Функционални дизајн ентеријера за Ваш нови ресторан

Функционални дизајн ентеријера за Ваш нови ресторан

функционалност преварила естетику у успјеху ресторана

Објавио Michael Elkins дана November 28, 2017

Посао ресторана није тако једноставан као што неки почетници мисле. Изгледа једноставно - само треба да направите добру храну у пријатној атмосфери по разумној цени. Међутим, постизање тих циљева неће гарантовати финансијски успех. Многи фактори су укључени у одређивање да ли ресторан постаје профитабилан. Према многим студијама и истраживањима, дизајн ресторана и амбијент су међу највишим критеријима који утичу на то како ће ваш профит бити профитабилан.

Методологије дизајна ресторана могу да се разликују на основу вашег концепта, кухиње и буџета, али једна област је од највећег значаја без обзира на естетски дизајн. Ваш ресторан мора да функционише глатко, или ће бити неприхватљивих кашњења и проблема. То може значити да вам је потребан наменски простор за купце да поставите налоге за извршење. Дефинитивно морате створити једноставан приступ купатилима и отвореним благаваоницама. Ваши столови не смеју бити толико близу да се сервери и купци не могу слободно кретати. Нужно је и смештај инвалидских колица, шетача и других помоћних уређаја.

Простор за складиштење: често превиђени аспект дизајна ресторана

Дизајн ресторана утиче на све области вашег ресторана на два начина - позивајући се на естетске жеље купаца и креирање ефективних образаца тока који олакшавају кување, сервирање и плаћање налога. Важно је, међутим, да не допуштате естетским забринутостима да заглушују ефикасну функционалност. На пример, можда би била пожељна чиста, незаштићена трпезарија са централном фокалном тачком, али су вам потребни простори за одлагање чаша, чаша, сребрних предмета, материјала за одлагање, високих столица и додатних сједења. Прекрасан закривљени зид или централни акваријум може послужити као изврсна фокална тачка која охрабрује купце да узму и поделе себе, али било која одлика може ометати купце и сервере блокирањем ефикасног протока унутрашњег саобраћаја.

Складиштење је од кључног значаја за дизајн куће и куће. Можда ћете такође желети да креирате јасне стазе са утоварног пристаништа на подручја за складиштење. Ако имате спремиште у подруму или на горњој етажи, постављање теретног лифта може бити једна од најмањих инвестиција које сте направили.

Питања функционалног дизајна ресторана

Један уобичајени проблем је тај што нико не жели да седи на одређеном подручју или на одређеном столу. Можете да решите проблем са овим проблемом пре отварања ресторана тако што ћете седети за сваку столицу и обратити пажњу на приказ. Ако се један сто изгледа преблизу саобраћаја у кухињи или нема погледа на друге посетиоце, можда ће бити потребно прилагођавање. Комфор ваших гостију је критичан, па би можда било неопходно створити неколико подручја за трпезарије које привлаче различите типове купаца - као што су они који желе интимну вечеру и оне који међусобно комуницирају у великим групама. Ваши детаљи о дизајну ће зависити од вашег концепта, који може бити у једној од следећих категорија:

 • Ресторан брзе хране
 • Узрочно
 • Брзо цасуал
 • Фине Дининг
 • Модеран
 • Гастропуб
 • Неигхбоурхоод бар и роштиљ
 • Затворени отвореном
 • Кафеи и бистро
 • Фусион цуисине

Као пример, јасно је да ресторан ресторана фузије вероватно укључује елементе дизајна из обе кухиње. Унутрашњи / отворени ресторани могу дизајнирати простор који ствара једноставан приступ између области. Одвојене серверске станице могу смањити промет са серверима уназад. Постоји неколико критичних области које треба размотрити приликом пројектовања за функционалност, а то укључује:

 • Бар и чекање
 • Подручја за контролу улаза и капута
 • Главна трпезарија
 • Специјалне области за обједовање, као што су простори за групне састанке, бифее и приватне собе
 • Серверске станице
 • Дизајн кухиње
 • Подручја за постављање налога за извршење

Неки ресторани сада нуде одређене предмете за одлазак испред ресторана, на отвореном, у продавницама аутомобила, па чак и на оближњим локацијама као што су фабричке фабрике или пословне зграде. Важно је да дизајнирате ове просторе тако да одговарају вашем дизајнерском концепту у ресторану.

Плаћање провјера гостију и поруџбина

Преузимање налога за плаћање и извршење може стварно ометати проток ресторана - нарочито у време ручка када људи имају ограниченије време за јело. Дугачке линије у благајни или ПОС станици могу блокирати путање до тоалета или улаза и излазити. Ове импромптивне линије такође могу блокирати ефикасан напредак сервера између кухиње и столова. Наравно, савремени ПОС системи који омогућавају наручивање таблета и смарт телефона и припејд и обострано плаћање могу смањити ове проблеме од основних недостатака дизајна до управљачких оперативних проблема.

кувари на послу

Кухиња ресторана

Кухиње ресторана су обично кратке у свемиру, и без обзира колико вам је велика кухиња, ваше потребе ће се брзо проширити и користити све расположиве просторије. Професионалци кувари - они који заиста разумеју да су ресторани - бизнисмени - имају везе са мање уређаја и уређаја. Треба изабрати опрему која може испунити више кулинарских потреба, а ви и ваше особље требате планирати начине да свака област у кухињи послужи најмање дупло. Неке од најбољих стратегија штедње простора у ресторанима кухиње укључују:

 • Чувати алате са сличним функцијама заједно - алат који недостаје лако се може заменити нечим сличним у ситуацији журбе.
 • Нацртајте или скривите сенке како бисте поједноставили чување и проналажење правог алата.
 • Дизајнира кухињске станице стратешки за резање и припрему дужности, пржење, сушење, прављење сендвича, одржавање загрејане припремљене хране, складиштење фрижидера и обраду.
 • Вертикални простори и полице могу олакшати проналажење основних алата и опреме, тако да поновите празне зидове и врата кабинета за складиштење основних ножева и алата.
 • Јасан пут до простора за чување особља за прање судова је такође критичан током радног времена.
 • Полице под радним столовима такође су важне области складиштења.
 • Дизајнирајте свој ресторан тако да најчешће кориштени фрижидери садрже на располагању у сендвич столовима и досијеима.
 • Дизајнирајте процес кувања тако да ваши кувари треба да се крећу што је мање могуће.
 • Понекад је неопходно трговање - као што је прихватање смањене енергетске ефикасности лоцирањем замрзивача близу дубинских фритеза за већу ефикасност пржења.

Понекад је потребно драстичније деловање ако је ваша кухиња врло мала. Можда ће вам требати рушење зидова како бисте проширили расположиви простор или избегли свој мени. Препоручивање што је више хране унапред је још једна стратегија коју запошљава велики број ресторана са малим кухињама.

Промовисање вашег бар помоћу комплементарног дизајна

Барови често воде пут ка привлачењу одређене врсте клијентела - младих урбаних професионалаца и миленијала, трендовских клубских хопера и барских гусара. Једна студија показала је да је 68 посто купаца ресторана спремно провести целу ноћ у ресторану који има атрактивну шанку. Пројектовање за гомилу људи укључује стварање удобног простора где људи могу да једу или пију. Можда је неопходно дизајнирати посебну област за припрему хране како би промовисала ефикасност у наручивању хране у бару. Можда ће вам требати неки високо специјализирани алати и опрема за стајање хране за обраду сопствених меса и креирање потписа хране и пића користећи молекуларну гастрономију.

Омогућавање промене свој унутрашњи укус

Ресторани су други домови за многе купце, и као такав је важно омогућити сезонске пројекте да примене смене у трпезаријским навикама, промовишу сезону и прилагођавају дизајнерске карактеристике за забаве, посебне прилике и пословне састанке. Модуларни дизајнери - иако скупљи - могу се с временом показати јефтиније ако морате често мењати свој унутрашњи декор.

Планирање буџета за дизајн

Најбоља стратегија је да прво направите функционалност тако да не постанете превише везани за одређени естетски дизајн. Морате размотрити бренд, концепт и врсту услуге коју ћете пружити. На примјер, фино трпезарија захтијева већу инвестицију у дизајн него ресторан у суседству или брза храна. Трошкови изградње ресторана се разликују у зависности од локације и концепта, али просек се креће између $ 85 и $ 300 УСД. Дизајн обично узима око 10 одсто буџета за изградњу, али ћете трошити више за фино трпезаријски ресторан или место са забавом уживо.

Ако прво планирате функционалност, онда ће бити лакше прилагодити естетске дизајне који разликују ваш ресторан. Када и функционалност и естетски дизајн раде заједно, резултат може бити изузетно привлачан и профитабилан. Без обзира колико одлично изгледа ваш ресторан и како је дивна храна, ваш успјех зависи од беспрекорне функционалности, ефикасне услуге, брзог времена припреме и удобности купаца. Никада не желите да будете у положају где покушавате да изградите функционалност у унапред дефинисан естетски дизајн.

Преузмите Ваитерио Фор Иоур Рестаурант
Преузимање