Az éttermi munkatársak menedzselése: a legjobb erőforrás vagy a legnagyobb fejfájás?

Az éttermi munkatársak menedzselése: a legjobb erőforrás vagy a legnagyobb fejfájás?

A jól irányított személyzet a sikeres étterem kulcsa

Feladta: Michael Elkins, 2017. december 19.

Az étterem menedzsmentje, irányítása és a személyzet felvétele új problémákat és megoldásokat is eredményezhet. Ha tisztességesen és szakszerűen végzi munkáját, akkor ösztönözheti a lojalitást, és létrehozhat egy előnyös nagykövetekből álló csapatot, amely az étterme legnagyobb forrásává válhat. Az elégedett alkalmazottak képzett barátokat toborozhatnak, nagykövetekként szolgálnak és magas képzettségű állásra jelentkezőket vonzanak be. Ezért elengedhetetlen a felvételek megtervezése, toborzása és a mindennapi HR menedzsment kezelése, amikor az üzleti tervét dolgozza ki.

Saját gyengeségeinek kezelése vendéglátósként

Az első és legfontosabb felvételi döntései közé kell tartozzon az üzletvezetésével kapcsolatos gyengeségeinek felszámolása. Ha Ön ház mögötti személyiség inkább, aki szereti a creating menus, kiképzeni a szakácsokat és a többi dolgozó közé is szeret beállni dolgozni, akkor szüksége lehet valakire, aki tudja használni az üzleti szoftvereket, és végezni tudja a marketing vagy a ház előtti vezetési feladatokat. Egyes étteremtulajdonosok szeretik a vendégekkel való kapcsolattartást, ha ez kényelmetlenséget okoz, vagy ha más olyan feladatai vannak, amelyeket nem akar átadni másoknak, akkor fel kell bérelnie valakit ezen feladatok elvégzésére. Ha szeret járkálni az asztalok és a vendégek között, akkor erős személyre lesz szüksége a konyhai feladatok ellátásához.

A HR megtervezésének nagyon fontos része, hogy milyen típusú alkalmazottakra, milyen készségekre van szüksége és milyen képzési programokat kínálhat a karrierfejlesztéshez. Minden csapatnak szüksége van menedzserre, ezért fontos megtanulni, hogyan működőképes egy csapat. Ez nem azt jelenti, hogy az alkalmazottak nem fordulhatnak bármilyen olyan aggállyal önök vagy az ügyvezető felé, amik még nem lettek megoldva, de az alkalmazottaknak először a parancsnoki láncot kell követniük a legtöbb személyzet irányítási kérdésben.

Technológia használata az alkalmazottak kezelésére

A technológia sokféleképpen megkönnyíti alkalmazottainak irányítását, miközben ésszerűsíti annak működését. Az intuitív szoftver kikalkulálja a bérszámfejtést, kezeli az önkéntes, kötelező és bíróság által elrendelt bérszámfejtéseket, és automatizálja a kormányzati és biztosítási jelentések elkészítését. A megfelelő hardver és szoftver használata az étterme védjegyévé is válhat, így bevonzva a képzettebb munkavállalókat. CRM és ERP szoftver segítséget nyújt a személyzeti igények megbecsléséhez az évszak, az ünnepek, a helyi fesztiválok és a napszak alapján. Fontos, hogy legyen elegendő személyzet az Ön igényeinek kielégítésére anélkül, hogy a szükségesnél többet költenének bérszámfejtésre. A dolgozói nem lesznek boldogok ha túl nagy a létszám, mert nem fognak eleget keresni a borrovalón.

Azonban egykönnyen kezelhető és kényelmes POS rendszer beszerzése megkönnyítheti személyzete számára a megrendelések felvételét, egyedi jelentéseket hozhat létre, hatékonyabban kezelheti az asztalokat, és ott fizetéseket hajthat végre. A Waiterio ingyenes terveket kínál a kisebb éttermek számára, amelyek havonta kevesebb mint 100 megrendelést kezelnek, és előfizetési terveket kínál több pénznemben. A rendszer rendkívül intuitív, ezért a személyzet nem igényel sok képzést.

Az évezred talánya

Az éttermek az egész világon példátlan munkaerő felvételi nehézségekkel küzdenek. A beajánlás továbbra is az éttermi alkalmazottak felvételének leghatékonyabb módja, de a technológia megváltoztatta a felvétel módját. A közösségi média, a barátok és munkatársak személyes hálózata, az online felületek és a hivatásos fejvadászok felváltották a hagyományos szájról szájra történő beajánlásokat digitális technológiát alkalmazó média alapú hivatkozásokra.Egy tanulmány a Jobvite-tólazt írta, hogy kevesebb idő és költség egy beajánlott jelölt felvétele, mint egy általános pályázó esetében. A beajánlottak hosszabb ideig maradnak a munkahelyükön, és nagyobb a munkahelyi elégedettség.

Az Y generáció gyakran jobban foglalkoznak munkakörnyezetükkel és az étterem koncepciójával, mint fizetési rátájukkal. Az éttermi munkák egyre magasabb fizetési arányt igényelnek - különösen a képzett állások és a híres szakácsok számára. Az Y generáció azonban jól reagálnak a menetrend rugalmasságára, az étterem ellátási láncának részleteire és a változatos környezetben végzett munkára. Sok Y generációs ember nagyon sokat törődik karrierlehetőségeivel és azzal, hogy baráti kapcsolatai miként fogják látni a munkájukat azonnali belépő szintű fizetésük és juttatásaik helyett.

Csatlakozz hozzánk

Toborzás és felvétel

Kritikus a vonzó munkakörnyezet biztosítása a szakképzett munkavállalók bevonzása érdekében. Csupán egy önkiszolgáló portál létrehozása, ahol az alkalmazottak hozzáférhetnek nyilvántartásukhoz, megváltoztathatják személyes adataikat, szabadságot kérhetnek és nyomon követhetik a teljesítményüket nagy előny lehet. Ha az alkalmazottak könnyedén be és ki tudnak jelentkezni, az étterem működése a számítógépes beállítottásgú Y generáció számára vonzóvá fog válni.

Az Y generáció várhatóan kb. a világ munkaerejének 75 százalékát fogja kitenni 2025-ig, ezért kritikus fontosságú a hatékony munkaerő-toborzás. Az éttermi alkalmazottak toborzásának és alkalmazásának bevált módszerei a következők:

  • Írjon vonzó munkaköri leírásokat

    A hatékony toborzás erős önreklámot igényel. Fontos, hogy színes és vonzó munkaköri leírásokat készítsen.

  • Használja webhelyét a toborzáshoz

    Az Y generáció gyakran szívesebben keres olyan éttermeket, ahol úgy érzik, hogy szívesen dolgoznának, ezért használja webhelyét, hogy reklámozza a vállalat számára végzett munka előnyeit.

  • Legyen aktív részese a Közösségi Hálózatnak

    A közösségi hálózat kapcsolatai és a hivatkozásai egyre fontosabb platformok a márkaépítés és a toborzás szempontjából. Az alkalmazottak a közösségi médiát is felhasználhatják az állásjelöltek kutatásához

  • Célozza meg és értékelje az állásjelölteket

    Számos digitális eszközt használhat fel a jelölt képességeinek és attitűdjeinek felmérésére.

  • Támogassa a társadalmi problémákat és reklámozza a helyi eseményeket

    Számos toborzási előnyhöz juthat, ha támogat olyan értékes ügyeket, amelyeket a megcélzott ügyfelek és a preferált állásjelöltek is támogatnak.

  • Ösztönözze a meglévő alkalmazottakat az étterem népszerűsítésére

    A hűséges és elégedett alkalmazottak akkor válhatnak a legnagyobb felvételi erőforrássá, amikor kedvező tartalmat tesznek közzé vállalkozásáról.

  • Mobiltelefonján ellenőrizze a jelentkezőket

    Fontos, hogy kidolgozzon egy ellenőrző listát arról, hogy milyen tulajdonságokat keres az alkalmazottaiban az egyes éttermi pozíciókhoz.

  • A pályakezdők azonosítása a karrierjük fejlesztéséhez

    Minél gyorsabban azonosítja az előléptetés és az átképzés lehetőségeit, annál nagyobb lesz a dolgozók munkával való elégedettségük.

  • Az önéletrajzok megőrzése a fájlban

    Amint önéletrajzot kap, mentse le azokat fájlként. Lehet, hogy jelenleg nincs szüksége szakácsra, de a nyitott kommunikációs vonalak fenntartása felbecsülhetetlen lehet a jövőbeni toborzási erőfeszítések során.

  • Képzések és mentorálás biztosítása

    Jelentős megtakarítást érhet el a személyzet felvételének és képzésének átlalános költségein azáltal, hogy létrehoz egy sajátos, önálló képzési programot. Képzési eszközei tartalmazhatnak írásos anyagokat, teszteket, videókat, fotókat és egyéb képzési segédleteket. Adja hozzá az 'emberi vonzerőt' az edzésstratégiához, ha mentorokat vagy edzőket jelöl ki új felvételekre, hogy segítsen nekik megtanulni kötelességeiket.

  • Adjon alkalmazottainak hálózatkezelési és asztali eszközöket

    Ha azt szeretné, hogy alkalmazottai kisegítsék a toborzási erőfeszítéseit, fontos, hogy ösztönözze őket. Ismerje el társadalmi erőfeszítéseiket, jutalmazza őket a társadalmi felelősségvállalásuk és a sokszínű munkakörnyezet megteremtéséért. Ösztönözze alkalmazottait, hogy fejlesszék ki empátiájukat más kultúrák iránt és társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező emberek iránt egyaránt.

Kockázatkezelés és biztonság a munkavállalók számára

A vendéglősöknek fel kell készülniük a munkavállalók különféle biztonsági kérdéseinek kezelésére. A régi vagy hibás felszerelés, a higiénés problémák, a megcsúszások és esések, vágások, égési sérülések és az élelmiszer által okozott megbetegedések gyakori kockázati tényezők az éttermekben. A bár személyzetének további veszélyekkel kell megküzdeniük az ittas és hangoskodó vendégekkel való foglalkozásnál és annak kezelésével, vagy hogy ne szolgáljon alkoholt kiskorúaknak és mámoros vásárlóknak, ami felelősségi kérdéseket vethet fel minden kapcsolódó baleset, ittas vezetés, verekedés stb. esetén. Ha valamelyik alkalmazottja zaklatja vagy másokat zaklat, zaklatással vagy perrel szembesülhet.

A vendégek és az alkalmazottak védelme érdekében kockázatkezelésre, biztosítási fedezetre és alkalmazotti biztonsági programokra van szükség. A biztonságos, vonzó és ápolt munkakörnyezet megteremtése a legjobb módszer a munkaerő-felvételi erőfeszítések megkezdésére és az alkalmazottak hűségének kiépítésére, ez pedig a megfelelő típusú állandó ügyfeleket vonzza.

A vonzó környezet ugyanolyan fontos a belépő szintű alkalmazottak számára, mint a nagy jelentőségű állásjelöltek számára. A személyzet kezelése rendszeres előléptetésekkel, béremeléssel és megnövekedett felelősséggel nagyobb hűséget ösztönöz, segít a kulcspozíciók utódlási tervezésében, és büszkék lesznek, hogy Önért dolgozhatnak. Ösztönözze a csapat légkört, támogassa a fenntarthatóságot és a helyi beszerzést, biztosítson rugalmas munkarendet, és azonnal kezelje a zaklatással és a diszkriminációval kapcsolatos kérdéseket.

Növelje élelmiszeripari vállalkozását a Waiterio POS segítségével

Csatlakozzon 40 000 étterembe a waiterio értékesítési pontok rendszerével

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ingyenes letöltés

Friss cikkek