Mevsimlik Meyve ve Sebzeler Restoranınıza Farklılık Sağlar

Mevsimlik Meyve ve Sebzeler Restoranınıza Farklılık Sağlar

cazibesi yüksek ürünler kullanmak

Yazan Michael Elkins 6 Haziran 2018

İster çiftlikten masaya, yerel ya da mevsimlik kaynak kullanımından yola çıkalım, artık yerel et ürünleri kullanma ve doğru mevsim boyunca ürün üretme trendi dünya çapında yayılmaya devam ediyor. Bu sayede, çifti ailelerin ayakta kalabilmesi mümkün olacağından, çiftçiler kampanyalar yaratmak, yerel meyveleri, sebzeleri ve et ürünlerini ön plana çıkarmak için iş birliğine daha yatkındır. Bahar ve yaz promosyonları mevsimsel menü değişikliklerini tanıtmak için yerel hasatın da avantajını kullanarak ideal zaman olarak ön plana çıkar.

Restoranınız, mevsim meyve ve sebzeleri yıl boyunca uygun şekilde kullanarak kendini güçlü bir konuma getirebilir. Buradaki denklem çok basittir; taze, yerel gıdalar daha lezzetli ve daha az maliyetli olmanın yanı sıra dünyanın dört bir yanından ihraç edilen gıdalardan daha iyi bir beslenme sağlar. Örnek olarak yerel tahıllar, benzersiz bir tat oluşturmak için mikro bira fabrikaları tarafından kullanılabilir veya hasat zamanında acı biber mahsülleri ile özel bir acı sos yaratabilirsiniz. Yerel kaynaklı gıdalar için tüketici talepleri artmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2019 yılına kadar yerel gıda satışlarında 20,2 milyar dolarlık gelir tahmin edilmektedir.

Zamana Göre Yemek Pişirme

Mevsimlik ürünlerle yemek hazırlamak aslında yeni bir fikir değil, daha çok klasiklere bir dönüş. Birçok kuşakta aşçılar mevsimsel olarak doğal şekilde bulunan çilek, ravent, ilkbahar soğanı gibi gıdaları kullanarak mevsime özgü yiyecekler hazırlardı. Yaz mevsiminin en sıcak günlerinde pazarlarda bulunan domates, karpuz ve mısır koçanı, insanların bu dönemlerde yemeyi sevdikleri yiyeceklerdir. Sonbaharda hasat zamanı genellikle kabak yemekleri, kabak aromalı tatlılar, kızılcık ve tatlı patatesin zengin olduğu zamanlardır. Kış, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, pancar, soğan ve patatesleri kullanmak için iyi bir zamandır.

Ne yazık ki, teknoloji en basit olan kaynağı değiştirdi. Büyük işleyici firmalar, fiyatları düşürerek aile çiftliklerini batırdılar. Çiftlikten masaya konseptine geri dönmek aile çiftliklerini, organik tarımı ve yerel restoranlarla çiftlik ortaklıklarını canlandırmaya yardımcı oldu.

Yerel Kaynakların Güvenliğini Sağlama Yöntemleri

Restoranlar mevsimlik menüler sunmak için yerel ürünleri çeşitli şekillerde güvence altına alabilir. Birincisi en zor ve en fazla geri dönüşü olan - bazı yerel restoranların yaptığı gibi tüm yiyeceklerini yerinde üretilmesi. Restoranlar, çatı bahçeleri ve verandalarında kendi tesislerinde ürün yetiştirme imkanı bulabilirler. Çiftçiler ayrıca direkt olarak tüketicilere pazarlarda, yerek bakkalarda veya farklı standlarda satış yapabiliyorlar.

Direkt olarak çiftliklerden satın satın alma yaparken her zaman gıda güvenliğine ilişkin konuları göz önünde bulundurmak gerekir. Neyse ki, organik restoranların gıda güvenliğini, çevresel sorumluluğu ve ekonomik başarısını sağlamak için doğru politikaları benimsemesine yardımcı olabilecek Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu gibi organizasyonlar vardır.

çiftçi pazarından taze sebze ve meyveler

Bahar Temizliği

Bahar yenilenme zamanıdır ve restoran işletmecileri için pazarlama stratejilerini gözden geçirmek için de doğru bir zamandır. Bu dönemde en iyi yerel meyve ve sebzeleri gözden geçirerek, ağır ana yemekler, çorbalar ve soğuk havalara özel yemekler yerine daha hafif lezzetlerden oluşan bir menü tasarlayabilirsiniz. Ağır soslu makarnalar, mevsime uygun lezzetli domatesler, kuşkonmaz, rezene ve kabakların “al fresco” sosları ile daha hafif bir hale gelir. Sebze merkezli diyetlerin de popülaritesi artmaya devam ettikçe ve yaratıcı şefler klasik et yemeklerini hafif vejetaryen yemeklere dönüştürmek için yollar aradıkça bu seçenekler daha da önemli hale gelir. Mevsimlik gıdalarda yapılabilecek alternatif düzenlemeler şunlardır:

  • Yağsız Kızartmalar

    Artık patates kızartması ve diğer kızartılmış yiyecekleri yağ kullanmadan hazırlayabilirsiniz. Son model fritözler, yüksek ısıyı “flaş kızartma” tekniği ile hazırlar ve gevrek yiyecekleri yağ çekmeden pişirmek için konveksiyon teknolojisini kullanıyorlar. Bu sayede gıdalar daha çok besin değerlerini de koruyorlar.

  • Değerli Meyve ve Sebzeler

    Değerli yiyeceklerle yaptığınız yemekler restoranınız için eşsiz bir resputasyon sağlar.

  • Geri Dönüşümlü Gıdalar

    Çirkin görünümlü besinler eğer lezzetli ise verimli bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, bu yiyecekler sebze sosları oluşturmak için çok doğru seçimlerdir. İlgi çekici bir yemek hazırlamak için pişirme süresinin sonuna doğru yakın taze sebzeleri ekleyebilirsiniz. Örneğin, oldukça popüler bir yemek olan ratatouille'un ortaya çıkma hikayesi de budur.

  • Kökten -Sapa Tekniği

    Kökten- sapa tekniği, tüm sebzeyi kullanmak demektir. Örnek olarak brokoli lahana, karpuz, pancar-yeşil pesto ve diğerleri ile turşu karpuz kabukları verilebilir.

  • El Yapımı Tereyağı ve Dip Yağları

    Taze otlar kullanarak, restoranınızı margarin veya hazır tereyağı ikram eden yerlerden ayırarak kendi özel tereyağlarınızı ve yağlı soslarınızı oluşturabilirsiniz. Üstelik hazır tereyağları çırpılmış olduğu için önemli bir kısmı havadan oluşuyor; kendi yağınızı hazırlamak sizin için ekonomik bir seçenek de olacaktır.

  • Şefin Önerisi Yemekler

    Personeliniz kendi bölgesini ve bölgenin tarımını oldukça iyi tanıyorsa işinize yarar bir kaynak oluştuyor demektir. Bu durumda kendi konseptlerini ve menülerini oluşturmaları için onlara yardımcı olarak onları “şef inkübatörleri” olarak kullanabilirsiniz.

  • Gıda Esnekliği

    Yerel hasatlarda tam olarak yararlanmak için menünüzü düzenli olarak ve kısa zamanlar içerisinde değiştirmeye istekli olmalısınız.

Malzemelerinizi Yedekleme

Kötü hasatlar, olumsuz hava koşulları ve diğer faktörler tedarik zincirinizi kesintiye uğratabilir, bu yüzden alternatif bir taze yerel tedarikçi bulmanız gerekir. Neyse ki, büyük mağazalar ve perakendecilerin çoğu artık çiftlikten masaya hareket etmeyi denedikleri için yerel ürünler sunuyorlar. Walmart, yaklaşık 749,6 milyon dolar yerel ürün satıyor ve çoğu büyük zincir artık yerel olarak yetiştirilen yiyeceklerin bir kısmını sunuyor.

Mobil POS sistemi ile mevsimsel gıda satışlarını takip etmek de çok kolay. Yerel yiyecekler için alışveriş yaparken, restoranda neyin popüler olduğunu kontrol etmek için mobil cihazınızı yanınıza alabilirsiniz. Yerel malzemeler kullanmak bazı pratik zorluklar yaratsa da, mobil POS sisteminiz müşteri deneyimini geliştiren ve tüm operasyonlarınızı kolaylaştıran değerli bilgiler sağlayabilir.

Mevsimsel gıda stratejinizi mevsim değişimden birkaç ay önce planlamaya başlayın. Sarf malzemelerini toplu işlemcilerden azaltmaya başlayabilirsiniz, böylece fazladan envantere takılmayacaksınız. Çalışanlarınızı mevsimlik işlerde beklenmedik artışlarla karşılaştığınız durumlara karşı korumanız önemlidir. Yeni menünüzü oluşturmaya başlarken, çok sayıda fotoğraf çekin, çevrimiçi yayınlayın ve en iyi müşterilerinize kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları gönderin. En iyi yerel yiyecekleri kullanarak çekici mevsimlik menüler oluşturduğunuzda yazlık artışları veya kışın yaşanan azalmaları kolayca dengeleyebilirsiniz.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler