Savjeti za sigurnost restorana za COVID-19

Savjeti za sigurnost restorana za COVID-19

Zaštitite zaposlenike restorana

Objavio Victoria Crowe dana 22. prosinca 2020.

Restorani i profesionalne kuhinje mogu biti potencijalno opasna mjesta za rad ako se ne poštuju učinkovite sigurnosne mjere. Potrebna je samo jedna mokra površina ili težak predmet da bi zaposlenik imao ozbiljne ozljede. U prosjeku treba 30 dana da se netko vrati na posao nakon što doživi ozljedu, zbog čega je toliko važno zaštititi svoje zaposlenike.

Opći sigurnosni savjeti za restorane tijekom COVID-19

Sada je važnije nego ikad održavati sigurnost - bilo na otvorenom ili u zatvorenom, poput vašeg restorana. Vaš je posao osigurati da tijekom koronavirusa zaštitite ne samo sebe već i svoje zaposlenike i kupce. Evo što sada možete učiniti da svi budu sigurni:

  • Provedite procjenu rizika: Procjena rizika COVID-19 pomoći će vam u upravljanju rizikom i zaštiti ljudi. Utvrdite što bi moglo uzrokovati prijenos virusa, razmislite o tome tko bi mogao biti u opasnosti, odlučite koliko je vjerojatno da bi netko mogao biti izložen i poduzmite mjere za uklanjanje ili kontrolu rizika.
  • Čistite češće: povećajte koliko često čistite površine, posebno one koje se jako dodiruju. Dodajte još stanica za dezinfekciju ruku i zamolite osoblje i kupce da ih koriste, a također češće perite ruke. To je posebno važno u restoranu u kojem će kuhinjsko osoblje redovito rukovati hranom.
  • Prekrivači za lice: tamo gdje to zahtijeva zakon, zamolite svoje kupce da nose zaštitne naočale kako bi zaštitili sebe i one oko sebe - uključujući vaše zaposlenike. To vrijedi i za vaše zaposlenike; moraju nositi maske za lice ili štitnike kako bi zaustavili potencijalni prijenos.
  • Provedite socijalno distanciranje: Kao poslodavac, možda ćete morati promijeniti izgled restorana kako u kuhinji tako i u glavnom prostoru za sjedenje. Možete imati manje osoblja u kuhinji, pa čak i postaviti natpise i jednosmjerne sustave da bi se svi držali, tako da svi mogu ostati na sigurnoj udaljenosti.
  • Povećajte ventilaciju: Vrata i prozore držite otvorenima gdje god je to moguće, a također i stalno provodite ventilacijske sustave.
  • Pošaljite osoblje kući kad se pojave simptomi: čak i ako odlučite imati manje osoblja tijekom smjena, ako netko pokazuje simptome koronavirusa, pošaljite ih kući da se samoizoliraju. Bilo da se radi o kašlju, visokoj temperaturi ili čak gubljenju osjećaja okusa ili mirisa, oni ne bi trebali raditi u restoranu.

Izvršite sigurnosne provjere za svoju kuhinju

Zaposlenici se moraju koncentrirati na svoj posao bez brige o svojoj sigurnosti. Dobro mjesto za početak je procjena sigurnosnog rizika u kuhinji. To uključuje prepoznavanje opasnosti koje su prisutne u kuhinji i tko je u najvećem riziku da bude oštećen. To mogu biti sve, od oštrih noževa i teških kutija do mokrih podova i vrućih tekućina.

Kad svakodnevno radite na istome mjestu, lako je previdjeti potencijalne opasnosti, stoga budite sigurni da je postupak identifikacije temeljit. Zamolite kuhinjsko osoblje da razmotri opasnosti koje ste mogli propustiti.

Nakon što napravite popis svih mogućih rizika u kuhinji, razmislite o tome kome i kako možete naštetiti. Ove su informacije korisne kada je u pitanju odlučivanje o zaštitnim mjerama.

Neki će se rizici osjećati očito, ali oni su jednako važni za sigurnost kuhinje i njima treba ozbiljno pristupiti. Osoblje koje je novo u kuhinjskom okruženju možda neće shvatiti neke od najčešćih rizika, pa će procjena osigurati da je zaštićeno.

Nakon što sakupite rizike, razmislite možete li ih u potpunosti ukloniti ili barem smanjiti tamo gdje malo vjerojatno da će štetiti. Rješenja mogu spriječiti pristup opasnosti, distribuciju zaštitne opreme ili pronalaženje alternative.

Kada dovršite, podijelite svoja otkrića sa širim kuhinjskim timom i obavijestite ih o svim promjenama koje su napravljene. Zatim, ne zaboravite redovito pregledavati procjenu jer se opasnosti mijenjaju i novi se članovi pridružuju timu.

Održavajte redovite sesije obuke osoblja

Najučinkovitiji način smanjenja sigurnosnih slučajeva u kuhinji je redovitim treningom. Svi članovi osoblja trebali bi znati sigurnosne postupke koje treba slijediti za razne scenarije i incidente.

Izvršite nekoliko vježbi kako biste vidjeli učinak osoblja. Jesu li znali što učiniti? Jesu li pogriješili? Čak i jednostavne situacije poput razbijenog stakla zahtijevaju određeni postupak. Zna li vaše kuhinjsko osoblje što je to?

Redoviti trening osigurava da su svi spremni za bilo koji sigurnosni scenarij. Odvojite vrijeme za izvođenje različitih vježbi kako bi se svi članovi tima pripremili u malo vjerojatnom slučaju nužde.

Izvodite redovite vježbe za vatru i evakuaciju kako bi osoblje moglo zaštititi i sebe i goste ako to situacija zahtijeva. Morali bi znati ključne korake koje trebaju poduzeti za svoju određenu ulogu i gdje se sastati vani nakon što se evakuiraju.

U ovom članku saznajte više o upravljanju osobljem vašeg restorana .

Osigurajte sigurnost opreme

U restoranima i profesionalnim kuhinjama nalazi se oprema koja može biti opasna ako se ne održava pravilno. Mješalice, brusilice, pećnice i rezači predstavljaju opasnost za korisnike ako se ne pridržavaju dobrih sigurnosnih praksi.

Svatko od koga se koristi oprema trebao bi proći potrebnu obuku koja mu je potrebna za sigurnost. Uz to, sve strojeve treba redovito čistiti, pregledavati i održavati tako da uvijek odgovaraju potrebnim standardima.

Izvršite brzu reviziju restorana ili kuhinje u kojoj radite. Kada je zadnji put pregledan ili zamijenjen stroj? Jesu li potencijalno opasni strojevi opremljeni zaštitnim štitnicima da bi korisnik bio siguran?

Nosite odgovarajuću odjeću

Da biste smanjili mogućnost nezgoda na radnom mjestu, trebali biste nositi odgovarajuću odjeću za svoju ulogu. Odjeću, pregače, rukavice, mrežice za kosu i druge bitne predmete treba nositi po potrebi kako bi kuhinja bila sigurno i higijensko mjesto za sve koji je koriste.

Nešto što se često zanemaruje je čovjekova obuća. Nošenje pravih cipela može biti razlika između normalne smjene i nesreće zbog koje zbog ozljede ne možete raditi.

Pri odabiru pravog radnog cipela imajte na umu nekoliko kriterija. Prvo, koliko su otporni na klizanje? Kuhinje i restorani mogu imati mokre podove zbog kojih zaposlenici mogu skliznuti i pasti. S cipelama otpornim na klizanje možete se kretati između različitih podnih površina bez brige o mogućoj nesreći.

Treba uzeti u obzir koliko su izdržljivi i udobni. Provest ćete puno vremena na nogama tijekom zauzetih smjena. Treba vam obuća koja može zaštititi stopala i zaustaviti razvoj bolova u zglobovima. Cipele koje nisu dizajnirane za tako intenzivna razdoblja rada rjeđe će pružiti vašim nogama potporu koja im je potrebna.

Kuhinje mogu biti užurbano okruženje za rad, a teški predmeti ili oštri noževi mogu se lako oboriti s površine. Od vitalne je važnosti da nosite obuću koja ima sigurnosne značajke potrebne za zaštitu stopala. Potražite cipele koje nisu probojne i sadrže kapice na nožnim prstima jer će zaštititi vaša stopala od oštrih predmeta i nožnih prstiju sigurnih od pada predmeta.

Zdravlje i sigurnost osoblja u restoranu je svačija odgovornost. Ako netko uoči opasnost koja bi mogla stvoriti probleme, mora poduzeti potrebne mjere. Bez obzira radi li se o pitanju informiranja drugih, oni bi trebali biti odlučni i proaktivni. Ostaviti probleme drugim ljudima da riješe pitanje kako se događaju nesreće.

Obogatite posao s hranom pomoću Waiterio POS-a

Pridružite se 40.000 restorana pomoću konobarskog prodajnog sustava

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Besplatno preuzimanje

Nedavni članci