Bar Operasyonunuz İçin Devrimsel Pazarlama Stratejileri

Bar Operasyonunuz İçin Devrimsel Pazarlama Stratejileri

stratejik bar pazarlaması için hedefler koymak

Yazan Michael Elkins 2 Ocak 2018

Bar operasyonu geleneksel pazarlamanın karşılaştığı her türlü zorlukla karşılaşmakla beraber, bunlara ek olarak fazla içki tüketilmesi, alkolü fazla kaçırmış müşterilere servis yapmak gibi kendine has problemleri de beraberinde getirir. Barlar aynı zamanda mutfaktan uzakta, kalabalık bir ortamda servis yapma zorluğunu da yaşar.

İçki servis ederken lokal bira, şarap ve likörlerin kendi kurallarını uygulamalısınız. Birçok kural yapacağınız promosyonları, “happy hour” fiyatlarını etkileyebilir. Ancak, bir çok işletme belli likörlerde mutlaka indirim yapar, kendi imzasını taşıyan moleküler miksoloji denen tekniklerin de yardımıyla, bu içkiye yakışan yiyeceklerde indirimler uygular.

Pazarlama Hedeflerinizi Belirleme

En nihai hedefiniz elbetteki satışları arttırmak ve daha fazla kar sağlamakken, bu yaygın hedefleri takip etmek hiç de kolay değildir. Barınızı pazarlarken bazen alkol satışını arttırmayı hedeflersiniz, işletmeniz için sosyal bir etki yaratmaya çalışırsınız, belli bir kesimi kendinize çekmeye çalışırsınız- milenyum çağı insanları gibi- ya da insanların mekanınızda daha fazla vakit ve para harcamasını sağlamayı tercih edersiniz. Yeni bir menü yaratabilir veya heme alkollü hem de alkolsüz içeceklerde yeni bir çizgi yaratmak isteyebilirsiniz. Barınızı bir eğlence mekanı haline dönüştürmek istersiniz. Bazı takip edilebilir ve ölçülebilir hedefler koymak herhangi bir pazarlama veya iş planının ilk adımı olacaktır.

Amaçlarınızdan ve stratejinizden bağımsız, herhangi bir yasal sorunla karşılaşmamak için alkolle ilgili tüm yönetmelikleri çok iyi bir şekilde incelemelisiniz. Şunu unutmayın ki, tüm promosyon fikirleri her bar için uygun değildir. Mesela, bir şarap tadım aktivitesi çevresi daha çok ızgaracılarla dolu bir bölgede doğru bir fikir olmayabilir. Her zaman için bar promosyonalarınız, hedeflediğiniz kitleye, müsait alanınıza, fiyat aralığınıza göre düzenlemelisiniz. Sıradaki önerilerimiz bunu yaparken yararlanabileceğiniz bazı yaratıcı fikirlerden oluşuyor:

Sosyal Medyada Aktif Olun

Sosyal medya aynı ilgi alanlarına sahip olan insanları bir araya getirme gücüne sahiptir. Milenyum kuşağı çoğunlukla bir aktiviteyi sosyal medya aracılığı ile bulur, çevresindeki insanlara bu yolla ulaşır. Bar operasyonlarındaki sosyal medya fikirlerine şu örnekleri verebiliriz:

  • Sadece Üyelerin Yararlandığı Fırsatlar Yaratın

    Sadece özel bir sosyal gruba reklam yapmak hedef kitlenizi küçültür ama ulaşılabilirliğinizi de arttırır.

  • Kullanıcılar Tarafından Gelen Fikirleri Değerlendirin

    Sosyal medya üzerinden yemekler, atıştırmalıklar, içecekler ve temalar üzerinde bir çok fikir yarışması düzenleyebilirsiniz.

  • Komünite Gruplarını Etkileyin

    Sosyal medya barınızdaki alanı komüniteler, grup toplantıları ve bağış geceleri ve benzeri etkinliklerde kullanılmak üzere önerebilmek için ideal bir platformdur.

  • Lokal Ünlüler ve Fenomenlerle İş Birliği Yapın

    Sosyal medyayı ünlü ve ilgili çekici kişiler ve hatta fenomenlerle işbirliği için kullanabilir hatta onların fikirlerini alıp barınızdaki bazı ürünlerin de promosyonunu yapabilirsiniz.

  • İlgili Gönderiler Oluşturun

    Fotoğraflar, makaleler, Tweetler ve barınıza ait videolar paylaşın.

  • Doğaçlama Etkinlikler Oluşturun

    Müşterilerinizi mekanınızda arkadaşlarıyla daha fazla spontan buluşma yapmak üzere teşvik edebilir, bazı ufak yarışmalarla kimin daha fazla iş arkadaşı, takım arkadaşı veya arkadaş çektiğini belirleyebilirsiniz.

  • Paylaşmayı Teşvik Edin

    Konuklarınızı yemeklerinin, başlangıçlarının ve rengarenk içeceklerinin fotoğraflarını paylaşmaları için teşvik edin. Bu gönderileri dijital tabelalar veya büyük ekranlar yardımıyla yayınlayabilirsiniz.

  • Pazarlamanızda Kullanıcıların Yarattığı İçerikleri Kullanın

    Kullanıcılar tarafında oluşturulmuş fotoğraflar, yorumlar, karaoke performansları ve diğer içerikler belli bir kesimin ilgisini çekmek konusunda daha başarılıdır, ayrıca müşteri sadakatinizin de yükselmesini sağlar.

  • Çalışanlarınızı İşe Dahil Edin

    Bar çalışanlarınız genelde bahşişle çalışırlar ve doğal olarak her biri başarınıza katkı sağlar. Çalışanlarınızı mutlaka bar etkinlikleri, Instagram, Facebook ve Twitter’da yiyecek ve içecekleri paylaşmaları için teşvik edin. Bu gönderilerin kompleks olamasına gerek yok; sadece kendi çalışmalarını ve barda servis edilen bir spesiyeli paylaşmaları bile etki yaratır.

bar beverages cocktails

Müşteri Çekmek İçin Yaratıcı Mutfak Trednlerini Kullanmak

Hem barlar hem de restoranlar moleküler gatronomi ve miksolojiden faydalanarak yeni müşteri çekmek için uğraşırlar. Moleküler Miksoloji Hareketi ilk defa 2003 ylında İspanya’da şef Ferran Adrià tarafından tanıtıldı. Adrià, önce küre tekniğini kullanarak sıvıları renkli, katı küreler haline getirmiştir. Bu küreler kokteyllere artistik bir dokunuş katmakla beraber güçlü bir aroma da eklemişlerdir.

Diğer teknikler ise köpükler oluşturmak, katmanlı içecekler, jeller ve içtikçe rengi değişen içkilerdi. İçkileri karıştırmak rekabetçi bar dünyasında adeta bir sanat haline geldi ve bar sahipleri bu sihiri ve artistliği kullarak hipsterları ve milenyum kuşağını kendilere çekmeyi başardılar. Trendi takip eden barlar için temel ekipmanlar, sıvı nitrojen, nem kurutucular, şeker yapan araç gereçler, pürmüzler, malzeme kalıpları ve kayganlaştırıcı ekipmalar oldu. Yaratıcı miksoloji sıklıkla köpükler, jeller, yenilebilir kokteyller, demlenmiş aromalar ve katı malzemeleri tutabilen sıvılar yapmak için kullanıldı.

Barları Etkilen Tasarım Konuları

İç tasarım konusunda barınızı etkileyecek bir çok konu varken, bunlar ileri görüşlü mekan sahipleri daha çok rahat ve konuklar için çekici bir mekan yapma eğilimindedir. Özel bir etkinlik için yapılmış bir dekorasyon önemlidir ve barlar çoğunluklar buz dolaplarını etkin bir şekilde yerleştirip bardaki müşteriler için hızlı yemek hazırlanabilecek alanlar yarartırlar. Ayrıca lavaboların bulunduğu alanın yakınına bir bar açmak da faydalıdır. Işıklandırma çoğunlukla loş olacak şekilde tercih edilir. Eğer karaoke ya da farklı bir eğlence düzenlemeyi düşünüyorsanız da, bir sahne ve ses yayını için gerekli altyapıyı oluşturmak size yardımcı olacaktır.

GPS Pazarlama

Mobil lokasyon bazlı pazarlama bar ve restoranlar için güçlü bir araçtır. Bir BK anketi şunu gösteriyor ki, pazarlamacıların %66’sı promosyonel fırsatların reklamalarının dijital teknoloji kullanılarak yapılması en çok da lokasyon bazlı pazarlama sayesinde faydalı oluyor. Bu şekilde, size yakın yerlerde, tiyatrolarda, spor etkinliklerinde bulunan insanları bir yemek veya atıştırmalık almak ya da bir kokteyl içmek üzere barınıza davet edebilirsiniz.

Başarının anahtarı kişiselleştirilmiş bir mesajı doğru zamanda doğru ve etrafınız olan kişilere iletmek olacaktır. İnsanlar gönüllü bir şekilde yer bildirimlerini mobil cihazları sayesinde yaparlar, ve böylece onlara özel mesajları şunları da dikkate alarak gönderebilirsiniz.

  • Kendi dillerinde mesajlar atın
  • Akşam eğlencelerini arttırları için zamanlaması planlamış teklifler sunun
  • Mesajınıza yanıt verenlere özel indirimler verin
  • Masa veya kalabalık gruplar için masaların mobilden rezerve edilebilmesini sağlayın
  • Yaşa göre hedefleme yapın
  • Yorgun bir alışveriş gününden sonra insanları dinlenmeleri için teşvik edin

Tadım Etkinlikleri

Sosyal içiciler, çizgi üstü çiftler, içecek tutkunları hemen her tür tadım etkiliğini severler ve bunları bira, şarap, spesiyeller, alkolsüz içecekler ve hatta kahve, çay üzerine bile olabilir. Dünyanın her yerinden birilar getirip tadım yaptırdığınız bir etkinlikle promosyonel anlamda çok büyük bir adım atmış olursunuz. Eğer fıçı bira yapıyorsanız, bunların promoyonunu yapmanız milenyum kuşağı, bira tutkunları ve fıçı bira kültürünü merak eden tüm insanları kendinize çekmiş olursunuz.

Bu tadım etkinliklerinin bir teması olabilir- mesela belli bir tat, geldiği ülke, festivallere özel lezzetler ve diğer yaratıcı konseptler gibi. Bir menü oluşturarak yapacağınız lezzet tadımı ise zevkine düşkün bar kitlesini çekeceği gibi, konuklarınıza bir çok yemek, başlangıç ve içki tattırma fırsatı bulacaksınız. Bir barın yanından geçerken sizi arayıp kokteyl ve yanında tapas servis ettiklerini söylediklerinde bu fikri ne kadar çekici bulacağınızı bir düşünün.

Yerel Spor Takımlarına Sponsor Olma

Bir çok bar devamlı müşterilerine bağlıdır, bu insanlar gerçekten de barın havasını ve gelen diğer kitleyi etkilerler çünkü. Düzenli müşteri çekebilmenin en etkili yollarından biri yerel spor takımına sponsor olmaktan geçer. Profesyonel, kolej ve okul takımlarından birini seçebilir, takım oyuncularını ücretsiz yemek ve içecek için barınıza davet edebilirsiniz.

Yerel takımlar için, logolu ürünler satmak, oyun havuzları, canlı yayınlar, spor ürünleri ve sporla ilgili yarışmalar düzenlemek gibi bir promosyonel seçenek vardır. Özellikle şampiyonluk etkinliklerinde barınız ayrıca sanal oyunları veya takımları da destekleyebilir.

Etkinlikler Aracılığı İle Tanıtım Yapma

Başarılı bar promosyonları bar oyunları oynamak, yarışmalar düzenlemek, tatil etkinlikleri ve eğlence gibi alanları içerir. Gerilla pazarlama- mesela terk edilmiş binalara işaretler koymak, şehhirdeki grafittileri temizlemek ve çalışanlarınızın Cadılar Bayramı ya da bir film temasına göre giyinmesini sağlamak ya da bir spor turnuvasına barınızda yer vermek hem internet hem de geleneksel medya üzerinden iyi bir tanıtım yapmanızı sağlar.

Anında Siparişle Büyümek

Barın karlılığı çoğunlukla yoğun müşterinin olduğu bir kaç saat ve onu takip edene gece yarısına bağlıdır. Bu da servis hızının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Siparişleri hızlı almak, hala daha konuklarla ilgilenme fırsatı bulabiliyor olma ve her müşterinin durumunu kontrol edebilme çok önemlidir. Mobil ve basit bir arayüz--Waiterio tarafından sunulan uygun POS sistemleri gibi--siparişleri barmene daha hızlı iletmenizi sağlar, hata payını azaltır ve garsonlarınıza müşterilerle geçirebilecekleri bir zaman yaratır.

Bugünün dünyasında, barlar tredi takip eden bekarları, müşterilerini eğlendirmek isteyen yüksek gelirli iş insanlarını kapmak için adeta savaşır. Bar operasyonları hotel lobileri, özel etkinlikleri ve pop-up klupleri kendisine rakip olarak almak zorunda kalır. Ancak, yaratıcı fikirler üretmek hedef kitlenizi etkileyeceği gibi, devamlı müşteriler kazanıp, karınızı arttırmak ve barınızı hedef kitleniz için lokal ve popüler bir mekan olarak konumlandırmanıza imkan sağlar.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler