Ο απόλυτος οδηγός πρόσληψης και διαχείρισης σερβιτόρων

Ο απόλυτος οδηγός πρόσληψης και διαχείρισης σερβιτόρων

Πώς να προσλάβετε σερβιτόρους και πως να τους διαχειριστείτε ;

Δημοσιεύτηκε από Katarina Nikolic την 13 Νοεμβρίου 2022

Θέλετε να προσλάβετε σερβιτόρους για το εστιατόριο σας;

Θέλετε να μάθετε τον τρόπο του πως να έχετε τους σερβιτόρους σας ικανοποιημένους;

Πρωταρχικός στόχος ενός εστιατορίου είναι να ικανοποιήσει τους πελάτες παρέχοντας την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, έτσι ώστε να γίνουν τακτικοί θαμώνες.

Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να έχετε αξιόπιστα μέλη στο προσωπικό σας. Από τους μάνατζερ του εστιατορίου έως τους σεφ και τους σερβιτόρους, όλοι πρέπει να είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους. Οι σερβιτόροι είναι το πρόσωπο της επιχείρησής σας. Είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν την κριτική ή τα συγχαρητήρια των πελατών για την εμπειρία τους στο εστιατόριό σας .

Γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τους καλύτερους σερβιτόρους . Θα ήταν καλύτερο αν εστιάζατε στην κατάσταση των σερβτόρων, προκειμένου να είναι σταθεροί και να αποφύγετε τυχόν παραιτήσεις.

Πώς να προσλάβετε σερβιτόρους για το εστιατόριο σας; [7 χρήσιμες συμβουλές]

Καλλωπισμένοι σερβιτόροι εστιατορίων

Η διαδικασία επιλογής σερβιτόρων προς απασχόληση είναι συχνά καλύτερη αν προέρχεται από συστάσεις από συνεργάτες, συναδέλφους ή άλλο εστιατόριο.

Συχνά, μοιάζει με μαραθώνιο η διαδικασία εύρεσης ειδικευμένων σερβιτόρων στον χώρο της εστίασης. Μερικές φορές μερικοί καλοί σερβιτόροι μεταφέρονται μεταξύ εστιατορίων προσφέροντας υψηλότερα κέρδη και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Επομένως, πρέπει πρώτα να εξετάσετε τις διαθέσιμες προτάσεις προτού αναζητήσετε νέα άτομα και δημοσιεύσετε μια θέση εργασίας στο διαδίκτυο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, τότε προχωρά η πιο εξαντλητική διαδικασία επιλογής. Ανεξάρτητα από την εκπαίδευση, την ηλικία ή την εμπειρία, η ποιότητα του εργαζομένου θα είναι εμφανής σε πρακτικό επίπεδο, μετά την έναρξη της εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλό να έχετε μια δοκιμαστική περίοδο για τουλάχιστον ένα μήνα για να διασφαλίσετε ότι ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για το εστιατόριό σας.

1. Τι πρέπει να προσέχετε κατά την πρόσληψη ενός σερβιτόρου;

Όσον αφορά την εμπειρία: είναι καλό για έναν υποψήφιο να την έχει, αλλά σε ένα περιβάλλον εστιατορίου, μερικές φορές μόνο η στάση, ο χαρακτήρας, η προθυμία να εργαστεί και να μάθει νέα πράγματα, να έχει μια καλή σχέση με το περιβάλλον του, είναι αυτό που το εστιατόριο και οι πελάτες του χρειάζονται ουσιαστικά.

Ο σωστός υποψήφιος πρέπει να είναι δυναμικός ως άτομο και να διαθέτει ικανότητες συνεργασίας εντός μιας ομάδας. Η φιλοξενία είναι μια σημαντική ιδέα που πρέπει να κατέχει ένας υποψήφιος, καθώς και να εκπαιδευτεί σε αυτό.

Η εργασία ως σερβιτόρος φαίνεται εύκολη και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όλοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά αποδοτικά.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά για να είναι κάποιος επαγγελματίας σερβιτόρος και να έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση απαιτεί πολλή πρακτική, χρόνο και αφοσίωση.

2. Έχετε μια περίοδο δοκιμασίας για τους πρόσφατα προσληφθέντες σερβιτόρους σας

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οι υπεύθυνοι μπορούν να δουν όλες τις πτυχές του υποψηφίου. Για παράδειγμα:

  • Αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες
  • Ποιότητα παροχής υπηρεσιών
  • Σχέσεις με τους συναδέλφους
  • Εργασία υπό πίεση
  • Παραγωγικότητα
  • Στάση και φιλοσοφία
  • Ηγετικές ικανότητες

Η περίοδος δοκιμασίας θα δώσει μια καλή εικόνα για το άτομο και θα βοηθήσει τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση στον υποψήφιο ή να αναζητήσουν άλλο άτομο.

3. Ελέγξτε τις αναφορές από προηγούμενους εργοδότες

Όσον αφορά τις συστάσεις, οι αναφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν υπάρχει αναζήτηση για έμπειρους υποψήφιους, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με προηγούμενους εργοδότες και να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο.

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο υποψήφιος είναι ικανός.

4. Κάντε σαφείς τις απαιτήσεις σας

Απεικόνιση ενός πίνακα ελέγχου

Οι εργοδότες πρέπει να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσφορά εργασίας και τις απαιτήσεις τους κατά την διαδικασία παροχής εργασίας μέσω διαδικτύου. Η μέθοδος αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσει τους υποψηφίους και θα περιμένει μόνο «τους σωστούς» να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία επιλογής. Αυτό θα εξοικονομήσει πολύ χρόνο για συνεντεύξεις, διότι οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν από την αρχή εάν η θέση είναι κατάλληλη για αυτούς ή εάν είναι ικανοί να πληρούν τα πρότυπα του εστιατορίου.

Οι νέοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν λάθη μέχρι να νοιώσουν εξοικειωμένοι με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις του εστιατορίου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τα αξιολογήσετε, να τους δώσετε σχόλια, να δώσετε προσοχή και να τους εκπαιδεύσετε συνεχώς.

Τα λάθη είναι αποδεκτά, αλλά η αφοσίωση και η δέσμευση δείχνουν ότι ο υποψήφιος είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη. Κάθε νέο μέλος του προσωπικού πρέπει να εισαχθεί και να καλωσοριστεί από ολόκληρη την ομάδα και να υποστηριχθεί κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

5. Αναζητήστε αυτές τις ιδιότητες ενώ προσλαμβάνετε

Οι συνολικές ιδιότητες που πρέπει να έχουν οι σερβιτόροι είναι:

  1. Εμφάνιση
  2. Ακρίβεια
  3. Προσοχή στις λεπτομέρειες
  4. Συμπεριφορά
  5. Στάση
  6. Φιλικότητα
  7. Παρατηρητικότητα
  8. Καλοσύνη
  9. Παραγωγικότητα (γρήγορη λήψη αποφάσεων)
  10. Υπομονή
  11. Καλή μνήμη και συγκέντρωση
  12. Καλή ομαδική εργασία

Μπορείτε να δοκιμάσετε τους υποψηφίους με ορισμένες ρεαλιστικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν στο εστιατόριο για να δείτε πώς θα το χειριστούν - αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείτε πόσο γρήγορα σκέφτονται και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Ωστόσο, οχώρος της εστίασης εξακολουθεί να είναι απο αυτές τις περιπτώσεις που χρειάζονται μια προσωπική πινελιά και άτομα που παίρχουν πρωτοβουλίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο ή από το σπίτι όπως άλλες εργασίες, επομένως το πρακτικό μέρος (δοκιμές) είναι το κλειδί στη διαδικασία επιλογής.

Η συνέντευξη μπορεί να σας δώσει κάποια αρχική αίσθηση για τον υποψήφιο, αλλά η απόδοση της εργασίας είναι αυτό που έχει σημασία.

6. Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική

Ενώ έχετε συνεντεύξεις, δώστε προσοχή στην πρώτη εντύπωση που θα έχετε από την πρώτη στιγμή που θα περάσει ο υποψήφιος. Αυτή είναι η εντύπωση που θα έχουν οι πελάτες όταν ο σερβιτόρος πλησιάζει το τραπέζι τους.

Αφήστε τους υποψηφίους να εκφραστούν και να δώσουν προσοχή στη στάση και τη γλώσσα του σώματός τους.

Κοιτάξτε αν ο υποψήφιος σας έχει οπτική επαφή μαζί σας, διότι έτσι θα πάρετε στοιχεία περί φιλικότητας και οικειότητας απο αυτόν προς τους πελάτες. Η εργασία σε ένα εστιατόριο απαιτεί κάποιον που είναι άνετος στην επικοινωνία και έχει φιλική στάση.

7. Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Μια επίσημη συνέντευξη

Η εργασία μέσα σε ένα εστιατόριο μερικές φορές μπορεί να είναι χαλαρή και να κυλάει έυκολα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητική και πιεστική προς στον σερβιτόρο. Επομένως, πρέπει να προσαρμόσετε τη συνέντευξή σας ανάλογα με αυτό.

Πρώτον, κάντε απλές ερωτήσεις που θα χαλαρώσουν τους υποψηφίους. κάποιες προσωπικές πληροφορίες όπως η αγαπημένη τους ταινία ή που τους αρέσει να ταξιδεύουν. Δώστε τους χώρο για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους φωτίζοντας τις πτυχές που θεωρούν σημαντικές και δείτε πώς ενεργούν και πως εκφράζονται όταν μιλούν για πράγματα που τους αρέσουν.

Από την άλλη πλευρά, δώστε τους μια ιδέα πίεσης εισάγοντας ερωτήσεις που μπορεί να μην είναι το θέμα που συζητάτε αυτή τη στιγμή. Δείτε πώς αντιδρούν όταν αλλάζει η διάθεση και πόσο επιδέξιοι είναι.

Κάντε τους υποθετικές ερωτήσεις και αφήστε τους να φανταστούν καταστάσεις που μπορεί να συμβούν ενώ εργαζόταν στο εστιατόριο και πώς θα τις λύσουν.

Πώς να διαχειριστείτε σωστά τους σερβιτόρους σας; [Κρατήστε τους σερβιτόρους σας ευτυχισμένους και ικανοποιημένους]

Αφού επιλέξετε υποψηφίους και δημιουργήσετε μια ομάδα, η ιδέα είναι να χτίσετε το καλύτερο κλίμα που μπορείτε να έχετε και να τους κρατήσετε ικανοποιημένους. Δεν θέλετε να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, καθώς θα είναι μια απώλεια για το εστιατόριό σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη:

1. Εκπαίδευση

Το κρίσιμο στοιχείο για μια επιτυχημένη ομάδα είναι η εκπαίδευση. Οι διευθυντές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους σύμφωνα με τα πρότυπα τους. Πρέπει να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο στους υπαλλήλους τους και να τους εκπαιδεύσουν.

Επίσης, η ομάδα διαχείρισης είναι υπεύθυνη για την παροχή ενός άνετου εργασιακού περιβάλλοντος για όλα τα μέλη του προσωπικού, δίνοντάς τους μόνο εποικοδομητική κριτική. Όμως, πρέπει επίσης να τους παρακινούν και να τους ενθαρρύνουν για την εξαιρετική τους δουλειά.

Η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Την συνολική εμφάνιση των μελών του προσωπικού
  • Καλή συμπεριφορά και ευγένεια
  • Γνώση σχετικά με το μενού και τα συστατικά κάθε πιάτου στο μενού.
  • Γευσιγνωσία κρασιού και γνώσεις σχετικά με το μπαρ, ώστε οι σερβιτόροι να προτείνουν κατάλληλα ποτά για κάθε γεύμα.

Η υγιεινή είναι απαραίτητη όταν εργάζεστε στην εστίαση, οπότε θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση για τη διατήρηση του εστιατορίου σε άριστο επίπεδο σε κάθε ένα απο τα πόστα εργασίας, καθώς και την σωστή διαχείριση στα τρόφιμα από την κουζίνα στον πελάτη.

Οι σερβιτόροι πρέπει να εκπαιδεύονται ανάλογα με τον τύπο του εστιατορίου και το στιλ σερβιρίσματος - είτε πρόκειται για εστιατόριο με καλό φαγητό είτε με φαστ φουντ. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο εξυπηρέτησης και το στήσιμο του τραπεζιού.

2. Δημιουργία κλίματος

3 προσωπικό εστιατορίου

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια μικρή κοινότητα στο εστιατόριο σας. Στους ανθρώπους αρέσει το αίσθημα του ανήκειν. Οι εργοδότες ή οι διευθυντές πρέπει να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να τους ενθαρρύνουν να μιλούν όπως και αν αισθάνονται και να μοιράζονται τις καλύτερες εμπειρίες τους.

Τα μέλη του προσωπικού του εστιατορίου περνούν πολλές ώρες στη δουλειά, οπότε το εργασιακό περιβάλλον πρέπει να έχει την αίσθηση της «δεύτερης οικογένειας».

Η πίεση υπάρχει συνήθως στα εστιατόρια όταν εργάζεστε με άτομα, οπότε η πρόσθετη πίεση που προκαλείται από τα μέλη του προσωπικού ή τους διευθυντές εστιατορίων δεν πρόκειται να δώσει καλά αποτελέσματα.

Οι σερβιτόροι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι ο εργοδότης τους νοιάζεται. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με:

  • Οργάνωση ομαδικών κτιρίων
  • Συλλογικές συγκεντρώσεις (εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μέλη του προσωπικού)
  • Μπόνους
  • Ενθάρρυνση του προσωπικού συνεχώς
  • Σύστημα «Υπάλληλος του μήνα»
  • Πρόσθετες δεξιότητες (εκπαίδευση)

Εάν υπάρχει επιπλέον χρόνος, κάποια επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού είναι μια καλή επιλογή. Για παράδειγμα, μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού από επαγγελματία, γλωσσικές συνεδρίες, καινοτομίες στη γαστρονομία κ.λπ.

Τι να κάνετε όταν οι σερβιτόροι σας κάνουν λάθη;

Εάν οι εργαζόμενοι κάνουν λάθη, θα πρέπει να εκπαιδεύονται καλύτερα. Η υπομονή παίζει βασικό ρόλο όταν εργάζεται σε μια ομάδα όπου υπάρχει ομαδική εργασία. Συνήθως, ένα κακό εργασιακό περιβάλλον και οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι είναι τα αποτελέσματα της κακής διαχείρισης εστιατορίων.

Αλλά αν τα μέλη του προσωπικού αντιμετωπίζονται σωστά, σε αντάλλαγμα, έχετε άτομα που είναι αξιόπιστα και θα σεβαστούν τη φροντίδα και το χρόνο που τους αφιερώνεται. Σε μια ομάδα όπου οι σχέσεις βασίζονται στον σεβασμό, τις περισσότερες φορές, όλα λειτουργούν.

3. Συνθήκες εργασίας

Οι καλές συνθήκες εργασίας και ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον δημιουργούνται από:

  • Ικανοποιητικούς μισθούς
  • Συναισθηματική υποστήριξη
  • Σταθερές βάρδιες
  • Υπερωρίες με την αντίστοιχη πληρωμή
  • Καλή διαχείριση των ωρών εργασίας, παρέχοντας χώρο για ανάπαυση.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερβολικά δεν θα έχουν καλή απόδοση. Τα γεύματα καλής ποιότητας είναι επίσης σημαντικά. Συνήθως, στα εστιατόρια, τα μέλη του προσωπικού τρέφονται με τα επιπλέον πιάτα λόγω του υψηλού ποσοστού φαγητών και συστατικών που δεν καταναλώνονται στην ώρα τους, ή απο λάθος παραγγελείες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον προϋπολογισμό, αλλά σε συμφωνία με τους σεφ, μπορείτε να φτιάξετε υγιεινά γεύματα για τους εργαζομένους.

Ένας άλλος τρόπος για να ενθαρρύνετε τους σερβιτόρους να βρίσκονται στη συνεχή «μάχη» για την καλύτερη απόδοση είναι να έχετε ένα σύστημα βαθμολόγησης.

Συνήθως, αυτό επιτυγχάνεται επιλέγοντας έναν «υπάλληλο του μήνα».

Το βραβείο μπορεί να γίνει μέσω αργιών ή χρηματικού μπόνους. Δεν θα κοστίσει πολύ στο εστιατόριο, αλλά θα δείξει εκτίμηση στα μέλη του προσωπικού και θα τους ενθαρρύνει να προσφέρουν ακόμη πιο εξαιρετική εξυπηρέτηση στο μέλλον.

Η ιεραρχία μεταξύ του εξυπηρετούμενου προσωπικού στο εστιατόριο μπορεί να είναι καλή, ώστε κάθε σερβιτόρος να μπορεί να αναμένει κάποια προαγωγή σε υψηλότερα επίπεδα μετά τους μήνες ή τα χρόνια που "γράφουν" στο εστιατόριο.

4. Πουρμπουάρ(tipping)

Συμβουλές για σερβιτόρους

Η εργασία ως σερβιτόρος μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική, διότι πρέπει να εστιάζεται ιδιαίτερα στην παροχή της καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών. Μερικές φορές, είναι επίσης μια φυσική δουλειά (μεταφορά και μετακίνηση πραγμάτων). Ωστόσο, μπορεί να είναι μια ικανοποιητική δουλειά: επειδή οι σερβιτόροι μερικές φορές μπορούν να έχουν έξτρα χρήματα, ανεξάρτητα από τον πραγματικό μισθό. Τα πουρμπουά ή αλλιώς τίπς.

Όσο καλύτερη απόδοση προσφέρουν οι σερβιτόροι, τόσο περισσότερα τίπς παίρνουν.

Για τα τιπς , είναι καλύτερο για τους εστιάτορες ή τους διαχειριστές να μην εμπλακούν. Θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο εάν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των εργαζομένων. Είναι στη δικιά τους και την μεταξύ τους συνεννόηση για το πως θα τα διανείμουν.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για όλες τις επιλογές σχετικά με την "πολιτική" των τίπς. Η κοινή μοιρασιά μεταξύ του προσωπικού είναι καλή ιδέα, διότι σε αυτήν την περίπτωση, όλοι παίρνουν ένα μερίδιο- οι σεφ, ο επόπτης, τα άτομα που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με χρήματα ή τους πελάτες, όχι μόνο οι σερβιτόροι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα ότι λίγοι σερβιτόροι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Αντίθετα, ορισμένοι παρέχουν μέση εξυπηρέτηση και καταλήγουν ούτως ή άλλως με τα χρήματα που μαζεύουν κυρίως οι σερβιτόροι υψηλής ποιότητας.

Λόγω της μακράς εμπειρίας και των διαφορετικών σεναρίων, η καλύτερη δυνατή επιλογή για την ανατροπή είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του προσωπικού να μοιράζονται τα τίπς. Αλλά μπορούν να τα κρατήσου για τον εαυτό τους εάν ο πελάτης δίνει έξτρα χρήματα σε έναν συγκεκριμένο σερβιτόρο λόγω της εξαιρετικής εξυπηρέτησής του.

5. Μπόνους

Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τους υπαλλήλους σας ικανοποιημένους είναι τα μπόνους . Μέχρι στιγμής καταλαβαίνουμε ότι οι σερβιτόροι λαμβάνουν καλά χρήματα μέσω μισθών και τιπς.

Εάν έχετε εξαιρετικούς σερβιτόρους, πρέπει να προσπαθήσετε να το διατηρήσετε αυτό, προκειμένου να λειτουργούν προς όφελος του εστιατορίου σας. Αφιερώσατε χρόνο στην εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων καθώς κάθε χαμένος σερβιτόρος τέτοιου επιπέδου αποτελεί σημαντική απώλεια . Γι 'αυτό και τα μπόνους είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με τις μέσες πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, οι διαχειριστές εστιατορίων θα πρέπει να έχουν ορισμένους μηνιαίους στόχους για πωλήσεις εντός του εστιατορίου.

Εάν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, και υπάρχει ένα επιπλέον κέρδος , αυτό πρέπει να διαιρεθεί μεταξύ των υπαλλήλων της ομάδας. Ή, μπορείτε να δώσετε μπόνους αξιολογώντας την απόδοση ενός μεμονωμένου σερβιτόρου. Για παράδειγμα, ο «υπάλληλος του μήνα» λαμβάνει μπόνους.

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα