A pincérek toborzásának és kezelésének végső útmutatója

A pincérek toborzásának és kezelésének végső útmutatója

Hogyan lehet pincért bérelni? Hogyan kezelje pincéreit?

Feladta: Katarina Nikolic, 2021. május 7.

Pincéreket kell toborozni az étterembe?

Szeretné megismerni a pincérek (szerverek) elégedettségének titkát?

Egy étterem elsődleges célja az ügyfelek kielégítése a legjobb minőségű szolgáltatás biztosításával, hogy azok visszatérjenek az étterembe.

Ennek eléréséhez megbízható munkatársakkal kell rendelkeznie. Az éttermi vezetőktől a szakácsokig és a kiszolgálókig mindenkinek jónak kell lennie a munkájában. A pincérek a vállalkozása arca; nekik kell először minden kritikát vagy bókot kapniuk.

Tehát ezért kulcsfontosságú kiválasztani a legjobb pincéreket az étterméhez. A legjobb az lenne, ha a pincéreket is elégedettnek tartanánk, különben felmondanak munkájukkal.

Hogyan béreljünk pincéreket az étterembe? [7 hasznos tipp]

Ápolt éttermi pincérek

A pincér kiválasztásának folyamata és a foglalkoztatás gyakran a legjobb, ha partnerek, kollégák vagy egy másik étterem ajánlásai alapján fogadják el őket.

Az éttermi iparban mindig verseny folyik szakképzett pincérek felkutatásáért. Előfordul, hogy néhány jó pincért magasabb fizetések és jobb munkakörülmények kínálásával visznek át az éttermek között.

Tehát először meg kell fontolnia az ajánlásokat, mielőtt új embereket keresne és online álláshelyet hirdetne.

Ha nincs ilyen lehetőség, akkor a teljesebb kiválasztási folyamat megy. Nem számít iskolai végzettség, életkor vagy tapasztalat, a munkavállaló minősége nyilvánvalóvá válik a munka megkezdése után. Éppen ezért jó, ha legalább egy hónapig próbaidő áll rendelkezésünkre, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a jelölt megfelel-e az éttermében.

1. Mit kell keresnie pincér alkalmazásakor?

Ami a tapasztalatokat illeti: jó, ha a jelölt rendelkezik, de éttermi környezetben néha csak a hozzáállás, a jellem, a munka iránti hajlandóság és az új dolgok megtanulása, valamint az emberekkel való nagy kapcsolattartás az, amit az étterem és vendégei szükség.

A megfelelő jelöltnek egyénileg erősnek és határozottan kell dolgoznia a csapatban. A vendéglátás szenvedély, és az embereknek meg kell érteniük és képzettnek kell lenniük, mielőtt nekilátnak.

Pincérként könnyűnek tűnik a munka, és a legtöbb ember úgy gondolja, hogy mindenki elvégezheti ezt a munkát.

Igaz, de ahhoz, hogy profi pincér legyek és a legkiválóbb kiszolgálás legyen, sok gyakorlás, idő és odaadás szükséges.

2. Rendelkezzen próbaidővel újonnan felvett pincérek számára

A próbaidő alatt az étterem vezetői láthatják a jelölt minden aspektusát. Például:

  • Kapcsolat a vendégekkel
  • A szolgáltatás nyújtásának minősége
  • Kapcsolatok a kollégákkal
  • Nyomás alatt dolgozni
  • Termelékenység
  • Hozzáállás
  • Vezetői képességek

A próbaidő jó betekintést nyújt az illetőbe, és segít a menedzsereknek és az étterem tulajdonosainak eldönteni, hogy hosszú távú szerződést kínálnak-e a jelöltnek, vagy más személyt keresnek.

3. Ellenőrizze a korábbi munkáltatók referenciáit

Ami az ajánlásokat illeti, a referenciák fontos szerepet játszanak. Ha tapasztalt jelölteket keresnek, mérlegelni kell a korábbi munkaadókkal való kapcsolatfelvételt és a jelöltre vonatkozó információk beszerzését.

Ez kiváló módszer annak biztosítására, hogy a jelölt képes legyen.

4. Értse meg a követelményeit

Feladatlista illusztrációja

A munkaadóknak a lehető legtöbb részletet meg kell adniuk ajánlatukról és követelményeikről, amikor online munkát küldenek. Ennek oka, hogy szűkíti a jelentkezőket, és csak a „helyesektől” várja a jelentkezést a kiválasztási folyamatban. Ez rengeteg időt takarít meg az interjúkra, mert a jelöltek már a kezdetektől fogva tudják, hogy az ajánlat megfelelő-e számukra, vagy képesek megfelelni az étterem normáinak.

Az új alkalmazottak hibákat követhetnek el, miközben megismerkednek az étterem szabványaival és követelményeivel. Ennek ellenére elengedhetetlen, hogy értékeljük őket, visszajelzést adjunk nekik, figyeljünk az elkötelezettség szintjére és folyamatosan képezzük őket.

A hibák elfogadhatóak, de az odaadás és az elkötelezettség azt mutatja, hogy a jelölt kész felelősséget vállalni. Minden új munkatársat be kell mutatni és be kell fogadni az egész csapatnak, és támogatni kell az értékelési folyamat során.

5. Keresse meg ezeket a tulajdonságokat alkalmazás közben

A pincéreknek általános tulajdonságokkal kell rendelkezniük:

  1. Megjelenés
  2. Pontosság
  3. Figyelem a részletekre
  4. Modor
  5. Hozzáállás
  6. Barátság
  7. Figyelem
  8. Kedvesség
  9. Termelékenység (gyors döntéshozatal)
  10. Türelem
  11. Jó memória és koncentráció
  12. Jó csapatmunka

Kipróbálhatja a jelentkezőket az étteremben előforduló bizonyos helyzetekkel, hogy lássa, hogyan kezelnék - ez kiváló módja annak, hogy lássa, milyen gyorsan gondolkodnak és milyen vezetői képességeik vannak.

A vendéglátóipar azonban továbbra is néhány olyan iparág, amelyhez személyes érintésre és az érintett emberekre van szükség. Ez nem végezhető online vagy otthonról, mint más munkák, így a gyakorlati rész (próbaidő) a kulcs a kiválasztási folyamatban.

Az interjú adhat néhány alapvető érzést a jelölt iránt, de a munka teljesítménye az, ami igazán fontos.

6. Az első benyomás fontos

Interjúk készítése közben figyeljen arra az első benyomásra, amely a jelentkező első pillanattól kezdve jelentkezik. Ez az a benyomás, amelyet az ügyfelek akkor kapnak, amikor a pincér az asztalukhoz közeledik.

Engedje meg, hogy a jelöltek bemutatkozjanak, és figyeljenek hozzáállásukra és testbeszédükre.

Nézze meg, hogy a jelölt ad-e szemkontaktust, mert ez barátságosságot és elismerést mutat a vendég számára. Az étteremben való munkavégzéshez olyan emberre van szükség, aki könnyedén kommunikál és barátságosan viselkedik.

7. Az interjú során feltett kérdések

Hivatalos interjú

Az étteremben való munka néha nyugodt és könnyed lehet, de néha nehéz időt és nyomást okozhat a pincérnek. Ezért ennek megfelelően kell beállítania az interjút.

Először tegyen fel egyszerű kérdéseket, amelyek ellazítják a jelentkezőket; néhány személyes dolog, például a kedvenc filmjük, vagy az, hogy hol szeretnek utazni. Adjon nekik teret, hogy a lehető legjobb megvilágításban mutathassák be magukat, és lássák, hogyan viselkednek, amikor olyan dolgokról beszélnek, amelyek tetszenek nekik.

Másrészt adjon nekik valamilyen nyomást olyan kérdések megadásával, amelyek esetleg nem a jelenleg tárgyalt témák. Nézze meg, hogyan reagálnak, ha megváltozik a hangulat, és mennyire ügyesek.

Tegyen fel nekik hipotetikus kérdéseket, és képzelje el, milyen helyzetek fordulhatnak elő az étteremben végzett munka során, és hogyan oldanák meg őket.

Hogyan kezeljük megfelelően a pincéreket? [Boldog és elégedett pincéreket]

A jelöltek kiválasztása és a csapat létrehozása után az ötlet a lehető legjobb csapat felépítése és elégedettségük. Nem akarja, hogy felhagyjanak munkájukkal, mert ez veszteséget jelent az éttermében. Íme néhány tipp, amelyet szem előtt kell tartanod:

1. Képzés

A sikeres csapat és a várakozó személyzet kritikus eleme a képzés. A vezetőknek maximális erőfeszítéseket kell tenniük arra, hogy személyzetüket az előírásaiknak megfelelően képezzék ki. Szánniuk kell idejüket alkalmazottaikra és oktatni őket.

Ezenkívül a vezetőség felelős azért, hogy minden munkatárs számára kényelmes munkakörnyezetet biztosítson, csak konstruktív kritikával. De dicséretet is kell nekik adniuk és fel kell vidítaniuk őket a kiváló munkáért.

A képzésnek tartalmaznia kell:

  • Az alkalmazottak általános megjelenése
  • Jó viselkedés és udvariasság
  • Ismeretek a menü egyes összetevőiről és a menü egyes összetevőiről.
  • Borkóstolás és a bárral kapcsolatos ismeretek, így a szerverek minden italhoz megfelelő italokat tudnak ajánlani.

A higiénia elengedhetetlen az étellel és a tálalással való foglalkozás során, ezért képzést kell tartani az étterem és a munkaállomásokon belüli karbantartásáról, valamint arról, hogyan kell kezelni az ételeket a konyhától a vendégig.

A kiszolgálókat az étterem típusának és a kiszolgálás stílusának megfelelően kell képezni - legyen szó akár finom, akár gyorsétteremről. Ide tartozik a tálalás módja és a terítés.

2. Közösség építése

3 étterem személyzete

Elengedhetetlen egy közösség felépítése az éttermében. Az emberek szeretik az összetartozás érzését. A munkaadóknak vagy a vezetőknek a lehető legjobb módon kell bánniuk az alkalmazottaikkal. Arra kell ösztönözni őket, hogy beszéljenek, ha túlterheltnek érzik magukat, és osszák meg legjobb tapasztalataikat.

Az éttermi munkatársak életük sok óráját munkával töltik, ezért a munkakörnyezetnek "második család" érzéssel kell rendelkeznie.

Az éttermekben a nyomás általában jelen van, amikor emberekkel dolgoznak, ezért az alkalmazottak vagy az éttermi vezetők által okozott további nyomás nem fog jó eredményeket hozni.

A pincéreknek érezniük kell, hogy a munkáltató törődik velük. Ezt megteheti:

  • Csapatépületek szervezése
  • Kollektív összejövetelek (a személyzet tagjainak szentelt események)
  • Bónuszok
  • A személyzet állandó ösztönzése
  • „A hónap alkalmazottja” rendszer
  • Tanfolyamok (oktatás)

Ha van hosszabb idő, az éttermi személyzet néhány kiegészítő oktatása jó választás. Például szakember borkóstoló órái, nyelvi foglalkozások, gasztronómiai újítások stb.

Mi a teendő, ha a pincérek hibáznak?

Ha az alkalmazottak hibákat követnek el, jobban ki kell képezni őket. A türelem kulcsszerepet játszik, ha olyan kollektíván belül dolgozunk, ahol jelen van a csapatmunka. Általában a rossz munkakörnyezet és az elégedetlen dolgozók az éttermi étkeztetés eredményei.

De ha az alkalmazottakkal jól bánnak, cserébe vannak megbízható emberei, akik tiszteletben tartják a rájuk fordított gondozást és időt. Egy csapatban, ahol a kapcsolatok tiszteleten alapulnak, legtöbbször minden működik.

3. Munkakörülmények

A jó munkakörülményeket és az egészséges munkakörnyezetet a következők hozzák létre:

  • Kielégítő fizetések
  • Érzelmi támogatás
  • Rögzített műszakok
  • Plusz fizetések az extra munkaidőért
  • A munkaidő megfelelő kezelése azáltal, hogy helyet biztosít a pihenéshez.

A túlhajszolt pincéreknek nem lesz jó teljesítményük. A jó minőségű ételek szintén fontosak. Általában az éttermekben a személyzet tagjait ételmaradékokkal etetik, mivel az élelmiszer-pazarlás nagy százalékban történik. Ez hatással lehet a költségvetésre, de a szakácsokkal egyetértésben egészséges ételeket készíthet az alkalmazottak számára.

Az osztályozási rendszer megteremtésének másik módja arra ösztönözni a pincéreket vagy szervereket, hogy folytassák a legjobb teljesítményért folytatott „csatát”.

Általában ezt úgy érik el, hogy kiválasztják a "hónap alkalmazottját".

A díj nyaralás vagy pénzbeli bónusz útján történhet. Nem kerül sokba az étteremnek, de elismerést mutat a személyzet tagjai számára, és arra ösztönzi őket, hogy a jövőben még kiemelkedőbb szolgáltatásokat nyújtsanak.

Az étterem kiszolgáló személyzetének hierarchiája jó lehet, így minden pincér számíthat valamilyen előmenetelre magasabb szintre az étteremben töltött hónapok vagy évek után.

4. Tippelés

Tippek pincéreknek

A pincérként végzett munka kihívásokkal járhat és megterhelő lehet, mert nagy hangsúlyt kell fektetnie a legjobb minőségű szolgáltatás nyújtására. Néha fizikai munka is (dolgok hordozása és mozgatása). Ez azonban örömteli munka lehet: mert a pincéreknek néha több tippje lehet, mint a tényleges fizetés.

Jobb teljesítményt nyújtanak a pincérek, annál több tippet kapnak.

A borravaló módszerek szempontjából a legjobb, ha a vendéglősök vagy a vezetők nem vesznek részt ebben. Csak akkor szabad őket bevonni, ha az alkalmazottak között van némi vita. A kollektív szerződésen szerepel, hogy meg akarják-e osztani a tippeket, vagy sem.

Vannak előnyei és hátrányai a „politika” megdöntésével kapcsolatos összes lehetőségnek. Az éttermi tippek megosztása a személyzet között jó ötlet, mert ebben az esetben mindenki megkapja a tippeket - a házigazda, a séfek, a témavezető, a pénzzel nem közvetlen kapcsolatban álló emberek, nemcsak a pincérek.

Van azonban egy olyan kérdés, amelyet kevés pincér tehet meg minden tőlük telhető erőfeszítéssel, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsa. Ezzel szemben más kollégák átlagos szolgáltatást nyújtanak, és végül is a kiváló minőségű pincérek által megszerzett pénzzel jutnak el.

A hosszú tapasztalat és a különböző forgatókönyvek miatt a borravaló lehető legjobb lehetősége az, hogy lehetőséget adjon az alkalmazottaknak tippek megosztására. De megtarthatják maguknak a tippeket, ha a vendég kimagasló szolgáltatása miatt kifejezetten megadja a tippeket egy adott pincérnek.

5. Bónuszok

Az alkalmazottak elégedettségének remek módja a bónuszok . Eddig megértettük, hogy a pincérek fizetéssel és borravalóval kapnak jó pénzt.

Kiváló pincéreid vannak; meg kell próbálnia tartani őket az éttermében. Időt szánt az emberek oktatására, és minden elveszett pincér jelentős veszteséget jelent az étterem számára. Tehát ezért elengedhetetlenek a bónuszok.

Egy adott szezonban elért átlagos eladásuk szerint az éttermi menedzsereknek havi célokat kell kitűzniük az étteremen belüli értékesítésre.

Ha ezek a célok megvalósulnak, és van egy további nyereség, akkor ezt fel kell osztani a csoporton belüli alkalmazottak között. Vagy bónuszokat adhat az egyes pincérek teljesítményének felmérésével. Például a „hónap alkalmazottja” bónuszt kap.

Növelje élelmiszeripari vállalkozását a Waiterio POS segítségével

Csatlakozzon 40 000 étterembe a waiterio értékesítési pontok rendszerével

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ingyenes letöltés

Friss cikkek