Odabir između kupnje postojećeg restorana i pokretanja vlastitog

Odabir između kupnje postojećeg restorana i pokretanja vlastitog

Prednosti i nedostaci neovisnog vlasništva i franšizinga restorana

Objavio Michael Elkins dana 16. siječnja 2018.

Postoje velike prednosti i nedostaci koje morate uzeti u obzir kada pokušavate odlučiti hoćete li kupiti postojeći restoran, ugovoriti franšizu ili započeti posao od nule. U idealnom slučaju, većina nadobudnih poduzetnika želi raditi svoje, ali postoje različiti nedostaci koji uključuju privlačenje baze korisnika, zapošljavanje zaposlenika, postavljanje sustava obuke , stvaranje novčanog tijeka i marketing poslovanja.

Važno je uzeti u obzir svoje ciljeve, poslovno iskustvo, znanje o hrani i kulinarske vještine. Franšize često pružaju obuku i opremu koje olakšavaju vođenje posla, ali ništa ne smanjuje količinu posla koju vlasništvo restorana zahtijeva. Premawebrestraurantstore.com , čimbenici rizika variraju ovisno o tome kupujete li franšizu ili postajete neovisni vlasnik. Nezavisni ugostitelji imaju puno kreativne kontrole, ali visoku razinu odgovornosti. Vlasnici franšize trebaju snažna financijska sredstva, a kontrolu prepuštaju davatelju franšize jer ima dokazane rezultate.

Kupnja postojećeg restorana

Kupnja postojećeg restorana može osigurati da imate uspostavljenu bazu kupaca i trenutno prepoznavanje imena. Međutim, mnogi postojeći restorani nemaju veliki ugled. Moglo bi biti teško ili nemoguće promijeniti tu percepciju. Neki imaju ogorčene zaposlenike koji bi mogli biti zabrinuti zbog promjene. Postojeće radno vrijeme i kulinarski detalji možda neće odgovarati vašim planovima. Prilično je lako promijeniti sate i jelovnik, ali to bi vas moglo koštati klijente i zaposlenike.

Pažljivo istražite svoj izbor restorana

Važno je razmotriti zašto ugostitelj prodaje posao. Postoje prvenstveno dva razloga: osobni i poslovni. Osobni razlozi uključuju zdravlje vlasnika, odluku o odlasku u mirovinu ili druga osobna pitanja, poput želje da rade manje sati s manje odgovornosti. Poslovni razlozi uključuju nedovoljno zarađivanje, promjenjivu demografsku kategoriju u susjedstvu koja nagriza bazu kupaca i potrebu za trenutnim gotovinom.

Posljednji razlog može biti zabrinjavajući, ali ne nužno i kršenje dogovora. Prva dva poslovna razloga za prodaju restorana su znakovi upozorenja. Pitajte svakog potencijalnog klijenta možete li pregledati knjige kako biste utvrdili bruto prodaju, prosjeke komunalnih usluga, plaće i dobit. Važno je pratiti drže li se prodaja i dobit stabilno, raste ili opada. Ako vlasnik odbije otvoriti knjige ili nagovijesti da je stvarni prihod restorana veći od onog što je u knjigama, ne biste trebali razmišljati o kupnji operacije. Ostala kritična pitanja za razumijevanje uključuju:

  • Lokacija, povijest prodaje i potencijal za rast
  • Detaljna analiza vašeg poslovnog plana i financijskih sredstava kako biste utvrdili hoće li raditi s predviđenom dobiti
  • Razmatranje je li hipoteka dodatni trošak koji nije pokriven u financijskim mogućnostima restorana
  • Saznajte koliko je susjedstvo stabilno i postoje li veliki planovi izgradnje
  • Sastanak s najmodavcem zgrade, ako je primjenjivo, i utvrđivanje je li on ili ona podložan dugoročnom najmu

Izgubit ćete neke kupce i zaposlenike

Čak i u najboljim vremenima, zaposlenici u restoranima rijetko pokazuju dugoročnu lojalnost, a promjena uprave uvijek rezultira nekim napuštanjem. Neki su kupci razvili osobne odnose s vlasnikom i možda neće odlučiti nastaviti s patronatom ako ne uspostavite vezu. Trebat će vam plan marketinga i zapošljavanja kako biste nadoknadili neizbježno iscrpljivanje i svaki plan proširenja.

Možda biste htjeli napraviti neke važne promjene - poput stvaranja novog jelovnika i mijenjanja cijena pomoću tehnika inženjeringa izbornika - prije nego što preuzmete postojeći restoran. U idealnom svijetu prodavatelj bi se mogao složiti da će s vama raditi kratko vrijeme kako bi vam pomogao da bolje upoznate poslovanje i upoznate stalne kupce. Međutim, mnogi prodavači radije prodaju drže u tajnosti što je dulje moguće. Vama ili vlasniku možda nije ugodno raditi zajedno, pa ne možete računati na nikakvu pomoć ako to ne navedete u ugovoru.

Odabir operacije franšize

Mnoge nadobudne ugostitelje privlači ideja o posjedovanju uspješne franšize. Prepoznavanje imena, pouzdana hrana i usluga, uspostavljeni lanac opskrbe i strukturirani marketinški program osiguravaju vam uspjeh. Ako ste uspješni, bit će mnogo lakše proširiti svoje poslovanje. Mnogi vlasnici franšize posjeduju više od jedne franšize . Davatelji franšize sada traže bogate ulagače koji si mogu priuštiti razvoj više jedinica, a ako imate odobrenje za kupnju franšize, većina će davatelja franšize podržati vaše napore u proširenju.

franšizni obrok u blizini pametnog telefona

Prednosti i nedostaci franšiza u restoranima

Prednosti odabira franšize uključuju trenutno prepoznavanje imena i dokazanu prodaju. Tradicionalni zajmodavci iz istih razloga povoljnije gledaju na financiranje franšize. Možete provjeriti financije drugih obližnjih franšiza, a mnogi od tih vlasnika rado će podijeliti informacije o tome što mogu očekivati.

Međutim, ne postoje apsolutna jamstva. Neke franšize zasićuju tržište pa se natječete s drugom operacijom franšize u samo nekoliko blokova u urbanim područjima. Početna ulaganja često su vrlo velika jer je sva oprema standardizirana. Većina davatelja franšize pruža opsežnu obuku i podršku, ali ova pitanja mogu učiniti kupovinu franšize manje privlačnom:

  • Suočavanje s lokalnim propisima o zoniranju
  • Zapošljavanje osoblja za nisko plaćene poslove obično stvara izazov zadržati osoblje u restoranu
  • Izbornici i operacije koji su konkurentni s minimalnim profitnim maržama i ovise o ostvarivanju velikog obima bruto prodaje
  • Radno vrijeme vlasnika/menadžera jedno je od najviših u prehrambenoj industriji
  • Nedostatak neovisnosti pri odabiru dobavljača i stavki na izborniku
  • Nema izbora koji POS sustav koristiti

Obično morate koristiti POS sustav koji zahtijeva puno hardvera poput terminala, ekrana i pisača. Većina franšiza nudi uslugu vožnje kroz prozor, pa ćete morati proračunati neke astronomske troškove opreme.

Prije nego što kupite franšizu, važno je proučiti financije, odrediti svoj teritorij i saznati o svim budućim planovima za dodavanje franšiza u vašem području. Ove bi operacije mogle uvelike utjecati na vašu bazu kupaca. Uobičajeno, ugovori o franšizi jamče vam ekskluzivno područje na određeni broj godina.

Pokretanje vlastitog restorana

Ako imate problema s financiranjem restorana, možda nećete generirati dovoljan novčani tok da preživite prvih nekoliko mjeseci nakon otvaranja jer nemate stalne kupce. Potrebno je vrijeme da se izgradi identitet i brendira vaš restoran s vašim ciljanim potencijalnim klijentima. Teže je dobiti financiranje za nedokazani koncept i neiskusan menadžerski tim.

Vaša najbolja opcija za pokretanje vlastitog restorana je istraživanje lokacije i susjedstva, procjena troškova projektiranja i opremanja vašeg restorana i izrada čvrstog poslovnog plana. Zapravo, potreban vam je poslovni plan, bez obzira koju opciju restorana odabrali. Srećom, možete usporediti-kupovati za vlastiti restoran i odabrati najpovoljnije dobavljače, ugovoriti s lokalnim farmama uslugu od farme do stola i odabrati POS sustav koji odgovara vašem proračunu i stilu restorana.

Na ovom blogu potražite druga razmatranja za pokretanje jedinstvenog restorana. Ovi bi članci također mogli pružiti vrijedne podatke za vođenje franšize ili preuzimanje postojećeg restorana.

Samo marketing neće riješiti probleme u restoranima, poput kvarta koji mijenja svoj karakter ili gradilišta sa lošim pristupom ciljanim kupcima. Marketing može generirati dodatnu zaradu, promicati nove izvore prihoda i vašem mladom poslu dati početak. Popravljanje starog mjesta može udahnuti novi život području ako možete preživjeti vrijeme potrebno za uspostavu. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju između kupnje franšize ili etabliranog restorana ili korištenja vlastitih ideja za osnivanje jedinstvenog restorana.

Obogatite posao s hranom pomoću Waiterio POS-a

Pridružite se 40.000 restorana pomoću konobarskog prodajnog sustava

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Besplatno preuzimanje

Nedavni članci