Restoranınız için En İyi Yeri Nasıl Seçebilirsiniz?

Restoranınız için En İyi Yeri Nasıl Seçebilirsiniz?

Bir restoranın başarısı için konum çok önemlidir

Yazan Abhi Chatterjee 11 Mart 2021

Restoranınız için hangi yeri seçeceğinizi mi düşünüyorsunuz?

Konum, herhangi bir restoranın başarısı için en kritik faktörlerden biridir. Aslında pek çok insan lokasyonun bir restoran için her şey olduğunu söylüyor. Biz buna katılıyoruz.

Bu yüzden restoranınız için doğru yeri seçmeniz çok önemlidir.

Yani asıl soru şu:

Restoranınız için uygun bir yeri nasıl seçersiniz?

Bu yazıda size nasıl olduğunu anlatacağız.

Bir Restoran İçin Kötü Konum Nedir?

Bir yerde bir çarpı işareti

Restoran uzmanları, kötü konumun bir restoranın başarısızlığının en büyük nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Öyleyse bir site seçerken aklınızda bulundurmanız gereken üç şeyi tartışalım:

1. Restoranın Kötü Görünürlüğü

Restoranınız sokaktan kolayca görülemiyorsa, bu restoranınız için büyük bir dezavantajdır.

Bunu bir an için dikkatlice düşünün. Genelde yeni restoranları nasıl keşfederiz?

Büyük ihtimalle sokakta yürüyoruz ya da araba kullanıyoruz ve dikkatimizi çeken bir restoran görüyoruz. Hoşumuza giderse restoranı ziyaret ederiz.

Şimdi tabii ki yemek mükemmelse, genellikle arkadaşlarımız ve ailemiz bunu bize tavsiye ediyor ve yeni restoranı buluyoruz. Bununla birlikte, konum iyi değilse, ilk birkaç müşterinizi almak zor olacak ve bu da bu tür yönlendirmeler almayı zorlaştıracaktır.

Bu nedenle, yayalar ve yolcular tarafından kolayca görülebilen bir konum elde etmeyi bir öncelik haline getirin.

Önemli not : Herhangi bir nedenle, iyi bir konum elde etmek imkansızsa, çevrimiçi varlığınız üzerinde çalışmalısınız. Restoranınızı Google Business'a kaydedin, restoranınız için bir web sitesi oluşturun ve çevrimiçi siparişleri kabul etmeye başlayın.

2. Otopark Tesisleri

Müşterinizin çoğu restoranı ziyaret etmek için arabalarını kullanıyorsa, onlara bir park olanağı sunmanız gerekir. Restoranınızın kendine ait park yeri olmasa bile, yakınlarda arabalarını park edebilecekleri bir park yeri olmalıdır.

3. Kötü Yerellik

Bir lokasyonun bir restoran için yanlış olmasının iki ana nedeni:

  • Yüksek suç oranı : Müşterilerinizi o yeri ziyaret etmekten rahatsız eder. Ayrıca personeliniz ve restoranınız için riskli olabilir.
  • Düzensiz yerellik : Yörenin temiz olması gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu yüzden restoranınızı market gibi kokan yerlere çok yakın yerleştirmemek daha iyidir.

Bir Konum Seçmeden Önce Her Zaman Bunu Sor

Yararlı bir fikir

Yeri seçmeden önce şu soruyu cevaplayın:

Bu bölgedeki diğer restoranlar başarılı mı?

Bölgede başarısız olan veya çok başarılı olmayan birçok restoran olduğunu öğrenirseniz, o yeri seçmemek daha iyidir.

Ancak, bir veya iki restoranın başarılı olmaması, mutlaka konumun iyi olmadığı anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Bu aynı zamanda restoranların kötü yemek, kötü hizmet veya yetersiz bir ambiyansa sahip olduğu anlamına da gelebilir. Başka birçok neden de olabilir.

Ancak daha önce birden fazla restoran başarısız olduysa, bu kesinlikle konumda bir sorun olduğu anlamına gelir.

Restoranınız İçin En İyi Lokasyon Nasıl Seçilir? (Bilmeniz Gereken 7 Şey)

Şimdi bu makalenin ana odağına geçelim.

Evet, bir restoran konumu seçmek çok zor olabilir. Bu yüzden size yardımcı olacağız.

İşte göz önünde bulundurmanız gereken en önemli yedi faktör:

1: Potansiyel Müşterilerinizi Tanıyın

Bir restoranda müşteri

Restoranınıza başlamadan önce müşterilerinizi tanımak en önemli şeylerden biridir.

İşte cevaplamanız gereken bazı sorular:

  1. İdeal müşteri demografiniz nedir?
  2. Her zamanki müşterileriniz kim olacak? (Demografi)
    • Yaş
    • Servet
    • Cinsiyet
  3. Neyden hoşlanırlar?

Önemli: Konumunuzun müşteri demografinize uygun olduğundan emin olun .

Örneğin, pahalı bir restoran açmayı planladığınızı varsayalım. Hangi yeri seçmeniz gerektiğini tahmin edebilir misiniz?

Çok basit: Sakinlerin veya ziyaretçilerin mali açıdan zengin olduğu bir yer seçin. Ayrıca tercihlerine de uymalıdır.

İşte cevaplamanız gereken bazı temel sorular:

  • Konumda yeterince sakin veya ziyaret eden kişi var mı?
  • Bu insanlar restoranınızdaki yemeği karşılayabilir mi?
  • Konumunuz müşteri demografinize uygun mu?

Özet : Hedef demografinizin bulunduğu veya ziyaret ettiği bir yer seçmeniz harika olacaktır. Bu tür yerlerin 3 kilometrelik yarıçapında kalmaya çalışın.

Bu bölüm aynı zamanda iş planınıza dahildir. Restoranınız için nasıl bir iş planı yazacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun.

Uzun Vadeli Hedef: Psikografikleri Analiz Etmek

Demografiyi anlamak, restoranınızın başarısı için çok önemlidir. Ancak anlamanız gereken bir önemli şey daha var - psikografi.

Demografi size restoranınızı kimin ziyaret ettiğini söylerken, psikografik analiz size neden restoranınızı ziyaret ettiklerini söyler.

Size bir örnek göstereyim. Bir bar açtığınızı ve müşterilerinizin ortalama yaşının 40 olduğunu varsayalım. Ancak, 'Mutlu Saatleriniz' sırasında restoranınızın birçok genç çift tarafından ziyaret edildiğini fark ettiniz.

Biraz araştırma yaptıktan sonra, barınızı ziyaret ettiklerini, çünkü yemekleri sevdiklerini ve onlar için uygun fiyatlı olduğunu öğreniyorsunuz. Yani bunu daha fazla tanıtmaya karar veriyorsunuz ve indirimleri artırıyorsunuz. Bu, gelirinizi önemli ölçüde artırır.

Bu tür işletme içgörülerini edinmek, işinizi büyütmenize yardımcı olacaktır.

2: Rakiplerinizi Analiz Edin

Bir dizi restoran

Tıpkı müşterilerinizi tanımak gibi, rakiplerinizi bilmek de restoranınızın başarısı için çok önemlidir. İşte sormanız gereken bazı sorular:

  1. Bulunduğunuz yerde kaç tane popüler restoran var?
  2. Doğrudan rakipleriniz kaç restoran?
    (Bir Çin restoranı işlettiğinizi varsayalım. O bölgede başka bir Çin restoranı varsa, o restoran sizin doğrudan rakibiniz olacaktır.)
  3. Rakipleriniz başarılı mı?

Şimdi, bu yanıtları aldıktan sonra, bilmeniz gereken bazı önemli şeyler şunlardır:

  • Çok fazla rakip (özellikle doğrudan rakipleri) varsa, bu konum seçmek için değil iyi olurdu. Bunun nedeni, pazarın zaten doymuş olmasıdır.
  • Daha az rakip olması en iyisidir , ancak mevcut restoranlar gelişmektedir.

İpucu : Rakiplerinizden nasıl farklılaşabileceğinizi düşünün. "Neden müşterileriniz rakipleriniz yerine sizi seçsin?" Bu, herhangi bir pazarlama stratejisinin temelidir.

3: Konumu Analiz Edin

Harita üzerinde bir restoranın konumunun simgesi

Konumu analiz etmek için iki ana şey vardır:

  1. Konumun erişilebilirliği
  2. Tamamlayıcı işletmeler

A. Konumun erişilebilirliği

Bu, yayalar ve araçlar için konumunuza ne kadar kolay erişilebileceği anlamına gelir.

Yaya trafiği: Bu metrik, bir günde restoranınızın yakınında kaç kişinin yürüdüğü anlamına gelir. Daha fazla 'yaya trafiği' müşterilerinizi artırır.

Araç trafiği: Bu metrik, restoranınızın önünden bir günde kaç aracın geçtiği anlamına gelir. Daha fazla araç trafiği her zaman arzu edilir.

B. Tamamlayıcı işletmeler

Tamamlayıcı bir iş, rakibiniz olmayan ancak işinizi olumlu yönde etkileyen bir iş anlamına gelir. Örneğin, restoranınızın yakınında bir ofis binası varsa, restoranınız bundan faydalanacaktır çünkü öğle yemeği sırasında bazı ofis çalışanları restoranınızı ziyaret edebilir.

Diğer bazı tamamlayıcı işler şunlardır:

  • Tren istasyonları
  • Sinema salonları
  • Spor stadyumu
  • Alışveriş merkezleri

Önemli İpucu: Müşterilerinizi analiz etmeye çalışırken bu bölümü unutmayın. Yakındaki tüm yerel işletmeleri bulmak için Google Haritalar'ı kullanabilirsiniz.

4. Restoranın görünürlüğü

Harita üzerinde restoran konumu

Daha önce tartıştığımız gibi, sokaktan kolayca görülebilen bir yer seçin. Google Haritalar'da kolayca bulunabilmelidir. Trafiğin yoğun olduğu yerler restoranlar için harikadır.

Restoranınızın görünürlüğünü artırmak için kullanabileceğiniz birçok teknik var. Örneğin, dikkat çekmek için akılda kalıcı elektronik tabelalar kullanabilirsiniz. Dikkat çekmenin bir başka harika yolu da akılda kalıcı bir dış tasarıma sahip olmaktır.

Günümüzde çevrimiçi pazarlama, restoranınızın görünürlüğünü artırmanın harika bir yoludur. Bu nedenle işletmenizi Google'a kaydettirmek çok önemlidir. Bunu bir adım daha ileri götürmek için bir Facebook sayfası başlatabilir ve küçük ölçekli Facebook reklam kampanyaları yürütmeye başlayabilirsiniz. Restoranınız hakkında bir video yapabilirseniz, Youtube reklamları yayınlamak restoran işletmeniz için çok karlı olabilir.

(Çevrimiçi görünürlüğü artırmak için, restoranınız için nasıl bir web sitesi oluşturabileceğinizi öğrenin ve çevrimiçi teslimat siparişlerini kabul etmeye başlayın.)

5. Alan Büyüklüğü Önemlidir

Bir katın alan boyutu

Çoğu zaman, hevesli yeni restoran sahipleri, bir restoran için gereken alanı hafife alırlar. Alana ihtiyaç duyan sadece yemek odası değil.

Küçük bir bistro veya kahve dükkanı bile mutfak, ekipman ve depolama için önemli miktarda alan gerektirir. Yemek odası bile bekleme alanı için fazladan alana ihtiyaç duyabilir.

6. Güvenlik ve Tesisler

Restoranınız için kullandığınız binanın her zaman uygun tesislere sahip olduğundan emin olun. İşte kontrol etmeniz gereken bazı önemli şeyler:

  • Uygun elektrik tesisatı
  • Uygun yangın güvenliği
  • Uygun su tesisatı
  • Engelliler için olanaklar

İster bir binada bir alan kiralıyor olun, ister kendi restoranınızı inşa ediyor olun, lütfen bunları kontrol edin.

7. Park Alanı

Park alanında bir araba

Bir park yerinin önemi, müşteri demografinize bağlıdır. Şunu sormanız gerekir: 'Müşterilerimin çoğu restoranıma gitmek için araba kullanır mı?'

Cevabını bilmiyorsanız, çevredeki diğer restoranları kontrol edin. Müşterilerinin çoğunun bu restoranları nasıl ziyaret ettiğini öğrenin. Bu size neler olduğuna dair bir fikir verecektir.

Aynı zamanda konuma da bağlıdır. Örneğin, restoranınız otoyolun yakınında veya şehrin dış mahallelerinde bulunuyorsa, açıkça bir park yeri sunmanız gerekir. Ancak yoğun şehirlerde restoranınız çoğunlukla yayalar tarafından ziyaret ediliyor olabilir, bu nedenle park yeri gereksiz bir masraf olabilir.

Ayrıca, yakınlarda halka açık park yeri olup olmadığını kontrol edin. Eğer mevcutsa, o zaman restoran için park yeri yatırım yapmak gerek olmazdı.

Satın Almak mı Kiralamak mı?

Sorusu olan bir adam

Yeni restoran sahiplerinin çoğunun sorduğu ortak bir soru şudur:

"Konumu satın almalı mıyım yoksa kiralamalı mıyım?"

Değişir.

Yeterli paranız varsa konumu satın almak kesinlikle iyi bir karar. Ayrıca restoran işini uzun vadede yürütme niyetinde olmalısınız. Uzun vadede, mülkü satın almak, kiralamaktan daha ekonomik olabilir.

Ancak, restoran lokasyonunu satın almak, ön ödeme olarak büyük miktarda para gerektirir. Ayrıca, bu bir varlık olduğu için herhangi bir vergi indirimi alamayabilirsiniz.

Öte yandan, kira kontratı almak sadece küçük bir depozito gerektirir (genellikle birkaç aylık kira). Bu, düşük bütçeli girişimciler için harika olabilir. Ayrıca, bazı yerlerin devlet kısıtlamaları nedeniyle satın alınamayacağını unutmayın. Yani bu durumda kiralama tek seçenektir. Ayrıca, kiralık bir yer kullanıyorsanız, vergi indirimlerinden de yararlanabilirsiniz.

Bonus : McDonald's gibi büyük restoran zincirleri akıllı bir strateji izler. McDonald's sadece gıda işinde değil; onlar da emlak işindeler. Bir mülk satın alır, restoranı inşa eder ve ardından franchise alana kiralar.

Restoran Konum Gereksinimleri Örneği

Bu, konum analizinin pratik bir örneğidir. Restoran konumunuzu seçerken bunu şablon olarak kullanabilirsiniz.

Konum gereksinimleri: (Örnek)

  • Minimum nüfus (Şehir): 5 km / 3 mil yarıçapında 25.000
  • Minimum alan: 10.000 fit kare / 1000 metrekare
  • Otopark (varsa): 15 yuva
  • Konum kolayca erişilebilir olmalıdır
  • Tercih edilen maksimum trafik hızı: saatte 35 mil / 60 km / s
  • Yakınlarda en az bir tamamlayıcı işletme var
  • Bölgede 3'ten fazla doğrudan rakibi olmamalıdır
  • İstenen hane geliri: 30.000 - 70.000 ABD Doları

Not : Bu, konum gereksinimlerinizin tam olarak buna benzer olması gerektiği anlamına gelmez. Bu size kaba bir tahmin vermek içindir.

Kötü Konumda İyi Bir Restoran?

Konum çok önemlidir, ancak bu, yanlış bir konumun her zaman bir restoranın başarısız olmasına neden olacağı anlamına gelmez. Başarı zor olsa da imkansız değil.

Örneğin, ' Underdog Coffee ' adlı bir restoran kötü bir konuma sahip olmasına rağmen başarılı oldu. Nasıl? Rakiplerinden daha iyi olan yüksek kaliteli kahve çekirdekleri kullandılar. Ayrıca, müşterinin dikkatini çekmek için çekici arkadan aydınlatmalı tabelalar oluşturdular.

İpucu: Kötü bir konuma sahip olmasına rağmen restoranınızı başarılı kılmanın en iyi yolu, çevrimiçi bir varlık oluşturmak ve bir teslimat hizmeti başlatmaktır.

Ancak, yapabileceğiniz en iyi konumu bulmaya çalışın.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler