Prednosti izrade profesionalnog poslovnog plana za restorane

Prednosti izrade profesionalnog poslovnog plana za restorane

poslovni plan potiče kritička istraživanja

Objavio Michael Elkins dana 9. prosinca 2017.

Otvaranje restorana je težak posao, a vaša ljubav prema kuhanju ili zabavu neće pretvoriti vaš san u održiv posao. To je glavni razlog zašto trebate razviti poslovni plan. Tradicionalno, poslovni su planovi osmišljeni kako bi vam pomogli pri financiranju ili zadovoljavanju potencijalnih investitora. Međutim, čak i ako samostalno financiraš cijelu operaciju, poslovni plan vam može pomoći da proaktivno prepoznate i rješavate probleme.

Prednosti izrade standardiziranog poslovnog plana za vaš restoran uključuju financiranje, razumijevanje onoga što ćete se suočiti kada se otvori vaš restoran i istražujući ključne detalje poput koncepta, temeljnih vrijednosti i poslovne strategije. Vaš poslovni plan služi kao karta puta kada vaš restoran prelazi na novo područje. Nakon što ustanovite svoju tvrtku, možete se vratiti na svoj plan kako biste vidjeli jeste li ostali na pravom putu ili trebate izmijeniti svoju strategiju.

Kritične komponente vašeg poslovnog plana

Poslovni planovi obično slijede standardizirani format koji pomaže časnicima zajma i investitorima da pronađu ključne informacije koje su im potrebne. Informacije uključuju detalje poslovanja, preliminarni proračun, informacije o vašem konceptu, vaše iskustvo i financijske informacije. Sljedeća područja su ključna za pokrivanje:

Sažetak

Sažetak je uvod koji sažima cijeli plan. U ovom odjeljku želite privući pozornost čitatelja s osnovama ideje restorana. Pokrivat ćete stil restorana, lokaciju, korisnike koje ćete ciljati i zašto ste prikladni za pokretanje restorana. Također ćete pokriti koliko novaca koji ulažete vi i bilo koji drugi partneri, koliko vam je potrebno i kada mislite da ćete čak i razbiti.

Koncept

Vaš temeljni koncept i izjava o misiji trebali bi biti jednostavni za razumijevanje. Na primjer, Applebeeova izjava sugerira da tvrtka želi doprinijeti "rastu, radosti i obogaćivanju svih života koje dodirnemo". Lanac ima više od 1.500 restorana širom svijeta .

Koncept vašeg restorana mogao bi biti brza hrana, obiteljska blagovaonica, gurmanska hrana za urbane hipstere, brzu casual ili fine blagovanje. Korisno je pročitati različite poslovne planove restorana kako biste dobili dobar osjećaj za stil pisanja, opcije izgleda i tehnologiju koju će vaš restoran trebati.

Dizajn

Dizajn obuhvaća unutarnji i vanjski dizajn vašeg restorana. Također uključuje izbornik, boje tvrtke, logotip, pa čak i materijal za odlaganje. Sve te stvari neprimjetno funkcioniraju kako biste brandirali svoj restoran. Morat ćete uključiti troškove namještaja i opreme, kao i troškove zapošljavanja izvođača i usluga izrade.

Izbornik i servis

Trebali biste ući u pojedinosti o tome kakvu vrstu hrane i pića namjeravate poslužiti i kako će se hrana poslužiti. Odredite ono što će biti jedinstveno o vašem restoranu i zašto bi trebalo uspjeti u području koje ste odabrali za pronalaženje vaše tvrtke. Uključite uzorak izbornika s projiciranim cijenama, troškovima hrane i pojedinostima opskrbnog lanca. Današnji trendovi imaju tendenciju da favoriziraju restorane koji koriste lokalne dobavljače i farme, pa pokušajte uključiti lokalne izvore u svoje planove. Izradite detaljnu analizu troškova. U ovoj fazi trebate staviti logotip za vaš restoran da biste ga uključili u svoj poslovni plan.

kalkulator proračuna restorana

budžet

Morat ćete izraditi detaljan proračun, uključujući troškove opterećenja, najam, planirane plaće, poreze, troškove dizajna i remodeliranja, trošak marketinga, troškove POS sustava, pokriće osiguranja i način na koji se namjeravate nositi s viškom otpada, krađe i kvarova. Važno je pokazati potencijalnim zajmodavcima - i drugim dionicima - da ste uložili puno napora u svoje planiranje. Troškovi hrane mogu trajati između 20 i 35 posto. Restorani pizza obično imaju najniže troškove hrane, a najviši su objekti finih blagovaona.

SWOT analiza

U svakom restoranu uvijek postoje izazovi i mogućnosti. Dobro planiranje pomaže vam da odredite svoje snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje. To se zove SWOT analiza, i to je važno - i za sebe i za potencijalne zajmodavce.

Prednosti mogu uključivati ​​vašu mrežu prijatelja i suradnika, vašu lokaciju, vaše iskustvo u restoranu i druge materijalne i nematerijalne materijale. Slabosti mogu obuhvaćati bez poslovnog iskustva ili previše konkurencije iz obližnjih restorana. Prilike bi mogle uključivati ​​alternativne tokove prihoda kao što su pružanje usluga isporuke, ugostiteljske usluge na licu mjesta i izvan nje te prodaju robnih marki za prodaju na internetu i putem interneta. Prijetnje mogu uključivati ​​gubitak dobavljača starenja, prirodne katastrofe, akcije vaših konkurenata ili što će se dogoditi ako postanete onesposobljeni. Trebali biste uključiti strategiju za rješavanje najčešćih prijetnji poput dobivanja osiguranja.

Marketinška strategija

Dane se oslanjaju na oglašavanje riječima od usta nestale su. Čak i stanovnici susjedstva okrenu se svojim telefonima da istražuju restorane. Vaši korisnici vjerojatno provode dosta vremena na društvenim medijskim platformama pa se morate povezati s njima. Važno je razviti marketinški plan prije lansiranja i plan za održavanje zamaha koji ide nakon otvaranja.

Ako namjeravate zaposliti PR tim ili agenciju za oglašavanje, sada je vrijeme da to učinite kako biste ih mogli uputiti u svoj poslovni plan. Također biste trebali zaposliti odvjetnika koji će vam pomoći da odredite svoju poslovnu strukturu i da se bavite pravnim pitanjima. Vaš odvjetnik također može pregledati vaš poslovni plan i dati prijedloge.

Učinite vašu dubinsku analizu kako biste saznali koje vrste publikacija koje vaši idealni korisnici pročitaju i koje društvene platforme upotrebljavaju. Odlučite želite li uključiti automatizirani program lojalnosti i nagrade za svoje klijente.

Financije, stručnjaci i konzultanti

Ne možete sve učiniti sami, tako da morate delegirati specijalizirane zadatke kao što su dizajniranje vaše web stranice, marketing vašeg restorana i upravljanje financijama. Knjigovođa je vrlo korisno za vođenje kroz svoje financije i predviđeni proračun. Možda ćete čak i odlučiti zaposliti stručnjake za pisanje vašeg poslovnog plana, ali možete pronaći obrasce za praznine koji vam mogu pomoći u vezi s tim.

Vaš računovođa će morati znati koliko će mjesta vašeg restorana imati, prosječne projekcije provjere gosta, brzinu prometa, strategiju upravljanja rizicima i marketinške planove kako bi napravili točne i razumne projekcije.

U današnjim restoranima gotovo je obvezno dobiti softver za upravljanje odnosima s klijentima, ili CRM, i softver za planiranje resursa poduzeća ili ERP. Potonji je tradicionalni računovodstveni sustav iza kuće.

Završni doticaji

Zapravo, nema "završnih" dodira jer vaš poslovni plan nikada nije završen. Redovito ažurirati kada nove informacije postanu dostupne. Međutim, važno je izraditi profesionalni dokument s dobrom gramatikom, točnim pravopisom i atraktivnim izgledom. Pažljivo projicirajte svoj plan zbog pogrešno napisanih pogrešaka i pogrešaka pri upisu pogrešaka.

Stil je važan, a ono što ideš ovdje je zamišljen, precizan, razumljiv i uvjerljiv dokument. Najbolji poslovni planovi su čisti, jasni, uvjereni i relativno formalni. Pokušajte izbjeći arogantnost, nepristojnost ili narodnost. Imate posla s poslovnim ljudima koji znaju što traže, stoga provjerite jeste li to dali.

Obogatite posao s hranom pomoću Waiterio POS-a

Pridružite se 40.000 restorana pomoću konobarskog prodajnog sustava

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Besplatno preuzimanje

Nedavni članci