Hur man utformar en restaurangplanplan [Exempel och tips]

Hur man utformar en restaurangplanplan [Exempel och tips]

Skapa en organiserad planlösning för din restaurang

Upplagt av Katarina Nikolic den 24 maj 2021

Vill du skapa en utmärkt planlösning för din restaurang?

Många viktiga faktorer gör en restaurang framgångsrik. En väldesignad planritning finns definitivt på listan.

Den här artikeln kommer kort att tala om vad en planlösning är och varför du behöver ha den. Sedan kommer vi att lära dig hur du utformar en restaurangplan med massor av praktiska exempel.

Vad är en restaurangplanplan?

En generisk restaurangplan

En planlösning för en restaurang är en karta över rum i ditt utrymme tillsammans med möbler och andra element. Detta inkluderar väntrummet, matsalen, köket, förvaringen, toaletten, baren, POS-terminalerna, personalområdet etc. Restaurangens planritning hjälper dig att sätta alla element i rätt ordning och maximera ditt utrymme.

Det är viktigt att skapa vägar för smidiga rörelser för dina anställda och dina gäster. Gör bordsarrangemang på ett sätt som gästerna känner sig bekväma och har en känsla av integritet.

Varför är det viktigt att ha en planlösning?

Restaurangens planlösning ger dig en uppfattning om hela ditt utrymme. Det kan ge dig en uppfattning om hur du kan utnyttja ditt utrymme bäst och också skapa vägar för enkel förflyttning av kunder och anställda. Du kan alltid ändra det när det finns utrymme för förbättringar.

Diners gillar integritet när du äter middag och färre bord runt. Medan restauratörer gillar mer vinst och fler bord i matsalen. Du kan åtgärda problemet genom att erbjuda olika typer av sittplatser.

Restauranglayouter och riktlinjer för social distansering av säkerheten (After Covid)

En illustration av en checklista

Eftersom Covid-19 har påverkat restauranger avsevärt måste restauratörer vidta några åtgärder för att hjälpa denna bransch att överleva. Här är några viktiga steg:

 • Restauranger måste hålla avståndet mellan borden (vanligtvis cirka 6 fot)
 • Det vore bäst om du erbjöd takeaway-alternativ
 • Gör det möjligt för gästerna att beställa mat i förväg för att undvika att vänta
 • Gör om möjligt barriärer mellan tabellerna när tabellerna är för nära
 • Begränsa antalet personer per bord
 • Erbjud uteservering
 • Använd kreditkort snarare än kontanter
 • Ge en digital meny - skanna QR-koden för att undvika menyer som berörs hundratals gånger under deras livstid.
  (Tips: Med ett bra kassasystem som Waiterio kan din personal ta matbeställningar direkt från en surfplatta eller smartphone. Detta blir ett mycket säkrare alternativ för din restaurang.)

3 bästa programvaran för att skapa en restaurangplan

Numera när tekniken har utvecklats för att göra allt på din telefon eller dator behöver du inte dyra arkitekter och planerare för att rita din restaurangplan.

Du kan bara använda lite programvara, bli kreativ och göra ändringar i din restaurangplan så mycket du vill. Här är några av de bästa programmen du kan använda:

1. CAD PRO

Den används över hela världen, med mer än 2,5 miljoner användare, men det kräver viss kompetens och grundläggande kunskap. Det erbjuder exempelplaner och många värdefulla gratisfunktioner, men hela paketprenumerationen är 99,95 $.

2. RoomSketcher

Det är mer användarvänligt och du behöver ingen tidigare kunskap för att börja använda detta program. Den har en bas med många layouter, exempel, 2D-, 3D- och 360-gradersvyer etc. Den erbjuder en gratis plan med några viktiga verktyg och prenumerationer på $ 49 eller $ 99.

3. Smartdraw

Den har många mallar som du kan använda för att rita din restaurangplan. Den är kompatibel med både Windows och Mac. SmartDraw erbjuder en gratis provperiod och sedan kostar det $ 9,99 per månad.

Restaurangplanplaner med exempel

Beroende på storleken på din restaurang kan antalet rum och element inuti variera. Här är några av våra förslag och exempel på hur du får ut det mesta av ditt utrymme.

1. Matsalen

Matsalen är den mest kritiska delen av restaurangplanen, och den bör uppta det mesta av utrymmet i din restaurang (60% - 40% totalt restaurangutrymme). Matsalen tjänar pengar, så den måste erbjuda en utmärkt upplevelse för din restaurangs gäster. De övriga 40% är BOH-området; personalrum, förråd och kök.

Som nämnts är avståndet mellan bord viktigt eftersom människor gillar integritet när de äter middag. Belysning och musik, väggarnas och möblernas färger, stolarnas bekvämlighet - är de element som påverkar den övergripande upplevelsen och atmosfären.

Beroende på ditt koncept kommer du att ordna alla dessa element så att de passar ihop och håller det på det sättet; det blir ditt varumärke. Du kan sätta en målning eller ett skylt eller dekorera en vägg för att vara unik och imponerande. På så sätt kan människor ta bilder av din restaurang och dela dem på sociala medier. Detta gör din restaurang populär.

Hur stor ska matsalen vara?

Formen och storleken på din stol och bord kan påverka användningen av utrymme i din restaurang. Du kan dock blanda olika sittplatser i din restaurang för att få ut det mesta av det utrymme du har.

Placera dina bord så att servitörer enkelt kan passera och närma sig varje bord utan att störa gästerna vid borden runt. Ha sidobord i varje område där dina servitörer kan behålla ytterligare bestick och tallrikar tillfälligt. Detta för att undvika att springa runt i matsalen, vilket kan orsaka obehag för gästerna när de äter.

Det är bra att ha ett isolerat område för affärsmän som gillar integritet. Ett par sittplatser i baren är nödvändiga; vissa människor gillar att sitta precis vid baren.

Men baren kan också användas som väntområde. Blanda i så fall med bord för två, fyra eller sex personer. Du kan också placera gemenskapsbord som blir mycket populära. Antag att det finns ett brett utbud av sittplatser; det kommer att ge gästerna olika alternativ där de känner sig bekväma att sitta. Ta också hänsyn till personer med funktionsnedsättning när du placerar dina bord.

Planlösning för en restaurangs matplats

Bildkrediter: CAD PRO

2. Restaurangköket

Titta på matflödet och olika stationer i köket. I ett kök har du en matplats, lager och förvaring. Arbets- eller förberedelsestationen ska vara i centrum så att kockarna och personalen kan möta varandra.

Denna typ av arrangemang kommer att förhindra att anställda stöter på varandra medan de arbetar. På detta sätt är matflödet mjukare och effektivare. Detta minimerar risken för olyckor i köket.

Restaurang kök planlösning

Bildkrediter : smartdraw

3. Väntområdet

Undvik att vänta på väntområdet medan du planerar restaurangplanen. Väntrummet är där dina gäster väntar innan de kan sitta på restaurangen. Det är ganska obehagligt och upprörande för kunderna.

Så det minsta du kan göra är att förse dem med bekväma stolar och barbord istället för att få dem att stå och blockera vägen till restaurangentrén. Ett annat alternativ förutom väntområdet är att erbjuda platser till dina kunder i baren om det finns tillräckligt med utrymme.

4. Uteservering

En stor tillgång för en restaurang är att ha en matplats utomhus. Det är utmärkt för dagar då vädret är fint. Det är också lämpligt för att hantera COVID19-problem och begränsningar.

Din uteservering bör vara en förlängning av din matplats inuti för att öka effektiviteten för servitörernas rörelser. Detta hjälper också servitörerna att ha en tydlig översikt över utomhusområdet. Det perfekta scenariot är att ha ett trädgårdsorienterat område; detta är estetiskt och ger dina gäster lite avskildhet och komfort. Förutom underhåll av trädgården finns det inte mycket att göra.

Om din uteservering vetter mot gatan, med hög trafikfrekvens och människor, behövs någon form av barriär för att isolera matsalen från utsidan.

Du kan göra det genom att täcka området med glas eller bygga någon form av plattform med ett staket runt. Du kan också omge matplatsen med några växter och vegetation för att vara tillräckligt hög för att blockera gatan och isolera dina middagar från den livliga gatan.

Planritning för uteservering i en restaurang

Bildkrediter: Cad Pro

5. Barplanplan

När du gör en restaurangplan för baren, försök att maximera barens sittplatser så mycket som möjligt. Som nämnts gillar vissa gäster att sitta i baren, men din bar kan också tolka väntområdet om du inte har någon.

Massiva barer och bekväma barstolar ger en utmärkt bild och bidrar till den avkopplande atmosfären. Baren och sittplatserna bör placeras så att gästerna inte möter resten av matsalen.

Baren är ett område som vanligtvis bara ger drycker. Därför serveras gästerna ofta bara av bartendrarna. Det finns fall där barer också serverar mat, men servitörerna är koncentrerade bara till matsalen i de flesta fall.

Raka och fyrkantiga staplar kan tyckas använda mer utrymme, men du kan utnyttja dem fullt ut. I så fall kan du placera fler sittplatser runt baren och ha ett större arbetsutrymme för bartendrar inne i baren. Även om rundstänger kan se mer effektiva ut, tar de utrymme och lämnar många tomma och oanvändbara rum.

Planlösning för en restaurangbar

Bildkrediter : Senaterace

6. Toalettplan

Se till att din restaurangplan har en tydlig position och tecken för att undvika att dina gäster vandrar runt. På detta sätt kommer de inte in i personalrummen eller frågar servitörerna hela tiden. Toaletter måste vara lättillgängliga från matsalen men ändå tillräckligt långt från matsalen eftersom ingen vill sitta bredvid toaletten. Undvik att placera bord vid ingången till toaletten.

Toaletterna måste vara rena, välskötta och delade för damer och herrar; detta har en betydande inverkan på badrumets totala gästupplevelse. Bra underhåll och anständigt utrymme i ditt toalett är en väsentlig fördel.

Erbjud kompletterande varor som skoputs, kuddar, deodoranter, godis eller något som gästerna kan servera själva; detaljer respekteras och påverkar den totala gästupplevelsen. Ha en stuga för gäster med funktionshinder.

Restaurang allmän toalett planlösning

Bildkrediter - smartdraw

7. Ingången

Ingången är viktig eftersom den gör första intrycket. Din entré måste locka människor, inte bara de som medvetet kommer till din restaurang. Därför måste fronten vara autentisk och iögonfallande för att locka människor som går på gatan.

Samma som för matsalen, entrén måste ge en känsla av klarhet, lugn och varm atmosfär. Placera en värd för att ge varje gäst ett varmt välkomnande och eskortera dem till tillgängliga bord.

Layouten beror på det övergripande konceptet för din restaurang, men attraktivt och enkelt är vad folk gillar.

Sätt dina menyer framför ingången så att potentiella besökare kan visa vad du erbjuder. På så sätt får du dem att stanna en stund framför din restaurang innan du bestämmer dig för att gå in. Placera om möjligt en värd som kan hjälpa dem att gå igenom menyn och presentera restaurangens erbjudande, men bara om de ser intresse av potentialen kunder för din restaurang.

Att stå framför och "skrika" till gästerna för att komma till din restaurang kan vara ganska irriterande och motbjudande. Det finns ofta i mycket turistiska områden, där alla restauranger erbjuder mer eller mindre samma.

Ha ett litet mottagningsområde där du kan hälsa på gästen och ta deras kappa. Ingången måste vara på gatunivå eller ett eller två steg upp till huvuddörren. Ingångar, där trappor leder ner under gatunivån till källare, är inte riktigt synliga och tillgängliga.

8. Nödutgångar

När du planerar nödutgångar på din restaurangplan, kartlägg alla utgångar som du har. Då måste du göra dem synliga för alla. Under evakueringsprocessen är utgångsskyltar till stor hjälp för att tömma restaurangen snabbt och effektivt.

Vanligtvis används inte dessa nödutgångar alls, så anställda använder dem för andra ändamål, och på det sättet kan de blockera dessa utgångar. Var noga med att göra dem tydliga och användbara. Varje rum inne i restaurangen ska ha en nödutgång för att undvika att någon fastnar under en olycka. Dessutom bör varje rum ha en brandsläckare.

Oavsett om utgången är ett fönster eller en dörr behöver varje rum en. Träna dina anställda för nödsituationer och anordna brandövningar så att de kan förbereda sig för sådana situationer.

Planritning för nödutgångar från en restaurang

Bildkrediter : smartdraw

9. Personalrum / privata rum

När du gör en restaurangplan, se till att gruppera alla privata områden. Vanligtvis ligger personalrummet bredvid köksområdet eller kontoret. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att din personal ska kunna vila under pauser.

Golvplaner för små restauranger

Du måste vara kreativ i brist på utrymme och dra uppmärksamheten från dina brister till dina styrkor - kreativitet och vad du erbjuder. Restauranger kräver många olika rum och element. Du kan dock kombinera vissa rum och organisera vissa rum för att spara utrymme.

Om utrymmet är litet, se till att taket är högt eftersom det får rummet att se ut visuellt större och bekvämare.

Här är några exempel på kreativa små restaurangdesigner:

Här ett exempel på en planritning för en liten restaurang:

Planlösning för en liten restaurang

Bildkredit: CAD PRO

6 tips för att designa din restaurangplanlösning

Att utforma en restaurangplan är inte lätt, speciellt om du börjar från början. Det finns så många saker du behöver göra, och du kommer att känna att du inte vet var du ska börja. Det är en hård process som tar mycket organisation och tid; här är dock några tips som kan hjälpa dig under den processen.

 1. 60:40 regel för utrymme : Front-of-house (FOH) -personalen bör helst vara 60% av din restaurang och baksidan av huset ska vara 40%
 2. Känn om statliga regler : Innan du skapar en restaurangplan, se till att kontrollera med de lokala myndigheterna alla krav, för i vissa fall måste du få tillstånd och skicka in planen.
 3. Gör långsiktiga planer : När du utformar din restaurang bör du överväga dina korta och långsiktiga planer. Material du vill använda, renoveringar du kan ha i framtiden. Skulle du investera i det bästa materialet och undvika framtida reparationer, eller skulle du bygga din restaurang steg för steg när du arbetar och tjänar pengar?
 4. Förstå din restaurang ur kundens synvinkel : Skapa en fantastisk upplevelse för dina gäster, men håll fokus på effektivitet och sänk kostnaderna. Under designprocessen, sätt dig själv i din gästs skor och titta på ditt utrymme från gästens ögon för att se vad som saknas eller vad som kan förbättras.
 5. Effektivitet är avgörande : Effektivt arbetsflöde är viktigt för att din betjänande personal ska få en tydlig väg från matsalen till köket. Funktionalitet bör föredras framför estetik.
 6. Tillgänglighet : Gör en restaurang tillgänglig för alla dina gäster. Lägg till plats för rullstolar bredvid dina trappor.
(Grow your food business with Waiterio POS)

Gå med i 40 000 restauranger med hjälp av servitörsförsäljningssystemet

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis nedladdning

Senaste artiklar