Restoran Kâr Marjı | Kâr Marjlarınızı Nasıl Hesaplar ve Artırırsınız?

Restoran Kâr Marjı | Kâr Marjlarınızı Nasıl Hesaplar ve Artırırsınız?

Restoranınızın kâr marjlarını artırın

Yazan Abhi Chatterjee 23 Haziran 2021

Kâr, her işletme için en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle, gıda işletmenizin kâr marjlarını anlamak oldukça önemlidir.

Bu yazımızda işletmenizin kâr marjlarını nasıl hesaplayabileceğinizden bahsedeceğiz. Ayrıca kârınızı artırmanın bazı yollarını da ortaya çıkaracağız.

Başlayalım!

Bir restoranın ortalama kâr marjı nedir?

Gerçek şu ki, bir restoranın ortalama kâr marjı, farklı faktörlere göre büyük ölçüde değişir. Restoranınızın kârını kimse kesin sayılarla tahmin edemez.

Kâr marjı; coğrafi konumunuza, mevcut trende, belirli ürünlerin mevsimsel bulunabilirliğine, bölgenizin ekonomik durumuna ve bir dizi başka faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Örneğin ABD'de ortalama kâr marjı %10 civarındadır. Ancak Meksika'da bir restoran ortalama %20 kâr marjı bekleyebilir. Dolayısıyla kâr marjı, konuma ve birtakım farklı faktörlere bağlıdır.

Ek olarak, kâr kendi para biriminizde hesaplansa bile (TL), kâr marjının her zaman yüzde cinsinden ifade edildiğini unutmayın.

Brüt Kâr Marjı ve Net Kâr Marjı

hesaplama-finans

Restoran sahiplerinin brüt kâr marjlarıyla net kâr marjlarını karıştırmaları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak, restoranınızın mali durumunu net bir şekilde anlamak için bu iki terim arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Bu konuyu açıklığa kavuşturalım:

Bir restoranın brüt kâr marjı nedir?

Brüt kâr, malların (malzemelerin) maliyetini restoranınızın hasılatından düştükten sonra kalan miktardır.

  • Brüt kâr = Satış Fiyatı - Malların maliyeti (envanter)
  • Brüt kâr marjı = (Brüt kâr / Satış fiyatı) x %100

Hamburger örneği üzerinden gidelim. Bir adet hamburgeri şu fiyata sattığınızı varsayalım

15₺. Ancak hamburgeri yapmanın maliyeti (et, peynir vb.) 7,5₺ .

  • Brüt kâr = 15 - 7,5 = 7,5₺
  • Brüt kâr marjı = 7,5 / 15 x 100 = % 50

Bu sayı size restoranınızın verimliliği hakkında bir fikir verir, ancak restoranınızın gerçek kârını göstermez. Bunun nedeni, brüt kârda restoranınızı işletmenin tüm maliyetlerinin hesaba dahil edilmemesidir.

Bir restoranın net kâr marjı nedir?

Net kâr, işinizi yürütmenin tüm maliyetlerini brüt kârınızdan düştükten sonra elde ettiğiniz sayıdır. Buna kira, çalışan maaşları, idari maliyetler, vergiler, bakım vb. dahildir.

Net kâr en önemli unsurdur çünkü size restoranınızın ne kadar başarılı ve kârlı olduğunu gösterir.

İşte bir restoranın net kâr marjını hesaplamanın formülü:

  • Net Kâr = Toplam Hasılat - Toplam Giderler
  • Net Kâr Marjı = [Net Kâr ÷ Hasılat] x 100

Önceki aya ait net kârınızı hesaplamaya çalıştığınızı varsayalım. Toplam hasılatınız 100.000₺ ve toplam maliyetiniz 70.000₺ idi.

  • Net Kâr = 100.000₺ - 70.000₺ = 30.000₺
  • Net Kâr Marjı = 30.000 / 100.000 = 0,3 = %30

Farklı Restoran Türlerinin Kâr Marjları

Açıkladığımız gibi, 'ortalama kâr marjına' belirli bir sayı atamak zordur. Ancak 'Tam hizmet', 'Fast food', 'Yemek kamyonu' gibi farklı restoran türleri arasındaki göreli kâr marjlarını karşılaştırabiliriz.

  • Tam hizmet veren restoranlar : Normalde, tam hizmet veren restoranların kâr marjı, diğer tüm restoran türleri arasında en düşük olanıdır. Bununla birlikte, düzgün bir yönetim ve iş stratejisiyle, tam hizmet veren restoranlar çok kârlı olabilir.
  • Fast food restoranları: Fast food restoranları normalde en yüksek kâr marjına sahiptir. Bunun nedeni, daha az personele ihtiyaç duymaları ve daha ucuz malzemeler kullanmalarıdır. Ayrıca, yüksek satış hacmine sahiptirler.
  • Yemek kamyonları : Fast food restoranları gibi, yemek kamyonlarının da çok yüksek kâr marjı vardır. Bazen yemek kamyonlarının kâr marjı fast food restoranlarından daha yüksektir, ancak normalde fast food restoranlarına kıyasla daha düşük satış hacmine sahiptirler.

Restoranınızın Kâr Marjını Nasıl Artırabilirsiniz?

Restoranınızın kâr marjını artırmak için iki yöntemi izleyebilirsiniz:

  1. Satışlarınızı artırın
  2. Maliyetlerinizi azaltın

Bunları nasıl uygulayabileceğiniz hakkında konuşalım:

A. Satışlarınızı Artırmak

Not: Satışlarınızı artırmak satılan malların maliyetini düşürmez, bu nedenle brüt kârınız aynı olacaktır. Ancak, kira, kamu hizmetleri ve bakım gibi sabit maliyetler nedeniyle net kâr marjınız artacaktır.

1. İnternetten Sipariş Kabul Edin

Henüz teslimat veya paket servis hizmeti sunmuyorsanız, mümkün olan en kısa sürede başlamalısınız. Günümüzde müşteriler, yemek teslimatı veya paket servis hizmetlerine her ihtiyaç duyduklarında internetten sipariş veriyorlar.

Dolayısıyla, restoranınızın internet siparişleri alabilecek bir web sitesine sahip olması hasılatınızı önemli ölçüde artırabilir.

Ancak çoğu restoran sahibi, bir web sitesi oluşturmanın ve bakımını yapmanın zorluklarından ve masraflarından endişe duyuyor.

Neyse ki teknoloji çok gelişti. Piyasada, bir yazılım mühendisiyle anlaşmanıza gerek kalmadan sizin için web sitesi oluşturan hizmetler var. Örneğin, Waiterio restoran web sitesi oluşturucu , restoranınız için ücretsiz ve otomatik olarak web sitesi oluşturur ve bakımını yapar.

Restoranınızı internete taşıyın ve daha fazla sipariş almaya başlayın!

2. Menünüzde değişikliklere gidin

Menü, kârlı bir restoranın önemli bir parçasıdır. Menüdeki öğelerin fiyatları, restoranınızın kârlılığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Kâr marjı yüksek, ancak müşterileriniz tarafından çok iyi bilinmeyen ürünleriniz olabilir. Bu ürünlerden daha fazla satmak için menünüzü kullanın.

Bu ürünleri yemek listesinde daha üst sıralara yerleştirin veya yaratıcı yöntemler kullanarak vurgulamaya çalışın. Menünüzü müşterileriniz için daha çekici hale getirmek istiyorsanız bir grafik tasarımcıyla da anlaşabilirsiniz.

Bu sayede menüdeki en kârlı öğelerinizin satışını artırabilirsiniz.

3. Satış raporunun takibi

Satış raporlarınızı anlamazsanız kârınızı artıramazsınız.

Satış raporları, en çok satan ürünler gibi önemli ticari bilgileri ortaya çıkarır. Ayrıca, her bir menü biriminden gelen toplam kârınızı hesaplamanıza yardımcı olacaktır. İşletmenizi stratejik olarak büyütmek için bu bilgileri kullanın.

Diyelim ki, satış raporunuza baktıktan sonra satışlarınızın %42'sini büyük tavuk burgerlerin oluşturduğunu öğreniyorsunuz. Bu bilgiyi kullanarak burgerlerinizi her zaman stokta tutmanız gerektiğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca “ekstra peynirli duble tavuk burger” gibi burger çeşitlerini sunmaya başlayabilirsiniz.

Restoranınızın daha fazla hasılat elde etmesi için hamburgerlerinizin fiyatını da biraz artırabilirsiniz.

Not: Menünüzdeki her öğenin ayrıntılı satış raporunu sunan bir POS sistemi almanız önemlidir.

4. İnternet görünümü oluşturun

İnsanların %85'inin restoranınızı ziyaret etmeden önce Google'da işletmenizi arattığını biliyor muydunuz? Bu nedenle, restoranınızı 'Google My Business'a kaydettirmek önemlidir.

Ayrıca restoranınız hakkında olumlu yorumlar da almalısınız. Buna ek olarak restoranınızın daha geniş bir internet görünümü oluşturması için Facebook, Instagram ve Twitter sayfaları da kurabilirsiniz.

5. Restoranınızın reklamını yapın

Restoranınızın reklamını yapmanın birçok yolu vardır. Çok para gerektiren devasa pazarlama kampanyalarından bahsetmiyorum.

Restoranınızın reklamını ücretsiz olarak veya ucuza yapmanın birçok yolu vardır.

sosyal medya kanalları

Örneğin, arama motoru sonuçlarında yer almak ve sosyal medyadan organik trafik almak, ücretsiz olarak daha fazla müşteri elde etme yöntemleridir. Facebook reklamlarını veya yerel gazete ilanlarını kullanmak, daha fazla müşteri çekmek için kullanabileceğiniz ucuz yöntemlerin bazılarıdır.

Bu makaleden restoranınızı pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinin.

B. Maliyeti Azaltma

Maliyetleri düşürmek doğrudan kârınızı artırır. Restoranınızın masraflarını nasıl azaltabileceğinizi konuşalım.

1. Malzemelerin Maliyetini Düşürün

Malzeme maliyeti her restoranın en büyük masrafıdır. Envanter maliyetini nasıl azaltabileceğiniz hakkında konuşalım:

  • Daha ucuz tedarikçiler bulun: Aynı kalitede malzemeleri daha düşük bir fiyata elde ederseniz, yiyecek maliyetinizi kayda değer ölçüde düşürebilirsiniz.
  • Porsiyonlarınızı küçültün: Örneğin, 270 gram yerine 230 gramlık büyük hamburger satabilirsiniz.
  • Kullanılan malzemelerin miktarını azaltın: Örneğin, hamburgerinizi pişirirken kullandığınız peynir ve tavuk miktarını biraz azaltın

2. İşçilik maliyetlerini kontrol edin

Personelinizi mutlu etmek ile restoranınızın makul bir kâr elde etmesi arasında bir denge kurmanız gerekir.

Bulunduğunuz yerdeki restoran personelinin ortalama ücretini araştırın. Bu şekilde personelinize fazla ödeme yapmadığınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca personelinizin performansını artırmak için küçük ikramiyeler de verebilirsiniz.

3. Menünüzü analiz edin

Yukarıda bahsettiğimiz üzere menünüzü takip etmek çok önemlidir.

Menüdeki öğelerin fiyatlarını belirlemenin iyi bir yolu, 'yemek maliyeti formülünü' kullanmaktır. Bu konuyu' Gıda maliyet yüzdesini hesaplama ' makalemizde detaylı bir şekilde tartıştık.

Özetle, yemek maliyetleriniz satış fiyatınızın %25-35'i kadar olmalıdır. Örneğin, büyük bir hamburgerin malzeme maliyeti 10,5₺ ise, hamburgerinizin fiyatını en az 30₺ olarak ayarlamalısınız. (30₺’nin %35'i = 10,5₺)

Menüdeki her öğenin fiyatını doğru belirlediğinizden emin olun. Menü mühendisliği hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

4. İsrafı ve hırsızlığı azaltın

İsraf, restoranlarda yaygın bir sorundur. Ne yazık ki hırsızlık da bu yaygın sorunlardan birisi.

Restoranınızın envanter kaydını tutmak önemlidir. Böylelikle bu tür sorunları fark edebilirsiniz. Ancak, gerçekte hiçbir zaman %100 isabetli değildir.

Bu makaleden restoranınızın envanterini yönetme hakkında daha fazla bilgi edinin.

İpucu: İşinizi Daha İyi Yönetmek İçin Bir Restoran Yönetim Yazılımı Kullanın

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, teknoloji çok gelişti ve restoran sahiplerinin restoran yönetmelerini kolaylaştıracak sayısız sistem var.

Bu yazılım satış raporları oluşturabilir, siparişlerinizi yönetebilir, personelinizi takip edebilir ve daha birçok şey yapabilir.

Piyasada birçok seçenek var. Ancak henüz bir yazılım seçmediyseniz, restoran yönetimi yazılımımız Waiterio'yu denemenizi tavsiye ederim. Kullanımı oldukça kolay olan yazılımımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Waiterio yazılımını indirmek için buraya tıklayın .

Sonuç

Öyleyse şimdiye kadar tartıştığımız her şeyi özetleyelim.

Bir restoran veya yemek kamyonu için iyi bir kâr marjı nedir?

Bunun kesin bir cevabı yok. Konuma ve diğer birçok faktöre göre büyük ölçüde değişiklik gösteriyor. Ancak yemek kamyonlarının ve fast food restoranlarının tam hizmet veren restoranlara göre nispeten daha yüksek kâr marjına sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Restoranların kâr marjı nasıl hesaplanır?

İşte formül:

  • Kâr = Toplam hasılat - Toplam işletme maliyetleri (malzemeler + maaşlar + kira + diğer giderler)
  • Kâr marjı = (Kâr / Toplam hasılat) x %100

Kâr marjlarınızı nasıl artırabilirsiniz?

Kâr marjlarınızı şu şekilde arttırabilirsiniz:

  • Satışlarınızı arttırarak
  • Maliyetlerinizi düşürerek

Bu kadar. Okuduğunuz için teşekkürler.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler