Profitna marža restorana | Kako izračunati i povećati svoju profitnu maržu

Profitna marža restorana | Kako izračunati i povećati svoju profitnu maržu

Poboljšajte profitnu maržu svog restorana

Objavio Abhi Chatterjee dana 22. prosinca 2020.

Profit je jedna od najvažnijih stvari za svako poslovanje. Stoga je presudno razumjeti profitne marže vašeg prehrambenog poslovanja.

U ovom ćemo članku govoriti o tome kako možete izračunati profitne marže za svoje poslovanje. Također ćemo otkriti nekoliko načina za povećanje vaše dobiti.

Započnimo!

Kolika je prosječna profitna marža za restoran?

Istina je da se prosječna profitna marža restorana uvelike razlikuje ovisno o različitim čimbenicima. Nitko ne može predvidjeti određeni broj dobiti vašeg restorana.

Profitna marža uvelike varira ovisno o vašem zemljopisnom položaju, trenutnom trendu, sezonskoj dostupnosti određenih predmeta, ekonomskom stanju u vašoj regiji i nizu drugih čimbenika.

Primjerice, u SAD-u je prosječna profitna marža oko 10%. Međutim, u Meksiku restoran može očekivati prosječno 20% profitne marže. Dakle, to ovisi o mjestu i širokom spektru drugih čimbenika.

Uz to, imajte na umu da, iako se dobit izračunava u vašoj valuti (poput USD, CAD), profitna marža uvijek se izražava u postocima.

Marža bruto dobiti i marža neto dobiti

proračunske-financije

Uobičajeno je da se vlasnici restorana miješaju između bruto marže i neto marže. Međutim, da biste jasno razumjeli financije svog restorana, važno je znati razliku između ova dva pojma.

Razjasnimo ovu temu:

Kolika je bruto profitna marža za restoran?

Bruto dobit je ono što ostane nakon što od prihoda vašeg restorana oduzmete trošak robe (sastojaka).

  • Bruto dobit = prodajna cijena - trošak robe (zaliha)
  • Marža bruto dobiti = (bruto dobit / prodajna cijena) x 100%

Uzmimo primjer hamburgera. Pretpostavimo da prodajete hamburger

5 dolara. No, trošak vaše robe (poput govedine, sira itd.) Za pravljenje pljeskavice iznosi 2,5 USD.

  • Bruto dobit = 5 - 2,5 = 2,5 USD
  • Marža bruto dobiti = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Ovaj vam broj daje predodžbu o učinkovitosti vašeg restorana, ali ne otkriva stvarnu zaradu vašeg restorana. To je zato što bruto dobit ne uzima u obzir sve troškove upravljanja vašim restoranom.

Kolika je marža neto dobiti za restoran?

Neto dobit je broj koji dobijete nakon što se od vaše bruto dobiti oduzmu svi troškovi poslovanja. To uključuje najam, plaće zaposlenika, administrativne troškove, poreze, održavanje itd.

Neto dobit je najvažnija jer vam pokazuje koliko je vaš restoran uspješan i profitabilan.

Evo formule za izračunavanje neto profitne marže restorana:

  • Neto dobit = Ukupni prihod - Ukupni rashodi
  • Marža neto dobiti = [neto dobit ÷ prihod] x 100

Pretpostavimo da pokušavate izračunati neto dobit za prethodni mjesec. Ukupan prihod iznosio je 100 000 USD, a ukupni troškovi 70 000 USD.

  • Neto dobit = 100 000 USD - 70 000 USD = 30 000 USD
  • Marža neto dobiti = 30.000 / 100.000 = 0,3 = 30%

Marže profita za različite vrste restorana

Kao što smo objasnili, teško je dodijeliti određeni broj 'prosječnoj marži dobiti'. No, možemo usporediti relativne profitne marže između različitih vrsta restorana poput „Puna usluga“, „Brza hrana“, „Kamion s hranom“ itd.

  • Restorani s punom uslugom : Obično je profitna marža restorana s punom uslugom najniža među svim ostalim vrstama restorana. Međutim, uz pravilno upravljanje i poslovnu strategiju, restorani s cjelovitom uslugom mogu biti vrlo profitabilni.
  • Restorani brze hrane: Restorani brze hrane obično imaju najveću maržu. To je zato što im treba manje osoblja i koriste jeftinije sastojke. Također, imaju veliki obujam prodaje.
  • Kamioni s hranom : Kao i restorani brze hrane, i kamioni s hranom imaju vrlo visoku maržu. Ponekad kamioni s hranom imaju veću profitnu maržu od restorana brze hrane, ali obično imaju manji obim prodaje u usporedbi s restoranima brze hrane.

Kako možete poboljšati profitnu maržu svog restorana?

Da biste poboljšali profitnu maržu svog restorana, možete slijediti dvije metode:

  1. Povećajte prodaju
  2. Smanjite svoje troškove

Razgovarajmo o tome kako ih možete primijeniti:

A. Povećavanje prodaje

Napomena: Povećanje prodaje ne bi smanjilo troškove robe, pa će vaša bruto dobit biti jednaka. Međutim, vaša će se marža neto dobiti povećati zbog fiksnih troškova kao što su najam, režije i održavanje.

1. Prihvatite internetsko naručivanje

Ako još ne nudite uslugu dostave ili za poneti, trebali biste započeti što prije. U današnje vrijeme kupci uvijek naručuju putem interneta kada trebaju dostavu hrane ili usluge za poneti.

Dakle, posjedovanje web stranice vašeg restorana koja može prihvaćati narudžbe putem interneta može značajno povećati vaš prihod.

No, većina je vlasnika restorana zabrinuta zbog poteškoća i troškova izgradnje i održavanja web mjesta restorana.

Srećom, tehnologija se puno poboljšala. Na tržištu postoje usluge koje za vas izrađuju web mjesto restorana bez potrebe za angažiranjem softverskog inženjera. Na primjer, graditelj web stranica restorana Waiterio automatski izrađuje i održava web mjesto za vaš restoran besplatno. ( Kliknite za više detalja.)

Stoga povežite svoj restoran putem interneta i počnite primati više narudžbi!

2. Izmijenite svoj izbornik

Jelovnik je važan dio profitabilnog restorana. Cijena stavki vašeg jelovnika ima velik utjecaj na profitabilnost vašeg restorana.

Možda postoje predmeti s maržom visoke dobiti, ali oni nisu previše poznati među vašim kupcima. Upotrijebite svoj izbornik da biste više prodali ove artikle.

Stavite ih više na popis namirnica ili ih istaknite pomoću nekih kreativnih metoda. Također možete unajmiti grafičkog dizajnera da vaš meni restorana bude privlačniji vašim kupcima.

Na taj način možete povećati prodaju svojih najprofitabilnijih stavki izbornika.

3. Praćenje izvještaja o prodaji

Ne možete povećati dobit ako ne razumijete svoja izvješća o prodaji.

Izvješća o prodaji otkrivaju važne poslovne informacije poput proizvoda koji se najviše prodaju. Također će vam pomoći izračunati ukupnu dobit koja dolazi od svake stavke izbornika. Koristite ove podatke za strateški rast poslovanja.

Na primjer, nakon pregleda izvješća o prodaji saznajete da 42% prodaje dolazi iz velikih pilećih pljeskavica. Tako možete osigurati da pljeskavice uvijek držite na zalihi. Također možete početi nuditi varijacije svog hamburgera poput "Dvostruki pileći pljeskavica s dodatnim sirom".

Također možete malo povećati cijenu svog burgera kako biste ostvarili veći prihod za svoj restoran.

Napomena: Važno je nabaviti POS sustav koji nudi detaljno izvješće o prodaji za svaku stavku u vašem izborniku.

4. Izgradite internetsku prisutnost

Jeste li znali da 85% ljudi provjerava vaš restoran na Googleu prije nego što ga posjete? Stoga je važno da svoj restoran registrirate na "Google My Business".

Trebali biste dobiti i pozitivne kritike za svoj restoran. Također možete imati prisutnost na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram i Twitter stranice za vaš restoran kako biste izgradili širu internetsku prisutnost.

5. Reklamirajte svoj restoran

Postoji puno načina za oglašavanje vašeg restorana. Ja ne govorim o ogromnim marketinškim kampanjama koje zahtijevaju mnogo novca.

Postoji mnogo načina da svoj restoran oglašavate besplatno ili po povoljnoj cijeni.

kanali društvenih medija

Primjerice, dobivanje ljestvice na tražilicama i organskog prometa s društvenih mreža metode su za besplatno primanje većeg broja kupaca. Korištenje Facebook oglasa ili popisa lokalnih novina neke su jeftine metode za privlačenje većeg broja gostiju.

U ovom članku saznajte više o marketingu vašeg restorana .

B. Smanjenje troškova

Smanjivanje troškova izravno povećava vašu dobit. Razgovarajmo o tome kako možete smanjiti troškove svog restorana.

1. Smanjite troškove sastojaka

Troškovi sastojaka najveći su trošak za restoran. Razgovarajmo o tome kako možete smanjiti troškove zaliha:

  • Pronađite jeftinije dobavljače: ako možete dobiti istu kvalitetu sastojaka po nižoj cijeni, to će očito smanjiti troškove hrane.
  • Smanjite udio posuđa: Na primjer, umjesto 270g prodajte 230 hamburgera
  • Smanjite količinu upotrijebljenih sastojaka: Na primjer, malo smanjite količinu sira i piletine koju koristite za kuhanje hamburgera

2. Kontrola troškova rada

Morate održati ravnotežu između zadovoljstva vašeg osoblja i pristojne zarade za vaš restoran.

Istražite prosječnu plaću za osoblje restorana u vašem mjestu. Na taj način možete biti sigurni da nećete preplatiti svoje osoblje. Također, možete dati male bonuse za poboljšanje performansi vašeg osoblja.

3. Analizirajte svoj jelovnik

Kao što smo ranije razgovarali, praćenje jelovnika vašeg restorana presudno je.

Dobar način za određivanje cijene stavki vašeg jelovnika je pomoću "formule troškova hrane". O ovoj smo temi razgovarali više u članku " Izračunavanje postotka troškova hrane ".

Ukratko, troškovi hrane trebali bi iznositi 25-35% prodajne cijene. Primjerice, ako su troškovi sastojaka za veliku pljeskavicu 3,5 USD, trebali biste postaviti cijenu hamburgera na najmanje 10 USD. (35% od 10 USD = 3,5 USD)

Stoga provjerite jeste li točno postavili cijenu svake stavke izbornika. Ovdje saznajte više o inženjerstvu izbornika .

4. Smanjite rasipanje i krađu

Otpad je čest problem restorana. Nažalost, krađa je i drugi uobičajeni problem.

Važno je pratiti inventar vašeg restorana. Na taj način možete uočiti ovakve probleme. Međutim, u stvarnosti to nikada nije 100% točno.

U ovom članku saznajte više o upravljanju zalihama vašeg restorana .

Savjet: Za bolje upravljanje poslovanjem upotrijebite softver za upravljanje restoranima

Kao što smo već spomenuli, tehnologija se puno razvila i postoji mnoštvo sustava koji vlasnicima restorana olakšavaju upravljanje restoranima.

Ovaj softver može generirati izvješća o prodaji, upravljati vašim narudžbama, pratiti vaše osoblje i raditi puno drugih stvari.

Na tržištu postoji puno opcija. Ali ako još niste odabrali softver, htio bih vam preporučiti da isprobate naš softver za upravljanje restoranima Waiterio, jer je jednostavan za upotrebu, a softver možete isprobati besplatno.

Kliknite ovdje za preuzimanje softvera Waiterio.

Zaključak

Dakle, sažeti sve što smo do sada razgovarali.

Koja je dobra profitna marža za restoran ili kamion s hranom?

Nema definitivnog odgovora za to. Jako varira ovisno o lokaciji i puno drugih čimbenika. Međutim, možemo reći da kamioni s hranom i restorani brze hrane relativno imaju veću profitnu maržu od restorana s punom uslugom.

Kako izračunati profitnu maržu za restorane?

Evo formule:

  • Dobit = Ukupni prihod - Ukupni operativni troškovi (sastojci + plaće + stanarina + ostali troškovi)
  • Marža dobiti = (Dobit / Ukupni prihod) x 100%

Kako poboljšati profitnu maržu?

Marže profita možete poboljšati:

  • Povećavanje prodaje
  • Smanjivanje troškova

To je sve. Hvala na čitanju.

Obogatite posao s hranom pomoću Waiterio POS-a

Pridružite se 40.000 restorana pomoću konobarskog prodajnog sustava

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Besplatno preuzimanje

Nedavni članci