Bir Restoran Mı Devralmalısınız Yoksa Kendi Restoranınızı Mı Açmalısınız?

Bir Restoran Mı Devralmalısınız Yoksa Kendi Restoranınızı Mı Açmalısınız?

restoran sahibi olmak ve franchise işletmenin artıları ve eksileri

Yazan Michael Elkins 16 Ocak 2018

Kendi restoranızınızı mı açmalısınız, mevcut bir restoranı mı devralmalısınız veya bir franchise’a mı girmelisiniz diye düşünürken her birinin kendi içinde avantajları ve dezavantajları olduğunu göreceksiniz. İdeal olan, her tutkulu girişimci gibi kendi mekanınızı açmak olsa da, belli bir hedef kitlesine ulaşmak, işe alım süreçlerini yönetmek, eğitim sistemleri kurmak, nakit akışını sağlamak ve pazarlama kısmını yapmak düşüldüğünde bir çok zorlukla karşılaştığınızı göreceksiniz.

Hedeflerinizi düşünmek, iş deneyiminizi göz önüne almak, yemeğe dair bilginizin seviyesi ve mutfaklara dair yetenekleriniz mutlaka değerlendirmeniz gereken noktalar olacak. Franchise sistemleri çoğunlukla eğitim verdiğinden ve gerekli ekipmanları sağladığından işinizi daha kolay bir hale getirebilir, ancak yine de bir restoran sahibi olarak üstlenmeniz gereken sorumluluğu azaltmaya yetmez. Webrestraurantstore.com’a göre, risk faktörlerinizin restoran sahibi olmanıza veya bir franchise zincirinde olmanıza göre değişecektir. Franchise sahipleri sağlam finansal kaynaklara sahip olmalı, kriterler yüksek olduğu için franschise sahibi tarafından yapılacak her türlü denetime de açık hale gelmelidir.

Bir Restoranı Devralmak

Mevcut bir restoranı devralıyor olmak size hali hazırda bir müşteri kitlesi sağlarken aynı zamanda direkt olarak isim bilinirliğinizin olmasını garanti eder. Ancak, bir çok restoranın çok da iyi bir algıya sahip olmadığını unutmayın. Kötü algıları yok etmek sizin için çok zorlu bir sınav haline dönüşebilir. Eski çalışanlar bu değişiklikle ilgili kendilerini huzursuz hissedebilirler. Mevcut çalışma saatleri ve mutfak tarzı sizin planlarınızla örtüşmeyebilir. Dilerseniz çalışma saatlerinizi ve menüyü değiştirebilirsiniz ancak bunun size müşteri ve çalışana mal olabileceğiniz de unutmamalısınız.

Restoran Tercihinizi Dikkatlice Araştırmak

Eski restoran sahibinin bu işletmeyi neden devretmek istediğini biliyor olmanız oldukça önemlidir. Genelde bunun iki sebebi olur: kişisel ve profesyonel. Kişisel sebepler işletmecinin sağlık sorunları, emeklilik planları ve daha az saat çalışmak, daha az sorumluluk almak gibi diğer kişisel sebeplerden biri olabilir. Profesyonel sebepler ise yeterince para kazanamamak, müşteri kitlesini etkileyen bölgenin demografik yapısındaki değişiklikler veya ani nakit ihtiyacı olabilir.

En son sebep ise sizi kaygılandırabilir ama anlaşmayı bozacak güçte olmamalıdır. İlk iki profesyonel sebep restoranın satışında size uyarı olması gereken niteliktedir. Her türlü brüt kazanç, ortalama gelirler, maaşlar ve size kalan karı iyi bir şekilde hesaplamış olmanız gerekir. Ayrıca satış ve karın da stabil olması veya iniyor ve yükseliyor olması önemlidir. Eğer restoran sahibi sizin analizinizi dışında restoranının asıl kazancının bundan çok daha fazla olduğunu söylüyorsa bu operasyonu devralmayı düşünmemelisiniz. Diğer kritik sebepleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Lokasyon, satış geçmişi ve büyüme potansiyeli
  • Projekte ettiğiniz karın doğru olup olmadığını anlamak için iş planınızın detaylı analizi ve finansal kaynaklar
  • Restoran finansallarını hesaplarken Mortgage’ın ek bir yaratıp yaratmadığı
  • Bölgenin ne kadar stabil olduğu ve gelecek yapı çalışmalarının neler olduğu
  • Binanın yöneticisiyle görüşme, eğer mümkünse uzun vadeli bir iş birliğine açık olup olmadığını öğrenme

Bazı Çalışanlarınızı ve Müşterilerinizi Kaybedeceksiniz

En iyi zamanlarda bile, çalışanlar nadiren uzun dönemli sakadat gösterirler ve yönetimdeki değişikliğin mutlaka yıkıcı etkileri olur. Bazı müşteriler işletme sahibi ile kişisel bir ilişki geliştirdikleri için eğer onlarla bir bağlantı kuramazsınız mekana olan sakadatlarini kaybedebilirler. Olası olumsuzlukları engellemek ve büyüme planları öncesi için mutlaka pazarlama ve iş alım planınınızı hazırladığınızdan emin olun.

Belki bir restoranı devralmadan önce bazı önemli değişiklikler yapmak isteyeceksiniz - menü mühendisliği tekniklerini kullanarak yeni bir menü yaratmak ya da fiyatları değiştirmek gibi. İdeal dünyada, önceki işletmecinin bir sürü sizinle birlikte çalışmayı kabul etmesi, bu süre içinde size işi daha iyi anlatması ve sürekli müşterilerle tanıştırması mümkün olabilir. Ancak, satışı yapan kişi mümkün olduğunca bunu gizli tutmak isteyecektir. Eski işletmeciyle birlikte çalışırken rahat edemeyebilir, özellikle kontratta belirtmediyseniz özellikle bir yardım istemeyebilirsiniz.

Bir Franchise Operasyonu Seçmek

Bir çok restorancı başarılı bir franchise’ı devralma fikrine sıcak bakar. İsim bilinirliği, belirli yemekler ve bir servis oluşu, tedarik zincirinin hazır olması ve yapısal bir pazarlama planının olması sizi güvence altına alır. Eğer başarılıysanız, işinizi büyütmek çok daha kolaydır. Bazı franschise sahipleri birden fazla franchise’a sahip olurlar. Franschise günümüzde varlıklı yatırımcıların birden çok mekan işletmeleri için fırsatları kollarken eğer bir franchise tarafından onaylanmışsanız, bir çok franschise sistemi sizi destekleyecek demektir.

franchise meal near smartphone

Franchise Sisteminin Avantaj ve Dezavantajları

Franchise bir işletme almanın en büyük avantajları anında marka bilinirliği ve kanıtlanmış satış rakamlarıdır. Geleneksel sermayeciler bazı sebeplerle finansal konularda daha şeffaf davranırlar. Diğer franchiselarla finansalları karşılaştırabilirsiniz, birçok işletme sahibi gönüllü olarak bu bilgiyi paylaşmayı ister.

Ancak, mutlak bir garanti söz konusu değildir. Bazı franchiselar daha çok market saturasyonunu sağladıkları zaman, sizinle aynı bölgede bulunan bir franchisela rakabet eder hale gelirsiniz. Ekipmanlar standart olduğu için ilk yatırım çoğunlukla daha maliyetlidir. Bir çok franchise işletmecisi detaylı bir eğitim ve destek alır, ancak şu konular bir franchise almayı daha az çekici hale getirir:

  • Yerel regulasyonlarla uğraşmak gerekir.
  • Düşük maaşla işe alım yapmak genelde çalışan sayısını tam tutmakta zorluk yaratır.
  • Az kar marjıya çalışan rekabetçi menü ve operasyonlar ve toptan satışa bağlı olma durumu vardır.
  • İşletmeci/yönetici çalışma saatleri yemek endüstrisi içinde en yüksektir.
  • Menü ve tedarik seçiminde bağımsuz davranamazsınız.
  • Hangi POS sistemini kullanacağınıza kendiniz karar veremezsiniz.

Genellikle çok fazla terminaller, ekranlar ve yazılar gibi çok sayıda donanıma ihtiyaç duyan POS sistemleri kullanılır. Bir çok franchise araçlar için pencereden servis verir ve bunun ekipman gideri astronomik rakamları bulabilir.

Bir franchise satın almadan önce, finansalları çalışmanız, sınırlarınızı karar vermiş olmanız ve alanınıza bir franchise eklemenin gelecek planlarınızdaki yerini iyi analiz etmiş olmanız gerekir. Bu operasyonlar müşteri kitlenizi sert bir şekilde etkileyebilir. Temelde bir franchise size belli bir yıl için özel bir alan sağlar.

Kendi Restoranınızı Açmak

Eğer bir restoranı finansal olarak idare etmede zorlanıyorsanız, ilk aylarda bir nakit akışı beklememelisiniz çünkü belli bir müşteri kitleniz olmayacaktır. Bir kimlik oluşturmak ve hedefleriniz doğrultusunda marka bilinirliği yaratmak mutlaka zaman alır. Kanıtlanmamış bir konsept ve deneyimsiz bir yönetici kadrosu ile işin finansallarını oturtmak daha da zorlaşır.

Kendi restoranınızı açmak için yapabileceğiniz en iyi şey lokasyon ve bölge araştırması yapmak, restoran tasarımı ve ekipman için harcayacağız bütçeyi belirlemek ve gerçekçi bir iş planı yapmaktır. Aslında, hangi restoran opsiyonunu seçmiş olursanız olun mutlaka bir iş planına ihtiyacınız olacaktır. Şanslısınız ki, restoranınız için en cazip tedarikçiyi seçebilir, yerel çiftlerle iletişime geçebilir ve çiftlikten sofraya servis sunabilir, bütçenize ve restoran stilinize uygun bir POS sistemi seçebilirsiniz.

Yeni bir restoran açmayı hedefliyorsanız bu blogu takip edin. Bu makaleler size ayrıca bir franchise’a girdiğinizde ya da var olan bir restoranı devraldığınızda dikkat etmeniz gereken noktaları da aktaracaktır.

Pazarlama tek başına bölgedeki karakter değişimi ya hedef kitlenizle zayıf bir iletişim kuracağınız bir site yapma konusunda bütün sorunlarınızı çözemez. Pazarlama size ek gelir sağlar, yeni gelir kaynakları yaratır ve işinize etkili bir başlangıç yapmanızı sağlar. Eski bir mekanı elden geçirerek ve bu sürede yeterli dayanma gücünü göstermek bulunduğunuz alana yeni bir soluk getirmenizi sağlayabilir. Bir franchise satın alma ya da kendi restoranınızı açma veya bir restoranı devralma kararının altında düşünmeniz gereken oldukça fazla ve farklı detaylar vardır.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler