Restoranınız için Dijital Pazarlama Fikirleri

Restoranınız için Dijital Pazarlama Fikirleri

interneti restoran tanıtımında kullanma

Yazan Michael Elkins 19 Şubat 2018

Başarılı restoranlar günümüzde hem organik hem de ücretli reklamları çevrim içi dünyaya ilgilerini göstermek için kullanıyorlar. Dijital pazarlama inanılmaz önemli bir hale geliyor çünkü artık kullanıcılar menüleri incelemek, yorumları okumak ve yakındaki işletme ve restoranları bulmak için GPS’li telefonlarını kullanıyor. Ayrıca müşteriler masa rezerve etme, paket servis sipariş etme ve eve teslim yemek siparişi vermek için de telefonlarını kullanıyor. Dijital yöntemler ayrıca işe alımlarda, sadakati arttırmada ve restoranın marka imajını güçlendirmede kullanılıyor.

Tüm potansiyeli ortaya çıkarabilmek için restoranınızı lokal aramalar için de optimize etmelisiniz. İdeali arama motorunda arama yapıldığında restoranınızın adının ilk sayfalarda yer almasıdır; yani SERP ( Arama Motoru Sonuçlar Sayfası). Organik aramalar bazı anahtar kelimeleri kullanarak yapılan çevrim içi isteklerdir; “pizza restoranları” ya da “yakındaki mutfaklar” gibi. Restoranınızı arama motoru organik sonuçlarına göre konumlandırmanıza arama motoru optimizasyonu ya SEO deniyor. Dijital pazarlama kampanyaları çoğunlukla ücretli reklam ve SEO ile yapılıyor.

Ücretli reklamlar çoğunlukla PPC denilen tıklama başına ödeme ile ücretlendiriliyor. Bu yöntem Web trafiği yaratmak için etkili kabul ediliyor. Sadece müşterileriniz tıkladığı zaman para ödüyorsunuz. Reklamları kendiniz yazabilir ve kampanyayı yönetmesi için bir ajansla anlaşabilirsiniz. Önemli olan dikkat çekici bir metin oluşturmak, bu metinde doğru tanımları kullanmak ve anahtar kelimeleri kullanarak müşterilerin arama taleplerine karşılık gelen ifadelere yer vermek. Ücretli arama motoru reklamcılığı restoranların en popüler dijital pazarlama yöntemleri arasında dördüncü sırada bulunuyor.

SEO Pazarlama

Organik pazarlama çalışmalarınızın meyve vermesi biraz daha fazla zaman alır ancak bu size stabil bir müşteri kitlesi kazandırır. Başarının anahtarı başarılı bir çevrim içi profil oluşturmaktan geçer. Bunu da Google ve diğer arama motorlarında site içeriklerinizi optimize etme ile başarırsınız. Google en popüler arama motoru olduğu için bir çok restoran optimizasyonu Google için yapar. Google SEO başarılı örnekleri sayfasından daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Off-page SEO yani indirekt yapacağınız optimizasyon, adınıza sosyal medya forumlarında, restoran yorum sitelerinde, işletme organizasyonlarında, kupon şirketlerinde ve yerel medyada yer vermekten geçer. Organik pazarlama ücretsizdir, ancak sürekli güncel içerik yaratma ve post etme, internet araştırması yapma, müşteri kitlesi ile ağ oluşturma gibi zahmetleri vardır. Aşağıdaki çözümler daha fazla web sitesi trafiği, sipariş ve rezervasyon almanıza yardımcı olur:

Ücretsiz Listelemelerde Yer Almak

Yerel alıntılarda yer almak, restoranınız için çevrim içi bir profil yaratmanızda önemlidir. Alıntılar; listemeler, bahsetme ve diğer sitelere yönlenen web sitesi linkleridir. Çevrim içi rehberler; sarı sayfa tipi listemeler, jenerik iş listeleri, Yelp, Google Haritalar ve gazete, şehir dergileri gibi yerel medya gazeteleri gibi mecraları içerir.

Bu sitelerin çoğu yerel işletmeler için ücretsiz listeleme imkanı sunarken, bilgi kaynağının doğruluğunu sorgulamadan kopyala yapıştır bilgiler listeler. Bu nedenle işletmeniz hakkında çevrim içi dünyada nelerin yer aldığını biliyor olmanız oldukça önemlidir. Yanlışları düzeltebilir, iletişim bilgilerini güncelleyebilir, negatif yorumlara, blog postlarına ve haber makalelerine yanıt yazabilirsiniz.

Bir çalışma, müşterilerin hızlı bir şekilde yorumlara yorum yazan restoranları daha değerli bulduğunu gösteriyor. Hakkınızdaki içerikleri sürekli takip etmeniz negatif içerikli basına yanıt vermede ve müşteri ilişkilerine değer veren müşterileri etkileme işinize yarayacak.

Restoranlar İçin Yerel Dijital Pazarlama Kampanyalarını Optimize Etmek

Çevrim içi dünyada bir çok yerel pazarlama fırsatı vardır. GPS teknolojisini kullanarak yakın lokasyonlardaki müşterileri kahvaltı, öğle veya akşam yemeğe promosyonları ile kendinize çekebilirsiniz. Eğer internete üzerinde ücretsiz listelenme sayfalarını kullanırsanız, bu birçok sürekli müşteriyi ve turisti yine size getirir. Yerel pazarlama spesiyelleri pazarlamak, menü değişikliklerini yapmak, tadım gibi restoranlar etkinliklerini duyurmak ve işletmeniz hakkında büyük haberleri vermek için iyi bir kanaldır. Yarıca restoranınızı yerel fabrikalarda ve ofislerde duyurmak için de dijital hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Eğer yakın mekanlardaki festivaller, spor karşılaşmaları ve okullar ile irtibata geçebilirseniz, mutfağınıza dair bilgiler paylaşabilir, çalışanlarınız, tedarik zinciriniz ve perde arkasındaki eğlenceli hikayeleriniz ile restoranınızı tanıtabilirsiniz.

Sosyal Medya Promosyonları Yaratmak

Bir restoranı sosyal medyada duyurmak için en önemli ilk adım en önemli kanalın hangisi olacağına karar vermektir. Eğer iş dünyasına hitap ediyorsanız Linkedin sizin iyi bir tercih olabilir. Facebook, Twitter ve Instagram’ı kullanmak hemen hemen her tür restoran için faydalıdır çünkü bu kanallarda kitlenizi hedefleyebilir, yemeklerinizin ilgi çekici fotoğraf ve videolarını yayınlayabilir, merak uyandırıcı bir içerik ile hedef kitlenizin benzer zevklere sahip arkadaşları ile bu içerikleri paylaşmasını bile sağlayabilirsiniz.

Web sayfanız ve web sitenizde mutlaka paylaş butonunu görünürlüğü yüksek bir yerde konumlandırmalısınız. İçeriği kanala göre özelleştirebilirsiniz- mesela Instagram, Facebook ve Pinterest için görsel ağırlıklı içerik seçmek gibi. Eğer bir müşterilerinizin SMS ve mail almak için rıza gösterdikleri bir e-mail listesine sahipseniz, günün spesiyelleri, gelecek etkinlikler hakkında gibi anlık paylaşımlar yapmanız mümkün.

Facebook Instagram social network notebook

Web Siteniz

İki sebepten dolayı web siteniz fonksiyonel, kolay gezilebilir ve yüksek kalitede içeriğe sahip bir mecra olmalıdır. Birincisi potansiyel müşterileriniz sizin hakkınızda sadece sitede gördükleri kadarıyla bir fikir sahibi olacaklar, dolayısıyla web sitesinin tasarımı ve fonksiyonelliği iyi bir izlenim bırakabilmek için çok önemli olacak. İkinci sebep ise farklı cihazlarda da kolaylıkla kullanılabilen bir site, yine rahat gezinmeyi sağlayıp, yüksek kalitedeki içerik de SEO aramalarında en üst sıralarda yer almak istiyorsanız kritik olacaktır.

Web sitelerinin mobil cihazlar için optimize edilmesi gerekir. Buna yanıt verebilir tasarım adı verilir; anlamı da her tarayıcı ve her cihazda sitenin kendisini maksimum verim için ayarlayabiliyor olmasıdır. Büyük butonlar nispeten küçük ekranlı telefonlarda müşterilerinizin daha kolay masa reserve etmelerini veya yemek siparişi vermelerini sağlar. Eğer sitenizin bazı bölümleri çok yavaş yüklenir veya hiç açılmazsa bu iş kaybedeceğini anlamına gelir.

Menüyü web sitesinde ve diğer platformlarda yayımlamak da oldukça önemlidir. Menü en önemli pazarlama aracı olup, iştah açıcı fotoğraflar, akıllıca yazılmış tanımlar ve menü mühendisliği öğeleri ile optimize edilirse daha yüksek satış getirecektir.

Ayrıca elektronik tabelaları kullanarak menüyü yayımlamak, spesiyelleri ve içeriği büyük ekranlarda göstermek, müşterilerinizin yemek sırasında buraya dikkat vermesini sağlayacaktır. Postların göz önünde oluşu daha yüksek geri dönüşleri garanti eder.

Basın Bültenleri ve Blog Postları

Basın bültenleri göndermek etkili bir pazarlama aracı kabul edilir. Burada önemli olan gönderdiğiniz bültenin bir haber değeri taşımasıdır; menüye yeni eklenen bir yemeğin anonsu, çalışanlardaki değişiklik, sezonsal şarap listesi, işletmenize dair önemli bir haber gibi. Farklı mutfaklar, şarap, bira, özeli likörler hakkında basın bültenleri yazabilirsiniz. Beslenme ve diyet bilgileri de popüler konular arasındadır.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Mesajları

Yapacağınız bir pazarlama analizi ile, mevcut müşterilerinizin demografik yapısını yüksek bir doğruluk oranı ile çıkarabilirsiniz.Bu size müşterilerinizi kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları gönderme, doğum günü kutlama mesajları, çiftlerin yıl dönümü kutlamaları, okul dans gösterileri, mezuniyet gecesi yemeği duyuruları yapmaya ve müşterileri mutfak tercihleri, cinsiyet, yaş, gelir ve diğer verilere göre ayırmaya olanak sağlar.

Otomatize Edilmiş Kayıtlarla Sakadat Programları Yaratmak

Dijital pazarlamanın yaygınlaşmasından sonra sakadat programları bir çok aşamadan geçti. Bir seferde insanlar bir çok sakadat kartı sahibi olduğu için bunları kullanmayı bıraktı. Dijital teknoloji POS sisteminizdeki bilgileri kullanarak sakadt programlarını otomatik yürütmeniz için elverişlidir. POS sisteminiz- mesela basit ve uygun fiyatlı Waiterio arayüzü gibi bir sistem- CRM yazılımıza önemli veriler aktarabilir. Müşterinin her alışverişinde devreye giren bir sadakat programı yönetebilirsiniz. Dijital teknoloji daha geniş bir yelpazede indirim imkanları sunmanızı sağlar.

Çevrim İçi Ağ Kurma ve Satışları Arttırma

Çevrimiçi dünyada bir iletişim ağı kurmanız size daha fazla satış ve müşteri sakadati getirecektir. Mesela, eğer bir spor barına sahipseniz, sporla ilgili web sitelerine makaleler göndermeyi veya reklam vermeyi isteyebilirsiniz. Ayrıca yerel iş organizasyonları ile iletişime geçip ticaret odasına üye olabilir ve iş liderlerini bir araya getiren yemeklere katılım sağlayabilirsiniz. Yerel odalar ve iş organizasyonları çoğunlukla restoranınızı da duyurabileceğiniz bir bültene sahiptirler. Bir çok organizasyon faks ve e-mail listelerine erişim izni verir, bunları da yine pazarlama aktivitelerinizde kullanabilirsiniz.

Bir çok işletmeci çarpraz promosyon etkinlikleri yaratır ve bunları dijital pazarlama kampanyaları ile yönetir. Restoran operasyonunuza katkı sağlayacak benzer düşünce yapısında olduğunuz bir partner ile iş birliği yapabilirsiniz. Bu çarpraz promosyonlar oldukça iyi bir etki yaratır. Bu tür promosyonlara şunları örnek gösterebiliriz:

  • Restoranı ziyaret etmek için bir araç veya bisiklet paylaşımına sponsor olmak.
  • Bir çiçekçi veya şeker dükkanı ile ortalıklık yapıp Sevgililer Günü, bahar promosyonları ve diğer tatiller için promosyonlar sağlayabilirsiniz.
  • Yemek, otel konaklaması, yerel müzelerin biletleri ve atraksiyonları da içeren bir turizm paketi oluşturabilirsiniz.
  • Yerel takımlar için spor ürünlerini markalaştırıp, ünlü sporcuları restoranınızda ağırlayabilirsiniz.
  • Bir bağış organizasyonuna ev sahipliği yapıp belli bir yüzdeyi bağışlamayı deneyebilirsiniz.

Bunlar web sitenizde ve sosyal medyada çevrim için pazarlama için ideal promosyon fikirleridir. Ayrıca geleneksel medyada ve gerilla pazarlama kampanyalarında promosyonlarınıza referans verebilirsiniz.

Yorum ve Kupon Sitelerinde Yer Almak

Restoran yorum siteleri ve kupon şirketlere restoranları ön plana çıkarırlar, menülerini paylaşırlar ve günlük teklifler adı altında promosyonları yayımlarlar. Yorumlar pozitif veya negatif etkilere sahiptir, ancak yapılan yorumlara anında cevap vererek, kötü bir yoruma veya müşteri şikayetine anında dönüş yaparak negatif bir yorumun etkisini düşürebilirsiniz.

Yelp işletmeciler için önemlidir. Yelp’i sevin veya sevmeyin akıllı işletmeciler burada bir yandan negatif içeriği minimize ederken bir yandan en iyi yorumlara sahip restoran olmayı hedeflerler. Bunun için Google alarmları kurarak restoranınız hakkında neler konuşulduğunu takip edebilirsiniz.

Organik SEO ile çalıştıkça, restoranın çevrimiçi profili güçlenecektir. Başarının anahtarı güncel ve düzenli içerik girmek, çevrim içi reputasyonu yönetmek, efektif bir şekilde iletişim ağı kurmak ve sosyal medya kampanyalarında yer almaktır.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler