Restoranınız İçin En İyi POS Sistemini Seçmek

Restoranınız İçin En İyi POS Sistemini Seçmek

basit sistemler restoranlar için faydalıdır

Yazan Michael Elkins 5 Mart 2018

Google’da “POS sistemi”ni aratın, karşınıza çıkacak sayısız seçenek sayesinde bir hayli kafanız karışacak. POS sistemleri aynı anda birçok işlemi yapabilen; ödeme, envanter takibi, ERP sistemi ile entegrasyon ve online ödemeleri almak ve masa yönetimi, CRM entegrasyonu, sipariş alışkanlıklarına göre pazarlama mesajları göndermek gibi birçok özelliği sahip sistemleri de içerir. Ancak maalesef, tüm bu özelliklere sahip olabilmek için gelişmiş sistemlere bir hayli para ödemeniz gerekir. Bazı sistemler fazla karmaşık ve renkli kodlu butonlara sahip özel görüntüleme sistemlerine ihtiyaç duyarken, küçük restoranlar telefon veya tablet aracılığı ile ulaşılabilen basit sistemleri tercih eder. Bu ürünler daha uygun fiyatlı olup, kolayca modifiye edilebilir ve güncellenebilir yapıdadır.

Bazı sistemler kiralanabilir, bazılarını ise satın alırsınız. İşletmenizi kuruduğunuz andan itibaren İlk yılların nakit akışı ve POS sistemini seçimine göre bunu düşünmelisiniz.

Yine de, franschise restoranların POS sistemini için merkezi anlaşma kapsamında seçim yapmaya zorlandığını unutmayın. Bu franchise işletmeler için ekstra bir gider kalemi olarak görülebilir, bağımsız bir restoran mı devralıyorsunuz, bir franchise’a mı dahil oluyorsunuz noktasında bunu da unutmamakta fayda var.

POS Sistemi Maliyetleri

Geçmişe göre artık çok daha uygun fiyatlı POS sistemi opsiyonları mevcut. İlgili bir makalede, ortalama maliyetlerin ihtiyaç duyduğunuz özelliklere göre değişeceğinden bahsediyor, mobil ödemenin olması gibi. Bu tür süreçleri dahil etmek toplam maliyetinize %1,75 ile %2,75 arasında farklar ekler. Bazı işletmeciler satın almadaki düşük yüzdelere ek olarak, sabit bir fiyatlandırma modeli de sunabilir. Ücretler genelde aylık servis, kiralama ücretleri, her bir işlem başına verilen sabit ücret ve toplam satın almanın yüzde cinsinden hesaplanmış ücretlendirmeleri şeklinde eklenir.

Eğer bir donanıma ihtiyacınız varsa, kasa, monitör, yazıcı ve mobil istasyonlar gibi, bu donanım maliyetleri binlerce doları bulabilir. Bu cihazları satın alabilir ve finansal profilinize göre belki de kiralama yoluna gidebilirsiniz. Bazı restoranlar kredi işleme ile ilgili birçok yüksek maliyetli işlemi yapmak durumunda kalırken bir yandan kredi kartı maliyetlerini müşteri tarafına yansıtabilmek için gerekli vergi kesintileri ayarlamaları için lobi oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 eyalette POS sistemini daha da çekici hale getirecek bu uygulama başlatılmak üzere.

Restoranların %92’si kredi ve debit kartlarını kabul ediyor, bu da artık bu deneyimde nakite çok fazla alan olmadığını gösteriyor. Sadece Amerika’da full servis restoranların %81’inde debit, kredi veya ön ödemeli kartlar kullanılıyor. Bazı restoranlar nakit ödemeyi tamamen dışarıda bırakmak bile istiyorlar. Bazı restoranlar nakit ödemeler restoranın gelirinin sadece %10 veya %20’sine denk gelirken, nakit ödemeleri takip etmek, parayı tutabilmek, parayı bankaya günlük olarak elden transfer etmek zorunda kalmak gibi ek operasyonlara ihtiyaç duyuyor.

POS Sistemeleri Hakkında Kişisel Gözlemlerimiz

Teknolojinin henüz çok gelişmediği yıllarda restoranımı satın aldığımda, kredi kartları popülerdi, ama olmazsa olmaz konumda değillerdi. Kasaba merkezinde bir çiftlik marketinde operasyonumu kurmuştum ve insanların çoğu nakit ödeme yapıyordu. Düzenli müşterilerim ofis çalışanlarıydı ve anında çek ile ödeme yapıyorları. Yetersiz bakiye nedeniyle sadece birkaç kez geri ödeme almak durumunda kaldım, bu sayede kredilerin masrafından da kaçabiliyordum.

Fakat sonra, kredi kartı kabul etmediğim için müşteri kaybettiğimi görmeye başladım. Özellikle kalabalık grupları, iş yemekleri için yapılan rezervasyonları ve sadece kredi kartı kullanan turistleri kaybetmeye başladım. Kredi kartı kullanımı 2004’ten beri hızla artıyor ve restoranlar catering, dağıtım, özel etkinlikler ve logolu ürünler gibi birçok ek hizmet de sunuyor. Kredi kartı kabul etmek, oyunda kalmak ve rakiplerini arasındaki konumunu korumak isteyen restoranlar için artık bir zorunluluk haline geldi. Yemek kamyonetleri bile kredi ve debit kartı kabul ederek bundan faydalanmaya başladılar.

Doğru POS Sistemini Seçme Problemi

POS sistemini kullanabilmeleri için çalışanlarınızın mutlaka bir eğitimden geçmesi gerekir. Daha kompleks yapılarda bu eğitim süreci de zorlaşır. Asgari maaşlarla çalışanlar için küçük operasyonlarda bu süreç zorlayıcı olabilir. İşte bu nedenle de statr-up restoranlar ve ilk kez POS sistemi ile çalışacak yerler için işi daha basit tutmak daha faydalı olacaktır. İşletmeniz büyüdükçe, daha kompleks yapılara kolaylıkla geçebilirsiniz.

woman at cafe using a laptop and a smartphone

Neden Waiterio İdeal Bir Start-Up POS Sistemi?

Çalışanlarınız Waiterio POS sistemini kolaylıkla öğrenebilir, fiyatları değiştirebilir ve yeni menü ürünlerini piyasanın en uygun fiyatlı bu sistemini kullanarak hızlıca yapabilir. Garsonlar siparişleri kendi akıllı telefonları ile alabilir- bu aynı zamanda donanım maliyetinizi de düşürür- küçük operasyonlar ise ayda 100 sipariş almaya kadar izin veren ücretsiz plana geçebilirler. Bu planlar, uzun vadeli taahhüt gerektirmez, bu sayede sezonsal işletmeleri yönetebilir ve dilediğiniz zaman üyelikten ayrılabilirsiniz.

Üyelikler her ay aynı gün olacak şekilde ücretlendirilir. Planlar ise restoranınızın bulunduğu lokasyon ve para birime göre değişiklik gösterir. Planlar arasında, Amerika Birleşik Devletleri için POS sistemi, Birleşik Krallık ve Avrupa ile 70 ülkenin yer aldığı diğer lokasyonlar bulunmaktadır. Sistemi Windows, Mac OS C, Android veya IOS işletim sistemleri ile indirebilirsiniz. Eğer siparişleri telefonlar aracılığı ile almayı düşünüyorsanız, telefonlarınızı termal yazıcılarında da bağlı olduğu bir sunucuya bağlamalısınız, böylece siparişin bir kopyasını mutfağa, bara veya farklı istasyonlara iletebilirsiniz.

Waiterio sisteminin özellikleri arasında şunlar vardır:

  • Faturaların Çıktısı

    Faturaların çıktısını bağlaı bulundukları termal yazıcılar ya da normal mürekkepli yazıcılar ile Google Could Print üzerinden de yazabilirsiniz.

  • Raporları Görüntüleme

    En popüler ürünleri görüntüleyebilir ve bu bilgi envanterinizi yönetmek için kullanabilirsiniz menü mühendisliği ve diğer stratejiler ile satışlarınızı arttırmış olursunuz.

  • Masa Yönetimi

    Masa düzenlemesini uygun bir şablon ile yapıp bunu da masalarınızı daha efektif yönetebilmek, rezervasyon için masaları ayırmak ve masaların dolup boşalma hızını ayarlamak için kullanabilirsiniz. Garsonlar siparişi alır almaz, bunu mutfak veya bar ile paylaşmış olacaklar. Yine hesap ödemelerini masada yapacaklar bu sayede masalarınızı daha hızlı boşaltabileceksiniz.

  • Kolay Kullanım

    Sistemi kurmak ve işlevsel bir hale getirmek için çok az bir eğitime ihtiyacınız olacak. Tüm siparişler sistem online olduğunda okunabiliyor olsa da, olası bir kesintinin hemen sonrasında siparişleriniz işlenmeye devam edecektir.

  • Çeşitli Dil Destekleri

    İngilizce, Arapça, İspanyolca, Almanca, İtalyanca, Rusça, Polonyaca, Portekizce, Norveççe, Çince, Yunanca, Japonca, Vietnam dili, Türkçe, Korece, İsveççe, Çekce, İbranice, Bulgarca, Endonezyaca, Katalanca, Danca, Hollandaca, Fince, Romence, Hırvatça, Tayca, Slovakça, Malay ve Ukraynaca dillerde destek vermektedir.

  • Ömür Boyu Lisans Sahibi Olma

    Waiterio’nun Ekstra Planı sayesinde restoranınız için ömür boyu geçerli bir lisans almanız mümkün. Mesela normalde bir lisans yıllık 159$ tutarken, bu tutarın on katını vererek 1,509$ ile ömür boyu lisansa sahip olabilirsiniz. Bu Paypal ile ödenmelidir ancak bu plan restoranınızda Paypal kabul etmenize de izin verecektir.

Waiterio’nun önerisi abonelerin iyi bir Wifi modem ile herhangi bir bağlantı problemi yaşamamak için hızlı bir ADSL bağlantısı kullanmasıdır. Bir diğer önemli çözüm ise 3G/4G bağlantısını bir sim kart ile kullanmak ve Wi-Fi modem bağlantısıdır.

Gelişmiş bir POS sistemi ile- problemleri ve masrafları kolayca çözerken- her türlü debit ve kredi kartı ödemesini rahatlıkla kabul eder duruma gelirsiniz. Bu kendi operasyonumda kredi kartı kabul etmediğim zamanlar ortaya çıkan tüm problemleri de çözüyordu.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler