menu blijven omdat ze klanten aantrekken.

Je menu is de primaire marketingtool van het restaurant, dus het is belangrijk om de invloed ervan te optimaliseren. Het is raadzaam om te beginnen met het toepassen van menu-techniek tijdens het planningsproces van het restaurant. Op die manier kun je een voorbeeldmenu opstellen, dat je kunt gebruiken om potentiële investeerders te tonen hoe goed je de bedrijfsstrategie hebt gepland.

Jouw Daadwerkelijke Winst Kan Met 15% of Meer Stijgen

Met menu-techniek kun je de voedselkosten in balans brengen en de opbrengsten van rekeningen laten stijgen stijgen door op suggestieve wijze desserts, soepen, hapjes en à-la-cartegerechten te verkopen. Eén studie toonde aan dat het gebruik van een simpele menu-techniek de winst kan verhogen met 15% of meer, volgens een toonaangevende menu-drukkerij. Dit voordeel kan van toepassing zijn op menuborden, digitale borden, online menu's en speciale menu's zoals wijnkaarten, dessertkaarten, enz.

Eenvoudige Stappen om te Beginnen Met Het Gebruiken van Menu Techniek

De eerste stap is het beoordelen van elk onderdeel op je menu. In wezen moet je een kostenanalyse uitvoeren, inclusief de bijbehorende arbeidskosten, en bepalen wat je populairste en winstgevende onderdelen zijn - of waarvan je denkt dat het zal worden. Het bepalen of inschatten van winstgevendheid en populariteit zal elk onderdeel in één van de volgende vier kwadranten plaatsen:

 1. Winstgevend en Populair

  Dit is simpel. Je menu moet deze onderdelen benadrukken als toppositie. Je kunt ook menu-bijlagen gebruiken om complexe en intrigerende verhalen te vertellen.

 2. Populair maar Niet Winstgevend

  Dit omvat bijvoorbeeld comfort food en eenvoudige burgers met friet. Echter vallen gourmetburgers en pizza vaak in het eerste kwadrant omdat ze erg winstgevend kunnen zijn. Je zou manieren kunnen bedenken om alle tweede kwadrantonderdelen rendabeler te maken. Voorbeelden zijn dan het aanbieden van duurdere proefschotels, het gebruik van minder dure ingrediënten en een reeks optionele toevoegingen.

 3. Winstgevend maar Niet Populair

  Dit is waar je jouw kennis van marketing gebruikt om onderdelen als dagelijkse of wekelijkse specials te promoten, zodat het aantal bestellingen kan stijgen.

 4. Niet Winstgevend en Niet populair

  Dit zijn onderdelen die je kunt overwegen te verwijderen, tenzij er een dringende reden is om ze te behouden. Er moet echter wel iets onderaan de lijst staan, dus houd zorgvuldig rekening met deze onderdelen. Worden ze gemaakt met snel beschikbare basisbenodigdheden of hebben ze speciale ingrediënten nodig? Zijn de ingrediënten van een van deze onderdelen zeer bederfelijk? Trekken ze influencers aan die andere gasten meenemen? Veel van de onderdelen op het kindermenu vallen in deze categorie, maar moeten op het menu blijven om familiediners aan te trekken.

Het doel van techniek - sinds iets altijd onderaan de lijst staat - is om de kloof tussen je beste en slechtste verkopen te verkleinen tot een zo klein mogelijke hoeveelheid.

Deel Je Menu Op in Categorieën

Menu's zijn meestal onderverdeeld in categorieën zoals rundvlees, kip, gevogelte, pasta, speciale hoofdgerechten, zeevruchten, dranken, desserts, vegetarische gerechten en overigen. Je kunt menu-onderdelen ook indelen op ontbijt, lunch en diner of zelfs afzonderlijke menu's gebruiken. Elke onderverdeling moet volgens de vier kwadranten worden verdeeld om de voordelen van menu-techniek te kunnen gebruiken.

Je menu maximaliseert niet alleen de verkoop, maar trekt ook nieuwe en terugkerende klanten aan. Sommige restaurants plaatsen hun menu's op het raam om voorbijgangers aan te trekken. De meeste succesvolle restaurants verspreiden het menu op hun websites en op andere platforms, zoals korting- en beoordelingswebsites en social media platforms.

“mensen

Het Beste Gebruik van Ontwerp en Structuur voor Menu's

Je hebt waarschijnlijk al ooit eens gehoord dat door het verminderen van één cent een psychologisch voordeel kan worden behaald - zoals het aanrekenen van €2.99 in plaats van €3.00. Er zit een kern van waarheid in deze filosofie, maar toch heeft het de neiging om beter te werken voor fastfood-, informele en buurtrestaurants. Andere algemene uitgangspunten van menu-techniek zijn:

 • Benadruk Je Best Verkopende Onderdelen

  Door menu-onderdelen te omkaderen trek je de aandacht. Sommige mensen lezen elk menu-onderdeel, maar velen nemen genoegen met het eerste aantrekkelijke gerecht dat hun aandacht trekt.

 • Gebruik Beschrijvingen op Strategische Wijze

  Tenzij je restaurant gespecialiseerd is in gourmetkaastosti’s, wil je geen alinea vol schrijven over een simpele tosti. Schrijf echter wel langere beschrijvingen over hoofdonderdelen zoals Lobster Thermidor, Pekingeend, Cassoulet, Paella, Louisiana Gumbo of een kenmerkende steak. Maak gebruik van boeiende teksten en plaats afbeeldingen van aantrekkelijke borden en schotels. Noem de merknamen van belangrijke ingrediënten, of beschrijf de bereidingstechnieken indien het relevant is. Eten wordt beter verkocht als er een verhaal achter zit.

 • Vermijd Kolommen die op Rekenbladen Lijken

  Vermeld prijzen liever niet in kolommen, omdat ze mensen ertoe aanzetten om de laagste prijs te zoeken. Veel restauranteigenaren raden aan om geen valutatekens te gebruiken maar om simpele cijfers te plaatsen, twee spaties nadat de tekst is geëindigd.

 • Het Laatste Onderdeel Krijgt Meer Aandacht

  De eerste twee of drie onderdelen in de lijst krijgen de meeste aandacht, maar daarna zullen de meeste gasten naar het laatste onderdeel kijken. Dit is dus een goede plek om een iets uit kwadrant één of twee te betrekken. Het is beter om de lijsten kort te houden door ze te beperken tot vijf of zes onderdelen, om daarna met een nieuwe onderverdeling voor andere onderdelen verder te gaan.

 • De Ontwerp Infrastructuur van Het Menu

  Je menu moet jouw interieurontwerp infrastructuur aanvullen terwijl het ook je ideale klant moet weerklinken. Het menu kan bijvoorbeeld een gelamineerde enkele pagina zijn, of een ontwerp met meerdere panelen en een aantrekkelijke omslag. Mensen nemen snellere beslissingen bij een menu met één paneel. Dit kan van belang zijn indien snelle omzet je doel is. Een menu met twee panelen is het meest populair, omdat het je een sterke controle geeft over hoe elk onderdeel wordt gepresenteerd. Uitgebreide menu's kunnen leiden tot minder invloed op de beslissing van de gast. Je kunt de opzet met twee panelen echter nog altijd effectief gebruiken in menu's met meerdere pagina's.

 • De Gevaren van Het Accentueren van Het Hoogst Geprijsde Menu-Onderdeel

  Als je een duur onderdeel hebt dat geen overeenkomsten vertoont met je andere prijzen, kan het een fout zijn om het te accentueren als het belangrijkste middelpunt. De reden hiervoor is omdat klanten kunnen denken dat je prijzen te hoog zijn.

 • Gebruik Genoeg Menu Panelen om Succesvol te Zijn

  Ondanks het risico dat je de controle verliest is het belangrijk om voldoende menupanelen te gebruiken, zodat elk menu op de juiste manier wordt aangeboden. Indien nodig kun je bijvoorbeeld de lay-out met twee panelen gebruiken voor voorgerechten en een andere lay-out van twee pagina's voor broodjes, bijgerechten, desserts en dranken.

 • Gebruik Afbeeldingen

  Het gebruik van hoge kwaliteit afbeeldingen van je eigen eten kan de verkoop van een onderdeel laten stijgen tot wel 30%.

 • Marketinginitiatieven

  Je kunt je eigen creativiteit gebruiken om de verkoop van onderdelen in kwadranten drie en vier te vergroten. Deze onderdelen kunnen worden aangeboden als dagelijkse special, of je kunt een stimulans creëren om ze te bestellen door ze aan te bieden met een gratis drankje of dessert.

 • Het Bijhouden van Restaurant Trends

  Je menu zou moeten worden veranderd indien nieuwe onderdelen populair worden en oudere onderdelen minder in trek zijn. De kosten en winstgevendheid veranderen ook, dus het is belangrijk om je menu regelmatig opnieuw te evalueren.

Suggestieve Verkooptips

Het is raadzaam om je personeel voor te lichten over hoe je menu is ontworpen om te werken, zodat zij slimme aanbevelingen kunnen doen. Nieuwe klanten kunnen bijvoorbeeld gestuurd worden naar de populairste onderdelen, omdat ze meer geneigd zijn ervan te genieten. Vaste klanten die altijd de populaire onderdelen bestellen kunnen worden aangemoedigd om winstgevend maar minder populair eten uit te proberen.

Goedkoop geprijsd eten kan worden voorgesteld als toevoeging om het totale bedrag van de rekening te verhogen. Je personeel zal meer tijd hebben voor de interactie met klanten wanneer zij hun bestellingen eenvoudig vanaf een telefoon of tablet kunnen plaatsen met behulp van een intuïtief mobiel kassasysteem.

Je menu kan klanten wijzen op betere voedselkeuzes terwijl ze tegelijkertijd worden voorgelicht over de culinaire cultuur, de voedingswaarde van menu-onderdelen en de voor- en nadelen van bereidingstechnieken. Dit is de reden waarom je menu de functie heeft als je meest waardevolle, niet-menselijke hulpbron.

Er zijn dingen in het restaurantbedrijf die je niet altijd onder controle hebt; bijvoorbeeld indirecte kosten, huur, apparatuurkosten, verzekeringen en personeelskosten. Je kunt echter je winst verhogen, herhalingsaankopen aanmoedigen en nieuwe klanten aantrekken met een goed ontworpen en sterk gepromoot menu.

Waiterio downloaden voor uw restaurant
Download