Éttermi haszonkulcs | Hogyan lehet kiszámítani és növelni a nyereségrést

Éttermi haszonkulcs | Hogyan lehet kiszámítani és növelni a nyereségrést

Javítsa étterme haszonkulcsát

Feladta: Abhi Chatterjee, 2020. december 22.

A nyereség minden vállalkozás számára az egyik legfontosabb dolog. Ezért kulcsfontosságú megérteni az élelmiszeripari vállalkozás haszonkulcsát.

Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogyan lehet kiszámítani vállalkozása haszonkulcsát. Emellett feltárunk néhány módot a nyereség növelésére.

Kezdjük el!

Mennyi az átlagos haszonkulcs egy étteremnél?

Az igazság az, hogy egy étterem átlagos haszonkulcsa a különböző tényezők függvényében nagyban változik. Senki sem tudja megjósolni az étterem nyereségének határozott számát.

A haszonkulcs nagymértékben változik a földrajzi elhelyezkedésétől, az aktuális trendtől, bizonyos termékek szezonális elérhetőségétől, a régió gazdasági helyzetétől és számos egyéb tényezőtől függően.

Például az Egyesült Államokban az átlagos haszonkulcs 10% körül mozog. Mexikóban azonban egy étterem átlagosan 20% -os haszonkulccal számolhat. Tehát a helyszíntől és más tényezők széles skálájától függ.

Emellett ne feledje, hogy annak ellenére, hogy a profitot az Ön pénznemében számítják (például USD, CAD), a haszonkulcsot mindig százalékban fejezik ki.

Bruttó nyereség és nettó nyereség

számítás-pénzügyek

Gyakran előfordul, hogy az éttermi tulajdonosok összetévesztik a bruttó haszonkulcs és a nettó haszonkulcs között. Ahhoz azonban, hogy egyértelműen megértsük étterme pénzügyeit, fontos tudni, mi a különbség e két kifejezés között.

Tisztázzuk ezt a témát:

Mekkora az éttermi bruttó haszonkulcs?

A bruttó nyereség az, ami megmarad, miután levonta az áruk (alapanyagok) költségét az étterem bevételéből.

  • Bruttó nyereség = eladási ár - áruk költsége (készlet)
  • Bruttó haszonkulcs = (Bruttó nyereség / Eladási ár) x 100%

Vegyünk egy hamburger példáját. Tegyük fel, hogy a hamburgert árusítja

5 USD. De a hamburger elkészítéséhez szükséges áruk (például marhahús, sajt stb.) Költsége 2,5 dollár.

  • Bruttó nyereség = 5 - 2,5 = 2,5 USD
  • Bruttó haszonkulcs = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Ez a szám képet ad az étterem hatékonyságáról, azonban nem fedi fel az étterem igazi hasznát. Ennek oka, hogy a bruttó nyereség nem számolja el az étterem működtetésének összes költségét.

Mennyi az étterem nettó haszonkulcsa?

A nettó nyereség az a szám, amelyet akkor kap, ha levonja vállalkozásának összes költségét a bruttó nyereségből. Ez magában foglalja a bérleti díjat, az alkalmazottak fizetését, az adminisztratív költségeket, az adókat, a fenntartást stb.

A nettó nyereség a legfontosabb, mert megmutatja, mennyire sikeres és nyereséges az étterme.

Az alábbi táblázat kiszámítja az étterem nettó haszonkulcsának kiszámítását:

  • Nettó nyereség = Összes bevétel - összes költség
  • Nettó haszonkulcs = [Nettó nyereség ÷ Bevétel] x 100

Tegyük fel, hogy megpróbálja kiszámolni az előző hónap nettó nyereségét. A teljes bevétel 100 000 dollár, a teljes költség pedig 70 000 dollár volt.

  • Nettó nyereség = 100 000 USD - 70 000 USD = 30 000 USD
  • Nettó haszonkulcs = 30 000/100 000 = 0,3 = 30%

Különböző típusú éttermek haszonkulcsa

Mint kifejtettük, nehéz konkrét számot rendelni az „átlagos haszonkulcshoz”. De összehasonlíthatjuk a különböző típusú éttermek, például a „teljes körű szolgáltatás”, a „gyorsétterem”, az „élelmiszer-teherautó” stb. Relatív haszonkulcsát.

  • Teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermek : Általában a teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermek haszonkulcsa a legalacsonyabb az összes más típusú étterem között. Megfelelő vezetés és üzleti stratégia mellett azonban a teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermek nagyon nyereségesek lehetnek.
  • Gyorséttermek: A gyorséttermek általában a legmagasabb haszonkulccsal rendelkeznek. Ennek oka az, hogy kevesebb személyzetre van szükségük, és olcsóbb alapanyagokat használnak. Emellett nagy az értékesítés volumene.
  • Élelmiszer-teherautók : A gyorséttermekhez hasonlóan az élelmiszer-teherautók is nagyon magas haszonkulccsal rendelkeznek. Néha az élelmiszer-teherautók magasabb haszonkulccsal rendelkeznek, mint a gyorséttermek, de általában alacsonyabb az értékesítés volumene, mint a gyorséttermekben.

Hogyan javíthatja étterme nyereségét?

Az étterem haszonkulcsának javítása érdekében két módszert követhet:

  1. Növelje eladásait
  2. Csökkentse költségeit

Beszéljünk arról, hogyan lehet ezeket megvalósítani:

A. Értékesítésének növelése

Megjegyzés: Az eladások növelése nem csökkentené az áruk költségét, így a bruttó nyeresége megegyezik. A nettó haszonkulcs azonban növekszik az olyan állandó költségek miatt, mint a bérleti díj, a rezsi és a karbantartás.

1. Fogadja el az online rendelést

Ha még nem kínál szállítási vagy elvihető szolgáltatásokat, akkor azt a lehető leghamarabb el kell kezdenie. Manapság az ügyfelek mindig online rendelnek, amikor ételszállításra vagy elvitelre van szükségük.

Tehát az étterme weboldala, amely képes online megrendeléseket fogadni, jelentősen növelheti bevételeit.

De az éttermi tulajdonosok többségét aggasztják az éttermi weboldal felépítésének és fenntartásának nehézségei és költségei.

Szerencsére a technika sokat fejlődött. Vannak olyan szolgáltatások a piacon, amelyek éttermi weboldalt készítenek az Ön számára anélkül, hogy szoftvermérnököt kellene bérelni. Például a Waiterio étterem webhely-készítője ingyenesen készít és tart fenn egy webhelyet az étterem számára. (További részletekért kattintson .)

Tehát vigye online éttermét, és kezdjen el több megrendelést kapni!

2. Végezze el a menü módosítását

Az étlap a nyereséges étterem fontos része. A menüpontok ára nagy hatással van étterme jövedelmezőségére.

Lehet, hogy vannak olyan cikkek, amelyeknek magas a haszonkulcsuk, de nem nagyon ismertek az ügyfelek körében. Használja a menüjét, hogy többet árusítson ezekről az elemekről.

Tegye feljebb az étellistán, vagy emelje ki őket kreatív módszerekkel. Bérelhet grafikust is, hogy az éttermi menü vonzóbbá váljon ügyfelei számára.

Ily módon növelheti a legjövedelmezőbb menüpontok eladását.

3. Az értékesítési jelentés nyomon követése

Nem növelheti a nyereségét, ha nem érti az értékesítési jelentéseket.

Az értékesítési jelentések fontos üzleti információkat tárnak fel, például azt, hogy melyik árucikk a legtöbb. Ez szintén segít kiszámítani az egyes menüpontokból származó teljes nyereséget. Ezen információk felhasználásával növelheti vállalkozásának stratégiai fejlődését.

Például, miután megnézte az értékesítési jelentését, kiderül, hogy az értékesítés 42% -a nagy csirke hamburgerekből származik. Így biztosíthatja, hogy hamburgereit mindig raktáron tartsa. Elkezdheti kínálni a hamburger variációit is, például a „Dupla csirkehamburger extra sajttal”.

Kicsit emelheti a hamburger árát, hogy nagyobb bevételt érjen el az étterme számára.

Megjegyzés: Fontos, hogy olyan POS rendszert szerezzünk be, amely részletes értékesítési jelentést kínál a menü minden eleméhez.

4. Építsen online jelenlétet

Tudta, hogy az emberek 85% -a ellenőrzi az éttermét a Google-on, mielőtt meglátogatja az éttermét? Ezért fontos, hogy regisztrálja éttermét a „Google Cégem” szolgáltatásban.

Érdemes pozitív véleményeket kapnia az étteremmel kapcsolatban. Szélesebb online jelenlét kiépítéséhez közösségi médiában is jelen lehet, mint például a Facebook, az Instagram és a Twitter oldalak az éttermében.

5. Hirdesse éttermét

Nagyon sokféleképpen hirdetheti éttermét. Én nem beszélek hatalmas marketing kampányok, amelyek megkövetelik egy csomó pénzt.

Számos módon lehet ingyenesen vagy olcsón hirdetni éttermét.

közösségi média-csatornák

Például a keresőmotor-rangsorok és az organikus forgalom megszerzése a közösségi médiából olyan módszer, amellyel több ügyfelet ingyen fogadhat. A Facebook-hirdetések vagy a helyi újságok listázása olcsó módszer a több vendég megszerzésére.

Ebben a cikkben többet tudhat meg étterme marketingjéről .

B. A költségek csökkentése

A költségek csökkentése közvetlenül növeli nyereségét. Beszéljünk arról, hogyan lehet csökkenteni az étterem költségeit.

1. Csökkentse az összetevők költségét

Az összetevők költségei jelentik a legnagyobb kiadást egy étterem számára. Beszéljünk arról, hogyan lehet csökkenteni a készlet költségeit:

  • Keressen olcsóbb árusokat: Ha ugyanolyan minőségű alapanyagokat kaphat alacsonyabb áron, akkor ez nyilvánvalóan csökkenti az ételköltségeket.
  • Csökkentse az ételek adagját: Adjon el például 230 g nagy hamburgert 270 g helyett
  • Csökkentse a felhasznált összetevők mennyiségét: Például kissé csökkentse a hamburger főzéséhez használt sajt és csirke mennyiségét

2. Ellenőrizze a munkaerőköltségeket

Fenn kell tartani az egyensúlyt a személyzet elégedettsége és az étterem megfelelő nyeresége között.

Végezzen néhány kutatást az éttermi személyzet átlagos fizetéséről a tartózkodási helyén. Így megbizonyosodhat arról, hogy nem fizeti túl a személyzetét. Emellett apró bónuszokat is adhat a személyzet teljesítményének javítása érdekében.

3. Elemezze a menüjét

Mint korábban megbeszéltük, az éttermi menü nyomon követése kulcsfontosságú.

A menüpontok árának beállításához jó módszer az „élelmiszerköltség-képlet” használata. Az „ Élelmiszerköltség-százalék kiszámítása ” cikkünkben többet tárgyaltunk erről a témáról.

Összefoglalva: az étkezési költségeknek az eladási ár 25-35% -ának kell lenniük. Például, ha egy nagy hamburger alapanyagainak ára 3,5 dollár, akkor a hamburger árát legalább 10 dollárra kell állítania. (10 USD 35% -a = 3,5 USD)

Tehát győződjön meg arról, hogy minden menüpont árát megfelelően állította be. Tudjon meg többet a menütervezésről itt.

4. Csökkentse a pazarlást és a lopásokat

A pazarlás gyakori probléma az éttermeknél. Sajnos a lopás is egy másik gyakori probléma.

Fontos, hogy nyomon kövesse étterme készletét. Ily módon észreveheti az ilyen jellegű problémákat. A valóságban azonban soha nem 100% -ban pontos.

Ebben a cikkben tudhat meg többet az étterem készleteinek kezeléséről .

Tipp: Használjon egy étterem-kezelő szoftvert a vállalkozásának jobb kezeléséhez

Mint már korábban említettük, a technológia sokat fejlődött, és rengeteg olyan rendszer van, amely megkönnyíti az éttermek kezelését az éttermi tulajdonosok számára.

Ez a szoftver értékesítési jelentéseket készíthet, kezelheti megrendeléseit, nyomon követheti munkatársait, és még sok más dolgot végezhet.

Nagyon sok lehetőség van a piacon. De ha még nem választott szoftvert, akkor azt javasoljuk, hogy próbálja ki a Waiterio étterem-kezelő szoftverünket, mivel könnyen használható, és ingyenesen kipróbálhatja a szoftvert.

Kattintson ide a Waiterio szoftver letöltéséhez.

Következtetés

Összefoglaljuk tehát mindazt, amit eddig megbeszéltünk.

Mi a jó haszonkulcs egy étterem vagy egy élelmiszer-teherautó számára?

Nincs rá határozott válasz. Nagyon változik a helyszíntől és sok más tényezőtől függően. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az élelmiszer-teherautóknak és a gyorséttermeknek nagyobb a haszonkulcsa, mint a teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermeknek.

Hogyan lehet kiszámítani az éttermi haszonkulcsot?

Itt van a képlet:

  • Nyereség = Összes bevétel - Összes működési költség (összetevők + fizetések + bérleti díj + egyéb költségek)
  • Nyereséghányad = (Profit / Összes bevétel) x 100%

Hogyan lehet javítani a haszonkulcson?

Javíthatja a haszonkulcsát:

  • Az eladások növelése
  • Csökkentse költségeit

Ez minden. Köszönöm, hogy elolvasta.

Növelje élelmiszeripari vállalkozását a Waiterio POS segítségével

Csatlakozzon 40 000 étterembe a waiterio értékesítési pontok rendszerével

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ingyenes letöltés

Friss cikkek