Restoran Çalışanlarını Yönetmek: Çalışanlar Kaynaklarınız Mı, Sorunlarınız Mı?

Restoran Çalışanlarını Yönetmek: Çalışanlar Kaynaklarınız Mı, Sorunlarınız Mı?

çalışanlarınız problemleri çözen kişiler ve problemin kendisi olabilirler

Yazan Michael Elkins 19 Aralık 2017

Restoranınız için yaptığınız işe alım ve insanların yönetimi size sorunlar da çıkarabilir, bazı sorunların çözümü de. Eğer içinizi adil ve profesyonel bir şekilde yapıyorsanız, çalışanlarının sadakatini arttırıp restoranınız için eşsiz değerdeki marka elçileriyle dolu bir takım yaratabilirsiniz. Tatmin olmuş çalışanlar yetenekli tanıdıklarını işe alır, restoranınızın marka elçisi gibi davranır ve iyi profildeki adayların dikkatini çekmenize yardım ederler. Bu nedenle kritik olan işe alımı planlamak ve günlük İnsan Kaynakları yönetimi yapıp iş planınızı geliştirmektir.

Bir Restorancı Olarak Kendi Eksiklerinizle Baş Etmek

Yapacağınız ilk ve en önemli işe alım kararı, restoranınızın zayıf yanına desteklemek üzerine olmalı. Eğer siz menüler yaratmayı şefleri eğitmeyi ve hatta işin mutfak kısmında olmayı seven biriyseniz, muhtemelen yazılımlardan, pazarlamadan ve tüm ön plandaki işleri yürütebilmesi için birine ihtiyaç duyacaksınız. Bazı restoran sahipleri konuklarıyla iletişimde olmayı sever, ama eğer bu sizin rahat olmadığınız bir alansa ya da başkasına yaptırmak istemediğiniz farklı sorumluluklarınız varsa, bu işinden altından kalkabilecek birini işe almak durumundasınız. Eğer masalar arasında gezinmeyi, konuklarla zaman geçirmeyi seven biri iseniz de mutfağınızı yönetecek birine ihtiyacınız var demektir.

Nasıl çalışanlara ihtiyacınız olduğunu belirlemek, hangi yeteneklere ve eğitim programlarını kariyer gelişimleri için onlara sunacağınız IK planlamanızın önemli bir parçasını oluşturur. Her ekip bir yöneticiye ihtiyaç duyar, bu nedenle takımların nasıl çalıştığını öğrenmek önemlidir. Bunun böyle olması, bir sorun olduğunda çalışanlarınızın size ve genel müdürünüze bunu iletmeyeceği anlamına gelmez elbette ama unutmamak gerekir ki çalışanların yapacağı ilk şey bir emir komuta zincirini takip etmek olacaktır.

Çalışanlarınızı Yönetmek İçin Teknolojiyi Kullanmak

Operasyonunuzu yönetirken teknoloji kullanmak bir çok açıdan çalışanlarınızın yönetimi kolaylaştıracaktır. İyi bir yazılım çalışan maaşlarını hesaplar, gönüllü, zorunlu ve hukuki kesintileri yönetir ve devlet ve sigorta için gerekli raporları otomatik bir şekilde hazırlar. Doğru bir donanım ve yazılım ayrıca yetenekleri adayları restoranınıza çekmek için restoranınızın markası görevindedir. CRM ve ERP yazılımları sezona, tatillere, lokal festivallere ve izin günlerine göre çalışanlarınızın ihtiyaçlarını hesaplamanıza yardımcı olur. İhtiyacınızın karşılığından daha fazla ödemeden yeterli çalışan gücüne sahip olabilmek önemlidir. Eğer çok fazla garson işe alırsanız, yeterince bahşiş alamayacakları için garsonlarınız mutsuz olacaktır.

Fakat basit ve kullanışlı bir POS sistemi edinmek, çalışanlarınızın daha kolay bir şekilde siparişleri alabilmelerini, özelleşmiş raporlar hazırlayabilmelerini, masalarını verimli bir şekilde yönetebilmelerini ve ödemeleri doğru bir şekilde alabilmelerini sağlar. Waiterio aylık 100 siparişten az alan küçük restoranlar için ücretsiz teklifler sunarken, daha büyük yerler için ücretli üyelik teklifleri mevcuttur. Sistem o kadar yararlıdır ki, çalışanlarınıza sürekli eğitim vermek zorunda kalmazsınız.

Milenyum Bilmecesi

Dünyadaki tüm restoranlar eşi benzeri görülmemiş işe alım zorluklarıyla karşılaşır. Restoran çalışanların bulmanın en etkili yolu referansla hareket etmektir ancak günümüzde teknoloji referansın yapılma yönetimini de değiştirmiştir. Sosyal medya, arkadaşlar ve eski meslektaşlardan oluşan kişisel ağlar, online kariyer siteleri ve profesyonel IK çalışanları artık dijital teknolojiyi kullanarak ağızdan-ağıza yoluyla yapılan referansların yerini alıyorlar. Jobvite tarafından yayınlanan işe alım üzerine bir çalışma genel bir başvuru kabul etmektense referans yoluyla gelen adayların işe alım sürecinin çok daha kısa sürdüğü ve masrafsız olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu kişisel daha uzun süre o işte kalan ve daha verimli sadık çalışanlar olurlar.

Yeni jenerasyon alacakları maaştan ziyade restoranın çalışma ortamına ve konseptine daha fazla önem verirler. Özellikle yetenekli ve tanınmış şefler için restoranlar çok daha yüksek maaşlar ödemeyi göze alır. Fakat, yeni jenerasyonun daha esnek saatlerde çalışma, tedarik zincirinin detaylarının uygunluğu ve çeşitli rollerde çalışmak gibi konularda beklentileri yüksektir. Pek çok genç giriş seviyesindeki maaşlar veya yan haklardan öte, çalıştıkları pozisyonların arkadaş çevresinde nasıl değerlendireleceğiyle ilgilenir.

join us

İşe Alım Süreçleri

Yetenekli insanları işe alabilmek için keyifli ve çekici bir çalışma ortamı sunmak şarttır. Sadece çalışanların kayıtlarını ulaşabilmelerini sağlayan, kişisel bilgilerini değiştirmelerine imkan veren, izin günlerini girebilecekleri ve yaralanabilecekleri ek paketleri takip edebilecekleri bir platformun olması bile çok büyük bir artıdır. Eğer restoran işe giriş ve çıkışlarda daha kolay bir yol bulabilirse, dijital çağı yakalamış yeni nesle daha çok hitap edebilir.

Yeni nesilin 2025’te toplam iş gücünün %75’ini oluşturması bekleniyor, dolayısıyla bu nesili verimli bir şekilde işe almak önemlidir. Restoranları çalışanlarını işe almada bazı iyi örnekler şunlardır:

  • İlgi Çekici İş İlanları Verin

    Efektif bir işe alım yapmanın yolu kendini satan ilanlar vermekten geçer. İlgi çekici ve farklı ilanlar oluşturabilmek önemlidir.

  • İşe Alım İçin Web Sitenizi Kullanın

    Yeni nesil her zaman için çalışırken zevk alabileceği bir restoranı tercih eder, bu nedenle web sitenizi restoranınızda çalışmanın güzel taraflarını anlatmak için kullanabilirsiniz.

  • Sosyal Medyada Aktif Bir Rolünüz Olsun

    İşe alım ve markalaşma için sosyal medyadaki aktiviteniz ve referanslarınız çok önemli bir noktadır. Ayrıca işe alım ekibiniz adayları bulmak için sosyal medyayı kullanabilir.

  • Adayları Hedefleme ve Değerlendirme

    Adayın yeteneklerini ve yaklaşımını belirlemek için bir çok dijital araç kullanabilirsiniz.

  • Sosyal ve Yerel Etkinlikleri Destekleyin

    Hedef müşteri kitlenizin ve adaylarınızın sevdiği etkinlikleri destekleyerek işe alımda bir çok avantaj sağlayabilirsiniz.

  • Restoranınızı Ön Plana Çıkarmak İçin Mevcut Çalışanlarınızı Destekleyin

    Sadık ve tatminkar çalışanlar yaptıkları paylaşımlarla sizin en büyük işe alım kaynağınız olabilir.

  • Adayları Kriterlerinize Göre Değerlendirin

    Restorandaki her bir pozisyon için bir kontrol listesi oluşturmanız, en iyi adaya bulma konusunda size yardımcı olur.

  • Kariyer Gelişimi İçin Adayları Belirleme

    Çalışanlarınızın terfi ve eğitim konusundaki potansiyellerini ne kadar çabuk keşfederseniz, işteki tatminlerini o kadar fazla arttırırsınız.

  • Özgeçmişleri Dosyalarda Toplayın

    Öz geçmişler elinize ulaştıktan sonra bunları dosyalamak önemlidir. Bugün bir şefe ihtiyacınız olmayabilir ama bugünden yetenekli kişilerle kuracağınız iletişim, ilerideki işe alım süreçlerinizi hızlandırabilir.

  • Eğitim ve Mentorluk Verin

    Kişisel gelişim için bir çalışma hazırlayarak işe alım ve personel eğitimi konularında zaman ve para tasarrufu yapabilirsiniz. Eğitim materyalleriniz yazı, test, video, fotoğraf ve diğer eğitim araçlarından oluşabilir. Yeni işe başlayanlara görevlerini anlamaları ve öğrenmeleri için mentorlar veya koçları görevlendirip eğitimi daha insani bir dokunuşla ileri seviyeye taşıyabilirsiniz.

  • Çalışanlarınızın Sosyal İlişkiler Geliştirmesine Destek Olun

    Eğer çalışanlarınızın işe alım süreçlerinize katkıda bulunmalarını istiyorsanız, onları teşvik etmeniz gerekiyor. Sosyal eforlarını anlamak, sosyal sorumluluk gösterdikleri zaman ve farklı kültürlerden bir ortam kurmanıza yardım ettikleri zaman onları ödüllendirmek önem kazanıyor. Çalışanlarınızı farklı sosyoekonomik kültürlerle kuracakları empati için mutlaka teşvik etmelisiniz.

Risk Yönetimi ve Çalışanlar İçin Güvenlik

Restorancılar çalışanlarının güvenliği konuları için mutlaka hazırlık yapmış olmalıdır. Eski ve hasarlı ekipmanlar, zeminlerin kayganlığı sonucu düşmeler, yanıklar ve yiyeceklerle geçen hastalıklar temel risk faktörlerini oluşturur. Barda çalışan elemanlarınızı ayrıca sarhoş müşterilerle başa çıkma, gürültücü müşterileri yatıştırma, alkolün dozunu kaçıran müşterilerin ise servisine devam etmeme gibi trafik kazalarına da neden olabilecek, kavgalar vs gibi sorunlara yol açabilecek konularda zorluklar beklemektedir. Eğer çalışanlarınızdan biri bir müşteri veya diğer çalışanlarınızla taciz boyutunda bir sorun yaşarsa bu sizin mahkemelik olmanıza bile neden olabilir.

Risk yönetimi, sigorta kapsamı, çalışan güvenlik programları konuklarınızı ve çalışanlarınızı koruyabilmek için gereklidir. Güvenli bir çalışma ortamı yaratmak işe alımı desteklerken, bir yandan da çalışan sadakati sağlar ve bunun sonunda da doğru insanları restoranınıza çekerek düzenli bir müşteri kitlesi oluşturmak hiç de zor olmaz.

İlgi çekici bir ortam özellikle giriş seviyesindeki elemanlar için önemli olduğu kadar daha yüksek profil gerektiren rollerin başvurularında da önemli bir rol oynar. Çalışanlarınızı düzenli terfilerle desteklemeniz, maaş zamlarını yapmanız, sorumluluklarını arttırmanız daha yüksek bir sadakatin oluşmasını sağlar ve çalışanlarınızın sizinle çalışırken kendilerini daha iyi hissedip, gururlanmasına yardım eder. Takım atmosferini oluşturmak, sürdürülebilirliği desteklemek, lokal kaynakları kullanmak, esnek çalışma saatleri sunmak, tacizler ve diğer olumsuzluklarla başa çıkabilmek ve herhangi bir ayrımcılık konusunda hemen müdahale etmek iyi bir yönetim yapabilmek için olmazsa olmazlardır.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler