Οργάνωση Του Μενού: Το Πιο Σημαντικό Εργαλείο Μάρκετινγκ Του Εστιατορίου Σας

Οργάνωση Του Μενού: Το Πιο Σημαντικό Εργαλείο Μάρκετινγκ Του Εστιατορίου Σας

εντυπωσιάστε τους επισκέπτες με γαστρονομικές πληροφορίες

Δημοσιεύτηκε από Michael Elkins την 26 Δεκεμβρίου 2017

Η οργάνωση του μενού είναι υπερβολικά περίπλοκη για πολλούς επίδοξους εστιάτορες. Ωστόσο, οι καταξιωμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν χρησιμοποιήσει μερικές από αυτές τις τεχνικές στην διάρκεια των χρόνων, από τότε που τα κάρα σέρβιραν φαγητό μέχρι και τα πρώτα τα πρώτα εστιατόρια. Τα εμπορικά σήματα, οι ελκυστικές φωτογραφίες των πιάτων και οι πειστικές περιγραφές ήταν πάντα μέρος της εμπειρίας του εστιατορίου. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή οι άνθρωποι δίνουν μικρότερη προσοχή σε αυτά. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να δώσετε προσοχή στα στοιχεία σχεδιασμού και στις στρατηγικές προώθησης του μενού σας γιατί είναι σημαντικές για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και των κερδών.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων πάντα επισημαίνουν τα βασικά στοιχεία μενού και τα ιδιαίτερα πιάτα. Η "οργάνωση" του μενού απλά εξελίσσει περαιτέρω τις διαδικασίες με την κωδικοποίηση δοκιμασμένων τεχνικών και την αφομοίωση της έρευνας των καταναλωτών για να ενθαρρύνουν τους πελάτες να αγοράζουν προϊόντα υψηλότερων τιμών ή να προωθούν στοιχεία του μενού που δεν έχουν υψηλές πωλήσεις, αλλά είναι απαραίτητα να παραμείνουν στο μενού επειδή προσελκύουν πελάτες.

Το μενού είναι το κύριο εργαλείο μάρκετινγκ του εστιατορίου σας, οπότε είναι σημαντικό να μεγιστοποιηθεί η επιρροή του. Θα πρέπει να ξεκινήσετε την οργάνωση του μενού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προγραμματισμού του εστιατορίου . Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα δείγμα μενού το οποίο θα μπορείτε να παρουσιάσετε σε πιθανούς επενδυτές και να δείξετε πόσο λεπτομερώς έχετε προγραμματίσει την επιχειρηματική σας στρατηγική.

Το Πραγματικό Κέρδος Σας Μπορεί να Αυξηθεί Κατά 15% ή Περισσότερο

Η οργάνωση του μενού σας βοηθά να εξισορροπήσετε το κόστος των πιάτων σας και να αυξήσετε τους λογαριασμούς των πελατών σας, προωθώντας ως πρόταση τα επιδόρπια, τις σούπες, τα ορεκτικά και τα a la carte πιάτα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απλή οργάνωση του μενού θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη κατά 15% ή περισσότερο σύμφωνα πάντα με μια κορυφαία εταιρία εκτύπωσης μενού . Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να ισχύσει για πίνακες μενού, ψηφιακές πινακίδες, online μενού και ειδικά μενού όπως λίστες κρασιών, μενού επιδορπίων κλπ.

Απλά Βήματα για να Ξεκινήσετε Την "Οργάνωση" Του Μενού Σας

Η αξιολόγηση του κάθε στοιχείου του μενού σας είναι το πρώτο βήμα. Ουσιαστικά, πρέπει να εκτελέσετε μια ανάλυση κόστους, η οποία περιλαμβάνει το σχετικό κόστος εργασίας, και να καθορίσετε ποια είναι - ή ποια νομίζετε ότι θα είναι - τα πιο δημοφιλή και κερδοφόρα στοιχεία του μενού σας. Ο προσδιορισμός ή η εκτίμηση της κερδοφορίας και της δημοφιλίας βάζει κάθε στοιχείο του μενού σε ένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια:

  1. Κερδοφόρα και Δημοφιλή

    Αυτό είναι απλό. Το μενού σας θα πρέπει να επισημάνει αυτά τα προϊόντα σε πρωταρχικές θέσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένθετα μενού για να αναφέρετε περίπλοκες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

  2. Δημοφιλή αλλά Όχι Κερδοφόρα

    Αυτά περιλαμβάνουν τα παραδοσιακά φαγητά, τα κλασικά μπιφτέκια και τις τηγανητές πατάτες. Ωστόσο, τα γκουρμέ μπιφτέκια και η πίτσα συμπεριλαμβάνονται συχνά στο πρώτο τεταρτημόριο επειδή μπορούν να είναι πολύ κερδοφόρα. Θα μπορούσατε να εξετάσετε τρόπους για να κάνετε όλα τα στοιχεία του δεύτερου τεταρτημόριου πιο κερδοφόρα, όπως η προσφορά ακριβών πιάτων με δείγματα, χρησιμοποιώντας λιγότερο δαπανηρά υλικά και προσφέροντας πάρα πολλές επιπλέον προαιρετικές επιλογές.

  3. Κερδοφόρα αλλά Όχι Δημοφιλή

    Εδώ είναι που πρέπει να εξασκήσετε τις γνώσεις μάρκετινγκ που έχετε για να προωθήσετε αυτά τα προϊόντα ως καθημερινές ή εβδομαδιαίες προσφορές, έτσι ώστε να αυξήσετε τον αριθμό των παραγγελιών.

  4. Ούτε Κερδοφόρα, Ούτε Δημοφιλή

    Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να σκεφτείτε να αφαιρέσετε εκτός αν υπάρχει ένας επιτακτικός λόγος για να τα διατηρήσετε. Κάτι πρέπει να βρίσκεται στο "κάτω μέρος" της λίστας, ωστόσο, εξετάστε αυτά τα προϊόντα προσεκτικά. Είναι μαγειρεμένα με βασικά συστατικά που χρησιμοποιείτε πολύ ή χρειάζονται ειδικά συστατικά; Είναι τα συστατικά οποιουδήποτε από αυτά τα πιάτα εξαιρετικά ευπαθή; Προσελκύουν πελάτες που φέρνουν κι άλλους επισκέπτες στην επιχείρησή σας; Πολλά από τα προϊόντα στο παιδικό μενού σας θα συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν στο μενού για να προσελκύσουν οικογένειες.

Ο στόχος της οργάνωσης - δεδομένου ότι κάτι είναι πάντα στο "κάτω μέρος" της λίστας - είναι να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων προϊόντων σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαχωρίστε Το Μενού Σας Σε Κατηγορίες

Τα μενού χωρίζονται συνήθως σε κατηγορίες όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα πουλερικά, τα ζυμαρικά, τα σπέσιαλ πιάτα, τα θαλασσινά, τα ποτά, τα χορτοφαγικά πιάτα και άλλα. Μπορεί επίσης να διαιρέσετε τα στοιχεία του μενού σε πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο ή να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά μενού. Κάθε υποδιαίρεση θα πρέπει να χωριστεί στα τέσσερα τεταρτημόρια για να καρπωθείτε τα οφέλη της οργάνωσης του μενού.

Το μενού σας όχι μόνο μεγιστοποιεί τις πωλήσεις αλλά και προσελκύει νέους πελάτες που θα έρθουν ξανά και ξανά. Ορισμένα εστιατόρια τοποθετούν τα μενού τους στα παράθυρά για να προσελκύσουν περαστικούς, ενώ τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια δημοσιεύουν τα μενού τους στις ιστοσελίδες τους και σε άλλες πλατφόρμες όπως ιστότοπους με εκπτώσεις και κριτικές εστιατορίων και σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ και μιλάνε στο τραπέζι

Οι Καλύτερες Πρακτικές Σχεδιασμού και Τοποθέτησης Των Μενού

Ίσως έχετε ακούσει ήδη ότι ακόμα και το ένα λεπτό του ευρώ μπορεί να τραβήξει την προσοχή του πελάτη- όπως η χρέωση 2,99 ευρώ αντί για 3,00 ευρώ. Υπάρχει αλήθεια σε αυτή τη φιλοσοφία, αλλά τείνει να λειτουργεί καλύτερα για fast food, casual εστιατόρια και εστιατόρια της γειτονιάς. Άλλες κοινές αρχές της οργάνωσης μενού περιλαμβάνουν:

  • Ενεργοποιήστε Τα Πιο Δημοφιλή Πιάτα Σας

    Τα προβεβλημένα στοιχεία στο μενού προσελκύουν πάντα την προσοχή. Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν κάθε καταχώρηση που υπάρχει στο μενού, αλλά πολλοί απλώς διαλέγουν το πρώτο ελκυστικό πιάτο που τραβάει την προσοχή τους.

  • Χρησιμοποιήστε Τις Περιγραφές Στρατηγικά

    Στην περίπτωση που το εστιατόριο σας ειδικεύεται σε γκουρμέ σάντουιτς με τυριά, δεν θα χρειαστεί να γράψετε μια παράγραφο σχετικά με ένα απλό τυρί στη σχάρα. Γράψτε μεγάλες περιγραφές για τα πιάτα που θεώρειτε "σήμα κατατεθέν" του εστιατορίου σας, όπως Αστακός Thermidor, Πάπια Πεκίνου, παέγια ή κάποιο σπέσιαλ πιάτο με μπριζόλα. Χρησιμοποιήστε ένα υποβλητικό κείμενο και εικόνες ελκυστικών πιάτων. Αναφέρετε τα εμπορικά σήματα των βασικών συστατικών ή περιγράψτε τις τεχνικές προετοιμασίας, αν είναι σχετικές. Η δημιουργία μιας ιστορίας πωλεί τρόφιμα.

  • Αποφύγετε Στήλες Που Μοιάζουν Με Υπολογιστικά Φύλλα

    Μην καταγράφετε τις τιμές στις στήλες γιατί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητούν τη χαμηλότερη τιμή. Πολλοί εστιάτορες συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται νομισματικές μονάδες, αλλά απλοί αριθμοί που θα τοποθετούνται λίγο μετά το τέλος του κειμένου.

  • Η Τελευταία Καταχώρηση Λαμβάνει Αυξημένη Προσοχή

    Τα πρώτα δύο ή τρία στοιχεία της λίστας τραβούν την μεγαλύτερη προσοχή, αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες θα δουν το τελευταίο στοιχείο. Αυτό είναι ένα καλό μέρος για να συμπεριλάβετε κάτι από το τεταρτημόριο ένα ή δύο. Θα πρέπει επίσης να κρατήσετε τις λίστες σας σύντομες, περιορίζοντάς τις σε πέντε ή έξι στοιχεία και δημιουργώντας μια νέα υποδιαίρεση για άλλα πιάτα.

  • Υποδομή Σχεδιασμού Του Μενού Σας

    Το μενού σας θα πρέπει να συμπληρώνει την υποδομή του εσωτερικού σας σχεδιασμού και ταυτόχρονα να συγχρονίζεται με τον ιδανικό στοχευμένο πελάτη σας. Το μενού μπορεί να είναι μια πολυστρωματική μεμονωμένη σελίδα ή ένα πολυστρωματικό σχέδιο με ελκυστικό κάλυμμα. Οι άνθρωποι παίρνουν ταχύτερες αποφάσεις με ένα μονόπλευρο μενού, το οποίο θα μπορούσε να είναι επωφελές εάν είναι στόχος σας η γρήγορη εξυπηρέτηση. Το μενού με δύο πίνακες είναι το πιο δημοφιλές, διότι σας δίνει τον ισχυρό έλεγχο του τρόπου παρουσίασης κάθε πιάτου. Τα μεγάλα μενού μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερο έλεγχο της απόφασης του πελάτη. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μενού με δύο πίνακες αποτελεσματικά σε μενού πολλών σελίδων.

  • Κίνδυνοι Από Την Επισήμανση Του Πιάτου Με Το Υψηλότερο Κόστος

    Αν έχετε ένα ακριβό πιάτο που δεν συμβαδίζει με τις άλλες τιμές, η επισήμανση του ως κορυφαίου πιάτου θα μπορούσε να είναι ένα λάθος, επειδή μπορεί να κάνει τους πελάτες να πιστεύουν ότι οι τιμές σας είναι πολύ υψηλές.

  • Χρησιμοποιήστε Αρκετούς Πίνακες Μενού Για να Κάνετε Σωστά Την Δουλειά

    Παρά τους κινδύνους απώλειας ελέγχου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αρκετούς πίνακες μενού για να καλύψετε κατάλληλα κάθε μενού που προσφέρεται. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διάταξη των δύο πινάκων για ορεκτικά και μια άλλη διάταξη δύο σελίδων για σάντουιτς, συνοδευτικά, επιδόρπια και ποτά.

  • Χρήση Φωτογραφιών

    Η χρήση εικόνων υψηλής ποιότητας από τα πιάτα σας μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις ενός προϊόντος κατά 30%.

  • Πρωτοβουλίες Μάρκετινγκ

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας για να αυξήσετε τις πωλήσεις των προϊόντων που βρίσκονται στα τεταρτημόρια τρία και τέσσερα. Αυτά τα είδη μπορούν να προσφερθούν ως πιάτο ημέρας ή μπορείτε να παρέχετε κίνητρα για την παραγγελία τους, όπως δωρεάν ποτό ή επιδόρπιο.

  • Διατήρηση των Τρέχοντων Τάσεων Φαγητού

    Το μενού σας θα πρέπει να αλλάζει καθώς νέα πιάτα γίνονται δημοφιλή και τα παλαιότερα πιάτα "ξεθωριάζουν". Επίσης, αλλάζει το κόστος και η κερδοφορία, επομένως είναι σημαντικό να επανεξετάζετε τακτικά το μενού σας.

Προτινόμενες Συμβουλές Πώλησης

Το προσωπικό σας θα πρέπει να εκπαιδεύεται ανάλογα με τον σχεδιασμό του μενού σας, ώστε να μπορεί να κάνει έξυπνες προτάσεις. Για παράδειγμα, οι νέοι πελάτες πρέπει να κατευθύνονται προς τα πιο δημοφιλή πιάτα, επειδή είναι πιο πιθανό να τους αρέσουν. Οι τακτικοί πελάτες που παραγγέλνουν πάντα δημοφιλή πιάτα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν κερδοφόρα, αλλά λιγότερο δημοφιλή φαγητά.

Οι προσιτές τιμές φαγητού μπορούν επίσης να προταθούν, έτσι ώστε να αυξηθεί η συνολική κατανάλωση των πελατών. Το προσωπικό σας θα έχει περισσότερο χρόνο για να περάσει με τους πελάτες όταν μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους εύκολα από ένα τηλέφωνο ή tablet χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο κινητό σύστημα POS.

Το μενού σας μπορεί να κατευθύνει τους πελάτες προς καλύτερες επιλογές διατροφής, ενώ παράλληλα να τους ενημερώνει για τη μαγειρική κουλτούρα, το διατροφικό περιεχόμενο των στοιχείων του μενού και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τεχνικών προετοιμασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μενού σας κατατάσσεται ως ο πιο πολύτιμος μη ανθρώπινος πόρος σας.

Υπάρχουν πράγματα στην επιχείρηση εστιατορίων που δεν μπορείτε πάντοτε να ελέγχετε, όπωςτα έξοδα, τα ενοίκια, τα κόστη εξοπλισμού, την ασφάλιση και τα βασικά έξοδα προσωπικού. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε τα κέρδη, να ενθαρρύνετε τους πελάτες να σας ξαναεπισκεφθούν και να προσελκύσετε νέους πελάτες με ένα καλά σχεδιασμένο και άκρως προωθητικό μενού.

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα