Restoranların Yasal Sorunlarıyla Başa Çıkmak

Restoranların Yasal Sorunlarıyla Başa Çıkmak

yasal konular karlılığınızı etkileyebilir

Yazan Michael Elkins 7 Mayıs 2018

Restoranların Yasal Sorunlarıyla Başa Çıkmak

Restoran sahiplerinin karşılaştığı yasal konulardan ilki, doğru yasal yapıyı seçmektir. Bon Appétit'teki bir yazı restoranınızın iş yapısı hakkında bilgi sahibi olarak bir karar almanızı önerir. Bir avukat tutmak, farklı iş yapıları arasında seçim yapmak için en iyi stratejidir. Küçük restoran sahiplerinin çoğu tek mülkiyet veya ortaklık seçmelerine rağmen, şirketler, Sınırlı Sorumluluk Kurumları veya LLC'ler ve diğer seçenekler gibi başka yasal yapıları tercih edebilir. Bir franchise açıyorsanız, tedarikçilerinizin onaylı satıcılar olmasına dikkat etmeli; ek olarak, satış hacmi ve kar marjları gibi birçok karmaşık kriteri detyalıca incelemelisiniz. Bir avukat, düzenlemeler, sözleşme şartları, satış kotaları ve diğer gerekliliklerin karmaşasının çözülmesinde oldukça yardımcı olabilir.

Restoran Lisansı

Restoranların genellikle iş ruhsatı, sağlık dairesi izni ve gıda güvenliği sertifikası alması zorunludur. İşletmenizi açmadan önce eyalet, yerel veya ulusal satış vergileri gibi incelemeleri yapmış olmanız gerekecek ayrıca bu belgeler ile kayıtlarınızı tamamlamanız gerekecektir. Muhtemelen, çalışanların ücretleri, işsizlik sigortası ve diğer kesintilerden gelir vergisi toplamak için gerekli kayıtları yaptırmanız gerekecektir.

İmar

İmar yönetmelikleri nerede işletme kuracağınızı etkileyebilir. Bu yönergeler, ticari, endüstriyel veya tarımsal işler için bölgelere ayrılmış alanlar için restoranları nasıl kullanabileceğini ve sınırlanabileceğini gösterir. Bazı alanlar restoranların yerleşim alanlarında çalışmasına izin verir. Bazı şehirler, işletmenizi pazarlamak için kullandığınız tabelaların yüksekliğini, boyutunu ve türünü düzenler. Bazı kanunlar yürüyüş alanları üzerindeki tabelelara izin vermez. Restoran operasyonunuzu planlarken tüm yerel imar yasalarını araştırmak önemlidir.

Çalışma Gücünün Yasal Sorunları

Son zamanlarda trend olmuş bir unsur da tahmine dayalı planlamadır. Daha fazla yargı otoritesi, en az iki hafta önceden çalışma takvimi yayınlamanın self- service restoranlar için gerekli olduğunu öngörmüştür. Bazı bölgelerde fazla mesai ücreti restoran sayısına göre değişiklik gösterebilir. Asgari ücret, yerel, eyalet veya federal yasalara göre de değişebilir. Ödemeyi planladığınızdan yüksek bir seviyede yapmasanız bile, nitelikli çalışanları kazanmak için arttırabilirsiniz.

İşletmedeki diğer yasal konular arasında nitelikli engelli işçileri işe almak, yasadışı göçmenlerden kaçınmak, bahşiş vermek ve ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve diğer faktörlere dayalı ayrımcılık için gerekli tedbirleri almak bulunmaktadır. Bazı yargı bölgeleri, restoranların sicil kayıtlarını araştırmasına izin verirken diğerleri buan izin vermez. Eğer sicil kayıt araştırmasına izin veriyorsanız, çalışanlarının geçmişlerini kontrol etmemeniz halinde doğacak cezalardan sorumlu olabilirsiniz.

Bazı bölgeler erkekler, kadınlar ve tüm ırklardan insanlar için eşit ücret ödemek zorunludur. Kadınlar ve azınlıklar genellikle, bazı bölgelerde yasadışı olan daha düşük ücretli işlere yönlendiriliyorlar. Çalışanlar, cinsiyete veya ırka dayalı olarak ücretlendirilmediklerini düşünüyorlarsa, bu farklı problemlere sebep olabilir.

Ayrıca çalışanlar için iş güvenliğinin sağlandığı bir ortam yaratmak önemlidir. Müşterilerin veya çalışanların neden olduğu zorbalık, ayrımcılık ve yaralanmalardan sorumlu tutulabilirsiniz. Diğer yaygın yasal konulardan bazıları şunlardır:

  • Faydalara erişim
  • Ücretli hastalık izni
  • Yerel çalışma yasalarına uyum
  • Çalışanların tazminatlarını sunmak
  • İş kanunu
  • Rekabet sözleşmesi olmayan bir şef işe almak
çalışanla yasal iş sözleşmesi imzalama

Ticari Kira Sözleşmelerinin Anlaşılmaması

Ne yazık ki, ticari mal sahipleri genellikle konut sahiplerinin sağladıkları hizmet çeşitliliğini sağlamazlar. Bu karmaşık kiralamalar genellikle tüketici tipi korumalardan yoksundur ve ortaya çıkan sorunlar kiracının sorumluluğundadır. Isıtma sistemi bozulursa, muhtemelen kendiniz onarmanız gerekecektir. Bir fırın veya kazanın değiştirilmesi gerektiğinde mülk sahibi ile görüşebilirsiniz, ancak tüm onarımlar için ödeme yapmanız gerekebilir. Bazı toprak sahipleri de zemin bakımı ve diğer rutin bakım gibi gizli bakım ücretleri ekleyecektir.

Sigorta

Restoranlar halkla ilişki kurma, yemek servisi yapma, tehlikeli işler yapan çalışanları barındırmak ve alkol servisi yapmak için işe alım yapma risklerini karşılamak için büyük ölçüde sigortaya bağımlıdır. Restoranlar genellikle düşme riski, kırık cam, yanıklar, kesikler ve gıda zehirlenmesi tehlikesi altındadır. Çoğu ticari sigorta acentesi, birçok riski kapsayan restoranlar için paket fırsatlar sunmaktadır. Sorumluluk sigortanızla işçilerin tazminatına, içki yükümlülüğüne ve yangın, su baskını ve hırsızlıktan korunmayı sağlamış olursunuz. Çalışanlarınız için sağlık sigortası sunmak isteyebilirsiniz veya kendinizi bu sigortaya dahil etmek isteyebilirsiniz.

Göçmenlik Sorunları

Restoranlar genellikle çok sayıda göçmen istihdam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde restoranlar 2,3 milyondan fazla yabancı doğumlu işçi istihdam etmektedir. Yasal göçmenler, faaliyet gösterdiğiniz ülkeden bağımsız olarak işletmeniz için önemli bir insan kaynağı olabilir, ancak bazı özel yasal sorunlara hazırlıklı olmanız gerekir. Göçmenlerin ülkenizde çalışmaya uygun olmalarını ve gerekli tüm prosedürleri izlemelerini sağlamak önemlidir. Bazı bölgeler yasadışı yabancılar barındırma, onları işe alma veya onları barındırma konularında güçlü yasalara sahiptir. Yasal yükümlülüklerinizi anlamak önemlidir, çünkü bu yasaları ihlal etmek, tutuklama, para cezaları ve tazminatlarla sonuçlanabilir.

Likör Lisansı Konuları

Tam hizmet veren restoranların çoğunda alkol servisi vardır. Bazıları ise müşterilere paket şeklinde alkollü içecek de satmaktadır. Doğru içki ruhsatına hak kazanmak için bulunduğunuz yere bağlı olarak çok sayıda kriter vardır. İşletmeci ve personel üzerinde belirli bir satış ve arka plan kontrolüne ihtiyacınız olabilir. Mevcut bir restoran satın alırken, içki lisansları normal olarak otomatik olarak aktarılmaz. Kendi lisansınız için başvurmanız gerekir. Ayrıca, 18 yaşından küçüklere alkol satmamak ve sarhoş kişilere satış yapmak gibi takibe yönelik pek çok içki düzenlemesi vardır.

Müzik

Telif hakkı yasaları, gürültü düzenlemeleri ve diğer faktörler nedeniyle restoranınızda müzik kullanmak için bir lisansa ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, misafirleriniz için müzik açmadan önce burada özel gereksinimlerin olup olmadığını araştırmak önemlidir.

Bunlar, restoranları ve restoran işletmecilerini etkileyen yasal sorunlardan sadece birkaçıdır. Bazı yasalar ve yönetmelikler, yasalar değiştikçe değişebilir ve içinde olduğunuz duruma göre ek yasalar söz konusu olabilir. Profesyonel yasal tavsiye almak her zaman en iyi stratejidir, ancak çoğu restoranın karşılaştığı en önemli sorunları bilmek önemlidir.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler