Διαρρύθμιση εμπορικής κουζίνας και χώροι ενός εστιατορίου

Διαρρύθμιση εμπορικής κουζίνας και χώροι ενός εστιατορίου

Μάθετε εδώ για τους διαφορετικούς χώρους ενός εστιατορίου και τις καλύτερες εμπορικές διατάξεις κουζίνας

Δημοσιεύτηκε από Victor Delgadillo την 31 Οκτωβρίου 2021

Δεν γνωρίζετε τους διαφορετικούς χώρους ενός εστιατορίου;

Τα εστιατόρια έχουν πολύπλοκες κατόψεις που τμηματοποιούν τις διάφορες περιοχές με λειτουργικό τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εξυπηρέτησης και παραγωγής.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για:

  • Οι διαφορετικοί χώροι ενός εστιατορίου
  • Τα είδη των κουζινών εστιατορίων
  • Και θα σας εξηγήσω εν συντομία πώς μπορείτε να σχεδιάσετε λειτουργικούς χώρους για το εστιατόριό σας

Η εσφαλμένη διανομή των χώρων του εστιατορίου σας μπορεί να είναι επιζήμια για την επιχείρησή σας, την εξυπηρέτηση, την άνεση των πελατών και πολλά άλλα.

Δεν είστε σίγουροι αν κάνετε λάθη στο σχεδιασμό σας; Μάθετε εδώ!

Χώροι ενός εστιατορίου

Χώρος εξυπηρέτησης εστιατορίου

Ένα εστιατόριο χωρίζεται κυρίως σε δύο τομείς: εξυπηρέτηση και παραγωγή .

Ο χώρος εξυπηρέτησης είναι η τραπεζαρία , ή ο μπροστινός χώρος του εστιατορίου, όπου σερβίρεται φαγητό στους πελάτες.

Ο χώρος παραγωγής είναι όπου παρασκευάζονται τα τρόφιμα , όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εργάτες και πολλά άλλα.

Εδώ θα μιλήσω πιο σε βάθος για αυτούς τους κύριους τομείς.

Χώροι εξυπηρέτησης σε ένα εστιατόριο και συμβουλές για να το σχεδιάσετε καλύτερα

Ευρύχωρος χώρος εξυπηρέτησης εστιατορίου

Ο χώρος εξυπηρέτησης ενός εστιατορίου πρέπει να προσφέρει τη μεγαλύτερη άνεση και άνεση στους καλεσμένους σας.

Αυτή η περιοχή μπορεί να υποδιαιρεθεί με διάφορους τρόπους για να φιλοξενήσει άλλα μέρη του εστιατορίου, για παράδειγμα την είσοδο, το μπαρ, τα μπάνια και άλλα.

Για να σχεδιάσετε την περιοχή εξυπηρέτησης ενός εστιατορίου πρέπει να έχετε υπόψη σας διάφορες πτυχές:

  • Πρέπει να σχεδιάσετε έναν άνετο, ανοιχτό και ευρύχωρο χώρο που να επιτρέπει στο εστιατόριο να κινείται χωρίς να φοβάται ότι θα σκοντάψει σε οτιδήποτε.
  • Θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο για τα τραπέζια και τους διαδρόμους μεταξύ κάθε τραπεζιού. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι σερβιτόροι και οι σερβιτόροι να έχουν αρκετό χώρο για να μετακινηθούν.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τραπέζια και καρέκλες που είναι αρκετά άνετα και στιβαρά, αλλά και ελαφριά.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τραπέζια διαφορετικών μεγεθών για να φιλοξενήσετε οικογένειες ή μεγάλες ομάδες.
  • Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ακριβείς μετρήσεις για να τακτοποιήσετε σωστά όλα τα αντικείμενα.
  • Είναι επίσης καλή ιδέα να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως και το τεχνητό φως για να δημιουργήσετε την ιδανική ατμόσφαιρα για το εστιατόριό σας.
  • Θυμηθείτε ότι το χρώμα έχει επίδραση στο υποσυνείδητο - εκμεταλλευτείτε καλά τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε για τους τοίχους και άλλα στοιχεία για να προκαλέσετε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανομή του χώρου εξυπηρέτησης ενός εστιατορίου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του εστιατορίου, όπως αναφέρεται στο άρθρο μας για τις κατόψεις εστιατορίου .

Ωστόσο, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε καλύτερα την περιοχή εξυπηρέτησης με τρόπο που να είναι άνετος τόσο για τους σερβιτόρους όσο και για τους επισκέπτες.

Θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τα πάντα σύμφωνα με την ιδέα του εστιατορίου σας!

Χώρος Παραγωγής Εστιατορίου

ευρύχωρο χώρο παραγωγής κουζίνας

Ο χώρος παραγωγής ενός εστιατορίου αναφέρεται συγκεκριμένα στην κουζίνα, αν και υπάρχουν και άλλοι τομείς που εμπίπτουν σε αυτήν την περιγραφή.

Για παράδειγμα, αποδυτήρια εργαζομένων, χώροι ανάπαυσης, μπάνια και άλλα.

Είναι σημαντικό αυτός ο χώρος να έχει λειτουργικά στοιχεία στο σχεδιασμό του, ώστε η εξυπηρέτηση και η παραγωγή του εστιατορίου σας να είναι αποτελεσματική, ανεξάρτητα από το μέγεθός του.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πιο σημαντικό σε εστιατόρια με περιορισμένο χώρο.

Πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε εκατοστό της κουζίνας σας!

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την περιοχή παραγωγής του εστιατορίου σας:

  • Πρέπει να φροντίσετε να εξοπλίσετε καλά την κουζίνα σας και να διανείμετε καλά κάθε εξοπλισμό μέσα σε αυτήν.
  • Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως αντιολισθητικά χαλάκια, απορροφητήρες, άλλους απορροφητήρες, πυροσβεστήρες και άλλα.
  • Θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ κάθε εξοπλισμού και της περιοχής παραγωγής για τους διάφορους υπαλλήλους της κουζίνας.
  • Θα πρέπει επίσης να αφήσετε χώρο για να μπουν οι σερβιτόροι στην κουζίνα και να πάνε τα πιάτα στους πελάτες.
  • Πρέπει να έχετε αρκετά τραπέζια για τις προετοιμασίες και για την τελική επιμετάλλωση κάθε γεύματος.
  • Πρέπει να αφήσετε χώρο μεταξύ ζεστών και κρύων περιοχών. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση μιας φριτέζας δίπλα στο πλυντήριο πιάτων δεν είναι καλή ιδέα.
  • Εξοπλίστε τους χώρους ανάπαυσης με άνετες καρέκλες ή καναπέδες για να κρατάτε τους σερβιτόρους σας άνετους.
  • Εξοπλίστε τα μπάνια των εργαζομένων με ντουζιέρα, για κάθε ενδεχόμενο!

Αυτές οι συμβουλές είναι απλές, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ατυχήματα, κατεστραμμένο εξοπλισμό και πολλά άλλα.

Τύποι κουζινών εστιατορίων

διατάξεις κουζίνας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κουζινών εστιατορίων που διαφέρουν ως προς τη διανομή τους. Ένας τρόπος για να σχεδιάσετε μια κουζίνα εστιατορίου είναι να εξετάσετε την κατανομή συγκεκριμένων ζωνών:

  • Χώρος πλυντηρίου πιάτων.
  • Χώρος ψύξης και αποθήκευσης.
  • Χώρος προετοιμασίας φαγητού.
  • Χώρος μαγειρέματος φαγητού.
  • Περιοχή επιμετάλλωσης.
  • Και χώρο υποδοχής των πιάτων της υπηρεσίας.

Ορισμένα μεγάλα εστιατόρια διαθέτουν χώρο υποδοχής προϊόντων από πωλητές που συνδέονται με το χώρο στάθμευσης του εστιατορίου ή στο πίσω μέρος του εστιατορίου.

Στη συνέχεια, θα σας πω για τους διαφορετικούς τύπους κουζινών εστιατορίων.

Γραμμή παραγωγής

Οι κουζίνες γραμμής συναρμολόγησης είναι αρκετά απλές και ο κύριος σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τη ροή της προετοιμασίας του φαγητού ή τον κύκλο σέρβις.

  • Στην αρχή της σειράς τα τρόφιμα παρασκευάζονται σε χώρο παραγωγής που είναι κοντά στον χώρο αποθήκευσης.
  • Στη συνέχεια, το φαγητό μαγειρεύεται στη ζώνη μαγειρέματος.
  • Στη συνέχεια το φαγητό απλώνεται στον χώρο σερβιρίσματος και αφαιρείται από τους σερβιτόρους.
  • Το τελευταίο μέρος του κύκλου είναι η επιστροφή των πιάτων από το σέρβις και στο χώρο του πλυντηρίου πιάτων του εστιατορίου.

Αυτός ο τύπος κουζίνας είναι αρκετά αποδοτικός, μεγιστοποιεί την ταχύτητα της εξυπηρέτησης, την άνεση και την κατάτμηση των διαφορετικών χώρων της κουζίνας του εστιατορίου.

Είναι ιδανικά για κουζίνες εστιατορίων γρήγορου φαγητού.

Κουζίνες U-Layout

chef επιμετάλλωση τροφίμων

Οι κουζίνες με διάταξη U είναι ελαφρώς παρόμοιες με τις κουζίνες γραμμής συναρμολόγησης. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ζώνες είναι διατεταγμένες σε σχήμα U, αφήνοντας περισσότερο χώρο στη μέση της κουζίνας για κάθε εργαζόμενο να κινείται άνετα.

Αυτός ο τύπος κουζίνας εστιάζει στην άνεση των εργαζομένων και στην ενεργειακή απόδοση. Γιατί;

Επειδή σας επιτρέπει να οργανώνετε τις διαφορετικές ομάδες στο εστιατόριό σας με ισορροπημένο τρόπο.

  • Στην αρχή της διάταξης U, έχουμε την περιοχή προετοιμασίας φαγητού.
  • Στη συνέχεια, ο χώρος μαγειρέματος του φαγητού.
  • Στη συνέχεια η περιοχή επιμετάλλωσης. Μερικές φορές η περιοχή επιμετάλλωσης μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό νησί για να αυξήσει την άνεση του σεφ.
  • Τέλος, υπάρχει το πλυντήριο πιάτων και ο χώρος αποθήκευσης, με την τελευταία γωνία του U να είναι η πιο κρύα. Αυτό σας βοηθά να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψυκτικού σας εξοπλισμού.

Αυτή η διάταξη είναι εξαιρετική γιατί είναι ισορροπημένη. Προσφέρει άνεση και λειτουργικότητα ταυτόχρονα - και σας βοηθά επίσης να προστατεύσετε τον ψυκτικό σας εξοπλισμό και να εξοικονομήσετε λογαριασμούς ρεύματος.

Γιατί; Γιατί κρατάτε τα ψυγεία μακριά από τη ζέστη της κουζίνας και έτσι τα εμποδίζετε να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια δουλεύοντας διπλάσια για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία.

Παράλληλες ή Διπλές Κουζίνες

οργάνωση κουζίνας σε παράλληλη διάταξη

Οι παράλληλες κουζίνες είναι ευέλικτες, ιδανικές εάν έχετε ένα μικρό εστιατόριο με μικρό προσωπικό κουζίνας που εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, αυτός ο τύπος κουζίνας είναι αποτελεσματικός για εστιατόρια γρήγορου φαγητού όπου οι μάγειρες μαγειρεύουν και ψήνουν φαγητό ταυτόχρονα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διανομή αυτού του τύπου κουζίνας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά μπορείτε να οργανώσετε τους χώρους με τρόπο που είναι πιο βολικό για το εστιατόριό σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε παράλληλες περιοχές μεταξύ της περιοχής παραγωγής και της περιοχής μαγειρέματος και να διατηρήσετε την περιοχή επιμετάλλωσης ξεχωριστή.

Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε κουζίνες με τέσσερις περιοχές παράλληλα για να διευκολύνετε τον κύκλο παραγωγής της κουζίνας σας, κάτι που είναι αποδοτικό εάν πρόκειται για χώρο που είναι μεγαλύτερος από ό,τι είναι φαρδύς.

Νησιωτικές Κουζίνες

Οι νησιώτικες κουζίνες είναι αυτές που χρησιμοποιούν διαφορετικές ζώνες που κατανέμονται στην περιοχή παραγωγής ξεχωριστά.

Αυτή η διανομή είναι πολύ άνετη εάν έχετε ένα ευρύχωρο εστιατόριο που σας επιτρέπει να αφήνετε αρκετό χώρο μεταξύ κάθε νησιού.

Επιπλέον, σας δίνει μεγάλη ελευθερία όσον αφορά τη χωροθέτηση ζωνών, αλλά και πάλι, είναι καλή ιδέα να δώσετε προσοχή στον κύκλο εξυπηρέτησης για να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική διάταξη.

Διατάξεις κουζίνας φορτηγών τροφίμων

Η διάταξη της κουζίνας του φορτηγού τροφίμων έχει προφανείς περιορισμούς χώρου, επομένως ο μόνος τύπος χώρου κουζίνας που μπορεί να επιτρέψει είναι οι κουζίνες μαγειρικής.

Αυτός ο τύπος διανομής διατηρεί όλους τους διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού δίπλα στη μία πλευρά του φορτηγού τροφίμων, έτσι ώστε η άλλη πλευρά να λειτουργεί ως ανοιχτή κουζίνα για να εξυπηρετεί τα γεύματα.

Πώς να σχεδιάσετε λειτουργικούς χώρους για ένα εστιατόριο;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να σχεδιάσετε λειτουργικούς χώρους για ένα εστιατόριο είναι να επικοινωνήσετε με έναν αρχιτέκτονα με εμπειρία στο σχεδιασμό εμπορικών κουζινών ή έναν αρχιτέκτονα με εμπειρία στο σχεδιασμό τραπεζαριών εστιατορίου.

Επιπλέον, για την κουζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου σεφ για να πάρετε μια ιδέα για τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να τη σχεδιάσετε αποτελεσματικά.

Η εμπειρία είναι ένας σημαντικός παράγοντας γιατί όσο περισσότερες λεπτομέρειες λαμβάνετε υπόψη όταν σχεδιάζετε την κουζίνα σας, τόσο καλύτερη θα είναι.

Απλά πράγματα, όπως το να γνωρίζετε πού να τοποθετήσετε αποχετεύσεις, να χρησιμοποιήσετε φαρδιές πόρτες και να δημιουργήσετε χώρο για μια οθόνη κουζίνας για το σύστημα POS σας, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Έχετε σχεδιάσει την τέλεια κουζίνα σας;

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα