Az éttermek számára létrehozott professzionális üzleti terv kidolgozásának előnyei.

Az éttermek számára létrehozott professzionális üzleti terv kidolgozásának előnyei.

Az üzleti terv táptalaja a mélyremenő kutatás

Feladta: Michael Elkins, 2017. december 9.

Egy étterem megnyitása kemény munka, és a főzés vagy szórakozás iránti szeretete nem fogja az álmát egy működő üzletté változtatnia. Ez az elsődleges oka annak, hogy üzleti tervet kell kifejlesztenie. Eredetileg az üzleti terveket úgy alakították ki, hogy segítséget nyújtsanak a finanszírozáshoz, vagy a potenciális befektetők kielégítéséhez. Azonban még akkor is, ha Ön finanszírozza az egész vállalkozást, egy üzleti terv segíthet önnek proaktívan kezelni a problémák felismerését és kezelését.

Az étterm szabványosított üzleti tervének létrehozásának előnyei közé tartozik a finanszírozás megszerzése, annak megismerési, hogy mivel fog szembenézni, amint megnyitja éttermét, valamint az olyan fontos részletek feltárása, mint a koncepció, az alapvető értékek és az üzleti stratégia. Az üzleti terv egy térképként szolgál, miközben az étterme új fázisokba kerül. Miután vállalkozása létrejött, ránézhet újra erre a tervre, hogy lássa, jó úton halad-e, vagy módosítania kell stratégiáját.

Üzleti tervének fontos elemei

Az üzleti tervek általában egy szabványosított formátumot követnek, amely segít a hitelügyintézőknek és a befektetőknek megtalálniuk a számukra szükséges információkat. Ezek az információk tartalmazzák a vállalkozás részleteit, az előzetes költségvetést, a koncepcióra vonatkozó információkat, az Ön tapasztalatait és pénzügyi adatait. A következő területek lefedése kulcsfontosságú:

Vezetői összefoglaló

A vezetői összefoglaló egy bevezető, amely összefoglalja az egész tervet. Ebben a részben szeretné megragadni az olvasó figyelmét az étterem koncepciójának alapjairól. Ebben le kell fednie az étterem stílusát, a helyszínt, a megcélzott vendégtípust, és hogy miért alkalmas Ön egy étterem vezetésére. Le kell fednie azt is, hogy mennyi pénzt fektet be Ön és partnerei, mennyi pénzre van szükség, és hogy milyen esetben jöhet létre nullszaldó.

A koncepció

Az alapvető koncepciójának és célkitűzésének egyszerűnek és világosnak kell lennie. Például az Applebee nyilatkozata azt sugallja, hogy a vállalat számára fontos a "növekedés, öröm és gazdagság minden élet számára, amelyet megérintünk.” A lánc több mint 1500 étteremmel rendelkezik világszerte.

Az étterme lehet gyorsétterem, családi étkezde, ínyenc étkező a városi hipsztereknek, gyors alkalmi vagy fine dining. Hasznos lehet elolvasni különféle éttermi üzleti terveket, hogy körvonalazódjon a terv stílusa, a különböző lehetőségek és az a technológia, amelyet az étterme igényel.

Dizájn

A dizájn az étterembelső és külső területét is magába foglalja. Továbbá a menüt, a vállalat színeit, logóját, és még házhozszállításhoz használt dobozok anyagát is. Mindezek a dolgok együttesen alakítják ki az étterme védjegyét. A tervnek tartalmaznia kell a bútorok és felszerelések költségeit, valamint a vállalkozói és tervezési szolgáltatások bérbeadásának költségeit.

Menü és felszolgáltatás

Ki kell térnie olyan részletekre is, hogy milyen ételeket és italokat tervez a menüre, és miként szolgálják fel azokat. Határozza meg, mi lesz egyedülálló az éttermében, és miért lesz sikeres az Ön által választott területen. Helyezzen el a tervezetbe egy minta menüt is a tervezett árakkal, az élelmiszerek költségeivel és az ellátási lánc részleteivel. A mai trendek inkább a helyi beszállítókkal és gazdaságokkal operáló éttermeket részesítik előnyben, ezért törekedjen arra, hogy a terve helyi forrásokat tartalmazzon. Részletes költségelemzést kell készítenie. Ebben a szakaszban elő kell terjesztenie egy logót az étterméhez, amit beilleszthet üzleti tervébe.

étterem költségvetés kalkulátor

Költségvetés

Szükséges részletes költségkeretet készíteni, beleértve az általános költségeket, a bérleti díjat, a tervezett bérszámfejtést, az adókat, a formatervezési és átalakítási költségeket, a marketingköltséget, a POS rendszer költségeit, a biztosítási fedezetet és azt, hogy hogyan kívánja kezelni a felesleges maradékot, a lopást és egyéb károkat. Fontos bemutatni a potenciális hitelezőket - és más részesedőket - akik sokat tettek az eddigi tervezésekbe. Az élelmiszerek költsége 20 és 35 százalék között szoktak lenni. Általában a pizzázóknak vannak a legalacsonyabb élelmiszer költségei, a legmagasabbakkal pedig a Fine Dining éttermek rendelkeznek.

SWOT analízis

Mindig vannak különböző kihívások és lehetőségek az éttermek életében. A jó tervezés segít rávilágítania az erősségekre, gyengeségekre, a lehetőségekre és a fenyegetésekre. Ezt SWOT elemzésnek nevezik, fontos dolog - mind a maga, mind a potenciális hitelezők számára.

Az erősségek közé tartozhat a barátainak és társainak a hálózata, tartózkodási helye, étterem élmény faktora és más tárgyi és immateriális szempontok. A gyenge pontok közé tartozhat, hogy nincs üzleti tapasztalata vagy túl nagy a konkurencia a helyi éttermekkel. A lehetőségei közé tartozhat: alternatív bevételi források, mint például a házhozszállítási szolgáltatás, beltéri és kültéri vendéglátás és a márkázott portéka értékesítése az étteremben és online egyaránt. A fenyegetések közé tartozhat egy öregedő szállító elvesztése, a természeti katasztrófák, a versenytársak aktivitása, vagy ha ön cselekvőképtelenné válik. Olyan stratégiát kell beépíteni a tervébe, amely foglalkozik a leggyakoribb problémákkal, például a biztosítás megszerzésével.

Marketing stratégia

A szájról szájra történő híresztelés napjai leáldoztak. Még a szomszédos lakosok is a telefonjukhoz fordulnak, ha éttermeket keresnek. Az vendégei valószínűleg sok időt töltenek a közösségi média platformjain, ezért szükséges önnek is rajta lennie azokon. Fontos, hogy fejlesszünk előre egy marketingtervet és egy tervet, hogy megtartsuk a lendületet az étterem megnyitása után.

Ha egy PR-csapatot vagy reklámügynökséget szeretne felvenni, akkor itt az ideje, hogy megtegye, így bele tudja építeni az üzleti tervébe. Fel kell fogadnia egy ügyvédet is, hogy segítsen meghatározni üzleti struktúráját és hogy felülvizsgálja bármely jogi ügyét is. Az ügyvédje felülvizsgálhatja az üzleti tervét és javaslatokat adhat.

Végezzen el egy átvilágítást annak érdekében, hogy megtudja, milyen típusú kiadványokat olvashat a megcélzott vendég közönsége, és milyen szociális platformokat használnak. Döntse el, hogy az ügyfelek számára létre szeretne-e hozni egy automatizált hűség és jutalmazási programot

Pénzügyek, szakemberek és tanácsadók

Nem vehet saját kézbe egyszerre többféle ügyet, ezért speciális feladatokat kell másokra átruháznia, mint például a weboldal megtervezése, az étterem marketingje és a pénzügyek kezelése. A könyvelő nagyon hasznos arra, hogy beszámoljon Önnek a pénzügyeiről és a tervezett költségvetéséről. Akár úgy is dönthet, hogy felbérel a hivatásos szakembert az üzleti terv elkészítéséhez, de online minta sablonokat is találhat az interneten.

A könyvelőnek tudnia kell, hogy hány ülőhely lesz az éttermében, az átlagos vendégszám becsült számát, a forgalom arányát, a kockázatkezelési stratégiát, annak érdekében, hogy pontos és ésszerű következtetéseket tudjon levonni.

A mai éttermeknél szinte elengedhetetlen az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver, vagy a CRM, valamint a vállalati erőforrás-tervező szoftver vagy ERP beszerzése. Ez utóbbi a hagyományos ház mögötti részleg kezelésére szolgáló rendszer.

Az utolsó simítások

Valójában nincsenek "utolsó" simítások, mert az üzleti terve soha nem lehet teljesen végleges. Frissítse rendszeresen, amikor új információ áll rendelkezésre. Azonban fontos, hogy készítsen egy professzionális dokumentumot, jó grammatikával, pontos helyesírással és meggyőző elrendezéssel. Óvatosan ellenőrizze a tervet, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, téves állítások és félreütések.

A stílus fontos, egy átgondolt, pontos, ésszerű és meggyőző dokumentumra van szüksége. A legjobb üzleti tervek tárgyra térőek, világosak, magabiztosak és viszonylag formálisak is. Próbálja meg elkerülni, hogy arrogáns, hanyag vagy hétköznapi legyen. Olyan üzletemberekről van itt szó, akik tudják, mit akarnak, ezért győződjön meg róla, hogy megadja azt nekik.

Növelje élelmiszeripari vállalkozását a Waiterio POS segítségével

Csatlakozzon 40 000 étterembe a waiterio értékesítési pontok rendszerével

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ingyenes letöltés

Friss cikkek