Tips för restaurangsäkerhet för COVID-19

Tips för restaurangsäkerhet för COVID-19

Håll din restaurangs anställda säkra

Upplagt av Victoria Crowe den 22 december 2020

Restauranger och professionella kök kan vara potentiellt farliga arbetsplatser om effektiva säkerhetsåtgärder inte följs. Det krävs bara en våt yta eller ett tungt föremål för att en anställd ska få en allvarlig skada. Det tar i genomsnitt 30 dagar för någon att återvända till jobbet efter att ha upplevt en skada, varför det är så viktigt att hålla dina anställda säkra.

Allmänna säkerhetstips för restauranger under COVID-19

Det är nu viktigare än någonsin att upprätthålla säkerheten - oavsett om det är utomhus eller inomhus, till exempel din restaurang. Det är ditt jobb att se till att du inte bara skyddar dig själv utan även dina anställda och kunder under coronavirus. Här är vad du kan göra just nu för att hålla alla säkra:

  • Genomföra en riskbedömning: En COVID-19 riskbedömning hjälper dig att hantera risker och skydda människor. Identifiera vad som kan orsaka överföringar av viruset, fundera över vem som kan vara i riskzonen, bestämma hur troligt det är att någon kan exponeras och agera för att ta bort eller kontrollera risken.
  • Rengör oftare: Öka hur ofta du rengör ytor, särskilt de som berörs mycket. Lägg till fler handreningsstationer och be både personal och kunder att använda dem och tvätta händerna oftare. Detta är särskilt viktigt i en restaurang där kökspersonal regelbundet hanterar mat.
  • Ansiktsöverdrag: Där det krävs enligt lag ska du be dina kunder att bära ansiktsbeklädnad så att de håller sig själva och de omkring sig - inklusive dina anställda - säkra. Detta gäller även dina anställda; antingen måste de bära ansiktsmasker eller sköldar för att stoppa potentiell överföring.
  • Tillämpa social distansering: Som arbetsgivare kan du behöva ändra din restaurangs layout både i köket och i huvudsitsområdet. Du kan ha mindre personal i köket och till och med sätta upp skyltar och enkelriktade system för alla att följa så att alla kan hålla sig på avstånd från varandra.
  • Öka ventilationen: Håll dörrar och fönster öppna där det är möjligt och kör även ventilationssystem hela tiden.
  • Skicka personalen hem när de uppvisar symtom: Även om du bestämmer dig för att ha färre anställda under skift, om någon visar några koronavirus-symtom, skicka dem hem för att isolera sig själv. Oavsett om det är hosta, hög temperatur eller till och med att förlora sin smak eller lukt, borde de inte arbeta på restaurangen.

Utför säkerhetskontroller för ditt kök

Anställda måste koncentrera sig på sitt arbete utan att oroa sig för deras säkerhet. Ett bra ställe att börja är med en riskbedömning för kökssäkerhet. Det handlar om att identifiera de faror som finns i köket och vem som löper störst risk att skadas. Detta kan vara allt från skarpa knivar och tunga lådor till våta golv och heta vätskor.

När du arbetar på samma plats varje dag är det lätt att förbise potentiella faror så se till att identifieringsprocessen är grundlig. Be kökspersonalen att överväga de faror du kan ha missat.

När du har gjort en lista över alla möjliga risker i köket, överväga vem som kan skadas och hur. Denna information är användbar när det gäller att besluta om skyddsåtgärder.

Några av riskerna kommer att kännas uppenbara men de är lika viktiga för kökssäkerheten och bör behandlas på allvar. Den personal som är ny i köksmiljöerna kanske inte inser några av de vanligaste riskerna så att en bedömning säkerställer att de är skyddade.

När du har sammanställt riskerna, överväga om du kan ta bort dem helt eller åtminstone minska dem till där skador är osannolika. Lösningar kan förhindra tillgång till faran, distribuera skyddsutrustning eller hitta ett alternativ.

När du är klar, dela dina resultat med det bredare köketeamet och informera dem om eventuella ändringar som har gjorts. Kom sedan ihåg att granska bedömningen regelbundet när farorna förändras och nya medlemmar kommer med i teamet.

Håll regelbundna personalutbildningar

Det mest effektiva sättet att minska kökssäkerhetsincidenter är genom regelbunden utbildning. Alla anställda bör känna till säkerhetsförfarandena för olika scenarier och incidenter.

Utför några övningar för att se hur personalen presterar. Visste de vad de skulle göra? Gjorde de misstag? Även enkla situationer som ett krossat glas kräver en viss procedur. Vet din kökspersonal vad det är?

Regelbunden utbildning säkerställer att alla är beredda på alla säkerhetsscenarier. Ta dig tid att köra olika övningar så att alla i teamet är beredda i en osannolik nödsituation.

Genomför de vanliga brand- och evakueringsövningarna så att personalen kan skydda sig själva och gästerna om situationen kräver det. De borde känna till de avgörande stegen för deras specifika roll och var de ska träffas utomhus när de har evakuerats.

Läs mer om att hantera din restaurangs personal i den här artikeln.

Se till att utrustningen är säker

I restauranger och professionella kök finns utrustning som kan vara farlig om den inte underhålls ordentligt. Blandare, kvarnar, ugnar och skivor utgör alla faror för användarna om de inte följer god säkerhetspraxis.

Alla som är skyldiga att använda utrustning bör få den utbildning de behöver för att vara säkra. Dessutom bör alla maskiner rengöras, inspekteras och underhållas regelbundet så att det alltid är upp till önskad standard.

Gör en snabb granskning av restaurangen eller köket du arbetar i. När inspekterades eller byttes maskin senast ut? Är potentiellt farliga maskiner utrustade med skydd för att skydda användaren?

Bär rätt klädsel

För att minska risken för olyckor på arbetsplatsen bör du ha rätt klädsel för din roll. Kläder, förkläden, handskar, hårnät och andra viktiga föremål bör bäras vid behov för att hålla köket en säker och hygienisk plats för alla som använder det.

Något som ofta förbises är en persons skor. Att ha rätt skor kan vara skillnaden mellan ett normalt skift och en olycka som gör att du inte kan arbeta på grund av en skada.

När du väljer rätt par arbetsskor finns det några kriterier att tänka på. Först, hur halksäkra är de? Kök och restauranger kan ha våta golv som gör att anställda glider och faller. Med halksäkra skor kan du flytta mellan olika golvytor utan att oroa dig för en eventuell olycka.

Något annat att tänka på är hur hållbara och bekväma de är. Du kommer att spendera mycket tid på fötterna under hektiska skift. Du behöver skor som kan skydda fötterna och förhindra att ledvärk utvecklas. Skor som inte har utformats för att hantera så intensiva perioder av arbete är mindre benägna att ge dina fötter det stöd de behöver.

Kök kan vara upptagna miljöer att arbeta i och tunga föremål eller vassa knivar kan lätt slås av ytor. Det är viktigt att du bär skor som har de säkerhetsfunktioner som behövs för att hålla dina fötter skyddade. Leta efter skor som är punkteringssäkra och har tåhattar eftersom de skyddar dina fötter från vassa föremål och tår som är säkra från att falla föremål.

Restaurangpersonalens hälsa och säkerhet är allas ansvar. Om någon ser en fara som kan orsaka problem måste de vidta nödvändiga åtgärder. Oavsett om det handlar om att informera andra, bör de vara avgörande och proaktiva. Att lämna problem för andra människor att hantera är hur olyckor inträffar.

Utöka din livsmedelsverksamhet med Waiterio POS

Gå med i 40 000 restauranger med hjälp av servitörsförsäljningssystemet

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis nedladdning

Senaste artiklar