Restoranınızın Büyük Açılışını Yönetebilmek İçin Taktikler

Restoranınızın Büyük Açılışını Yönetebilmek İçin Taktikler

başarılı açılışlar işin devamlılığını sağlar

Yazan Michael Elkins 22 Ocak 2018

Restoranınızın açılışı, özellikle de göreceli olarak daha klas bir operasyon ise düşündüğünüzden çok daha önemli olabilir. Birçok işletmeci sorunlar çıktıkça düzelterek ilerleyebileceklerini düşünürler, bazı noktalarda böyle de ilerler zaten. Ancak, organize olamamış, yeterince elemanı olmayan ve hayal kırıklığı yaratan bir açılış etkinliğinin duyurusunu yapıyorsanız, iyi bir izlemin bırakma fırsatını da kaçırmış olacaksınız. Eğer açılışınız başarılı olursa da, başarınızı daha da parlatabilir ve referans ile daha çok insan çekerek işinizi devamlı bir işletmeye dönüştürmüş olursunuz.

Restoranınızın büyük açılışını yapmak bazen o kadar kritiktir ki, birçok restoran sahibi öncesinde bir deneme açılışı yapmayı tercih eder. Eğer açılışını çok kalabalıksa servisiniz yavaşlar ya da yeterli miktarda yemek yoksa birçok müşteri size ikinci şansı vermez. Başarılı bir açılış yapmak için önerilerimizden bazıları:

  • Çok Sayıda Eleman Çalıştırın

    Açılış için iyi bir bordo harcaması yapmanız önemli değildir. Yeterli sayıda sayıda çalışanı o gün için işe aldığınızdan emin olmalısınız. Hatta dilerseniz farklı eğitimlerle bazı çalışanları birden fazla işle görevlendirebilir, birden fazla alanda çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

  • Çalışanlarınızı Eğitin

    Çalışanlarınızın her şeyin yerine hakim olmalı, menüyü detaylıca öğrenmiş olmalı ve POS sistemlerinizi kullanmada deneyimli olmalıdırlar.

  • Güçlü İş Etiğini Teşvik Edin

    Restoran sahipleri ve işletmecileri vizyoner olmalıdırlar. Müşterilerle iletişim halinde olmak oldukça önemli olsa da, yöneticiler arka plandaki işlerin de doğru bir şekilde yürüdüğünden emin olmak için yeterli zaman ayırmalıdırlar. Geleceğiniz, işleri ilk günden nasıl yönettiğinize bağlıdır, bu nedenle tembellik yapmamaya dikkat edin.

  • Aile ve Arkadaşlarızı Davet Edin

    Arkadaşları, aile üyelerini ve iş ortaklarını davet etmek, büyük gün öncesinde hem size manevi destek sağlar hem de o gün için çok değerli iç görüler edinmenize yardımcı olur.

  • Yerel Perakendecilerden Destek İsteyin

    Yerel perakendecilerden menünüzü tanıtmaları için destek isteyerek büyük promosyonel bir etki yaratabilir, ya da akşama katılım göstererek restoranınızda sizinle olmalarını sağlayabilirsiniz.

  • Sosyal Medyada Reklam Yapın

    Bir dizi makale ve gönderi paylaşarak sosyal medyayı restoranınızın merak uyandırması için kullanabilirsiniz. Bu promosyonel içerik farklı mutfakları açıklamak, mutfakta olup biten ilginç anları aktarıp, çalışanlarınızın deneyimlerini paylaşmak gibi detaylar içerebilir.

Restoranınızın Prova Açılışını Yapmak

Büyük açılış öncesi yapacağınız bir prova size büyük gün öncesi rahatlık sağlar ve aynı zamanda çalışanlarınızı da daha hazırlıklı hale getirir. Hafta boyunca ya da büyük açılışın 1-2 hafta öncesinde çalışanlarınız tam doluluk sağlandığında oluşabilecek operasyonal problemler için pratik yapma şansı bulur. Bu süre boyunca, mutfak operasyonunuzu gözden geçirebilir, istasyonlarınızda yeterli malzeme bulunduğundan emin olur, menünüzü menü mühendisliği ilkeleri doğrultusunda güncelleyebilir ve izdihamı engellemek için iş akışlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Ufak bir açılış provası yapmanın diğer faydaları ise şunlardır:

  • Dekor ve masa düzeni için son kararı verme
  • Garsonlarınız, barmenleriniz ve mutfak elemanlarınızın menüyü daha iyi öğrenmesi için bir fırsat yaratıp, pişirme, püf noktalar ve sunum için pratik şansı verme
  • Çalışanlarınızı müşteri yönetimi konusunda eğitme, satış tekniklerini verme ve POS sistemlerinin kullanımını öğretme
  • Tabaklar, örtüler vs. gibi bir çok araç gerecin yerini öğrenmek için herkese bir fırsat yaratma

Bu ufak açılışlar, sosyal etkileri büyük insanlar, yerel celebirtyler, yemek yazarları, muhabirler ve paydaşlar gibi özel konukları davet etmek için ideal zamanlardır. Eğer bir nebze olsun gerginseniz, sizi sert eleştirmeyeceğine emin olduğunuz kişileri davet edebilirsiniz.

come in we are open

Büyük Açılışınız İyi Bir Tanıtım Malzemesi Olabilir

Resmi bir büyük açılış yapmak restoranınızın yerel gazetelerde yer almasını sağlar, tanıtım yapan medya kuruluşlarının dikkatini çeker, merak uyandırır ve restoranınızın konseptini markalaştırarak potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlar. Yapacağınız tanıtım yalnızca büyük açılışınızın tarihleri ile sınırlı olmayacak, aynı zamanda konuklar davet edilmiş olmaktan dolayı özel hissedecek ve mutfağınızı seven insanlar açılışınıza gelememiş olsa bile kısa zamanda sizi ziyaret etmek üzere planlar yapacaklar. Tatmin olmuş müşteriler her zaman geri dönecektir.

Büyük Açılış İçin Promosyon Fikirleri

Büyük açılışınız için promosyonel fikirler belki özel dekorasyon fikirlerini, tadım tabaklarını, anlık indirimleri, canlı bir eğlenceyi, diğer yerel parekendecilerle yapacağınız iş bilirliğini veya şehir festivallerinde yer almak gibi detayları içerebilir. Eğer daha sanatsal bir bölgede iseniz, yerel sanatçıları ve fotoğrafçıları kendi eserlerini sergilemeleri için davet edebilirsiniz. Eğer yerel bir festival varsa, menünüzde yer alan bazı lezzetleri mekanınızın önünde satışa veya tadıma sunabilirsiniz. Ayrıca yerel bir bağış kurumu ile anlaşabilir ve büyük açılışınızda bağış da toplayabilirsiniz. Müşterilerin dikkatini çekmek için mekanın önünde tadımlar yapabilirsiniz. Dış mekandaki levhalar, digital levhalar ve panolar ayrıca iyi bir tanıtım yapmanızı sağlar.

Promosyonel stratejinizden bağımsız olarak unutmayın ki yemek ve servis en çok önem verdiğiniz noktalardan olmalı. Instagram ücretsiz bir uygulama olarak fotoğraf ve video ekleyerek sosyal medya sayfalarınız ve web sitenizin canlanmasını sağlar. Büyük açılış sırasında bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın, bunları bir çok promosyonel kampanyada kullanabilir ayrıca bu fotoğrafları konuklarınızın da paylaşması ve gönderilere yorum eklemesi için onları teşvik etmiş olursunuz.

Büyük Açılış Etkinliğinizin Pazarlaması

Büyük açılışlar basit kurgulanmış olsa da iyi bir pazarlama gerektirir. Eğer hedefiniz bölgenizdeki insanlar ise flyer ve diret e-mailler ile bilgilendirme yapabilirsiniz ancak tüm şehirde hatta daha da ötesinde bir duyuru yapma hedefiniz varsa çok daha fazlasına ihtiyaç duyarsınız. Yerel iş gruplarına girerek- Ticket Odası, Uluslararası İş Ağları, rotary kulüpleri ve girişimcilerin organizasyonları gibi yerler restoranınızın potansiyel müşteri kitlesi aracılığı ile stratejik ilişkiler kurmasını sağlar.

Açılışınız İçin Zaman Planı Yapmak

Açılışınızı iyi organize etmiş olmanız önemlidir, bu sayede hedef kitle ve konseptinizle bir uyum yakalayabilirsiniz. Büyük açılış öncesinde yapacağınız küçük bir deneme ile büyük günde yolunda gitmeme ihtimali olan her konu üzerinde çalışma fırsatı yakalarsınız. Bu sürede özel şarap ve yemek tadımları yapıp, örnek menüler dağıtabilir, menünüzü internete koyabilir ve yakın bölgelerde flyerlar dağıtabilirsiniz. Lansman öncesi aktivitelerinizde şunlara yer verebilirsiniz:

  • Resmi olmayan bir ilk tadım için arkadaşlarınızı mutfağa davet edin.
  • Yerel ünlüleri, hedef kitleniz tarafından kullanılan sosyal medya platformalarını ve yakınlarınızdaki iş gruplarını araştırın.
  • Bir web sitesi yapın ve bilinir ve saygı duyan sitelere linkler verin.
  • Logonuzu tasarlayın, marka renklerini ve seçin ve kullanmayı planladığınız grafikleri hazırlayın.
  • Profesyonel basın kitlerini örnek menülerle birlikte tasarlayın; mutfak bilgisi, şeflerin biyografileri ve diğer detayları paylaşın.
  • Bir açılış tarihi seçin ve bu tarihi seçerken inşaatın bittiği, gerekli tüm izinlerin alınmış olduğunu tahmin ettiğiniz bir zaman aralığınız olsun.

Teknoloji ve Çalışanlar

Restoranınız için bir teknoloji altyapısı kurmak bugünkü hizmet sektöründe olmazsa olmazdır. Bugünün restoran yönetimi ve pazarlama gerçeklerini göz önüne alırsanız bunu yapmamak bir hata olur. Siparişleriniz yoğun iş temposundaki garsonlar tarafından kağıt kalem ile alınmamalı aynı zamanda çalışan vardiyalarını da beyaz tahtalar üzerinde veya kağıtlarda tutmamalısınız. Envanter kağıt kalem ile kontrol edilemez. Yazılım uygulamaları günlük yönetimi basitleştirir ayrıca restoranda hırsızlık ve fazla atıklara karşı da önlem alabilmenizi sağlar.

Bir POS sistemi almak, siparişi, sipariş iletimini doğru yerlere yapmayı, kredi kartı ödemelerini almayı ve satışları takip etmeyi oldukça kolaylaştırır. Her zaman siparişlerin bir koyası sizde kalır ve gün sonunda satışlarınızı karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca günün istediğiniz bri zamanı satışlarınızı görüntüleyebilir, hangi yemeklerin daha çok tercih edildiğiniz analiz edebilir ve bu şekilde iş zekası tarafında önemli bir adım atmış da olursunuz.

Bugünkü restoranların yaklaşık %80’i CRM ve ERP yazılımları gibi teknoloji uygulamalarını kullanıyor ve bir çoğu online sipariş ve rezervasyon özelliklerini kullanıyor. Tüm restoranların %49’u mobil ödeme opsiyonları sunarken sizin için de eğer plastik kartlar kullanan kullanıcılar yüzünden iş kaybına uğramak istemiyorsanız bir POS sisteminin şart olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Mutlaka çalışanlarınızın desteğini alıp büyük açılıştan onların fotoğraflarını, biyografilerini ve kazandıkları yarışmaları paylaşarak gururlanmalarını sağlayın. Onları iyi eğittiğinizden emin olun, ihtiyaçları olan her şeyi sağlayın ve iyi bir iş çıkardıkları zaman övgülerinizi onlardan esirgemeyin.

Beklentileri Aşmak

İnsanlar büyük açılışlarda özel bir şeyler beklerler, bu nedenle mutlaka beklentilerini aşmaya çalışın. Eğer başarılı olursanız, yeni bir müşteri kitlesi yaratmış olmakla kalmaz, kulaktan kulağa reklamı teşvik etmiş olur, iyi bir yerel medya ve internet değeri yaratmış da olursunuz.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler