Restaurangens vinstmarginal | Hur man beräknar och växer dina vinstmarginaler

Restaurangens vinstmarginal | Hur man beräknar och växer dina vinstmarginaler

Förbättra din restaurang vinstmarginaler

Upplagt av Abhi Chatterjee den 22 december 2020

Vinst är en av de viktigaste sakerna för alla företag. Så det är viktigt att förstå vinstmarginalerna för ditt livsmedelsföretag.

I den här artikeln kommer vi att prata om hur du kan beräkna vinstmarginaler för ditt företag. Vi kommer också att avslöja några sätt att öka dina vinster.

Låt oss börja!

Vad är den genomsnittliga vinstmarginalen för en restaurang?

Sanningen är att den genomsnittliga vinstmarginalen för en restaurang varierar mycket beroende på olika faktorer. Ingen kan förutsäga ett bestämt antal för din restaurangs vinst.

Vinstmarginalen varierar mycket beroende på din geografiska plats, nuvarande trend, säsongsmässiga tillgänglighet för vissa artiklar, den ekonomiska situationen i din region och en rad andra faktorer.

Till exempel i USA är den genomsnittliga vinstmarginalen cirka 10%. Men i Mexiko kan en restaurang förvänta sig i genomsnitt 20% vinstmarginal. Så det beror på platsen och ett stort antal andra faktorer.

Kom också ihåg att även om vinsten beräknas i din valuta (som USD, CAD), uttrycks vinstmarginalen alltid i procent.

Bruttovinstmarginal och nettovinstmarginal

beräkning-ekonomi

Det är vanligt att restaurangägare blir förvirrade mellan bruttovinstmarginaler och nettovinstmarginaler. Men för att förstå din restaurangs ekonomi tydligt är det viktigt att känna till skillnaden mellan dessa två termer.

Låt oss förtydliga detta ämne:

Vad är bruttovinstmarginalen för en restaurang?

Bruttovinsten är vad som är kvar efter att du dragit av kostnaden för varor (ingredienser) från din restaurangs intäkter.

 • Bruttovinst = Försäljningspris - Varukostnad (lager)
 • Bruttovinstmarginal = (bruttovinst / försäljningspris) x 100%

Låt oss ta exemplet på en hamburgare. Antag att du säljer hamburgaren för

$ 5. Men din kostnad för varor (som nötkött, ost, etc.) för att göra hamburgaren är $ 2,5.

 • Bruttovinst = 5 - 2,5 = 2,5 dollar
 • Bruttovinstmarginal = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Detta nummer ger dig en uppfattning om din restaurangs effektivitet, men det avslöjar inte din restaurangs verkliga vinst. Detta beror på att bruttovinsten inte står för alla kostnader för att driva din restaurang.

Vad är nettovinstmarginalen för en restaurang?

Nettovinsten är det antal du får efter att ha dragit av alla kostnader för att driva ditt företag från din bruttovinst. Detta inkluderar hyra, anställdas löner, administrativa kostnader, skatter, underhåll etc.

Nettovinst är det viktigaste eftersom det visar hur framgångsrik och lönsam din restaurang är.

Här är formeln för beräkning av en nettovinstmarginal för en restaurang:

 • Nettovinst = totala intäkter - totalkostnader
 • Nettovinstmarginal = [Nettovinst ÷ Intäkter] x 100

Antag att du försöker beräkna din nettovinst för föregående månad. Din totala intäkt var 100 000 USD och dina totala kostnader 70 000 USD.

 • Nettovinst = $ 100.000 - $ 70.000 = $ 30.000
 • Nettovinstmarginal = 30000 / 100.000 = 0,3 = 30%

Vinstmarginaler för olika typer av restauranger

Som vi förklarade är det svårt att tilldela ett specifikt nummer till "genomsnittlig vinstmarginal". Men vi kan jämföra de relativa vinstmarginalerna mellan olika typer av restauranger som "Full service", "Snabbmat", "Food truck" etc.

 • Fullservicerestauranger : Normalt är vinstmarginalen för fullservicerestauranger den lägsta bland alla andra typer av restauranger. Men med rätt förvaltning och affärsstrategi kan restauranger med full service vara mycket lönsamma.
 • Snabbmatsrestauranger: Snabbmatsrestauranger har normalt de högsta vinstmarginalerna. Detta beror på att de behöver mindre personal och använder billigare ingredienser. De har också en hög försäljningsvolym.
 • Foodtrucks : Precis som snabbmatsrestauranger har foodtrucks också en mycket hög vinstmarginal. Ibland har matbilar en högre vinstmarginal än snabbmatsrestauranger, men de har normalt en lägre försäljningsvolym jämfört med snabbmatsrestauranger.

Hur kan du förbättra din restaurangs vinstmarginal?

För att förbättra din restaurang vinstmarginal kan du följa två metoder:

 1. Öka din försäljning
 2. Sänk dina kostnader

Låt oss prata om hur du kan implementera dem:

A. Öka din försäljning

Obs: Att öka din försäljning skulle inte minska dina varukostnader, så din bruttovinst kommer att vara densamma. Din nettovinstmarginal kommer dock att öka på grund av fasta kostnader som hyra, verktyg och underhåll.

1. Acceptera onlinebeställning

Om du inte erbjuder leverans- eller avhämtningstjänster än, bör du starta det så snart som möjligt. Numera beställer kunder alltid online när de behöver matleverans eller avhämtningstjänster.

Så att ha din restaurangs webbplats som kan acceptera onlinebeställningar kan öka dina intäkter avsevärt.

Men de flesta restaurangägare är oroliga för svårigheterna och kostnaderna för att bygga och underhålla en restaurangwebbplats.

Lyckligtvis har tekniken förbättrats mycket. Det finns tjänster på marknaden som bygger en restaurangwebbplats åt dig utan att behöva anställa en programvarutekniker. Till exempel skapar och underhåller Waiterio restaurangwebbplats automatiskt en webbplats för din restaurang gratis. ( Klicka för mer information.)

Så ta din restaurang online och börja få fler beställningar!

2. Gör ändringar i din meny

Menyn är en viktig del av en lönsam restaurang. Priset på dina menyalternativ har ett stort inflytande på din restaurangs lönsamhet.

Det kan finnas objekt som har en hög vinstmarginal men de är inte särskilt kända bland dina kunder. Använd din meny för att sälja dessa föremål mer.

Lägg dem högre upp på matlistan eller markera dem med några kreativa metoder. Du kan också hyra en grafisk formgivare för att göra din restaurangmeny mer attraktiv för dina kunder.

På detta sätt kan du öka försäljningen av dina mest lönsamma menyalternativ.

3. Spåra försäljningsrapport

Du kan inte öka din vinst om du inte förstår dina försäljningsrapporter.

Försäljningsrapporter avslöjar viktig affärsinformation som vilka artiklar som säljer mest. Det hjälper dig också att beräkna din totala vinst från varje menyalternativ. Använd den här informationen för att växa ditt företag strategiskt.

Till exempel, efter att ha tittat på din försäljningsrapport får du reda på att 42% av din försäljning kommer från stora kycklingburger. Så du kan se till att du alltid håller dina hamburgare på lager. Du kan också börja erbjuda varianter av din hamburgare som "Dubbel kycklingburger med extra ost".

Du kan också öka priset på din burgare något för att generera mer intäkter för din restaurang.

Obs! Det är viktigt att få ett kassasystem som erbjuder din detaljerade försäljningsrapport för varje artikel i din meny.

4. Bygg en online-närvaro

Visste du att 85% av människor kontrollerar din restaurang på Google innan de besöker din restaurang? Så det är viktigt att registrera din restaurang på "Google My Business".

Du bör också få några positiva recensioner för din restaurang. Du kan också ha en social media-närvaro som Facebook-, Instagram- och Twitter-sidor för din restaurang för att bygga en bredare online-närvaro.

5. Annonsera din restaurang

Det finns många sätt att marknadsföra din restaurang. Jag talar inte om enorma marknadsföringskampanjer som kräver en hel del pengar.

Det finns många sätt att marknadsföra din restaurang gratis eller till ett billigt pris.

sociala mediekanaler

Att till exempel få sökmotorrankningar och organisk trafik från sociala medier är metoder för att ta emot fler kunder gratis. Att använda Facebook-annonser eller lokala tidningslistor är några billiga metoder för att få fler gäster.

Läs mer om marknadsföring av din restaurang i den här artikeln.

B. Minska kostnader

Att minska kostnaderna ökar dina vinster direkt. Låt oss prata om hur du kan minska din restaurangs utgifter.

1. Minska kostnaden för ingredienser

Kostnader för ingredienser är den största kostnaden för en restaurang. Låt oss prata om hur du kan minska kostnaderna för lager:

 • Hitta billigare leverantörer: Om du kan få samma kvalitet på ingredienser till ett lägre pris, kommer det uppenbarligen att sänka din matkostnad.
 • Minska andelen av dina rätter: Sälj till exempel en 230 g stor hamburgare istället för en 270 g
 • Minska mängden ingredienser som används: Minska till exempel mängden ost och kyckling som du använder för att laga din hamburgare

2. Kontrollera arbetskraftskostnaderna

Du måste upprätthålla en balans mellan att hålla din personal nöjd och göra en anständig vinst för din restaurang.

Undersök de genomsnittliga lönerna för restaurangpersonal på din plats. På detta sätt kan du se till att du inte betalar för mycket för din personal. Du kan också ge små bonusar för att förbättra personalen.

3. Analysera din meny

Som vi diskuterade tidigare är det avgörande att hålla reda på din restaurangmeny.

Ett bra sätt att ställa in priset på dina menyalternativ är att använda "livsmedelskostnadsformeln". Vi har diskuterat mer om detta ämne i artikeln " Beräkna kostnadsprocent för livsmedel ".

Sammanfattningsvis bör dina matkostnader vara 25-35% av ditt försäljningspris. Till exempel, om kostnaden för ingredienser för en stor hamburgare är $ 3,5, bör du ställa in priset på din hamburgare till minst $ 10. (35% av $ 10 = $ 3,5)

Så se till att du har ställt in priset för varje menyalternativ korrekt. Läs mer om menyteknik här.

4. Minska slöseri och stöld

Slöseri är ett vanligt problem med restauranger. Tyvärr är stöld ett annat vanligt problem också.

Det är viktigt att hålla koll på din restaurangs inventering. På detta sätt kan du upptäcka sådana problem. Men i verkligheten är det aldrig 100% korrekt.

Läs mer om hur du hanterar din restaurangs inventering i den här artikeln.

Tips: Använd en restauranghanteringsprogramvara för att hantera ditt företag bättre

Som vi nämnde tidigare har tekniken utvecklats mycket och det finns massor av system för att underlätta hanteringen av restauranger för restaurangägare.

Denna programvara kan generera försäljningsrapporter, hantera dina beställningar, hålla koll på din personal och göra många andra saker.

Det finns många alternativ på marknaden. Men om du inte har valt en programvara än, skulle jag vilja rekommendera dig att testa vår restauranghanteringsprogramvara Waiterio eftersom det är lätt att använda och du kan prova programvaran gratis.

Klicka här för att ladda ner programvaran Waiterio.

Slutsats

Så låt oss sammanfatta allt vi har diskuterat hittills.

Vad är en bra vinstmarginal för en restaurang eller en matbil?

Det finns inget definitivt svar på det. Det varierar kraftigt med plats och många andra faktorer. Vi kan dock säga att matbilar och snabbmatsrestauranger relativt sett har högre vinstmarginal än fullservicerestauranger.

Hur beräknar jag vinstmarginalen för restauranger?

Här är formeln:

 • Vinst = Totala intäkter - Totala driftskostnader (ingredienser + löner + hyra + övriga kostnader)
 • Vinstmarginal = (vinst / total intäkt) x 100%

Hur kan du förbättra dina vinstmarginaler?

Du kan förbättra dina vinstmarginaler genom att:

 • Öka din försäljning
 • Minska dina kostnader

Det är allt. Tack för att du läste.

Utöka din livsmedelsverksamhet med Waiterio POS

Gå med i 40 000 restauranger med hjälp av servitörsförsäljningssystemet

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis nedladdning

Senaste artiklar