Restoranınız için Geleneksel ve Gerilla Pazarlama Fikirleri

Restoranınız için Geleneksel ve Gerilla Pazarlama Fikirleri

yaratıcı ve uygun fiyatlı restoran pazarlama fikirleri

Yazan Michael Elkins 6 Şubat 2018

Restoran sahiplerinin işlerini pazarlamasını yapabilmelerinin üç yolu vardır: geleneksel pazarlama, dijital promosyonlar ve gerilla pazarlama. Bu makalede, geleneksel ve gerilla pazarlama hakkında ip uçları bulacaksınız. Dijital promosyonlardan şu makalede detaylı bahsetmiştik.

Restoranlar İçin Geleneksel Pazarlama Fikirleri

Birçok uzman, günümüz restoranları için geleneksel pazarlamanın ancak çok az bir değer yaratabileceğini savunur ancak buna tamamen katılmak mümkün değildir. Pazarlama, işinizi büyütmek için yaptığınız her türlü şey olarak kabul edilmelidir. Bu muhteşem yemekler hazırlamayı ve kişiselleştirilmiş bir servis sunmayı da kapsar. Geleneksel reklam hem restoran hem de bar pazarlaması için etkilidir. Restoranınızın konseptine göre, geleneksel pazarlama daha dijital pazarlamadan çok daha etkili olabilir. Mesela, aşağıdakiler etkili sonuçlar yaratmayı başarmış geleneksel pazarlama fikirlerindendir:

  • El İlanları Yaratmak

    Kendi hazırlayacağınız el ilanları yeni menü ürünlerini ve özel etkinlikleri duyurmak için en etkili yollardan biridir. Bunları tezgahlarınıza bırakabilirsiniz ve böylece müşterileriniz birer tane alarak mesajınıza karşılık vermiş olurlar. Bu el ilanları ayrıca mekanın dışında da dağıtılabilir; araç camlarına bırakmak ve mahallenizdeki hedeflediğiniz bölgedeki evlere dağıtım yapabilirsiniz.

  • Dış Mekan Tabelaları Kullanmak

    Dış mekanda kullanacağınız işaretler restoranınızın tanıtımını yapmak için müthiş bir yöntemdir. Billboardlar, otobüs durakları ve yerel otobüslerin üzerindeki giydirmeden faydalanıp restoranınızın marka bilinirliğini arttırabilirsiniz.

  • Reklam ve Kuponları Posta İle Göndermek

    Direkt postalar restoranlar için yakın çevrede yaşayan insanları hedeflemede iyi sonuçlar getiren bir yöntemdir. Posta kodlarını kullanarak ve liste sağlayan aracılardan posta listeleri satın alarak hedef kitlenizi oluşturabilirsiniz. Öte yandan, yakın çevrenizdeki adresleri kendi çabanızla da derleyebilirsiniz.

  • Yerel Çalışanları Hedeflemek

    Yerel çalışanlar sıklıkla öğle yemeği ve iş çıkışı saatlerindeki en büyük kitleyi oluştururlar. Her zaman kuponlar göndererek ve işletmeniz hakkındaki bilgileri çalışanların bültenlerine ekleyerek yemeklerinizin tanıtımını yapabilirsiniz. Eğer şirketle ortak bir çalışma yapamıyorsanız, öğle yemeği arasında ve vardiya bitimlerinde el ilanları dağıtmayı da deneyebilirsiniz.

  • Basın Bültenleri Yazmak

    Geleneksel bir basın bülteni yazmak, restoranınızın reklamını yapmak için iyi bir yoldur. Bu bilgileri yerel gazetelere, dergilere, radyo istasyonlarına ve işletmelere gönderebilirsiniz. Hikayenizi biraz düzenlemek işinize yarayabilir ve böylece potansiyel müşterilerin de dikkatini çekebilirsiniz. Mesela, eğer iş insanlarını hedefliyorsanız, mekanınızdaki toplantı odaları hakkında yazmanız iyi bir fikir olabilir. Eğer genç ve trendi takip eden gençleri hedefliyorsanız, bekarlar için düzenlenmiş etkinlikleri, bar oyunlarını dans, karaoke ve diğer kutlamaları ön plana çıkabilirsiniz. Eğer gurme yemekleri seven bir kalabalığa sesleniyorsanız, mutfağınızın felsefesi ve şefinizi tanıtan bilgiler verebilirsiniz. Web sitenize ait bir linki mutlaka eklemeli ve basın bülteninizi standart bir forma getirmelisiniz. Burada basın bülteni yaratmak için örnek şablonları bulabilirsiniz.

  • Restoranınızı Ayrıştırmak

    Restoranınızı bölgedeki diğer yeme-içme mekanlarından ayrıştırmanız oldukça önemlidir. Geleneksel pazarlama, bir tatili ön plana çıkarmak için yerel bir işletme ile iş ortaklığı kurmak, bağış ve yerel etkinlikler düzenlemek gibi fikirleri de barındırır. Servis önemlidir, bu nedenle geleneksel pazar yerlerini pazarlama mesajınızı, konsept ve markanızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Mesela, çiftlikten sofraya ürünlerinizin tanıtımını yapmak için yerel bir çiftlik ile iş ortaklığı kurabilirsiniz. Eğer fast food yemekler satıyorsanız, yerel okullar ve üniversitelerle iş birliği yapmak, okul çıkışı saatlerinde iş hacminizi canlandırmak için iyi bir yoldur.

  • Yerel Medyada Reklam Vermek

    Yerel medya- gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi- halen daha yerel müşterileri çekmeyi başarıyor. Yaşça daha büyük insanlar buradaki reklamlara dijital pazarlamaya verdiklerinden daha çok tepki veriyor. Eğer modern ve şehirli kalabalığı kendinize çekmek istiyorsanız yerel radyolardaki reklamlar müşterileri doğrudan hedefleyebilir. Eğer lüks yemekler için daha uygun bir mekan sahibiyseniz de, daha çok klasik müzik yayını yapan radyo istasyonlarını tercih etmeniz daha etkiyi arttıracaktır.

  • Büyük Bir Açılış Etkinliğine Ev Sahipliği Yapmak

    Büyük bir açılış etkinliğine ev sahipliği yapmak yeni restoranınızın tanıtımını yapmak için en etkili yollardan biridir.

eat dessert be a monster

Gerilla Pazarlama

Gerilla pazarlama nedir? Bu terim, sürprizler yaratan aykırı reklamlar tanımlanabilir. Gerilla pazarlamaya örnek olarak kostümler giymeyi, kalabalık yerlerdeki canlı etkinlikliklere ev sahipliği yapmayı, işinizi tanıtmak için grafitiler kullanmayı ve tuvaletler, tiyatrolar ve açıkhava toplanmaları gibi yerlerde mesajlarınızı bırakmayı verebiliriz. İnşaat alanlarında en ilanları ve posterler yapıştırmak, oteller eve otobüs duraklarına kuponlar bırakmak yine gerilla pazarlama örneklerindendir. Bir restoran için gerilla pazarlama kampanyası yaratırken de dikkate almanız gereken önemli noktalar ise şunlardır:

  • Dikkatlice Planlayın

    Gerilla pazarlama kampanyaları geri tepebilir. Şehirde bir mülke veya terk edilmiş bir alana bir şey yapıştırmadan önce izin almanız önemlidir. Alanı temiz bırakıyor olabilirsiniz ancak yine de bir dağınıklık yaratmak ve bir rahatsızlık yaratmak başınıza belaya sokabilir.

  • Çevrenize Bir Şey Katın

    Yaygın bir gerilla stratejisi ise bir binaya, heykele ya da çite kalıcı bir katkıda bulunmaktır. Bir sanat eserini şehrin duvarlarına koymak dikkat çekmek için çok güzel bir yoldur- özellikle restoranınızda yerel sanatçıların eserlerini de sergiliyorsanız.

  • İç Mekanlarda İşaretler Bırakın

    Mağazalar, tren istasyonları, üniversite kampüsleri ve stadyumlar gibi iç mekanlarda peçete ya da kağıt poşetlere işaretler, el ilanları ve reklamlar yerleştirebilirsiniz.

  • Taktikleri Kullanın

    Kostümler ve konserlerde, festivallerde ve spor etkinliklerinde yaratacağınız imza niteliğinde etkinliklerde önemli bir yol kat edebilirsiniz.

  • Spesifik Bir Müşteri Kitlesi Hedefleyin

    Gerilla pazarlamanın hedefi şarap severler, çevreciler, hispterlar, öğrenciler ve diğerleri olabilir.

  • Temiz Graffitiler Yaratın

    Şehir içinde çirkin grafitiler yaygındır ancak bu çirkin görünen alanları temizleyip buralara daha sanatsal grafitilerin eklenmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle izin almalısınız; ancak birçok mülk sahibi zaten temiz, sanatsal grafitileri gelişigüzel özensiz duvarlara tercih edecektir.

Hem geleneksel hem de gerilla pazarlama kampanyaları iyi hedefleme sağlar ve restoran pazarlamada bütçe dostu yöntemlerdir. Konuklarınızı şaşırtabilir, yaşadıkları yer ile bağ kurmalarını sağlayabilir ve restoranınız hakkında konuşabilmeleri için onlara bir neden verebilirsiniz. Geleneksel ve gerilla pazarlama restoranınızda Karnaval ve Sevgililer Günü gibi özel günleri ön plana çıkarmak için de idealdir.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler