Restoran Kat Planı Tasarlamanın Yolları [Örnekler & İpuçları]

Restoran Kat Planı Tasarlamanın Yolları [Örnekler & İpuçları]

Restoranın için düzenli bir kat planı oluştur

Yazan Katarina Nikolic 26 Haziran 2022

Restoranın için mükemmel bir kat planı oluşturmak ister misin?

Bir restoranı başarılı kılan birçok önemli faktör vardır. İyi tasarlanmış bir kat planı kesinlikle bu faktörler arasında yer alır.

Bu makalede, kat planının ne olduğundan ve neden bir kat planına sahip olman gerektiğinden bahsedeceğiz. Ardından, birçok pratik örnek üzerinden restoran kat planının nasıl tasarlanacağını göstereceğiz.

Restoran Kat Planı Nedir?

Genel bir restoran kat planı

Restoran kat planı, mobilya ve diğer unsurlarla birlikte sahip olduğun alandaki odaların bir haritasıdır. Buna bekleme alanı, yeme-içme alanı, mutfak, depo, tuvalet, bar, POS terminalleri, personel alanı gibi alanlar dahildir. Restoran kat planı, tüm öğeleri doğru sıraya koymanı ve alanından maksimum düzeyde faydalanmanı sağlar.

Personelinin ve müşterilerinin kolayca hareket edebilmesi için geçiş yolları yapmak önemlidir. Masa düzenlemesini, müşterilerin kendilerini rahat ve evlerindeymiş gibi hissedecekleri şekilde yapmalısın.

Kat planına sahip olmak neden önemlidir?

Restoran kat planı sana sahip olduğun tüm alan hakkında fikir verir. Alanını nasıl en iyi şekilde kullanacağın konusunda düşünmene yardımcı olur ve ayrıca müşterilerin ve çalışanların kolay hareket etmesi için geçiş yolları oluşturabilir. İyileştirme fırsatı oldukça gerekli değişiklikleri yapabilirsin.

Müşteriler, yemek yerken mahremiyet ve etraflarında başka masaların olmamasını beklerler. Restoran sahipleri ise yeme-içme alanında daha fazla kar getirmesi için olabildiğince çok masa olmasını isterler. Farklı türde oturma alanları sunarak bu sorunu çözebilirsin.

Restoran Düzenleri ve Sosyal Mesafe Güvenlik Yönergeleri (COVID-19 Sonrası)

Bir kontrol listesi örneği

COVID-19 restoranları önemli ölçüde etkilediğinden, restoran işletmecilerinin bu sektörün ayakta kalmasına katkı sağlayacak bazı önlemler alması gerekiyor. İşte bazı temel adımlar:

  • Restoranlar, masalar arasındaki mesafeyi korumalıdır (genellikle yaklaşık 2 metre)
  • Paket servis seçeneği sunman en iyisi olur
  • Müşterilerin restoranda beklemesini önlemek için önceden yemek siparişi verebilmelerini sağla
  • Kontrol bariyerleri, bantlar gibi güvenlik önlemlerini göz önünde tut
  • Mümkünse, masalar fazla yakın olduğunda masalar arasına bariyerler yerleştir
  • Masa başına kişi sayısına limit getir
  • Dışarda oturma imkanı sun
  • Nakit yerine kredi kartı kullanımını teşvik et
  • Dijital menü kullan - kullanım ömürleri boyunca yüzlerce kez temas edilen menülerden kaçın ve QR kodu taranarak görüntülenen dijital menüleri tercih et
    (İpucu: Waiterio gibi iyi bir POS sistemi ile personelin yemek siparişlerini doğrudan tablet veya akıllı telefondan alabilir. Bu, restoranın için çok daha güvenli bir seçenek olacaktır.)

Restoran Kat Planı Oluşturmak İçin En İyi 3 Yazılım

Teknolojinin her şeyi telefonunda veya bilgisayarında yapabilecek kadar geliştiği günümüzde, restoran kat planını çizmek için pahalı mimarlarla ve planlayıcılara ihtiyacın yok.

Sadece bir yazılım ve biraz yaratıcılıkla restoran kat planında dilediğin kadar değişiklik yapabilirsin. İşte kullanabileceğin en iyi programlardan bazıları:

1. CAD PRO

Dünya çapında 2,5 milyondan fazla kullanıcı tarafından tercih edilmektedir, ancak belirli becerilere ve temel bilgilere sahip olman gereklidir. Örnek planlar ve birçok değerli ücretsiz özellik sunar, ancak tüm paket aboneliği 99,95 dolarıdır.

2. RoomSketcher

Daha kullanıcı dostudur ve bu programı kullanmaya başlamak için herhangi bir ön bilgiye ihtiyacın yoktur. Birçok düzen, örnek, 2B, 3B ve 360 derecelik görünümler vb. içeren bir tabanı vardır. Bazı temel araçlarla ücretsiz bir plan ve 49 dolara veya 99 dolara abone olunan planlar sunar.

3. Smartdraw

Restoran kat planını çizmek için kullanabileceğin birçok şablona sahiptir. Hem Windows hem de Mac ile uyumludur. SmartDraw ücretsiz bir deneme sunuyor ve ardından aylık 9,99 dolarda fiyatlandırılıyor.

Örneklerle Restoran Kat Planları

Restoranının büyüklüğüne göre oda sayısı ve içindeki eşyalar değişiklik gösterebilir. İşte alanından en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğine dair bazı önerilerimiz ve örneklerimiz.

1. Yeme-İçme Alanı

Yeme-içme alanı, restoran planının en can alıcı kısmıdır ve restoranındaki alanın çoğunu işgal etmelidir (toplam restoran alanının %40-60'ı). Yeme-içme alanı para getiren alandır, bu nedenle restoran müşterilerine mükemmel bir deneyim sunması gerekir. Diğer %40 arka kısımdır; personel odası, depo ve mutfak.

Bahsettiğimiz gibi, masalar arasındaki mesafe önemlidir çünkü insanlar yemek yerken mahremiyet ararlar. Aydınlatma ve müzik, duvarların ve mobilyaların renkleri, sandalyelerin rahatlığı - genel müşteri deneyimini ve ambiyansı etkileyen unsurlardır.

Konseptine bağlı olarak, tüm bu unsurları birbirine uyacak şekilde düzenlemeli ve bu şekilde tutmalısın; bu senin alametifarikan olacak. Ambiyansı benzersiz ve etkileyici kılmak amacıyla bir tablo koyabilir veya duvar süsü kullanabilirsin. Bu sayede insanlar restoranının fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmaya daha istekli olurlar. Bu, restoranının popülerliğini artıracaktır.

Yeme-içme alanı ne kadar büyük olmalı?

Sandalyelerin ve masaların şekli ve boyutu, restoranındaki alan kullanımını etkileyebilir. Ancak, sahip olduğun alandan en iyi şekilde yararlanmak için restoranının içinde farklı oturma stillerini kullanabilirsin.

Masalarını, garsonların diğer masalardaki müşterileri rahatsız etmeden her masaya kolayca yaklaşabileceği şekilde yerleştir. Garsonların geçici olarak ek çatal bıçak ve tabakları saklayabileceği her alanda yan masalar bulundurun. Bu, yemek yiyen müşterilerde rahatsızlığa neden olabilecek koşuşturmalardan kaçınmak içindir.

Mahremiyeti seven iş adamları için izole bir alana sahip olmak iyidir. Birkaç bar taburesine sahip olmak önemlidir; bazı insanlar sadece barda oturmayı sever.

Bunun yanında, bar bekleme alanı olarak da kullanılabilir. Bu durumda iki, dört veya altı kişilik masalarla karıştır. Ayrıca gittikçe popüler hale gelen ortak kullanım için büyük masalara da yer verebilirsin. Çok çeşitte oturma yerleri sunarsan; müşteriler kendilerini en rahat hissettikleri şekilde yemek yiyebilirler. Ayrıca masaları yerleştirirken engelli insanları da göz önünde bulundurmalısın.

Bir restoranın yemek alanının kat planı

Resim kaynağı: CAD PRO

2. Restoran Mutfağı

Mutfaktaki gıda akışına ve farklı istasyonlara odaklan. Restoran mutfağında, pişirme alanın, envanterin ve depon olur. Çalışma veya hazırlama istasyonu merkezde yer almalıdır, böylece şefler ve personel birbilerini dönük çalışabilirler.

Bu tür bir düzenleme, çalışan personelin birbirine çarpmasını önleyecektir. Bu şekilde, gıda akışı daha sorunsuz ve verimli olur. Bu, mutfak içinde kaza olasılığını asgari düzeye indirir.

Restoran mutfak kat planı

Resim kaynağı: SmartDraw

3. Bekleme Alanı

Restoran kat planını tasarlarken bekleme alanını gözden kaçırma. Bekleme salonu, müşterilerin oturmadan önce bekledikleri yerdir. Bu müşteriler için halihazırda oldukça rahatsız edicidir.

Bu yüzden, onları ayakta tutup restoran girişine giden yolu tıkamak yerine en azından rahat sandalyeler ve bar masaları sağlayabilirsin. Bekleme alanının yanı sıra bir diğer seçenek, yeterli alan varsa bekleyen müşterilerini barda oturtmaktır.

4. Açık Havada Yeme-İçme Alanı

Bir restoran için büyük bir zenginlik, açık havada yeme-içme alanına sahip olmaktır. Havanın güzel olduğu günler için idealdir. Ayrıca COVID-19 riskleri ve kısıtlamalarıyla başa çıkmak için de uygun bir çözümdür.

Açık havada yeme-içme alanı, garsonların hareketlerindeki verimliliği artırmak için içerideki yeme-içme alanının bir uzantısı olmalıdır. Bu aynı zamanda garsonların açık alan hakkında net bir genel bakışa sahip olmasına yardımcı olur. Mükemmel senaryo, bahçeli bir alana sahip olmaktır; bu estetik bir görünüm yaratır ve müşterilerine biraz mahremiyet ve rahatlık sağlar. Bahçe bakımı dışında yapılması gerek pek bir iş yoktur.

Açık hava yeme-içme alanın caddeye bakıyorsa, trafik ve insan kalabalığı varsa, yeme-içme alanını dışarıdaki kargaşadan izole etmek için bir bariyere ihtiyaç vardır.

Bunu, alanı camla kaplayarak veya etrafı çitle çevrili bir tür platform inşa ederek yapabilirsin. Ayrıca yeme-içme alanını, sokağı kapatacak ve yemek yiyenleri hareketli caddeden ayıracak yükseklikteki bazı bitkiler ile çevreleyebilirsin.

Bir restoranın açık yemek alanı için kat planı

Resim kaynağı: CAD PRO

5. Bar Kat planı

Bar bölümü için restoran kat planı oluştururken, bardaki oturma kapasitesini mümkün olduğunca en üst düzeye çıkarmayı hedefle. Söylediğimiz gibi, bazı konuklar barda oturmayı sever, ancak bekleme salonu yoksa, bar bekleme alanı işlevi görebilir.

Devasa barlar ve konforlu bar tabureleri mükemmel bir görüntü verir ve rahatlatıcı atmosfere katkıda bulunur. Bar ve oturma alanları, konukların yeme-içme alanının geri kalanını görmeyecekleri şekilde yerleştirilmelidir.

Bar, genellikle sadece içeceklerin sunulduğu bir alandır. Bu nedenle müşterilere genellikle sadece barmenler tarafından servis yapılır. Barlara da yemek servisi yapıldığı durumlar vardır, ancak çoğu durumda garsonlar sadece yeme-içme alanında çalışırlar.

Düz ve kare şeklindeki barlar daha fazla alan kullanıyor gibi görünebilir, ancak bunlardan tam fayda sağlayabilirsin. Bu durumda barın etrafına daha fazla tabure yerleştirebilir ve barın içinde barmenler için daha geniş bir çalışma alanına sahip olabilirsin. Yuvarlak barlar daha verimli görünse de yer kaplar ve birçok boş ve kullanılamaz kısımlara sebep olurlar.

Bir restoran barının kat planı

Resim kaynağı: Senaterace

6. Tuvalet Planı

Müşterilerinin etrafta dolaşmasını önlemek için restoran planının net bir konuma ve işaretlere sahip olduğundan emin ol. Bu sayede sürekli personel odalarına dalan ve garsonlara soru soran müşterilerden kaçınabilirsin. Tuvaletler yeme-içme alanından kolayca ulaşılabilir ancak yine de yeme-içme alanından yeterince uzakta olmalıdır çünkü kimse tuvaletin yanına oturmak istemez. Tuvalet girişinin yanına masa koymaktan kaçınmalısın.

Tuvaletler temiz, bakımlı ve bayanlar ve baylar için ayrı olmalıdır; bu hususların müşterilerin banyodaki genel deneyimleri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Tuvaletlerde iyi bakım ve geniş alan önemli bir avantajdır.

Ayakkabı cilası, pedler, deodorantlar, şekerler veya konukların kullanabilecekleri tamamlayıcı ürünler sun; ayrıntılara saygı duyulur ve bunlar genel konuk deneyimini etkiler. Engelli misafirler için bir kabine sahip olmalısın.

Restoran umumi tuvalet kat planı

Resim kaynağı: SmartDraw

7. Giriş

Giriş, ilk izlenim yarattığı için önemlidir. Giriş, yalnızca restoranına bilerek gelenleri değil, bütün insanları cezbetmelidir. Bu nedenle, sokakta yürüyen insanları çekmek için dış cephenin otantik ve göz alıcı olması gerekir.

Yeme-içme alanında olduğu gibi, giriş de bir açıklık, sakin ve sıcak bir ortam hissi vermelidir. Her konuğa sıcak bir karşılama sunacak bir çalışan yerleştir ve müsait masalara kadar onlara eşlik etmesini sağla.

Düzen, restoranının genel konseptine bağlıdır, ancak insanların sevdiği şey çekicilik ve sadeliktir.

Potansiyel müşterilerin sunduklarını görebilmesi için menünü girişin önüne koymalısın. Bu şekilde, içeri girmeye karar vermeden önce restoranının önünde bir süre durmalarını sağlarsın. Mümkünse, yalnızca ilgili insanlar gördüklerinde menüye göz atmalarına yardımcı olabilecek ve restoranın sunduklarını anlatacak bir çalışan yerleştir.

Restoranının önünde dikilip insanlara restoranına gelmeleri için "bağırmak" oldukça can sıkıcı ve itici olabilir. Genellikle tüm restoranların aşağı yukarı aynı şeyleri sunduğu oldukça turistik bölgelerde bu durumla karşılaşılır.

Müşterini karşılayabileceğin ve paltosunu alabileceğin küçük bir resepsiyon alanın olsun. Giriş, sokak seviyesinde veya ana kapıya kadar bir veya iki basamak ile olmalıdır. Sokak seviyesinin altında bodrumlara inen merdivenlerin bulunduğu girişler pek görünür ve erişilebilir değildir.

8. Acil Çıkışlar

Restoran kat planında acil çıkışları planlarken, sahip olduğun tüm çıkışların haritasını çıkar. Daha sonra, onları herkese görünür hale getirmelisin. Tahliye işlemi sırasında, restoranın hızlı ve verimli bir şekilde boşaltılması için çıkış işaretleri büyük bir yardımcıdır.

Genellikle bu acil çıkışlar hiç kullanılmaz, bu nedenle çalışanlar onları başka amaçlar için kullanır. Dolayısıyla bu çıkışları kapatabilirler. Bunları açık ve anlaşılır hale getirdiğinden emin ol. Restoranın içindeki her odada, bir kaza sırasında herhangi birinin sıkışmasını önlemek için bir acil çıkış bulunmalıdır. Ayrıca her odada bir yangın söndürücü bulunmalıdır.

Çıkış ister pencere ister kapı olsun, her odanın bir taneye ihtiyacı vardır. Çalışanlarını acil durumlar için eğitmeli ve bu tür durumlara hazırlanabilmeleri için yangın tatbikatları düzenlemelisin.

Bir restoranın acil çıkışları için kat planı

Resim kaynağı: SmartDraw

9. Personel Odası/Özel Odalar

Restoran kat planı yaparken tüm özel alanları grupladığından emin ol. Genellikle personel odası, mutfak alanının veya ofisin yanında olacaktır. Personelinin molalarda dinlenebilmesi için yeterli alana sahip olduğundan emin ol.

Küçük Restoranlar İçin Kat Planları

Alan eksikliğinde yaratıcı olman ve ilgi odağını kusurlardan güçlü yönlere, yaratıcılığına ve sunduklarına çekmen gerekir. Restoranlar çok sayıda farklı oda ve eleman gerektirir. Ancak, yerden tasarruf etmek için bazı odaları birleştirebilir ve bazı odaları düzenleyebilirsin.

Alan küçükse, odanın görsel olarak daha büyük ve daha rahat görünmesini sağladığı için tavanların yüksek olduğundan emin ol.

İşte yaratıcı küçük restoran tasarımlarından bazı örnekler:

İşte küçük bir restoran için bir kat planı örneği:

Küçük bir restoran için kat planı

Resim kaynağı: CAD PRO

Restoran Kat Planı Düzenini Tasarlaman İçin 6 İpucu

Özellikle sıfırdan başlıyorsan, bir restoran kat planı tasarlamak kolay değildir. Yapman gereken o kadar çok şey var ki ve nereden başlayacağını bilmemenin endişesine kapılacaksın. Çok fazla organizasyon ve zaman alan zor bir süreçtir; ancak, bu süreçte sana yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

  1. 60:40 alan kuralı: müşteri ile iletişimdeki personelin çalışma alanı ideal olarak restoranının %60'ını, arka kısım ise %40'ını kaplamalıdır.
  2. Yasal düzenlemeleri öğren: Bir restoran planı oluşturmadan önce, yerel yönetimin koştuğu tüm şartları yerine getirdiğinden emin ol çünkü bazı durumlarda bir izin alman ve planı yetkililere göndermen gerekir.
  3. Uzun vadeli planlar yap: Restoranını tasarlarken kısa ve uzun vadeli planlarını göz önünde bulundurmalısın. Kullanmak istediğin malzemeler, ileride yapman gerebilecek tadilatlar. En iyi malzemeye yatırım yapar ve gelecekteki onarımlardan kaçınır mısın yoksa çalışırken ve kar ederken restoranını adım adım mı kurarsın?
  4. Restoranını müşteri bakış açısıyla incele: Müşterilerin için harika bir deneyim yarat, ancak verimliliğe ve maliyetleri düşürmeye odaklanmaya devam et. Tasarım sürecinde, kendini müşteri yerine koy ve neyin eksik olduğunu veya neyin iyileştirilebileceğini görmek için alanına müşteri gözünden bak.
  5. Verimlilik çok önemlidir: Servis çalışanlarının yeme-içme alanından mutfağa net bir şekilde ulaşmasını sağlamak için verimli iş akışı önemlidir. Estetikten çok işlevsellik tercih edilmelidir.
  6. Erişilebilirlik: Restoranını her müşterin için erişilebilir hale getir. Merdivenlerinin yanına tekerlekli sandalyeler için yokuş ekle.
Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler