Günümüz Restoranları İçin Gerekli Teknoloji Altyapısı

Günümüz Restoranları İçin Gerekli Teknoloji Altyapısı

çok amaçlı bir teknolojiye yatırım yapmak

Yazan Michael Elkins 13 Aralık 2017

Teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak restoranınızı markalaştırmak, işinizi geliştirmek ve müşterilerinizle bir bağ kurmak için elbette dijital bir üsse ihtiyacınız yok. Ama teknolojinin bugün restoranlarda önemli  bir yere sahip olduğu gerçeğini de atlamayın. Teknoloji demek aslında digital teknoloji ve bunu sağlayan araç ve cihazları düşündürse de, bu makale restoranlar için dijital teknolojinin nasıl olması gerekliliğiyle ilgili bir keşif yazısı olarak karşınızda. Her zaman zorlukların üstesinden gelebilen başarılı şefler için bu cihaz ve araçlar eğlenceli olmalarına rağmen daha az kritik bir noktada duruyorlar.

Teknoloji bir yandan müşterilerinizle iki yönlü bir iletişim kurmanızı sağlarken bir yandan da restoranınız için yeni kazanç kaynaklarına ulaşmanız ve catering gibi alternatif gelir kaynakları yaratabilmeniz için destekleyicidir. Sosyal medya platformları pazarlama ve promosyonel fırsatların dışında müşterilerinizi dahil edeceğiniz bir fotoğraf yarışması, insanları arkadaşlarını spontan buluşmalar için restoranınıza davet etmeleri konusunda teşvik etme, özellikle sizin imzanız haline gelmiş ünlü yemeğinizin fotoğraflarının paylaşılması gibi konular için zemin hazırlar.

Restoran planlama aşamasında, restoranınızı ön plana çıkarabilmek için nasıl bir teknolojiye ihtiyaç duyduğunuzu belirlemek önemlidir. İşletmenizi büyütmek için zaman içerisinde teknolojik alanlarda eklemeler yapılabilir ancak en baştan sağlam bir teknoloji altyapısı oluşturmak tüm online pazarlama ve müşteri etkileşimi opsiyonları oluşturmak için çok daha kolaydır.

Müşteri Deneyimini Yönetmek

Müşteri deneyimi bir çok insan için yemeklerin tadından bile daha önemlidir. Müşteri deneyiminiz iki yönlü etkileşimden, tedarik zincirinizle ilgili gerçek zamanlı bilgi aktarımı ve menünüzdeki ürünlerin beslenme değerlerine kadar restoran operasyonunuza dair bir çok konuyu içerir. Bu nedenle bir çok tüketici neyi aldığımızdan ziyade nasıl aldığımızla ilgilenmeye başladı ve dijital teknoloji ilgi çekici deneyimler yaşatabilmek için bir gereklilik haline geldi.

Araştırmalar da gösteriyor ki; restoran teknolojisi sipariş aşamasını hızlandırma, hataları azaltma, müşterilerin bekleme süresini daha keyifli hale getirme ve yemek için ayırdıkları süre içinde sosyal medya platformalarına erişmelerine imkan vererek müşteri deneyimini arttırmaya imkan sağlar. Müşterileriniz, anlık restoran yorumlarına ulaşabilir, o an restoranda bulunan diğer insanların görüşlerini okuyabilirler. Ayrıca kişiselleştirilmiş sadakat ödülleri ve teklifleri sunup, paket siparişlerin sipariş verme aşamasında ve teslimatında hızlanmasını sağlamış olursunuz. En iyi müşteri deneyimini sağlayabileceğiniz teknoloji uygulamaları şunları içermelidir:

  • Dijital Menü ve Pazarlama Araçları Kullanmak

    Dijital menüler işletmenizin pazarlama aktivitelerini yapabilmenize, özel ürünleri ön plana çıkarmanıza, gerçek zamanlı bilgi ile müşterilerinizin etkileşimini arttırmanıza ve günün spesiyelini kolayca değiştirip gerektiğinde düzeltmeler yapabilmenizi sağlar. Dijital menüler aynı zamanda siparişi hızlandırır ve masalarınızın daha hızlı boşalmasını sağlar. Eğer birden fazla restorana sahipseniz, otomatik olarak her bir lokasyonu kolayca yönetir ve bir çok ekranı aynı anda kontrol edebilirsiniz.

  • Dijital Opsiyonları Zenginleştirmek

    Fonda bir müziğin olması için her restoranın bir ses sistemine ihtiyacı vardır. Gün geçtikçe daha fazla şirket işi bununla sınırlı tutmayıp müşterilerin beklerken de zaman geçirebileceği çeşitli oyunlar, canlı sosyal medya gönderileri, karaoke, yeni yayınlar ve yerel turizme dair bilgilerin olduğu broşürleri de sağlamaya başladı.

    Spor etkinliklerini yayınlamak için büyük ekranlı televizyonlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu teknolojiden müşterilerinizin doğum günlerini veya yıl dönümlerini de kutlamak için faydalanabilirsiniz.

  • Kesintisiz Restoran İletişimi Sağlama

    Teknoloji, mutfak ve servis alanı arasındaki iletişimin yapılmasına da yardımcı olur. Mutfak tarafındakiler menüdeki bir ürün bittiğinde anında servis elemanlarına bilgi verebilirler veya müşteri şikayetleri anında yöneticiye gönderilebilir.

  • Şefinizden İp Uçları, Püf Noktalar ve Nasıl Yapılır Videoları

    Ünlü şeflerin yemek yaptıkları ve tarif verdikleri videoların sayısı artıyor. Bazı şefler yemek dersleri ve mutfak ekipmanlarını kullanma üzerine püf noktaları da vermeye başladı. Siz de belki bir video oluşturmak için gerekli ekipmanları alabilir ve/veya yemek dersleri için bir alan yaratabilirsiniz.

  • Gerçek Zamanlı Sosyal Medya Paylaşımları

    Sosyal medya hesaplarınızda yorumlar, farklı mutfaklar hakkında yeni bilgiler paylaşabilirsiniz. O günün spesiyelini canlı bir gönderi olarak paylaşmak diğer müşterilerinizi de fotoğraflar çekip restoran deneyimleriyle birlikte paylaşmak konusunda cesaretlendirecektir.

  • Teklifleri ve Kuponları Kişiselleştirme

    Teknolojiyi mevcut müşterilerinize özel etkinlikleri hatırlatmak, özel teklifler sunabilmek ve GPS’i olan yakın lokasyonlardaki insaların dikkatini çekmek için kullanabilirsiniz.

  • Daha İyi Bir Gel-Al Servis Operasyonu

    Sipariş sürecini hızlandırarak gel-al servislerde müşterilerinizin önceden sipariş vermesini sağlamak için dijital teknolojiyi kullanabilirsiniz. Siparişler hazır olduğunda müşterilerinizin araçlarına kadar teslim edersiniz, böylece müşterileriniz araçlarını park edebilirler ve benzin tasarrufu yaparlar.

use your existing phone as POS

POS Sisteminiz – Dijital Teknolojinin Temeli

Araştırmalar gösteriyor ki, müşterilerin %65’i kahve gibi düşük fiyatlı ürünleri kredi ve debit kartlarıyla ödemeyi tercih ederken %90 gibi bir oran müşteri deneyimini arttırmayı hedefleyen restoran teknolojileriyle ilgili bir makaleye göre daha yüksek meblağlı hesaplar özel banka kartları yoluyla yapılıyor. Kolay bir ödeme seçeneği sunulması sipariş ve ödemeyi hızlandıracağından, POS sisteminiz kolaylıkla daha iyi satışlar yapabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Maalesef, bazı POS sistemleri tablet, sipariş üniteleri ve yazılar gibi donanım ürünleri nedeniyle oldukça büyük bir yatırım gerektirebiliyor. Bu nedenle,Waiterio POS sistemi bu işe yeni başlayanlar ve nispeten küçük işletmeler için ideal. Bu basit ve kullanıcı dostu sistem sadece küçük bir eğitim gerektiriyor ve sonrasında çalışanlarınız uygulamayı yükleyerek mevcut telefonlarında hemen çalıştırmaya başlayabiliyorlar; böylece siz de POS sistemi için çok daha az bir yatırım yapabiliyorsunuz.

Ortalama ve ucuz bir telefon kullanarak siparişlerinizi hızlıca alabilir, bu siparişleri gerekli birimlere zamanında aktarabilir, masa ve oturma düzeninizi yönetebilir, ödeme alabilir ve yeni restoranınız için fonksiyonel iç mekan tasarımı yazısında da belirttiğimiz gibi POS cihazlarının önünde oluşan uzun kuyruklardan kurtulabilirsiniz. Akıllı bir teknoloji yatırımı da aslında bunu sağlıyor: En uygun fiyatlı ve sade yapıda olan uygulamalar ile birden fazla operasyonu tek bir yerden yönetebilmenizi sağlıyor. Çok amaçlı POS sistemlerini diğer faydaları ise:

  • Müşterlere kendi zaman planını yapma imkanı verir.
  • Mobil siparişler siparişin hızını ve doğruluğunu arttırır.
  • Menüdeki ürünler ve fiyatları hızlıca değiştirebilirsiniz.
  • Garsonlar siparişleri daha hızlı alır ve konuklarla ilgilenmeye daha fazla fırsatları olur.

Dijital teknoloji her zaman iyi bir müşteri deneyimi sağlar ancak mutlaka bunu sağlayan altyapı mutlaka tasarlanmalı ve restoranınızın tasarım ve servis stratejisinin bir parçası olmalıdır. Teknoloji restoranlara bir çok platformda bilgi paylaşma imkanı verir ve böyle yeni operasyonlar ve gelir kaynakları için elinizde iyi bir veri toplamış da olursunuz.

Teknoloji sorunu genel problemlerin sadece yarısı gibi düşünebilirsiniz, o nedenle bir sonraki yazımızda konunun diğer tarafına odaklanacağız: İnsan Kaynakları. İşe alım, eğitim ve çalışanlarınızı yönetmek gerçekten zor işlerdir, ama iyi bir teknoloji ürünü bu sorunları basite indirger ve işe alım, eğitim ve İK problemlerini otomatize etmenizi sağlar.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler