Restoran Menüleri Türleri: En İyisi Nasıl Seçilir?

Restoran Menüleri Türleri: En İyisi Nasıl Seçilir?

Farklı restoran menüleri türleri hakkında buradan bilgi edinin

Yazan Victor Delgadillo 7 Ekim 2021

Restoran menülerinin farklı türlerini bilmiyor musunuz?

İşletmeniz için ne tür bir menü seçeceğinizden emin değil misiniz?

Restoranınız için seçebileceğiniz çeşitli restoran menüleri vardır.

Bir restoranın menüsü, satış stratejisinin önemli bir parçasıdır, bu nedenle işletmeniz için en iyi menü türünü seçmek hayati önem taşır.

Bu yazıda şunlardan bahsedeceğim:

  • Farklı restoran menüsü türleri
  • Avantajları ve dezavantajları
  • Ve işiniz için en iyi türü seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken her şey

Bu makaleyi okumayı bitirdiğinizde, farklı menü türlerini öğrenecek ve restoranınızda kullanabileceğiniz en iyi menünün hangisi olduğunu öğreneceksiniz.

Başlayalım!

Restoran Menü Çeşitleri

İki tür restoran menüsü

Daha önce de belirttiğim gibi restoran menülerinin pek çok çeşidi vardır.

Her birinin, onları belirli restoran türleri için mükemmel kılan avantaj ve dezavantajları ve diğer türler için zayıf seçenekler vardır.

Ayrıca, deneyimlerime ve araştırmama göre, mevcut farklı menü türleri için gerçekten yararlı bir sınıflandırma yok.

Bu nedenle, anlaşılması kolay ve yeni girişimcilerin en iyi menünün ne olduğuna karar vermelerine yardımcı olan bir sınıflandırma oluşturdum.

Farklı restoran menülerini dört kategoriye ayırdım.

  • Statik menüler
  • Dinamik menüler
  • Sundukları yemeğe göre menüler
  • Ve son olarak, fiziksel veya dijital menüler.

Ardından, size her tür hakkında derinlemesine bilgi vereceğim.

Dinamik Menüler

Dinamik menüler, kompozisyonlarında sabit öğeler veya öğeler bulunmayanlardır.

Ana dinamik menü türleri, günün menüleri ve döngüsel menülerdir.

Günün Menüleri

Günün menüsü ve günün spesiyalleri

Günün menüleri, her gün bireysel veya farklı yemeklerden oluşan bir yemek sunanlardır.

Bu tür menünün avantajları değişir.

Şeflerin ve aşçıların her gün ne hazırladığı konusunda yaratıcı özgürlüğe sahip olmalarını sağladığı için en ilginç ve çok yönlü menülerden biridir.

Olasılıklar sonsuz olduğundan, kullanabileceğiniz malzemelerle ilgili çeşitli seçeneklere sahip bir restoranınız varsa bu menüler de harikadır.

Unutulmamalıdır ki, gastronomik bir teklife sahip restoranları, uzmanları, eleştirmenleri, yemek tutkunlarını ve daha fazlasını çekecek kadar geniş ve benzersiz tutan bir menü türü olduğuna dikkat edilmelidir.

Öte yandan, seçeneği hemen ortadan kaldırabilecek iki dezavantajı vardır.

Örneğin, şefler ve aşçılar, bunları uygulamak için her zaman çok fazla deneyime ve yaratıcılığa sahip olmalıdır - yaratıcılık tükenir ve deneyim her zaman mevcut değildir.

Bu dezavantajlardan dolayı, yemeklerin uygulanmasının her zaman yeterince iyi olmaması ve günün menüsünün çok canlı olmaması mümkündür.

Döngüsel Menüler

Döngüsel menü türü

Döngüsel menüler, adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir süre boyunca döngüsel bir düzende kendilerini tekrar eden menülerdir.

Döngüsel menüler, çoğu zaman kapsamlı statik menüler olduklarından ve her gün menünün yalnızca bir kısmı kullanıldığından karma menüler olarak nitelendirilir.

Onu dinamik yapan şey budur - çanak dönüşü.

Bu menünün ana avantajlarından biri, müşterinin ilgisini çekmesidir.

Birçok müşterinin favori bir yemeği olabilir, bu nedenle mevcut olduğunda geri döneceklerinden emin olabilirsiniz.

Ayrıca tabakları döndürdüğü için menüyü ilginç kılıyor.

Ayrıca, işi ilginç tutar ve restoran mutfağında tüm aşçıların farklı yemekleri nasıl hazırlayacaklarını bilmeleri için bir pozisyon rotasyonu oluşturmak istiyorsanız harika bir menüdür.

Öte yandan, riskli bir menü türüdür, çünkü tutarlılık eksikliği, favori yemekleri olan ancak istedikleri zaman, ancak belirli günlerde yiyemeyen müşterileri yabancılaştırabilir.

Statik Menüler

Statik restoran menüsü

Statik menüler, restoran endüstrisinde en yaygın olarak kullanılanlardır.

Genel olarak, bakımları daha kolaydır, yaygın olarak bulunan malzemeleri entegre etmek daha kolaydır ve müşterileri aynı yemeklerden memnun etmek için harikadır.

Ayrıca daha fazla statik menü türü vardır:

  • Klasik menü
  • Sabit menüler veya sabit menü
  • Alakart menüler
  • tadım menüleri
  • İkram menüleri

Statik menülerin süresiz olarak kullanılmadığını, değişikliğin uygunluğuna bağlı olarak herhangi bir zamanda değiştirilebileceğini belirtmek gerekir.

Klasik Menü

restoran ve bar klasik menüsü

Klasik bir statik menü, günümüzde çoğu restoran türünde bulabileceğiniz bir türdür.

Bunlar, restoranın hizmetine özel yemekleri olan farklı boyutlardaki menülerdir.

Her gün değişen özel bir yemek olduğu günün spesyali ile birlikte uygulanmadığı sürece değişmez.

Bu menü türü harikadır çünkü az bakım gerektirir ve tüm yıl boyunca aynı malzemelere erişimi olan her yerde kullanılabilir.

Ayrıca, özellikle menüdeki tüm yemekler kalite açısından çok iyiyse, restoranınızda müşteri sadakati oluşturmak için çok iyidirler - kârlılıktan bahsetmiyorum bile.

Öte yandan, bu tür bir menü sonsuz değildir ve satışların her zaman iyi olacağına güvenmek iyi bir fikir değildir. Menüyü optimize etmek için yeni yemekler eklemeyi veya her yemeğin satışlarını incelemeyi ve en az satılanları ortadan kaldırmayı düşünmek iyi bir fikirdir.

Ayrıca, müşteriler aynı yemek teklifinden bıkabilirler, bu nedenle yeni bir menü oluşturarak ve tabii ki düzenli müşterilerinizin en sevdiği yemekleri ekleyerek işleri çeşitlendirmek iyidir.

Sabit Menüler veya Prix Fixe Menüsü

tadım menüsü veya prix fixe menüsü

Sabit menüler, sabit fiyat veya prix sabit menüler, bir yemek kursuna ve belirli bir fiyata sahip olanlardır.

Genellikle mezeler, çorbalar veya salatalar, mezeler, ana yemekler ve tatlılardan oluşur. Her yemek türü için farklı seçenekleri olabilir, ancak nihai fiyat her zaman aynı olacak şekilde hesaplanmıştır.

Bu tür menüler tadım menülerine çok benzer. Temel fark, tadım menüsündeki yemeklerin daha fazla yemekten oluşması ve amacının, şefin yarattığı en iyi yemekleri dinleyicilere sunmak olmasıdır.

Öte yandan, sabit fiyatlı yemekler, aynı yemeği tüm lokantalara aynı fiyata sunmayı amaçlamaktadır.

Alakart menüler

Alakart menüler, konturlar, ana yemekler veya mezeler ve daha fazlası olsun, her yemeği ayrı ayrı menüye yerleştiren menülerdir. Hepsi tek tek ve fiyatları ile birlikte görüntülenir.

Bu, lokantaya önceden tanımlanmış yemekleri seçmek zorunda kalmadan ne yemek istediğine karar verme özgürlüğü verir.

Bu tür menünün ana avantajı, müşteriler tarafından takdir edilen çok yönlü olmalarıdır.

Ayrıca, her biri ayrı ayrı yapıldığından ve mükemmelleştirilebildiğinden, yüksek kaliteli yemekler sağlar.

Öte yandan, bu menü türü tüm restoran mutfakları için en uygun olanı değildir. Her yemeğin aynı anda hazır olması gerçekten iyi bir organizasyon, hazırlık ve ekip çalışması gerektirecektir.

Bu, her siparişi yerine getirmek için birden fazla istasyon gerekeceğinden, yemek pişirmeyi karmaşıklaştırabilir - ancak bu, menünün ne kadar kapsamlı olduğuna da bağlıdır.

Aynı zamanda hizmetin zorluğunu da artırabilir, çünkü siparişlere bağlı olarak farklı yemekleri servis etmek için daha fazla garsona ihtiyaç duyulacaktır - bazı restoran hizmetleri bu tür menüler için daha uygundur.

Tadım Menüleri

Bir tadım menüsü, daha önce de belirttiğim gibi, şefin deneyimi, becerisi ve tekniği ile yemek yiyenleri memnun etmek için seçtiği çeşitli yemeklerden oluşur.

Ayrıca her yemek birbiriyle uyumlu olacak ve her müşteriye homojen ve etkileyici bir deneyim sunacak şekilde yaratılmıştır.

Bu tür menünün ana avantajı, belirli bir deneyim sunmak için organize edilmiş veya edilmemiş çok sayıda yemek içermesidir.

Diğer avantajı ise tüm hazırlıklar ile müşteriyi memnun etmek için oluşturulmuş bir menü olması, bu nedenle her birinin yüksek kalitede olması ve yemek yiyenlerde harika bir izlenim bırakması.

Tadım menüleri, kompozisyonlarına bağlı olarak ve yüksek mutfaklı restoranlarda kullanıldıklarından, restoranlar için birçok kazanç sağlarlar, pahalı olabilirler.

Bu tür menünün birkaç dezavantajı vardır.

Ana olan, tüm restoranlarda kullanılamamasıdır.

Normalde, bunları sorunsuz bir şekilde yürütmek için çok sayıda ekipman ve personele sahip olan yüksek kaliteli restoranlarda kullanılırlar.

İkram Menüleri

İkram menüleri, etkinliklerde yalnızca yemek servisine ayrılmış restoranlar veya hizmetler tarafından kullanılır.

Bu menüler statiktir, çünkü etkinlik organizatörünün zevkine göre planlanmış ve daha sonra etkinliğe katılan konukların zevklerine dayalı olabilecek bir dizi özel yemekten oluşurlar.

Çoğu durumda bunlar, gecikmeden iyi bir gastronomik deneyim sunmak için etkinlikten önce hazırlanan yemeklerdir.

Farklı türlerde veya mutfak tarzlarında menüler olabileceğine ve bazı durumlarda akşam yemeklerini tatmin etmek için değil, etkinliğin ekstra bir parçası olarak kullanılabildiğine dikkat edilmelidir - bu her zaman böyle değildir.

İkram menülerinin belirli avantajları yoktur, çünkü yalnızca bir kez sunulabilen bir etkinlik hizmetidir ve menü gerçekten restorana veya hazır yemek şirketine değil müşteriye bağlıdır.

Yemek Türüne Göre Menüler

Bu kategori tatlı menüleri, çocuk menüleri ve içecek menülerini içermektedir. Bazıları size daha sonra anlatacağım alt kategorilere ayrılmıştır.

Tatlı Menüleri

tatlı menüsü

Tatlı menüleri, adından da anlaşılacağı gibi, çok sayıda hazırlık içeren tatlı olarak kabul edilen gıdalardan oluşan menülerdir.

Tatlı menüleri fiks, tadım ve yukarıda sayılanlardan daha fazla çeşitte olabilir.

Tek fark, sadece tatlılardan oluşmasıdır.

Bu tür menünün avantajları ilginçtir. Örneğin, tatlı menülerinin, dayandıkları diğer menü türlerinin avantajlarından yararlanmalarını sağlayan tatlı bazlı restoranlar vardır.

Ayrıca, akşam yemeğinizi tatmin edecek çok çeşitli lezzetli tatlılarınız varsa, restoranınızda ayrı bir tatlı menüsü olması harika.

Yine de bazen bir tatlı menüsüne sahip olmak gerekli değildir, özellikle de restoranınızda sunacak çok sayıda tatlınız yoksa - bu durumda bunları ana menünüze ekleyebilirsiniz.

Çocuklar için Menüler

Çocuklara yönelik menüler, küçüklerin ilgisini çekebilecek yiyeceklerden oluşuyor. Ayrıca çocuklar için en zor damak zevklerini bile tatmin edebilecek sağlıklı yiyeceklerden yapılabilirler.

Bu tür menülerdeki yemekler basit, hazırlaması kolay, fazla baharat içermeyen ve genellikle işe yarayan kombinasyonlardır.

Çocuklara özel bir menü sunmanın en büyük avantajı, küçükleri restoranınıza götürebileceklerini ve orada çocuklar için uygun seçenekleri bulabileceklerini bildiklerinden, büyüklere aile içi huzur vermenizdir.

Bu zorunlu değildir, ancak işletmenizde bu tür bir menüyü sunmanın kayda değer bir dezavantajı yoktur.

İçecek Menüleri

İçecek menüleri

İçecek menüleri, misafirlerinize sunabileceğiniz her türlü sıvı müstahzarlardan oluşmaktadır.

Bu nedenle, içeceğin türüne bağlı olarak birkaç alt kategoriye ayrılabilirler:

  • alkollü içecekler veya alkollü içkiler
  • şaraplar
  • alkollü kokteyller
  • alkolsüz kokteyller veya kokteyller
  • smoothie veya milkshake
  • smoothie'ler
  • meyve suları veya doğal meyve suları
  • ticari içecekler
  • Karışık içecek menüleri

Çoğu restoran içecekler için ayrı bir menü sunmaz. Ancak restoran bar ise, içecekler için ayrı bir menü sunulması daha olasıdır.

Bazı kaliteli restoranlarda aynı restoranda alkollü içki menüleri, kokteyl menüleri, şarap menüleri ve daha fazlası bulunur.

Sıradan restoranlarda ticari içecek menüleri ve hatta çeşitli içeceklerle karışık menüler bulmak daha mümkün.

Bu tür menülerin pek çok avantajı yoktur, tabii ki işletmeniz içecek satmaktan kâr elde etmedikçe – içki satıyorsanız durum büyük olasılıkla böyledir!

Fiziksel ve Dijital Menüler

Dördüncü kategori, kullanılan formattaki tek farkla, bu tür menülerden herhangi biri olabilen fiziksel ve dijital menüleri içerir.

Fiziksel Menüler

Fiziksel menüler, tüm restoran türlerinde en çok kullanılanlardır.

Tek sayfalık menüler, üçlü menüler, kitap menüleri ve daha fazlası gibi çeşitli düzen türlerini kullanabilirler.

Ucuzdurlar (ancak bu kalitelerine bağlıdır), kullanımı kolaydır ve değiştirilmesi kolaydır.

Buna rağmen, yeni menülerin basılması nedeniyle restoranınız için sabit bir masrafı temsil ederler.

Dijital Menüler

sosyal medyada dijital menü

Dijital menüler, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler gibi her türlü dijital cihazda görüntülenebilen menülerdir.

Bu tür menüler, seçilen dijital formata bağlı olarak birkaç kategoriye ayrılabilir:

  • JPG veya PNG resim formatındaki menü — sosyal ağlarda paylaşım yapmak için mükemmel.
  • PDF biçiminde menü — PDF okuyucuları kullanarak yüksek tanımlı olarak görüntüleyebileceğiniz, yazdırmaya hazır bir biçim.
  • Akıllı telefonlar için menü uygulamaları.
  • Restoranınızın web sitesi .

Bu menü türlerinin her birinin, çevrimiçi sipariş verme, müşteri çekme veya misafirleriniz tarafından herhangi bir zamanda sipariş vermek için indirilebilmesi gibi farklı avantajları vardır.

Şu anda, herhangi bir restoran için dijital bir menüye sahip olmak, Covid-19'un bulaşmasını önlemek veya çevrimiçi sipariş ve teslimat formatının popülaritesi gibi farklı nedenlerle çok önemlidir.

Restoranınızda online sipariş ve teslimat hizmeti sunmuyor musunuz? Waiterio POS'u deneyin ve birkaç dakika içinde web sitenizi kurun!

Restoranınız İçin En İyi Menü Türünü Nasıl Seçersiniz?

Restoranınız için en iyi menü türünü seçmek, restoranınızın konseptinden sahip olduğunuz veya sahip olmayı umduğunuz yemek türlerine kadar birçok şeyi içerir.

Şunları dikkate almak iyi bir fikirdir:

  • Kullanım kolaylığı
  • Hedef kitlenizin tercihleri
  • Uygulamak istediğiniz menünün karlılığı
  • Menünün uygulanabilir ve sürdürülebilir olması için gerekli tüm donanıma sahipseniz
  • Menüyü uygulamak için yapmanız gereken yatırım
  • Ve dahası

Ve bu, menü mühendisliğinin ve menü tasarımının önemini bile kapsamıyor.

Yine de, birkaç ay sonra iyi satışlar ve başarısız bir restorana sahip olmak arasındaki fark olabilen karmaşık bir konudur.

Restoranınız için doğru menüyü seçtiniz mi?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler