Πώς να αγοράσετε ένα υπάρχον εστιατόριο [Πλήρης οδηγός]

Πώς να αγοράσετε ένα υπάρχον εστιατόριο [Πλήρης οδηγός]

Ελέγξτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αγοράσετε ένα εστιατόριο

Δημοσιεύτηκε από Victor Delgadillo την 12 Μαΐου 2022

Προέκυψε από το άρθρο μας σχετικά με την αγορά ενός υπάρχοντος εστιατορίου έναντι της έναρξης από το μηδέν ;

Αν ναι, είναι επειδή αποφασίσατε ότι η αγορά ενός εστιατορίου έχει πιο νόημα από το να ξεκινήσετε από το μηδέν. Αλλά… Πώς αγοράζετε ένα εστιατόριο;

Η αγορά ενός εστιατορίου είναι μια πολύ καλή ιδέα, γεμάτη πλεονεκτήματα, και αν γίνει σωστά, μπορεί να έχει μερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγάλα προβλήματα.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας μιλήσω για:

  • Πώς να αγοράσετε ένα εστιατόριο.
  • Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
  • Οι πληροφορίες που πρέπει να ερευνήσετε και να αποκτήσετε.
  • Και επίσης λίγο για τη νοοτροπία που πρέπει να έχετε για να αγοράσετε με επιτυχία ένα εστιατόριο.

Αυτός ο οδηγός θα σας μεταφέρει από την απόφαση να αγοράσετε μια υπάρχουσα επιχείρηση τροφίμων στη δημιουργία διαφορετικών διαδικασιών και συστημάτων για να εγγυηθείτε την επιτυχία της όταν πέσει στα χέρια σας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, δεν είναι καλή ιδέα να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Γι' αυτό, όσο καλύτερα καθορισμένη είναι η πορεία σας σε αυτό το είδος επένδυσης, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα λειτουργήσει. Ας αρχίσουμε να ανοίγουμε το δρόμο!

Ποια εστιατόρια να αγοράσετε;

Σύνταξη ανάλυσης swot

Εάν έχετε στο μυαλό σας την ιδέα να αγοράσετε ένα εστιατόριο, είναι επειδή μπορεί να έχετε ένα στο μάτι. Ωστόσο, μερικές φορές τα εστιατόρια που πωλούνται είναι για αρνητικούς λόγους – είναι δική σας δουλειά να μάθετε αν συμβαίνει αυτό με αυτόν τον οδηγό.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσθέσετε διαφορετικά εστιατόρια στη λίστα σας ή τουλάχιστον περισσότερα από ένα. Επίσης, να θυμάστε ότι μπορείτε να ρωτήσετε οποιοδήποτε εστιατόριο πηγαίνετε εάν είναι προς πώληση . Μπορείτε να ζητήσετε ανεπίσημες ή επίσημες συναντήσεις με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του εστιατορίου για να μάθετε εάν υπάρχει πιθανότητα να σας πουλήσουν την πολύτιμη επιχείρησή τους.

Φυσικά, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάποια διακριτικότητα, σεβασμό, χωρίς βιασύνη και αναγνωρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να το πουλήσει μόνο και μόνο επειδή μπορείτε ή θέλετε να το αγοράσετε.

Η σκέψη αυτή θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε καλύτερα τις επιλογές σας!

Δημιουργήστε κριτήρια αγοράς, ορίστε τους λόγους σας και αναλύστε διαφορετικές ευκαιρίες

Τώρα που αποφασίσατε ότι η αγορά ενός εστιατορίου ακούγεται σαν καλύτερη ιδέα από το να ξεκινήσετε από το μηδέν, πρέπει να αρχίσετε να σκάβετε βαθύτερα.

Σε αυτόν τον τίτλο, θα μιλήσω για τα τρία πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τελειώσετε για να αγοράσετε το πρώτο εστιατόριο που φαίνεται καλό και προσιτό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα εφαρμόσετε αυτά τα κριτήρια μέχρι να έχετε την πλήρη εικόνα του κάθε εστιατορίου. Με αυτό, εννοώ τις πληροφορίες που θα λάβετε από το εστιατόριο αργότερα, όπως τιμολόγηση, περιθώρια κέρδους, τρέχοντα λειτουργικά κόστη και άλλα.

Δημιουργήστε κριτήρια επιλογής για να αγοράσετε το πιο κατάλληλο εστιατόριο

αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θέλετε να αγοράσετε ένα εστιατόριο

Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσετε κάποιου είδους κριτήρια επιλογής ή κατευθυντήριες γραμμές για να εξορθολογίσετε την αγορά, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε. Αυτό το βήμα είναι απλό, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο ζωτικής σημασίας.

Τα κριτήρια επιλογής είναι μια λίστα απαιτήσεων που πρέπει να πληροί το εν λόγω εστιατόριο για να αποφασίσετε να το αγοράσετε.

Μερικές από τις σχεδόν υποχρεωτικές απαιτήσεις είναι:

  • Μια καλή τοποθεσία.
  • Ότι δεν είναι μια αποτυχημένη επιχείρηση ή ότι έχει κακή φήμη.
  • Έχετε μια βάση πελατών που μπορείτε να αξιοποιήσετε.
  • Ότι έχει όλες τις άδειες ενημερωμένες (ή τουλάχιστον μια υποδομή που θα τις πάρει εύκολα).
  • Ότι ο ιδιοκτήτης του σας δίνει πρόσβαση σε όλους τους ζωτικούς αριθμούς της επιχείρησης.
  • Ο ιδιοκτήτης σας σάς δίνει επίσης την άδεια να κάνετε μια ανεξάρτητη αποτίμηση.
  • Ότι η τιμή αγοράς δεν είναι πολύ πάνω από την αποτίμηση που παίρνετε.

Άλλες απαιτήσεις που μπορείτε να προσθέσετε σχετίζονται περισσότερο με τις προτιμήσεις σας ή τα επενδυτικά σας όρια, όπως το κόστος της συνολικής αγοράς ή μεταφοράς ή ότι το εστιατόριο βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Λάβετε υπόψη ότι τα κριτήρια αγοράς εξαρτώνται από εσάς και την εμπειρία σας. Μερικοί άνθρωποι περιλαμβάνουν ακόμη και ως απαίτηση ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους βοηθούν στη μετάβαση ακόμη και σε μια ρήτρα μη ανταγωνισμού. Έτσι, οι επιχειρηματίες διασφαλίζουν ότι είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν στο νέο φόρτο εργασίας τους.

Καθορίστε τους λόγους ή τους στόχους για την αγορά σας

Ο καθορισμός στόχων είναι ζωτικής σημασίας στην επιχείρηση εστιατορίου

Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι η αγορά ενός υπάρχοντος εστιατορίου είναι πιο συμφέρουσα από την έναρξη μιας νέας επιχείρησης – στην πραγματικότητα, πολλές φορές δεν είναι. Η αγορά ενός υπάρχοντος εστιατορίου είναι επικίνδυνη εάν το εστιατόριο έχει προβλήματα φήμης, χρέη και πολλά άλλα.

Γι' αυτό πρέπει να καθορίσετε τους λόγους για τους οποίους αγοράσατε ένα υπάρχον εστιατόριο.

Υπάρχουν λόγοι που απλώς δεν είναι αρκετά καλοί όταν πρόκειται για βιώσιμες επενδύσεις. Πρέπει να αναλύσετε πολύ καλά τους λόγους σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μια βιαστική απόφαση!

Μερικοί καλοί λόγοι για να αγοράσετε ένα εστιατόριο είναι:

  • Γνωρίζοντας με επαληθεύσιμα δεδομένα ότι το εστιατόριο έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί υπό τις εντολές σας.
  • Γνωρίζοντας ότι με μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ το εστιατόριο θα ήταν πολύ πιο επιτυχημένο.
  • Γνωρίζοντας ότι η γαστρονομική προσφορά είναι ξεχωριστή ως έχει και ότι με μερικές τροποποιήσεις θα μπορούσατε να βελτιώσετε τα περιθώρια κέρδους.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα εστιατόριο που πληροί όλες τις απαιτήσεις μόνο για να διατηρήσετε την υποδομή του - εξοπλισμό, προσωπικό, επαγγελματικό χώρο και άλλα - για να δημιουργήσετε ένα νέο εστιατόριο από εκεί.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την πραγματική, κερδοφόρα, βιώσιμη ευκαιρία στα σκληρά μαθηματικά .

Σε αυτή τη γραμμή σκέψης, θέλω να αναφέρω ότι η αγορά ενός εστιατορίου επειδή είναι φθηνό, επειδή είναι όμορφο ή κάτι παρόμοιο είναι πολύ κακή ιδέα. Η αβάσιμη εξιδανίκευση δεν οδηγεί σε επιτυχημένες επιχειρήσεις!

Λόγοι για να αποφύγετε την αγορά εστιατορίου

Κόκκινες σημαίες που μπορεί να υποδεικνύουν ότι η αγορά μιας επιχείρησης δεν είναι καλή ιδέα

Εντός των κριτηρίων αγοράς σας ενδέχεται επίσης να υπάρχουν απαιτήσεις για τον αποκλεισμό διαφορετικών επιλογών εστιατορίου που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Στην πραγματικότητα, το περισσότερο που θα κάνετε σε αυτόν τον οδηγό είναι να αποκλείσετε επιλογές . Από μια λίστα 50 εστιατορίων, θα πρέπει να αφήσετε μεταξύ 1 και 3 επιλογές – αν φτάσετε σε αυτήν την τριπλή ισοπαλία, καλή τύχη να αποφασίσετε ποιο να αγοράσετε .

Οι πιο προφανείς λόγοι για να μην αγοράσετε ένα υπάρχον εστιατόριο είναι:

  • Η άρνηση του τρέχοντος ιδιοκτήτη να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το εστιατόριο ή να σας αφήσει να κάνετε ανεξάρτητες αξιολογήσεις με ειδικούς ή συμβούλους. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε τουλάχιστον το 50% των επιλογών σας.
  • Ότι το εστιατόριο έχει κακή φήμη, βρίσκεται σε κακή τοποθεσία ή έχει μεγάλο ανταγωνισμό.
  • Ότι το εστιατόριο έχει χρέη, υστερεί σε φόρους, ενοίκια ή δεν έχει άδειες λειτουργίας.
  • Ότι ο εξοπλισμός ή τα έπιπλα είναι πολύ κατεστραμμένα, παλιά ή ότι το κόστος γενικότερα των ανακαινίσεων είναι πολύ υψηλό.

Σημείωση: Όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα με τις κόκκινες σημαίες που πρέπει να αποφύγετε, τόσο πιο εύκολο είναι για εσάς να αποκλείσετε ιδέες και να περιορίσετε τη λίστα επιλογών. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να αφήσετε χώρο για αποτυχία. Τα τέλεια εστιατόρια δεν πωλούνται!

Αναλύστε διεξοδικά τις διαφορετικές ευκαιρίες

Τώρα έρχεται ένα από τα πιο κουραστικά μέρη της όλης διαδικασίας – η ανάλυση ευκαιριών. Είναι μια κουραστική διαδικασία, αλλά σκοπός της είναι να προστατεύσει κάθε δεκάρα της επένδυσής σας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρέπει να αναλύσετε τις διαφορετικές ευκαιρίες λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις και τους στόχους ή τους λόγους πίσω από την αγορά. Συνιστάται να κάνετε την κλασική ανάλυση SWOT. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες πραγματικές και σχετικές πληροφορίες.

Κατά γενικό κανόνα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου σε αυτό το σημείο – αν και ο καλύτερος φίλος σας σε αυτό το είδος συναλλαγής θα είναι ο λογιστής σας .

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώσετε πόρους για να πραγματοποιήσετε ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο και ανάλυση αγοράς. Εάν ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου σας δώσει παρόμοιες πληροφορίες, μπορείτε να τις λάβετε, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσετετο δικό σας όραμα . Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η επιχειρηματική σας προοπτική είναι πολύ πιο σημαντική – όχι και τόσο πολύ του τρέχοντος ιδιοκτήτη.

Ερευνήστε και λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Σημαντικοί αριθμοί εστιατορίου που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε μια επιχείρηση

Οι πληροφορίες που απαιτούνται πριν από την αγορά ενός εστιατορίου θα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτομερείς μπορούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία αγοράς ενός υπάρχοντος εστιατορίου μπορεί να διαρκέσει όσο η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης – δηλαδή, αν ενδιαφέρεστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό.

Θα σας δώσω τώρα λίστες με όλες τις πληροφορίες που πρέπει να λάβετε και πώς ή από ποιον μπορείτε να τις αποκτήσετε.

Αριθμοί εστιατορίου

Οι αριθμοί για το εστιατόριο είναι:

  • Το περιθώριο πωλήσεων για τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Μέσες ετήσιες, εξαμηνιαίες, τριμηνιαίες, μηνιαίες, εβδομαδιαίες και ημερήσιες πωλήσεις.
  • Το περιθώριο κέρδους.
  • Μέσες ετήσιες, εξαμηνιαίες, τριμηνιαίες, μηνιαίες, εβδομαδιαίες και ημερήσιες αποδοχές. Καλό είναι να ζητήσετε οικονομικές καταστάσεις για να επιβεβαιώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, δεν θα είναι όλοι πρόθυμοι να μοιραστούν τόσα πολλά.
  • Τα λειτουργικά έξοδα του εστιατορίου. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος συστατικών, προμηθειών εκτός διατροφής, επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων, υπηρεσιών (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό), ενοικίαση, επαγγελματικές υπηρεσίες (λογιστές, δικηγόρους, συμβούλους κ.λπ.) και άλλα.
  • Χρέη εστιατορίου. Αυτό περιλαμβάνει χρέη με προμηθευτές, τραπεζικά χρέη για επιχειρηματικά δάνεια, χρέη μισθώσεων, χρέη με δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες και άλλα.

Μπορείτε να λάβετε αυτές τις πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου ή από τον λογιστή ή τον διαχειριστή του. Να θυμάστε ότι για να είναι μια συναλλαγή χωρίς κρυφά δεδομένα, είναι ζωτικής σημασίας να αναλύσετε αυτές τις πληροφορίες. Εάν ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου δεν σας δώσει πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες, απορρίψτε ολόκληρη την επιλογή, γιατί θα χάσετε χρήματα αγοράζοντας στα τυφλά.

Άλλα δεδομένα που θα σας φανούν χρήσιμα είναι το μέσο κόστος για κάθε αγορά, το μέσο κόστος του μενού και πολλά άλλα.

Ροή πελατών: Μέσος όρος πελατών ανά ημέρα και εβδομάδα

ροή πελατών ενός εστιατορίου

Αυτές οι πληροφορίες μερικές φορές αγνοούνται από επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν ένα εστιατόριο. Ωστόσο, είναι κρίσιμο αν ελπίζουν να χτυπήσουν το έδαφος τρέχοντας . Εάν έχετε αυτές τις πληροφορίες από την αρχή, μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας όσον αφορά ένα επιχειρηματικό σχέδιο, προωθήσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε και στρατηγικές μάρκετινγκ που μπορούν να βελτιώσουν τους παραπάνω αριθμούς.

Θα πρέπει να λαμβάνετε αυτές τις πληροφορίες από διαφορετικά άτομα, όπως διακομιστές ή μάγειρες, και θα πρέπει επίσης να τις συγκρίνετε με αναφορές πωλήσεων.

Μπορείτε επίσης να το υπολογίσετε με τους ημερήσιους και εβδομαδιαίους αριθμούς του εστιατορίου, αλλά είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε τους υπαλλήλους.

Προβολές Ανάπτυξης

Αφού λάβετε όλες τις παραπάνω πληροφορίες, θα έχετε σχεδόν όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε μια προβολή ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Για αυτό, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε λεπτομέρειες όπως η μέση δαπάνη ανά πελάτη, το μέσο κόστος μενού, ο αριθμός των ημερήσιων πελατών και πολλά άλλα.

Με αυτές τις πληροφορίες, θα μπορείτε να κάνετε αξιόπιστες προβολές που θα σας δίνουν πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να κερδίσετε από τα χρήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί θα σας δώσουν μόνο προβολές που βασίζονται στο μοντέλο διαχείρισης του τρέχοντος ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εάν είναι αρκετά καλές, αυτό θα χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι είναι μια καλή επένδυση. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να δημιουργείτε σχέδια που σας επιτρέπουν να αυξήσετε αυτούς τους αριθμούς και να ποσοτικοποιήσετε την ανάπτυξη της επιχείρησης μόλις βρεθεί στα χέρια σας.

Η τρέχουσα κατάσταση του μάρκετινγκ εστιατορίων

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται το μάρκετινγκ ως σημαντικό παράγοντα κατά τη διεξαγωγή αυτού του τύπου συναλλαγών. Ωστόσο, το μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας για τα εστιατόρια και για τον κλάδο της φιλοξενίας γενικότερα.

Μια γρήγορη ματιά, αν μπορείτε, στους αριθμούς μάρκετινγκ του εστιατορίου μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί το εστιατόριο έχει αναξιοποίητες δυνατότητες. Για παράδειγμα, η στρατηγική μάρκετινγκ μπορεί να είναι ελλιπής ή αναποτελεσματική. Όσο ακριβό κι αν είναι να κάνετε αποτελεσματικό μάρκετινγκ, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να απορρίψετε εντελώς την ιδέα να αγοράσετε το εστιατόριο. Αυτό, φυσικά, εάν το κόστος μιας νέας στρατηγικής μάρκετινγκ είναι πολύ υψηλό όταν προστεθεί στις υπόλοιπες αδυναμίες του εστιατορίου ή στο κόστος του.

Επίσης, εάν κάνετε έρευνα αγοράς και τη συνδυάσετε με τις πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες, ίσως μπορέσετε να δημιουργήσετε μια πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική για την επιχείρησή σας. Ή μπορεί ακόμη και να αποφασίσετε να κάνετε κάτι πιο δραστικό, όπως να ανανεώσετε όλο το branding και το μάρκετινγκ του εστιατορίου γενικά, εάν το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό όταν το προσθέτετε στο κόστος του εστιατορίου.

Απόδοση και ικανοποίηση εργαζομένων

Αποτελεσματικός υπάλληλος του εστιατορίου που σκοπεύετε να αγοράσετε

Η ικανοποίηση των εργαζομένων, στο παρελθόν και στο παρόν, είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη εκ των προτέρων. Ένα εστιατόριο μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει προβλήματα, αλλά είναι γνωστό στους κύκλους των μαγείρων ή των σερβιτόρων ως «ένα απαίσιο μέρος για να δουλέψεις». Αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία πρόσληψης πιο δύσκολη αργότερα, εάν αποφασίσετε να ανανεώσετε τη μισθοδοσία σας.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να έχετε πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των σημερινών υπαλλήλων του εστιατορίου. Πολλοί επιχειρηματίες κάνουν το λάθος να αγοράσουν ένα εστιατόριο χωρίς να το λάβουν υπόψη. Έτσι, μπορούν να γίνουν δύο ακόμη σοβαρά λάθη:

  • Αφήνοντας τους υπαλλήλους που έκαναν το εστιατόριο υπέροχο.
  • Κρατήστε τους υπαλλήλους που κάνουν το εστιατόριο χαμό.

Σίγουρα, μπορείτε να απολύσετε και να προσλάβετε υπαλλήλους όπως σας ταιριάζει, αλλά όσο πιο γρήγορα λάβετε τη σωστή απόφαση, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία μετάβασης στη διαχείριση εστιατορίου.

Δεδομένα όπως αυτό θα πρέπει να λάβετε και από τις δύο όψεις του νομίσματος: τη διοικητική πλευρά και τους υπαλλήλους προσωπικά . Πολλές φορές, αποφασίζουμε να ακούσουμε όποια πλευρά είναι πιο βολική. Ωστόσο, το να ακούτε και τις δύο πλευρές μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Για παράδειγμα, η διοικητική πλευρά μπορεί να παραπονιέται ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι οι πιο αποτελεσματικοί, ενώ έχουν κακή διαχείριση των χρονοδιαγραμμάτων και των πληρωμών μισθοδοσίας.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι μπορεί να παραπονιούνται ότι δεν έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας για να αποδώσουν καλύτερα όταν έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων πολλές φορές στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως το πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι.

Ικανοποίηση των πελατών

ικανοποιημένος πελάτης με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του εστιατορίου σας

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ικανοποίηση των πελατών και η φήμη του εστιατορίου. Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη πληροφορία να αποκτηθεί, ειδικά επειδή η μόνη αξιόπιστη πηγή μπορεί να είναι οι ίδιοι οι πελάτες.

Σκεφτείτε το ως εξής:

  • Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου θέλει να το πουλήσει.
  • Όλοι οι υπάλληλοι του εστιατορίου θέλουν να διατηρήσουν τις δουλειές τους.
  • Οι διευθυντές ή οι λογιστές δεν νοιάζονται!

Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων παντού, επομένως η άμεση πηγή είναι η πιο αξιόπιστη – οι πελάτες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ληφθούν κάνοντας έρευνες σε κοινωνικά δίκτυα, έρευνες σε φόρουμ ή τοπικές ιστοσελίδες, αναζήτηση σε σελίδες κριτικών όπως το Yelp ή το Google My Business ή το Facebook και άλλα.

Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτοπροσώπως. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να είναι υπό μεγαλύτερη πίεση για να πουν ότι το εστιατόριο είναι υπέροχο αν στέκονται μπροστά του .

Διαδικασία αγοράς και νομικής μεταφοράς

Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε νομικό σύμβουλο όταν αγοράζετε μια επιχείρηση

Τώρα που έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός συμβολαίου μεταβίβασης ή πώλησης. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε νομική συμβουλή στη χώρα σας, καθώς αυτή η διαδικασία ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Επιπλέον, θα πρέπει να διερευνήσετε εάν το εστιατόριο ή διαφορετικά στοιχεία της επωνυμίας είναι καταχωρημένα. Δεν θέλετε να καταλήξετε κατά λάθος να πληρώνετε τέλη χρήσης ακόμα και αφού αγοράσετε οτιδήποτε άλλο.

Θα πρέπει επίσης να συντάξετε ένα συμβόλαιο πώλησης που να περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα τις διάφορες πτυχές του εστιατορίου – τα σφάλματα παράλειψης είναι αρκετά συνηθισμένα.

Για παράδειγμα, πρέπει να συμπεριλάβετε στη σύμβαση ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ή αυτός που έχει τις άδειες του εστιατορίου, θα μεταβιβάσει τις εν λόγω άδειες σε εσάς, εάν είναι δυνατόν στη χώρα σας. Έτσι θα αποφευχθεί η ύπαρξη ενός υπάρχοντος εστιατορίου που πρέπει να ανανεώσει όλες τις άδειες στο όνομά σας – αν και πάλι, ανάλογα με το πού μένετε, ενδέχεται να μην έχετε επιλογή.

Εκτός αν κάνετε μια έξυπνη συμφωνία, όπως τη δημιουργία μιας συνεργασίας με τον τρέχοντα ιδιοκτήτη του εστιατορίου, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε αργότερα το ποσοστό του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό νόμιμα, αλλά έξυπνα, και έτσι ώστε να έχετε περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα στο τέλος της αγοράς – χωρίς φυσικά να εκνευρίσετε τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερα να αναζητήσετε νομική συμβουλή από άτομο που έχει εμπειρία σε μεταβιβάσεις και πωλήσεις επιχειρήσεων όπως αυτή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εφαρμόσει όλα τα κόλπα που έχει στο μανίκι του για να μεγιστοποιήσει την ευκαιρία και να αποφύγει τους κρυφούς κινδύνους.

Δημιουργήστε μια διαδικασία για ομαλή μετάβαση (και συμπεριλάβετε τον προηγούμενο κάτοχο, εάν είναι δυνατόν)

Εάν θέλετε να μεταβείτε στη διαχείριση μιας επιχείρησης με επιτυχία, δεν μπορείτε απλώς να πετάξετε όλες τις πληροφορίες και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κατά τη λειτουργία του εστιατορίου. Εξάλλου, στο σημείο που ξεκινάς να τρέχεις, αυτό το άτομο είναι το μόνο που ξέρει πώς να διευθύνει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, συνιστάται, ενώ διαπραγματεύεστε την αγορά και τους όρους του συμβολαίου, να δημιουργήσετε μια συμφωνία για τη μετάβαση και την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι κατανοείτε πλήρως τις διαδικασίες για τις οποίες ήταν υπεύθυνος ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ότι μελετάτε την καθεμία και ότι μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη όταν έρθει η ώρα.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να βελτιώσετε τις διάφορες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο εστιατόριο αργότερα. Ωστόσο, η δημιουργία ενός σχεδίου μετάβασης μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε καλύτερα στη ροή εργασίας, στους υπαλλήλους, στη διαχείριση οικονομικών πόρων, στις σχέσεις με τους προμηθευτές και πολλά άλλα.

Σημείωση: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε μικρή ή καθόλου εμπειρία στον κλάδο των τροφίμων. Ακόμα κι αν έχετε εμπειρία σε άλλες επιχειρήσεις, τα εστιατόρια έχουν μοναδικές προκλήσεις που γίνονται κατανοητές μόνο όταν έχετε εμπειρία. Τι καλύτερο από το να έχετε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ως μέντορα ενώ μαθαίνετε να αναλαμβάνετε τα ηνία του νέου σας εστιατορίου;

Δημιουργία Στόχων και Περιοχών Εστίασης

Το εστιατόριο είναι ήδη δικό σας. Και τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο, η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί και θα πρέπει να ξεκινήσετε τη λειτουργία του εστιατορίου σας.

Εάν έχετε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που ανέφερα μέχρι τώρα, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης με τις πρώτες διοικητικές αποφάσεις που πρέπει να λάβετε για να πετύχετε το έδαφος .

Δημιουργήσαμε ένα αρκετά περιεκτικό άρθρο που βασίζεται στη δημιουργία στόχων για το εστιατόριό σας . Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο για να εντοπίσετε, με τη γνώση που έχετε για το εστιατόριο, τους διάφορους τομείς εστίασης στους οποίους θα πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή.

Είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια, και ενάντια στην καλύτερη κρίση, να κάνετε λίγη μικροδιαχείριση – τουλάχιστον να εφαρμόζετε προσεκτική παρατήρηση όλων των διαδικασιών.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε στρατηγικές για να βελτιώσετε τις διαδικασίες με βάση αυτά που έχετε παρατηρήσει. Απλώς επικεντρωθείτε στο να κάνετε νέα εκπαίδευση για ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, χωρίς να εφαρμόζετε ενοχλητικές κυρώσεις ή μεμονωμένες διορθώσεις. Αυτά οδηγούν μόνο σε ψυχική εξάντληση των εργαζομένων και σε χαμηλότερη ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Ανοίξτε το εστιατόριό σας!

Συνιστάται επίσης, εάν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην επωνυμία της επιχείρησης ή αν ανοίξετε μια νέα από την υποδομή της παλιάς, να κάνετε τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου σας . Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε εύκολα τη βάση των πελατών σας.

Ξεκινήστε τη λειτουργία του εστιατορίου σας

Αν και ήθελα να κάνω αυτόν τον οδηγό όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή, δεν μπορώ να αρνηθώ την παρόρμησή μου να σας πω ότι αυτό δεν είναι το παν – πρέπει να αφήσετε χώρο στη διαίσθηση του επιχειρηματικού σας πνεύματος.

Αν υπάρχει κάτι που είναι ανεξήγητο σε εγχειρήματα αυτού του τύπου, είναι αυτή η αίσθηση του να βλέπεις ένα εστιατόριο και να σκέφτεσαι «κάτι μου λέει ότι αυτό το εστιατόριο είναι χρυσωρυχείο». Έτσι συμβαίνει όταν νιώθετε ότι θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση και ένας οδηγός όπως αυτός, που δίνει προσοχή σε τόσες πολλές λεπτομέρειες, μπορεί να γίνει περιορισμός.

Γι' αυτό σας προσκαλώ να βρείτε την ισορροπία και να αφήσετε, ανάμεσα στα δεδομένα, τα υπολογιστικά φύλλα, τις έρευνες και τα ποσοστά, λίγο χώρο για τη διαίσθησή σας. Εάν ένα εγχείρημα σας δώσει όλα τα πράσινα φώτα στις τεχνικές πτυχές, αλλά και στη διαίσθηση, σίγουρα θα είναι ένα χρυσωρυχείο .

Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε αυτό το εστιατόριο στη γωνία; Καλή τύχη!

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα