Restoran Müşterilerinin Türleri ve Onlara Nasıl Davranılır?

Restoran Müşterilerinin Türleri ve Onlara Nasıl Davranılır?

Farklı müşteri türlerini tanımlayın ve onları tatmin edin!

Yazan Victor Delgadillo 7 Ekim 2021

Bir restorandaki farklı müşteri türlerinin neler olduğundan emin değil misiniz?

Hepsini nasıl tatmin edeceğinizden emin değil misiniz?

Bir restoran konseptini ve iş planını oluştururken hedef kitleyi veya alıcı personasını dikkate almak normaldir.

Restoranınızın çok özel bir müşteri tipi olabilir.

Ancak, işletmenize girebilecek farklı restoran müşterilerini, kişiliklerini ve alışkanlıklarını incelemek yaygın değildir.

Bu nedenle, restoranınızı ziyaret edebilecek farklı müşteri türleri ve onları nasıl tatmin edebileceğiniz hakkında genel bir fikir vermek için bu makaleyi hazırladım.

Bu kılavuz, işletmenizin belirli hedef demografisinden bağımsızdır, ancak sizi o demografi içinde veya dışında ziyaret edecek müşterilerin farklı kişilikleri veya tutumları için geçerlidir.

Başlayalım!

Bir Restoranda Farklı Müşteri Türlerini Tanımanın Önemi

Bir restoranda oturan arkadaşlar

Her şeyden önce, size bir restoranda farklı müşteri türlerini nasıl tanıyacağınızı bilmenin önemi hakkında biraz bilgi vereyim.

Dünyada her biri kendine has özellikleri ve davranış kalıpları olan birçok insan var. Ve elbette, her yerde insanlar olduğu için, bu tüm ülkeler ve şehirler için geçerlidir.

Bu nedenle, restoranınızın çok çeşitli kişiliklere sahip farklı insanlar tarafından ziyaret edileceği sonucuna varmak kolaydır - ve kaliteli hizmet sunmak için her tür kişiye nasıl hizmet edeceğinizi bilmelisiniz.

Her türden müşteriyi memnun edemezseniz, restoranınızın kötü bir itibar kazanması neredeyse kaçınılmazdır.

Çalışanlarınızın kaliteli ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunamaması da mümkündür.

Çalışanların da müşterilerinizin kişiliklerine aykırı olabilecek kişilikleri olduğundan, bu düşündüğünüzden daha yaygındır - sadece düzgün olmak yeterli değildir.

Herkesi memnun etmek için, restoran sunucularınız tarafsız, her zaman arkadaş canlısı, problem çözme becerilerine sahip ve tercihen her senaryo için çalışılmış ve standartlaştırılmış bir tepkiye sahip olmalıdır.

Böylece restoranınızda hizmeti sunarken nasıl tepki vereceklerini bileceklerdir çünkü müşterilere daha kolay uyum sağlayabileceklerdir.

Restoranlardaki Müşteri Türleri ve Onlara Hizmet Vermek İçin Özel Stratejiler

Daha önce de belirttiğim gibi, restoranınıza gidebilecek birçok kişilik ve müşteri türü vardır.

Restoranda yemek yiyenlerin ortak profillerinden bazı örnekler ve onlara etkili bir şekilde hizmet vermek için kullanabileceğiniz özel stratejiler.

Kayıtsız Restoran Müşterileri

Bir restoranda oturan çocuklar

Kayıtsız müşteriler, restoranınıza neredeyse tesadüfen giren ve işletmenizle ilgili olabilecek veya olmayabilecek belirli bir işlevi yerine getirmek için orada olan müşterilerdir.

Yemek yemek, biriyle konuşmak veya arkadaşlarıyla buluşmak için orada olabilirler.

Ancak, en dikkat çekici olanı, dikkatlerini çekecek veya hedeflerinden uzaklaştıracak kadar yanlış bir şey olmadıkça, hizmet veya yemekle pek ilgilenmezler.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Her şeyden önce, tanımlamaları kolaydır: Garson masada belirirse ve müşteri hala şirketiyle konuşuyorsa veya başka bir şeye odaklanıyorsa ve garsonla etkileşime girmeden önce biraz zaman alıyorsa, olasıdır. ilgisiz bir müşteri.

Kayıtsız müşterilerle, sunucularınızın aşağıdakilerden kaçınması önemlidir:

  • Ciddi hatalar yapmak
  • Müşteriler üzerinde çok fazla baskı oluşturmak
  • Bazı yemeklerin fazla satılması
  • Ve sorularla müşterilerin dikkatini dağıtmak

Genel kural olarak, garsonunuzun sunduğu her şey mevcut olmalıdır, bu müşterinin istediği her şey servis edildiğinde kaliteli olmalı ve restoranınızın atmosferi hoş veya en azından onları hedeflerinden uzaklaştırmamak için sabit olmalıdır.

Uyanık Restoran Müşterileri

Müşterileri gözlemlemek, en küçük ayrıntılara en çok dikkat eder. Örneğin, bifteklerinin biraz fazla pişmiş olması, hizmetle veya yemekle ilgili ayrıntılar olmak zorunda değildir.

Bunun yerine, garsonun üniformasında biraz ketçap olması veya sağ elinde şüpheli bir leke olması gibi belirli belirli ayrıntıları belirteceklerdir.

Tabloların biraz yanlış hizalanıp hizalanmadığını veya menüde yanlış yazılmış bir içerik olup olmadığını fark edeceklerdir.

Ayrıca patates kızartmalarından birinin kenarı çok kötü yanmışsa ve daha fazla şikayet edeceklerdir.

Bazı durumlarda, bu tür bir müşteri, yemeğin çok uzun sürmesi veya bifteğin gerçekten fazla pişmiş olması gibi daha ciddi hatalara işaret edebilir.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Basitçe, sunucularınızı üç konuda eğitin:

  • Sorunları kolay ve hızlı bir şekilde çözmek için
  • Kişisel sunumunuza ve meslektaşlarınızın sunumuna çok dikkat etmek. Birisi göstermeden bir gömleğin arkasının kirli olup olmadığını anlamak zor - ve onu işaret edenin müşteri olduğundan kaçınmalısınız!
  • Ve bir hatanın ne zaman acil bir çözüm gerektirdiğini bildiklerini ve özellikle birkaç dikkatli müşteri tarafından işaret edilen bir şeyse, bunu üstlerine ilettiklerini.

Bu uygulamalar restoranınızı işletmenizi ve uyanık müşterileri tatmin etmeyi kolaylaştıracak - onlara şikayet edecekleri bir şey vermeyeceksiniz!

Bilgilendirilmiş Restoran Müşterileri

Bu müşteri türü yalnızca en iyi itibara, en iyi gastronomik teklife ve en iyi hizmete sahip restoranları ziyaret eder.

Bilgilendirilmiş müşteriler özeldir çünkü restoran işinin belirli yönlerinin nasıl çalıştığını bilirler - belki onlar şefler, eleştirmenler, şarap garsonları veya restoran sahipleridir. Ayrıca birçok kaliteli işletmeye uğrayabilir ve farklı restoran hizmetlerine dikkat edebilirler, bu nedenle standartları olduğu için talepkardırlar.

Yemek, servis veya sommelier'in şarap önerisi gibi daha spesifik ayrıntılardaki hataları gösterebilirler.

Ek olarak, restoranın karşılayamayacağı ayrıntılı talepleri olabilir, bu da neredeyse otomatik olarak restoranınızdaki deneyimin olumsuz olduğunu belirlemelerini sağlar.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Bu tür bir müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için dikkate almanız gereken birkaç şey vardır.

Her şeyden önce, bu tür müşteri belirli restoran türlerini ziyaret eder. Ziyaret ettikleri restoranların taleplerini karşılamaya hazır olması gerektiğine inanıyorlar ve bu doğru.

Bu nedenle, bu tür bir müşteriniz varsa, iş planınızda incelenen demografinin bir parçası olmaları gerektiğinden, onları tatmin edecek araçlara sahip olmanız gerekebilir.

Bu nedenle, onlara doğru şekilde hizmet etmek için şunları yapmalısınız:

  • Seçkin müşterilere hizmet vermek için sunucularınızı eğitin
  • Bir hizmet stratejisi oluşturun ve restoranınızın beklentilerini karşılayacak hizmet türünü tanımlayın
  • Doğru yemek ve içeceklere sahip olmak
  • Ve her şekilde mükemmel yemekler sunun

Bu yönlerden herhangi birinde başarısız olursanız, bu deneyim müşteri ve çalışanlar için olumsuz olacaktır.

Dost Restoran Müşterileri

Restoranda oturan gülümseyen adam

Dost müşteriler, tatmin edilmesi en kolay olanlardır.

Bunlar, sunucularla konuşmaya başlayan, adlarını bilen ve onlara çok iyi davranan müşterilerdir.

Her restoran türünde bu müşterinin bir çeşidi vardır. Örneğin, lüks bir restoranda garsonlarla arkadaş olan müşteriler veya bir fast food restoranında garsonlarla arkadaş olan samimi müşteriler.

Ayrıca restoranın dışında garsonlarınızla arkadaş olabilirler.

Bu müşteriler harika - ama aynı zamanda personelinizin uğraşması gereken belirli zorluklar da sunuyorlar.

Örneğin, sunucularınızın diğer müşterilere hizmet vermesini engelleyebilirler.

Ayrıca sunucularınızın profesyonellik sınırlarını gözden kaçırmasına ve hatalı davranmasına neden olabilirler.

Hizmet vermek kolaydır çünkü genellikle hizmetle ilgili çok fazla şikayetleri yoktur - hata çok ciddi değilse.

Ancak sunucularınızın hata yapmasına neden olabilirler ki bu kabul edilemez bir durumdur.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Güler yüzlü müşterilere hizmet vermek kolaydır ve onları memnun etmek için kaliteli yemek ve hizmet sunmaktan başka bir şey yapmanız gerekmeyebilir.

Öte yandan, sunucularınızın hizmet ortasında boşluğa düşmemeleri veya müşterilerin beklediği diğer masalar gibi diğer hususları ihmal etmemeleri için uygun şekilde eğitildiğinden emin olmalısınız.

Garsonların güler yüzlü, ancak limitli davranmaları için hizmet için kurallar oluşturmanız gerekecek.

Ayrıca, bir garsonun arkadaşları veya aile üyeleri restorana geldiğinde, onlara hizmet edenin aynı garson değil, ekibin başka bir üyesi olması tavsiye edilir.

Bu şekilde, aynı sorundan ve hırsızlık gibi diğerlerinden kaçınacaksınız.

Kötüye Kullanan veya Kibirli Restoran Müşterileri

agresif müşteri

Kötü niyetli müşteriler, bilmeseler bile sunuculardan daha fazlasını bilenlerdir.

Kibirlidirler, menüde olmayan şeyleri isteyebilirler ve sadece mantıksızdırlar.

Bu tür müşteriler büyük bir zorluk teşkil ederler - yalnızca hizmet için can sıkıcı olmakla kalmazlar, özellikle gürültülü veya kavgacıysalar, restorandaki yemek yiyenlerin geri kalanı için can sıkıcı olabilirler.

Ayrıca, yüksek sesle küfretmek, diğer müşterilere veya bekleme personelinize karşı ayrımcılık yapmak ve daha fazlası gibi başka kusurları olan müşteriler de olabilirler.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Bu tür müşteriler, sabırlı, kibar ve çeşitli yöntemler kullanarak durumu nasıl tırmandıracağını bilen bir garsona ihtiyaç duyar.

Bir öneri olarak, sunucularınızı bu tür müşterilerle büyük bir anlaşmazlığa neden olmadan başa çıkacak şekilde eğitmeniz iyi bir fikirdir.

Bu nedenle, sunucu ekibiniz onlarla sakin bir şekilde nasıl başa çıkacağını bilmelidir.

Son olarak, durum aşırıya kaçarsa veya şiddete dönüşürse bu tür danışanlarla başa çıkmak için bir plan oluşturmalısınız.

Bu durumda, müşterinin restoranınızdan ayrılmasını sağlamak için polis, çalışanlar ve daha fazlasının işbirliğini içerebilecek bir prosedüre sahip olmanız gerekir.

Kararsız Restoran Müşterileri

kararsız müşteri

Kararsız müşteriler de çok yaygındır. Bunlar, karar vermeden önce her yemeğin çeşitli ayrıntılarını bilmesi gereken müşterilerdir.

Aynı zamanda, yemeklerinin tadını çıkarmak için ne sipariş edeceğini bilemeyen müşterilerle ilgili.

Durumları ne olursa olsun, kararsız müşteriler hizmetinizi yavaşlatabilir, ortalama müşterilerden daha uzun bir masayı işgal edebilir ve sunucularınızı meşgul edebilir.

Bu nedenle, onlarla başa çıkmak için bir hizmet stratejiniz olmalıdır.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Kararsız müşterilerle etkileşim kurarken en önemli şey sunucunun çok sabırlı olmasıdır.

Özellikle müşteri bir yemek sipariş etmeden önce yaklaşık 20 veya 30 soru sorabildiği için servisi yavaşlatıyor.

Bunlar, uygulamanız gereken bazı stratejilerdir:

  • Garsonlarınızı her yemeğin her detayını bilmeleri için eğitin
  • Bu durum için özel düşündürücü satış senaryoları oluşturun
  • Garsonların kararsız müşterilere restoranınızın en çok satan yemeklerini veya servisi hızlandırmak için en lezzetli yemeklerini sunmasını sağlayın.
  • Ve garsonlarınızı hizmeti sunarken çok sabırlı olmaları için eğitin.

Bu stratejilerin yanında karar vermelerini beklemekten başka yapılabilecek pek bir şey yok!

Acele Olan Restoran Müşterileri

acelesi olan adam

Acele eden müşteriler, daha varmadan ayrılmaya hazır olanlardır. Hızlı servis, yiyeceklerin olabildiğince çabuk hazır olmasını ve restoranın her yönünün kusursuz olmasını istiyorlar.

Bu tür bir müşteri, restoranların alabileceği en iyisidir. Neden? Niye? Restoranda daha az zaman geçirdikleri, servisin detayları hakkında daha az endişe ettikleri ve restorandan yemek yemeden veya hızlı yemek yemeden ayrıldıkları için servisin zorluğunu azaltır.

Yine de, bu müşteri için hizmetin iyileştirilebileceği birkaç yol vardır.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Acele müşterilere hizmet vermek kolaydır - zaman kaybetmekten kaçının.

Bu anlamda, garsonlar aceleyi simüle etmelidir. Çok yavaş yürürler, konuşurlar veya hareket ederlerse müşteri üzülebilir.

Bu nedenle, müşterinin acelesini taklit etmeli ve hizmeti görünür bir şekilde acele etmeye çalışmalılar.

Hızlı yürümek, hızlı konuşmak, en hızlı yemek hazırlamak gibi etkili çözümler sunmak ve daha fazlası, bu tür müşteriler için hizmeti büyük ölçüde iyileştirecektir.

Ek olarak, bu tür müşterilere, restoranın çevrimiçi siparişler gibi sunabileceği hizmetleri veya paket servisi biçimini belirtmek iyi bir fikirdir, böylece müşteri yemeği çevrimiçi olarak sipariş eder ve öder ve ardından alır. , ve her şey daha hızlı.

Gürültülü veya Şovmen Restoran Müşterileri

Gürültülü veya şovmen müşteriler, bir restoranda kendilerini çeşitli şekillerde gösterebilirler.

Yalnızlarsa, en pahalı yemekleri, en pahalı içecekleri sipariş etmek isteyecekler ve diğer tüm müşterilerin bilmesi için temelde yüksek bir ses tonuyla konuşarak anons edecekler.

Kendilerini bir grup halinde sunarlarsa durum daha karmaşık olabilir çünkü onlar da aynı şeyi yaparak arkadaşlarını şaşırtmak isteyebilirler.

Ayrıca agresif veya zorba müşteriler veya toksik müşteriler olabilirler.

Bu tip müşterinin amacı yemek yemekten çok dikkat çekmektir.

Onlara Nasıl Daha İyi Hizmet Edebilirsiniz?

Bu, sunucular tarafından en çok nefret edilen ve sevilen müşteri türüdür - Ben onların yerindeydim!

Neden bu kadar sinir bozucular? Çünkü bunlar, sinir bozucu olmak ya da dikkat çekmek istedikleri için muhtemelen bu şekilde davranan müşterilerdir. Bu nedenle, onlara karşı duygusal küçümseme tepkileri vermek kolaydır.

Bu nedenle, bu müşterilerle ilgilenirken akılda tutulması gereken temel kural, sakin kalmak ve kişisel görüşleri kontrol altında tutmaktır.

Ne de olsa, bu tür bir müşteri aynı zamanda en iyi damper olabilir veya restoranınız için iyi kar marjlarıyla en pahalı yemekleri isteyebilir, özellikle de arkadaşlarını etkilemek istiyorlarsa!

Zehirli Restoran Müşterileri

zehirli müşteri

Zehirli müşteriler, bir şeyler kazanmak için restoranınızdan yararlanmak isteyenlerdir.

Bazı yemekleri sipariş ettikleri halde sipariş etmediklerini söyleyenler, doğrudan garsonlara kötü davranan ve ardından ücretsiz yemek veya tamamlayıcı yemekler gibi bir şey almak için yöneticiye şikayet edenlerdir.

Şu anda sosyal medyada "Karen" memesi olarak tanımlanıyorlar.

Zehirli Müşterilerle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Ana şey, toksik bir müşteriyi hizmet hakkında meşru bir şikayeti olan bir müşteriden nasıl ayırt edeceğinizi bilmektir.

Şikâyetin mahiyetine, şikâyetin deliline, doğruluğuna ve kişinin tavrına dikkat etmelisiniz.

Toksik bir müşteriyle ilgilenip ilgilenmediğinizi belirleyen iki unsur vardır: tehditler ve talepler.

Bir müşteri küçük bir hata için abartılı taleplerde bulunursa, neredeyse kesinlikle toksik bir müşteridir.

Ve örneğin bir daha restorana geri dönmeyecekleri veya Instagram veya TripAdvisor'da bir gönderi ile restoranın itibarına zarar verecekleri gibi tehditlerde bulunmaya başlarlarsa.

O zaman, bu tür toksik müşterilerle nasıl başa çıkacağınızı bilmelisiniz.

  • Şikayetinizle doğrudan ilgilenebilmeniz için sunucularınıza sizi hemen aramalarını söyleyebilirsiniz.
  • Veya daha fazla sorun yaşamamak için onlara ücretsiz yemekler sunmak isteyebilirsiniz.
  • Ya da belki sadece gitmelerini istiyorsun.

Ek bir öneri olarak, özellikle şiddetli, çalkantılı bir münakaşaya dönüşüyorsa, bu tür müşterilerle olan tüm etkileşimleri belgelemek iyi bir fikirdir.

Bu şekilde, toksik müşteri, şirketinize dava açmak gibi durumu en üst düzeye çıkarmak isterse, kendinizi nasıl savunacağınıza sahip olacaksınız.

Ayrıca, yemek yiyenlerin geri kalanından etkili bir şekilde özür dilemek için bir stratejiniz olduğuna dikkat edilmelidir.

Temel Hizmeti Olabilecek En İyi Şekilde Karşılayın

Tüm müşteriler için doğru tanımlamanız gereken bir şey varsa o da restoranınızın temel hizmetidir.

Bu içerir:

  • Restoranınızın hijyeni
  • Banyoların hijyeni
  • Yemeklerin sunum kalitesi
  • Servisin çatal bıçak takımı, tabak, bardak ve daha birçok unsurunun hijyeni
  • Çalışanlarınızın kişisel sunumu ve hijyeni
  • Yemeklerinizin kalitesi ve gıda güvenliği
  • Menünüzün kalitesi ve detayları. Örneğin, alerji riski taşıyan bulaşıkları olması
  • Ve satış noktası sisteminizin hızı ve genel satış süreci

Tüm bu yönleri optimize etmek, temelleri verimli bir şekilde ele almanıza, daha karmaşık hataları belirlemenize, hizmet ve personel hatalarını en aza indirmenize ve çok daha fazlasına yardımcı olacaktır.

Restoranınızın hizmetini optimize ettiniz mi? Her tür müşteriye nasıl hizmet edeceğinizi biliyor musunuz?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler