Τύποι υπηρεσιών εστιατορίου: Ποιο στυλ πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Τύποι υπηρεσιών εστιατορίου: Ποιο στυλ πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Βρείτε εδώ τα πάντα για τους διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών εστιατορίου ή στυλ εξυπηρέτησης

Δημοσιεύτηκε από Victor Delgadillo την 4 Οκτωβρίου 2021

Δεν ξέρετε ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υπηρεσιών εστιατορίου;

Δεν είστε σίγουροι τι είδους υπηρεσία να επιλέξετε για την επιχείρησή σας τροφίμων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπηρεσιών εστιατορίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο εστιατόριό σας, εκτός από το πιο συνηθισμένο στυλ σήμερα - υπηρεσία αμερικανικού στυλ.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για:

  • Τα διάφορα είδη υπηρεσιών που υπάρχουν
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου υπηρεσίας
  • Σχετικά με άλλους ασυνήθιστους τύπους υπηρεσιών
  • Και για το πώς μπορείτε να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο υπηρεσίας για το εστιατόριό σας

Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχετε πλήρη κατανόηση των διαφορετικών επιλογών υπηρεσιών που μπορείτε να επιλέξετε για το εστιατόριό σας. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε έναν απλό οδηγό για το πώς να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο για την επιχείρησή σας τροφίμων.

Ας αρχίσουμε!

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι στυλ εξυπηρέτησης εστιατορίου

Σερβιτόρος που σερβίρει φαγητό με την αμερικανική υπηρεσία

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι στυλ εξυπηρέτησης εστιατορίου που υπάρχουν είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται τα τελευταία εκατό χρόνια.

Παραδόξως, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη λειτουργία ενός εστιατορίου και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους σερβίρεται το φαγητό στους πελάτες.

Φυσικά, κάθε είδος υπηρεσίας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τα εφαρμόσετε στο εστιατόριό σας.

Στη συνέχεια, θα σας πω για τα πιο χρησιμοποιημένα σε όλο τον κόσμο.

Υπηρεσία αμερικανικού στυλ

σερβιτόρος που σερβίρει φαγητό

Η υπηρεσία αμερικανικού τύπου είναι το πιο κοινό στυλ εξυπηρέτησης που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το είδος σέρβις, το φαγητό στρώνεται με συγκεκριμένο και τυποποιημένο τρόπο από την κουζίνα του εστιατορίου.

Στη συνέχεια, σερβίρεται από τους σερβιτόρους του εστιατορίου στο τραπέζι, όπου ο δείπνος μπορεί να το απολαύσει.

Αυτός είναι ένας απλός και απλός τύπος υπηρεσίας.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που χρησιμοποιείται στο σερβίρισμα επειδή κάθε πιάτο έχει το ίδιο μέγεθος.

Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε τις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμων και να διευκολύνετε τον υπολογισμό των μερίδων, το κόστος φαγητού και τη γενική διαχείριση της κουζίνας.

Επίσης, μειώνει τα λάθη του σερβιτόρου, αφού φέρνουν μόνο το φαγητό στο τραπέζι και φροντίζουν για τις συγκεκριμένες ανάγκες των τραπεζιτών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο πελάτης λαμβάνει απλώς το φαγητό, δεν κινδυνεύει να κάνει λάθη και απολαμβάνει πλήρως την υπηρεσία που προσφέρει το εστιατόριο.

Το μειονέκτημα αυτού του είδους υπηρεσίας είναι ότι ο ρόλος του δείπνου δεν είναι διαδραστικός, αλλά υποβιβάζεται στο να λαμβάνει το φαγητό και να το απολαμβάνει - αυτό κάνει την εμπειρία κοινή και βαρετή.

Αυτοεξυπηρέτηση

μπουφές με self-service

Αυτό το είδος υπηρεσίας περιλαμβάνει το εστιατόριο που σερβίρει το φαγητό του από ένα τραπέζι ή πάγκο με πολλές επιλογές.

Αυτό το είδος υπηρεσίας χρησιμοποιείται κυρίως σε εστιατόρια με μπουφέ.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου υπηρεσίας είναι ότι δεν απαιτεί τόσο πολύ προσωπικό.

Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να καταλήξει να μην σερβίρει, κάτι που είναι εξαιρετικό για τις πωλήσεις του εστιατορίου.

Από την άλλη πλευρά, είναι ένας επικίνδυνος τύπος υπηρεσίας, επειδή δεν είναι πάντα δυνατό να διασφαλιστεί ότι το φαγητό θα πωλείται στο σύνολό του - αν και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τύπο του εστιατορίου παρά με την υπηρεσία.

Υπηρεσία γρήγορου φαγητού ή αλυσίδων εστιατορίων

Οδήγηση μέσω McDonald's

Η υπηρεσία εστιατορίου γρήγορου φαγητού ελαχιστοποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ τραπεζιτών και σερβιτόρων - οι τελευταίοι μερικές φορές δεν υπάρχουν καν σε αυτούς τους τύπους εστιατορίων.

Αυτό το είδος υπηρεσίας ξεκινά όταν ο πελάτης εμφανίζεται σε έναν πάγκο, παραγγέλνει το φαγητό, πληρώνει για το φαγητό και, στη συνέχεια, παρατάσσεται για να παραλάβει το φαγητό του.

Συνήθως εφαρμόζεται σε αλυσίδες εστιατορίων ή franchise όπως τα KFC, Burger King και McDonald's.

Το βασικό μειονέκτημα αυτού του είδους υπηρεσίας είναι ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο γιατί δεν βασίζεται στην ευγένεια, αλλά στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα μπορεί το εστιατόριο να καθίσει να φάει ή να φύγει, τόσο το καλύτερο.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας περιλαμβάνει επίσης το άμεσο σέρβις σε αυτοκίνητα, το οποίο έγινε δημοφιλές από τα McDonald's με το εμβληματικό drive-thru.

Υπηρεσία γαλλικού τύπου

Πιατέλα με ψητή γαλοπούλα

Η υπηρεσία γαλλικού τύπου είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, κλασικούς τύπους υπηρεσιών εστιατορίου, αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται λιγότερο λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Σε αυτό το είδος υπηρεσίας, ο σερβιτόρος ή ο διακομιστής παρουσιάζει στους πελάτες τις διάφορες παρασκευές που εμφανίζονται σε μια πιατέλα από την οποία μπορούν να επιλέξουν.

Ο δείπνος πρέπει να επιλέξει τα πιο ελκυστικά φαγητά και να σερβίρει μόνος του χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι με το αριστερό χέρι και ένα κουτάλι με το δεξί χέρι.

Τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούνται δεν είναι τα ίδια που χρησιμοποιεί το εστιατόριο, αλλά χρησιμοποιούνται ειδικά για το φαγητό που θα σερβιριστεί.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας έχει πολλά μειονεκτήματα.

Πρώτα απ 'όλα, απαιτεί πολύ προσωπικό για την υπηρεσία, καθώς τουλάχιστον ένας διακομιστής ανά πελάτη σε κάθε τραπέζι.

Επιπλέον, είναι πολύπλοκο γιατί ο σερβιτόρος πρέπει να είναι προσεκτικός με τους θαμώνες για να ξέρει αν θέλουν περισσότερο φαγητό και να φέρει την πιατέλα πιο κοντά τους.

Μπορούν επίσης να αυξήσουν τις απώλειες εστιατορίων και τη σπατάλη φαγητού - αν και αυτό το στυλ εξυπηρέτησης συνήθως δεν συνοδεύεται από κοινές τεχνικές υπολογισμού κόστους.

Αυτό το στυλ εξυπηρέτησης χρησιμοποιείται περισσότερο σε ξενοδοχεία και ημι-ιδιωτικά εστιατόρια που διαθέτουν αρκετό προσωπικό για να το προσφέρουν, εκτός από την εργασία με περιορισμένους πελάτες υπό κράτηση.

Υπηρεσία αγγλικού τύπου

Το σέρβις αγγλικού τύπου μοιάζει αρκετά με το γαλλικό, αλλά αλλάζει μια σημαντική λεπτομέρεια - ο σερβιτόρος, σε αυτήν την περίπτωση, είναι αυτός που σερβίρει το φαγητό.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας έχει παρόμοια μειονεκτήματα με τον γαλλικό τύπο υπηρεσίας, καθώς είναι λίγο πιο περίπλοκος και έχει πιο συγκεκριμένους κανόνες.

Για παράδειγμα, τα πιάτα που χρησιμοποιεί το εστιατόριο πρέπει να έχουν συγκεκριμένη σειρά, όπως και τα μαχαιροπίρουνα.

Επιπλέον, οι σερβιτόροι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για αυτού του είδους τις υπηρεσίες, καθώς μπορεί να κάνουν σοβαρά λάθη, όπως να μην σερβίρουν φαγητό, να λερώσουν το τραπέζι, να λερώσουν το εστιατόριο και άλλα.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας απαιτεί επίσης πολύ προσωπικό, επομένως δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως - αν και χρησιμοποιείται περισσότερο από τη γαλλική υπηρεσία.

Υπηρεσία Guéridon

Καροτσάκι εστιατορίου ή gueridon

Η υπηρεσία guéridon είναι ένα είδος υπηρεσίας σχεδόν ξεχασμένο, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση ενός καροτσιού που ονομάζεται guéridon (στα γαλλικά) όπου το φαγητό παρουσιάζεται στο εστιατόριο.

Στη συνέχεια, το φαγητό σερβίρεται ακριβώς μπροστά από το εστιατόριο από έναν εκπαιδευμένο σερβιτόρο ή σερβιτόρο που κόβει το φαγητό, το οποίο είναι συνήθως ολόκληρες γαλοπούλες ή ψητό.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας έχει πολλά μειονεκτήματα. Απαιτεί πολλούς εκπαιδευμένους διακομιστές, ομαδική εργασία και διαφορετικά εργαλεία για να σερβίρετε φαγητό.

Επιπλέον, όπως και οι αγγλικές ή γαλλικές υπηρεσίες, απαιτεί πολυάριθμο προσωπικό για να επαναλάβει τη διαδικασία με τα υπόλοιπα εστιατόρια.

Αυτός ο τύπος υπηρεσίας σχεδόν δεν χρησιμοποιείται πλέον λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Άλλοι τύποι υπηρεσιών εστιατορίου

Υπάρχουν πολλά άλλα είδη υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε καινοτόμα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, πρόκειται για είδη υπηρεσιών σε πειραματικά εστιατόρια ή φανταχτερά είδη κουζίνας, όπως η μοριακή κουζίνα .

Μαγείρεμα και σερβίρισμα σε πραγματικό χρόνο ή Show Cooking

Σε αυτό το είδος υπηρεσίας, ο σεφ εργάζεται ακριβώς μπροστά από τους πελάτες για να προετοιμάσει τα πιάτα. Είναι ένα είδος διαδραστικής υπηρεσίας, όπου ο σεφ μιλάει απευθείας με τους θαμώνες κατά την προετοιμασία του φαγητού, ενώ εκτελεί κόλπα, όπως να επιδεικνύει τις μαγειρικές του ικανότητες.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ελκυστικό στυλ εξυπηρέτησης. Ωστόσο, απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις, ανοιχτή κουζίνα και επιπλέον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για τον πελάτη όσο και για τον σεφ.

Είναι επίσης μια μάλλον μη εκλεπτυσμένη υπηρεσία.

Σερβίροντας φαγητό απευθείας στο τραπέζι

Μια ενδιαφέρουσα τάση σε εστιατόρια διαφορετικών τύπων είναι να σερβίρετε φαγητό απευθείας στο τραπέζι.

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που δεν θα μπορείτε να βρείτε ή να εφαρμόσετε σε κανένα εστιατόριο, αφού συνδέεται άμεσα με την έννοια του ίδιου του εστιατορίου.

Αυτό το στυλ εξυπηρέτησης περιλαμβάνει μεγάλη ειδική προετοιμασία και φυσικά μερικούς περιορισμούς.

Για παράδειγμα, το τραπέζι που χρησιμοποιείται για το σέρβις πρέπει να καθαρίζεται συνεχώς και επιμελώς και πρέπει επίσης να είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό χαμηλού πορώδους - όπως σανίδες κοπής και άλλος εξοπλισμός εστιατορίου .

Επιπλέον, σε αυτό το είδος εστιατορίου, ορισμένα πιάτα απλά δεν μπορούν να σερβιριστούν, όπως κρέμες ή σούπες.

Ωστόσο, είναι ένα νέο στυλ εξυπηρέτησης στη βιομηχανία τροφίμων.

Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο υπηρεσίας για το εστιατόριό σας;

Η επιλογή μεταξύ των διαφορετικών τύπων υπηρεσίας εστιατορίου είναι αρκετά απλή.

Εδώ είναι μερικά απλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού τύπου υπηρεσίας για το εστιατόριό σας.

Σκεφτείτε την ιδέα του εστιατορίου σας

Η ιδέα του εστιατορίου σας είναι στενά συνδεδεμένη με όλες τις λεπτομέρειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η εξυπηρέτηση. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε έναν τύπο ή στυλ εξυπηρέτησης σύμφωνα με την υπόλοιπη ιδέα και το θέμα του εστιατορίου σας.

Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να επιλέξετε αγγλική υπηρεσία για ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού - απλά δεν έχει νόημα.

Επομένως, το στυλ εξυπηρέτησης του εστιατορίου σας πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο εστιατόριο.

Σκεφτείτε τους πελάτες σας

Λαμβάνοντας υπόψη τους πελάτες σας είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή υπηρεσία.

Για παράδειγμα, εάν οι πελάτες σας είναι πλούσιοι άνθρωποι που θέλουν μια άνετη και εξατομικευμένη εμπειρία, είναι καλή ιδέα να επιλέξετε έναν τύπο υπηρεσίας στην οποία η συμμετοχή τους περιορίζεται στην παραγγελία των πιάτων και στη δοκιμή τους.

Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε έναν τύπο υπηρεσίας που είναι εκλεπτυσμένος.

Εξετάστε το Απαιτούμενο Προσωπικό

Αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα εστιατόριο που απαιτεί λίγο προσωπικό, το καλύτερο είδος υπηρεσίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το self-service.

Από την άλλη πλευρά, εάν η πρόσληψη πολυάριθμου προσωπικού εστιατορίου δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο είδος υπηρεσίας.

Εξετάστε την πολυπλοκότητα της υπηρεσίας

Μια πολύπλοκη υπηρεσία περιλαμβάνει πολύ περισσότερη δουλειά, προετοιμασία και μεγάλο αριθμό μεταβλητών σε σύγκριση με μια απλή υπηρεσία.

Εάν θέλετε να προσφέρετε μια υπηρεσία που είναι εύκολο να οργανωθεί, να προετοιμαστεί και να εκτελεστεί, είναι καλύτερο να παραμείνετε σε απλές υπηρεσίες, όπως η υπηρεσία αμερικανικού τύπου.

Αλλά αν θέλετε να προσφέρετε μια εξειδικευμένη και πολύπλοκη υπηρεσία που απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης σχετικά με την εθιμοτυπία τόσο από τους διακομιστές όσο και από τα εστιατόρια, άλλοι τύποι υπηρεσιών είναι η καλύτερη επιλογή.

Πολλοί τύποι υπηρεσιών, αλλά ο νικητής είναι…

Ο καλύτερος τύπος υπηρεσίας που μπορείτε να επιλέξετε είναι η υπηρεσία αμερικανικού τύπου. Αυτός ο τύπος υπηρεσίας είναι ο καλύτερος απλώς και μόνο επειδή είναι ο πιο κοινός σήμερα.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ επωφελές για την ενσωμάτωση με τα υπόλοιπα εστιατόρια στα οποία έχουν συνηθίσει τα εστιατόρια.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση οποιουδήποτε άλλου είδους υπηρεσίας μπορεί να διαφοροποιήσει το εστιατόριό σας από τον ανταγωνισμό, να σας βοηθήσει να προσφέρετε μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες σας και να αναδείξετε εύκολα το εστιατόριό σας.

Φυσικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις πτυχές που αναφέρθηκαν παραπάνω για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εστιατόριό σας, επομένως θα πρέπει να επιλέξετε μια υπηρεσία που είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των καλεσμένων σας.

Έχετε ήδη επιλέξει ένα είδος υπηρεσίας για το εστιατόριό σας;

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα