Restoran Otomasyonu: Otomasyonun Restoranınızı Büyütmesinin 4 Yolu

Restoran Otomasyonu: Otomasyonun Restoranınızı Büyütmesinin 4 Yolu

Restoran otomasyonu trend oluyor - restoranınız otomatik mi? Şimdi otomatikleştirmeye başlamalısın!

Yazan Victor Delgadillo 21 Temmuz 2022

İşletme otomasyonu, bazı restoran sahipleri için çok uzak bir olasılık gibi görünen şeylerden biridir. Size olmadığını söylemek için buradayız!

Gerçek şu ki, sevgili restoran işletmecisi, işinizi otomatikleştirmeye başlamak için gidip ithal, süslü ve pahalı bir robot almanıza gerek yok. Ayrıca, restoranları otomatikleştirmek hiç de yeni değil - bu, restoranlar var olduğundan beri yapım aşamasında olan bir süreç.

Bu yazıda size şunları anlatacağım:

  • Otomasyonun restoranınızın büyümesine yardımcı olabileceği 4 farklı yol.
  • Ve restoranınızı kolayca otomatikleştirmeye nasıl başlayabileceğiniz hakkında.

Restoranınızın biraz geride kalmasından endişe ettiğiniz için buradaysanız, zamanında yetiştiniz demektir. En iyi yanı, restoranınızı nasıl ortaya çıkarabileceğinizi öğrenmekle ilgilenmenizdir. Yardım istemeyen birine gerçekten yardım edemeyiz, bu yüzden burada olman harika bir ilk adım. Hadi başlayalım!

Otomasyon Nedir?

üretkenlikle el ele çalışan otomasyon görüntüsü

Otomasyon, müdahale gerektiren bir görevi uzaktan izleyebileceğiniz sorunsuz, verimli bir sürece dönüştürme işlemidir. Bisiklet sürmek gibi! Bir kez öğrendikten sonra, artık gerçekten bilmenize gerek yok çünkü sorunsuz bir şekilde pedal çevirebilirsiniz.

Artık restoran otomasyonu, bisiklete binmekten veya kağıt kalem yerine hesap makinesi kullanmaktan çok daha karmaşık. Restoranlar, pek çok veriyi , personeli, envanteri, müşteri ilişkilerini vb. yöneten çok karmaşık işletmelerdir. Bu nedenle, şu anda, yapay zeka çağında, her zamankinden daha kolay sahibiz. Yapay Zeka, çoğunlukla sanal olan birçok işlemi sizin için hallederek restoran endüstrisinde devrim yaratmaya geliyor.

Bir restoranda otomatikleştirebileceğiniz şeylerde çok az sınırlama vardır. Restoranınızın mutfağını halletmek için bir üretim robotu satın almanız gerekmediğinden bahsetmiş olsam da, artık kesinlikle seçeneğiniz var.

Otomasyonun Restoranınızı Büyütmesinin 4 Yolu

Tüm bunlardan sonra bilmeniz gereken şey, otomasyonu anlamak ve restoranınızda uygulamak size inanılmaz bir avantaj sağlayabilir. Bunun kadar rekabetçi bir sektörde, terazinin kendi tarafınıza koyabileceğiniz her ons ağırlığa ihtiyacınız var. Bazı durumlarda, sadece bir şansa sahip olmak için ihtiyacınız var!

Hala bu gerçeklerden emin değilseniz, sizi bir numaralı otomasyon fanatiğine dönüştürmek için işinizi görebilecek dört tane daha söyleyeceğim.

1. İhtiyaçlarını Gerçekten Karşılamak İçin Müşteri Tüketim Verilerini Bulmak ve Anlamak

restoran verilerini anlamak, günümüzde müşterileri memnun etmenin anahtarıdır

Restoranınızda bir günlük hizmetin ardından, çıplak gözle fark edilmeyebilecek onlarca numara var. Rakiplerinizden sıyrılmak istiyorsanız, şeytan ayrıntılardadır. Bu nedenle müşteri ölçümlerini anlamak çok önemlidir, ancak önce bu verileri bulmanız gerekir. Bazı önemli sayılar şunlardır:

  • Müşterilerin menünüzü incelemek için harcadıkları ortalama süre.
  • Yemeklerini bitirmeleri için geçen süre.
  • Yemeklerini bitirdikten sonra geçirdikleri süre.
  • Restoranınızın ve masa başına ortalama bilet maliyeti.
  • Müşterilerinizin hizmetten sonra bıraktığı ortalama bahşiş.
  • Çevrimiçi siparişler, paket servis siparişleri, hızlı yemek siparişleri, günlük veya saatlik rezervasyonlar ve daha fazlası gibi farklı kanallardan aldığınız siparişlerin sayısı.

Bu sayıların her birinin, sonunda sorulara dönüştürülebilecek farklı bir anlamı vardır:

  • Menünüz çok mu uzun yoksa çok mu kısa?
  • Bulaşıklarınız çok mu büyük?
  • Restoranınız müşterileri kalmaya mı davet ediyor? Masayı teklif etmek için daha hızlı ayrılmalarını ister misiniz? Yemek sonrası bir dinlenme salonu oluşturmanız mı gerekiyor?
  • Ortalama biletiniz yeterli mi? Fiyatlarınızı yükseltmeniz mi gerekiyor?
  • Müşterileriniz ayrılmadan önce hizmetten memnun mu?
  • Kanallarınız müşteri çekmede etkili mi? Yeni bir kanal eklemeniz mi yoksa bir tanesini kaldırmanız mı gerekiyor?

Çoğu restoran sahibi bunlardan habersizdir. Ve aslında, bu harika, çünkü bu verilere ayak uydurmak veya yalnızca gözlemlemeye ve her birini yazmaya kendini adamış birine sahip olmak saçmalık. Ya da en azından stresli .

İşte o zaman karanlıkta, ağabey tarzında bir gözlemci işe yarar. Tam olarak bu verileri anlamanıza yardımcı olabilecek bazı harika uygulamalar var. Pahalı bir uygulama için ödeme yapmak istemeseniz bile, o zaman bunu eski moda bir şekilde yapabilirsiniz - yetki verin. Ardından, tüm verileri içeren bir e-tablo oluşturun ve müşterileriniz veya restoranınızın hedefleri için neyin en iyi olduğunu bulmak üzere denemeler yapmaya başlayın.

2. FOH İşlemlerini Hızlandırmak İçin Self Servis Kullanma

restoran QR kodları, restoranınızın hizmetini otomatikleştirmenin birçok farklı yolunun bir parçasıdır

Artık pandemi sonrası bir gerçeklikte yaşıyoruz ve bunu hiçbir şey değiştiremez. İşte tam da bu yüzden, her şeyde bir trend olan self servisten kurtulamıyoruz. Restoranlar son on yılda yüksek dozda self-servis yaptı - sizinkinde değil mi? Waiterio POS'a göz atın !

Kendi kendine tanıtım bir yana, self servis kalıcıdır. Ve restoranınıza gerçekten inanılmaz şekillerde yardımcı olabilir.

Mesele şu ki, self-servis birçok şekil ve boyutta restoranlara geldi:

  • Tablolardan QR kodu siparişi.
  • Paket servisi ve teslimat için çevrimiçi sipariş.
  • Self servis kioskları.
  • Bu amaçla masalara konulan tabletler veya cihazlar.
  • Ve tabii ki, bu bilgileri doğrudan mutfağa iletmek için POS çözümünüze bağlı KDS ve termal yazıcılar.

Bu nasıl otomasyon? Otomasyon kısmı, siparişleri doğrudan almak için artık garsonlara ihtiyaç duymadığınız yerdir ve müşteriler bunu kendileri yapar - ahem , otomatik olarak. Restoranınızda bu tür bir teknolojiyi benimsemek imkansız hatta zor değil çünkü pek çok farklı yöntem var.

Zor yolu seçebilir ve özel bir web sitesi oluşturabilir veya birkaç tıklamayla halletmek için ücretli planlarımızdan herhangi birine abone olabilirsiniz. Bu, restoranınızı birçok yönden geliştirecektir:

  • Sipariş alma sürecinizi hızlandıracaktır.
  • Müşterilerinize daha fazla kontrol sağlayacaktır.
  • Menü mühendisliği ve ikna uygulamalarından tam olarak yararlanabilirsiniz.
  • Farklı kanallarınızda ortalama faturanızı artırabilirsiniz.
  • Ve maaş bordrosu maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz — eskisi kadar çok garsona ihtiyacınız olmayacak!

Bazı restoranlar bunu o kadar uygun buldular ki hizmetlerini buna daha iyi uyacak şekilde yeniden tasarladılar ve self servis çılgınlığından yararlandılar.

Tabii bazı çözümler çok pahalı. Yine de bu, Mcdonald's gibi pek çok tanınmış markanın 2019'dan beri yapay zeka otomasyonuna büyük yatırımlar yaptığını değiştirmiyor. Bu, satışları ve operasyon verimliliğini artıracak, maaş bordrosu maliyetlerini düşürecek ve nihayetinde ham kârı artıracaktır. Siz de restoranınızda bu avantajlardan küçük bir parçaya sahip olabilirsiniz!

3. Personel Yönetimini Bordro Maliyetlerinden Tasarruf Etmek İçin Optimize Etmek

restoran personeli yönetimi, maliyetleri düşürmenin ve restoranınızın karını optimize etmenin anahtarıdır

Personel yönetimi hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmamıştı. Maaş bordrosu maliyetlerinin bugünkü kadar yüksek olmadığı önceki yıllarda, restoran sahipleri, düşük müşteri günlerinde hiçbir şey yapmayan düzinelerce çalışanı olan işletmelere sahip olabiliyordu.

Böyle günler geride kaldı. Hem sahipler hem de yöneticiler artık çok sayıda personelin verimliliğe eşit olmadığını anlıyor. Öte yandan, çok az personelin de verimlilik anlamına gelmediğini anlıyorlar. Personel eksikliklerinin devam ettiği düşünülürse, bu zorlu bir dengeleme eylemi olabilir. Bunun gibi veriler, işletmeniz için neyin en iyi olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir:

  • Günlük ortalama müşteri sayısı.
  • Günlük yüksek ve düşük trafik eğilimleri.
  • Günlük ortalama kapak sayısı.
  • Haftanın belirli günlerinde hangi menü öğelerinin tercih edildiği, rezervasyon eğilimleri, masa başına doluluk sayısı vb. gibi tüketim eğilimi verileri.

Bunu anladığınızda, restoranınızın çalışma saatlerini ve personel programlarını optimize edebilir ve menünüzü haftanın her gününe uyarlayabilirsiniz. Bu, gelirinizi optimize etmek için personelinizin çalışma saatlerini tam olarak kesilmesi gereken yerlerde azaltmanıza yardımcı olacaktır. Elbette, personel programlarınızı düzenleme şeklinizin sınırları vardır. Bu yüzden bu tekniği nazik bir liderlikle birleştirmek gerekiyor. Hem verimlilik hem de empati karışımı, restoranınıza harika sonuçlar verecektir!

4. Tüketim Trendleriyle Envanter Yönetimini İyileştirme

restoranınızın envanterini yönetmek geçmişte kaldı. Artık envanter yönetimi uygulamalarını kullanarak kolayca otomatikleştirebilirsiniz!

Tedarik zinciri sorunları, sektör genelinde hâlâ tam olarak yürürlükte — bu, pandemiden sonra çözmemiz için kalan sayısız sorundan biri. Bu nedenle tedarikçilerinize karşı sıkı, hatta müşterilerinizin tüketim eğilimlerine karşı daha da sıkı olmalısınız. Yukarıda belirtilen aynı bilgiler, satın alma modellerinizi, sağlayıcılarla ilişkilerinizi ve daha fazlasını optimize etmenin en iyi yolunu bilmenize de yardımcı olabilir.

Bilinmesi gereken diğer önemli veriler şunlardır:

  • Menünüzdeki her yemeğin performansı ne kadar iyi?
  • Mevcut envanter yönetim sisteminiz ne kadar etkili?
  • Ne kadar para veya hisse senedi boşa gidecek?
  • Tedarikçilerinizin ihtiyaçlarınızı karşılaması veya karşılaması ne kadar sürüyor?
  • Sipariş ettiğiniz her ürün ortalama ne kadar dayanıyor?
  • Ve dahası.

Bütün bunları bilmek yıllarca sonradan akla gelen bir düşünce oldu. Ancak şimdi, restoranınızın sorunsuz çalışmasını sağlamak için siparişlerinizi tedarikçilerinizle koordine etmeniz gerekiyor. Tüm bunların üstesinden gelmek için, tedarik ilişkileri yönetimini bir özellik olarak içeren bir envanter yönetimi sistemi bulmanız yeterlidir. Bazı uygulamalar yapay zeka desteklidir, yani müşterilerinizin tüketim eğilimlerini anlarlar ve ihtiyaç duyduğunda restoranınızı tam operasyonel verimlilik için hazırlarlar. Elbette trafiğin az olduğu zaman dilimlerinde güvenli bir şekilde uzanması için de hazırlıyorlar.

5 Basit Adımda Restoranınızı Otomatikleştirmeye Nasıl Başlarsınız?

restoranınızı otomatikleştirmek için pahalı bir robota ihtiyacınız yok

Makalenin sulu kısmına ulaştınız. Şu anda restoranınızı otomatikleştirmeye başlamak için neye ihtiyacınız var? Pekala, dört olası uygulamadan bahsettim. Ve elbette, bu tür otomasyonların her biri için bir uygulama ararsanız harika uygulamalar bulacaksınız. Ama gerçek şu ki, bunu halletmek için süslü bir şeye ihtiyacın yok.

Waiterio ve Google E-Tablolar gibi basit uygulamalarla çok şey yapabilirsiniz. En azından, daha iyi iş kararları vermeye yetecek kadar. Yine de bu, usulüne uygun prosedür olmadan başlatabileceğiniz bir süreç değildir. İşte tavsiyemiz:

  1. İşletmenizin en çok geliştirilmesi gereken alanlarını analiz etmek için biraz zaman ayırın. Başladığın yer orası!
  2. Ardından, otomasyonla ulaşmak istediğiniz en önemli hedefleri düşünün.
  3. Personelinizi ve tedarikçiler, muhasebeciler gibi diğer ortak çalışanları ve daha fazlasını otomasyon süreci için hazırlayın.
  4. Herkesi otomasyonla ilgili sorumlulukları hakkında bilgilendirin.
  5. Ve otomasyonun restoranınız için nasıl geliştiğini ve çalıştığını takip edin.

Restoran hedefleri ve bunların nasıl oluşturulacağı hakkında çok ilginç bir makale hazırladık. Otomasyon, restoranınızı daha verimli hale getirmek için kurabileceğiniz başka bir hedeftir.

Otomasyon Kusursuz Değildir

Otomasyonun başarılı bir restoran işletmek için nihai çözüm olduğunu düşünmeden önce bahsetmek istediğim bir şey, bunu yıllardır teknoloji olmadan yapıyor olmamızdır. Bu nedenle, otomasyonun başarabilecekleri inanılmaz olsa da, restoranlar hala hizmet tabanlı işletmelerdir. Diğer insanlara lezzetli yemekler sunan insanlar , çoğu gıda işletmesinin arkasındaki ana kavram olmaya devam ediyor ve bu yakın zamanda değişmeyecek. Akılda tutulması gereken bir diğer önemli şey de, çoğunlukla insanlar tarafından işletildikleridir - aşçılar, fırıncılar, garsonlar ve daha fazlası. Lokantalar her iki tarafa da hizmet veriyor, iş veriyorlar ki bu topluma da hizmet sayılmalı.

Bu, bu taraflardan herhangi birinde başarısız olursanız, işinizi otomatik olarak mahvedebileceğiniz anlamına gelir. Orada ne yaptığımı gördün mü?

Otomasyon Restoranlar İçin Gerekli Bir Süreçtir

Restoranlar için otomasyon gereklidir çünkü hala insanlara hizmet veriyor olsak da insanlar artık daha hızlı tüketiyor! Restoran trendleri , tam hizmetten uzaklaşıyor ve bunun yerine kolaylık temelli gıda işletmelerine işaret ediyor. Bunda yanlış bir şey yok ve bu, tam hizmet veren restoranların öleceği anlamına gelmiyor. Bunun yerine, otomasyonun en önemli hale geleceği yer burasıdır. Geleneksel restoranlar, yalnızca endüstrinin trendlerine ayak uydurmak için tekliflerini ve teknolojilerini uyarlamak için sarsılacak. Ama hala zaman var - yine de bunu sonsuza kadar hafife almayın.

Restoranınız bu değişime hazır mı?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler