Restoranınız İçin Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

Restoranınız İçin Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

Restoranınız için nasıl etkili bir sadakat programı oluşturacağınızı buradan öğrenin!

Yazan Victor Delgadillo 18 Kasım 2022

Bir sadakat programının restoranınıza sunabileceği avantajlardan bir parça istiyor ama nasıl uygulayacağınızı bilmiyor musunuz?

Sadakat programları, artık iyi inşa edilmiş bir topluluğun faydalarını artıran büyük zincir restoranlarda temel bir unsurdur. Gerçek şu ki, sadakat programlarını uygulamak o kadar da zor değil – restoranınızın bunları uygulamak için devasa bir fast food zinciri olması gerekmiyor. Bu yazıda size şunlardan bahsedeceğim:

  • Restoran müşteri sadakat programları.
  • Faydaları.
  • Ve bunları restoranınızda kolayca nasıl uygulayacağınız.

Birkaç adımda etkili restoran sadakat programları oluşturmak için kullanabileceğiniz süreci sizinle paylaşacağım. Bunları doğru bir şekilde uygularsanız, restoranınız iyileştirilmiş iş performansından, müşteriyi elde tutmadan ve çok daha fazlasından büyük fayda sağlayabilir. Nasıl çalıştığını öğrenelim!

Restoran Sadakat Programları Nelerdir?

bir ödül tutan eller

Restoran sadakat programları, restoranınızın müşteriyi elde tutma oranını ve iş tekrarını artırabilen özel pazarlama taktikleridir.

Nasıl?

Müşterilerinizi belirli davranış ve harcama uygulamaları için ödüllendirirken, müşterilerinizin restoranınızı kendilerine daha uygun hale geldiği için tercih etmelerini amaçlarlar. Sadakat programlarını işletmenizde uygulamadan önce, restoranınızın sunduğu deneyimi mükemmelleştirmelisiniz. Sadakat programları, belirli kriterleri karşılayan müşterileri ödüllendirir ve kendilerini özel hissetmelerini sağlar, örneğin:

  • Bülteninize abone olmak.
  • Restoranınızda para harcayarak puan kazanın.
  • Delikli kartlara sahip olmak.
  • Hatta belirli kıyafetler giymek.

Mesele şu ki, restoranınızı sevdikleri için yalnızca düzenli müşteriler bunlardan yararlanacak. Sadakat programı, yararlanabilecekleri avantajlar sunduğu için restoranınızı sevmelerini kolaylaştırır. Bu ödüllerden yararlanmayan diğer müşteriler, kendilerine uygun göründüğü için eğlenceye katılmak isteyebilir ve bu da yine sadakat ve müşteriyi elde tutma döngüsünü başlatır.

2 büyük avantajı vardır:

  1. Düzenli müşterileri ödüllendirmek
  2. Düzenli olmayan müşterileri müdavimleriniz olmaya teşvik etmek

Bu stratejiler başlangıçta restoranlarda uygulanmadı , ancak daha sonraki yıllarda başarıyla tanıtıldı. Günümüzde, çevrenizdeki en iyi restoran sadakat programlarından yararlanmanıza yardımcı olmaya adanmış eksiksiz web siteleri var. İşte tam da bu nedenle, ister fast food, ister aile veya kaliteli yemek olsun, gıda işinizde sadakat programlarını kullanma fırsatını kaçırmayı göze alamazsınız.

Restoranlarda Sadakat Programlarının Faydaları

müşteriye el sıkışma sunan garson

Müşteri sadakat programları, restoranlara çeşitli şekillerde yardımcı olur. Bahsettiğim gibi, müşteriyi elde tutma oranını artırabilir, işi tekrarlayabilir ve hatta restoranınızın karlılığını artırabilirler. Ayrıca restoranınıza yardımcı olurlar:

  • Müşterilerinizin markanızla etkileşimini sürdürün.
  • Hizmetten memnun kalmalarını sağlayın.
  • Farklı ve çekici bir şeyler sunarak bölgedeki diğer restoranlardan sıyrılın.
  • Ayrıca işletmeniz etrafında bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olur.

Şehrin oldukça rekabetçi bir bölgesindeyseniz, özel bir sadakat programı da yeni müşteriler kazanmanıza yardımcı olur. Ve en iyi yanı, bunları restoranınızın sahip olabileceği farklı ihtiyaçları karşılamak için oluşturabilmenizdir. Yine de, restoran sadakat programları, düzgün bir şekilde oluşturulmazlarsa iki tarafı keskin bir kılıç olabilir. Örneğin, bahsettiğim aynı web siteleri, kötü tanımlanmış stratejilerdeki uyarıları kullanmakla da ünlüdür. Bu, restoranınızı karlılık açısından toz içinde bırakabilir.

Restoranınız İçin Etkili Bir Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

Şimdi iş konuşalım. Etkili restoran sadakat programları oluşturmak, özellikle güvenli oynamak istiyorsanız, o kadar kolay olmayan bir iştir. Aşağıda, restoranınıza uygun bir strateji oluşturmak için izleyebileceğiniz adımlardan bahsediyorum. Restoranınızın para kaybetmesine neden olan tuzaklara düşmemek için her adıma özellikle dikkat edin.

1. İşinizi İnceleyin

Bir strateji uygulamadan önce bir restoranı derinlemesine incelemek

İlk adım, işletmenizi kapsamlı bir şekilde incelemektir. Bu adım, işinizin hangi alanlarının daha fazla dikkat gerektirdiğini anlamanıza yardımcı olması açısından önemlidir. Restoranınız müşterileriniz için mermer gibi pürüzsüz olmalı! Olması gerekiyor:

  • Üstün müşteri hizmetlerine sahip olun.
  • Lezzetli yemek.
  • Hizmet için sıhhi koşullar.
  • Her zaman daha fazlasını denemek istemelerine neden olan iyi bir menü.
  • Rakiplerinize kıyasla iyi fiyatlar veya sunduğunuz deneyim için makul görünen fiyatlar.

Elbette, restoranınızı her gün işletiyorsanız, muhtemelen toplamanız gereken bilgilere zaten aşinasınızdır. Hangi bilgi? Bu, ulaşmak istediğiniz hedeflere bağlıdır ve bu da bizi bir sonraki adıma götürür.

2. Sadakat Programınız İçin Hedefler Belirleyin

Sadakat programınız için hedefler belirlemek gereklidir – sonlu olması için stratejinizle bir şeyi hedeflemeniz gerekir. Size bir iki örnek vereceğim.

  • Diyelim ki restoranınız şehirde yeni ve işletmenizin geliştirmek istediğiniz alanı müşteri kazanmak. Yeni müşteriler kazanmak, yeni işletmeler için çok önemlidir! Hedefin bu olurdu.
  • Diyelim ki işiniz istediğiniz kadar kar etmiyor. Müşterileriniz memnun görünüyor, ancak tekrarlanan iş yüzdeleri düşük. Müşterilerinizin restoranınıza daha sık geri gelmelerini ve restoranınızda daha fazla harcama yapmalarını sağlamalısınız!

Her ikisi için de, bilmeniz gereken belirli bilgiler vardır, ancak hangi hedefleri belirlemek istediğinizi yalnızca siz bilirsiniz. Şimdi nasıl geliyor.

3. Lojistik Çalışması

bir restoranda ücretsiz wi-fi işareti

Şimdi, restoranınızda bir sadakat programı sunmak için ne gerektiğini sormanın zamanı geldi. Kendinize şu soruları sormalısınız:

  • POS sisteminiz sadakat programlarını destekliyor mu? Örneğin, Waiterio'nun POS'u kuponları ve indirimleri destekler.
  • Sadakat programını e-posta pazarlama, abonelik hizmetleri, ücretsiz wi-fi veya diğerleri gibi diğer pazarlama stratejileri veya hizmetleriyle tamamlamanız gerekiyor mu?
  • Sadakat programı restoranınızın karlılığını nasıl etkiler?
  • Strateji, restoranınızı ve personelinizi nasıl etkiliyor?

Bazı restoranlar, yalnızca e-postalarını paylaşan müşterilere sunulan ve aynı zamanda müşterilerinin verilerini izlemek için de kullanılan ücretsiz wi-fi sunar. Diğer restoranlar, puana dayalı promosyonlar oluşturmak için üçüncü taraf sadakat yazılımları kullanır. Bazı restoranlar, ücretsiz wi-fi sunmaya başlamak için wi-fi yönlendiricileri ekler ve internet sağlayıcıları tutar. Tüm bu maliyetler kesinlikle restoranınızı etkiliyor. Bazen promosyonlar, işletmenizin çalışma şeklini de değiştirebilir ve bu da kaçınılmaz olarak restoranınızın personelini etkiler.

Sürece daha fazla soru ekleyebilirsiniz - Stratejinizin envanter yönetiminizi nasıl etkileyeceği gibi belirli endişeleriniz olabileceği için bundan bahsediyorum. Bu, özellikle ne yapacağınıza karar verdiğinizde kendinize sormanız gereken bir sorudur ki bu bir sonraki adımdır.

4. Restoranınız İçin Etkili Stratejiler Belirleyin

bir dizüstü bilgisayarda farklı stratejiler oluşturma

Bu genel bir tavsiye gibi görünebilir ama beni dinleyin. Etkili stratejiler bulmak kolay değildir, bu yüzden sizinle izlenecek belirli bir şablon paylaşamam – tüm restoranlar aynı değildir! Bu yüzden çalışmalısınız:

  • Müşterileriniz.
  • Onları restoranınıza çeken nedir?
  • Ve onları getiren teklife biraz daha tat katın.

Müşterilerinizi tanımak, onlara doğru bir şekilde hitap etmenize ve teklifi paketlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca onları restoranınıza çeken şeyin ne olduğunu (yemek, servis, konum, fiyatlar ve daha fazlası) bilmenize yardımcı olacaktır. Herhangi bir şey olabilir, ancak belirli müşterilerinizin arkasındaki itici gücün ne olduğunu bulmanız gerekir. Bunu öğrendikten sonra, restoranınızın diğerlerinden daha uygun görünmesi için bir sadakat programı ile geliştirerek bunu ikiye katlamalısınız. Müşteri memnuniyeti anketleri uygulayarak restoranınızda neler olduğunu öğrenebilirsiniz. İyi bir ölçü için size 3 örnek vereceğim.

örnek 1

Y kuşağı, iyi sunulan yiyeceklerin sunulduğu lüks bir restoranda

Müşterilerinizin, restoranınızın sunduğu yeni yiyeceklerle ilgilenen 40 yaşın altındaki kişiler olduğunu varsayalım. Onları restoranınıza getiren şey çok sayıda teklif, yenilik vb.yse, bunu ikiye katlayacak fikirler bulun. " X zaman diliminde restoranda X harcayan müşteriler, şeflerin gelecekte menüye ekleyeceğimiz yeni yemekleri servis ettiği özel bir deneysel oturuma erişim kazanıyor " gibi bir şey olabilir. Bu, yeni deneyimleri seven gurmeler için tam isabet. Hele bir de insanı her zaman özel hissettiren “özel” unsurunu ekleyebilirseniz. Müşterilerinizin çoğu bu segmentin bir parçası olduğu için, fiyat belirleme uygulamalarınızda herhangi bir hata olmadığı sürece, bu muhtemelen kârınızı artıracaktır.

Örnek 2

bir restoranda arkadaş ve aile grubu

Diyelim ki müşteri tabanınızın büyük bir kısmı, lezzetli yemekler ve uygun fiyatlar için restoranınıza gelen aileler ve arkadaş grupları. Yani lezzetli yiyecekleriniz ve uygun fiyatlarınız var - bunu ikiye katlayın! “ 3 kişi ve üzeri gruplar kayıt olabilir” gibi bir şey olabilir. X tutarında harcama yapan gruplar, X grup yemek teklifleri için X tutarında kullanılabilecek puanlar kazanıyor ”. Bu, restoranınızın yeni müşteriler kazanmasına ve grup seçeneklerini teşvik ederek tekrarlanan işi ve ortalama bileti iyileştirmesine yardımcı olacaktır.

Örnek 3

bir restoranda toplantı tutan şirket çalışanları

Diyelim ki müşterilerinizin yarısı restoranınıza yakın çalışan kurumsal çalışanlar - restorana sadece çok uygun olduğu ve yemekler oldukça iyi olduğu için gidiyorlar. Burada, müşterilerinizin ofis çalışanları olması gibi belirli bir koşuldan yararlanabilirsiniz. Sadakat programı “ kravat takan müşterilerin yemeklerinde %5 indirim var” gibi bir şey olabilir. Bunun gibi küçük bir şey, çalışkan ofis müşterilerinize bir gülümseme getirebilir, bu da işinizi kesinlikle geliştirecek ve tekrarlanan işi iyileştirecektir. Bunun gibi stratejilerin iyi yanı, gerçekten çok fazla süslü ekipman veya yazılım gerektirmemesidir!

5. Kuralları Belirleyin

Bir diğer önemli şey de sadakat programı için geçerli olan kuralları yazmaktır. Kurallar olmadan, işler orantısız olabilir. Örneğin, sistem puanlarıyla müşterilerinizin sonsuz puanlar kazanmasına izin veremezsiniz - işler kötüye gidene kadar bundan yararlanmanın yollarını bulabilirler. Başka bir örnek, puanlarını bedava yemek için kullanabilecekleri günleri sınırlamak olabilir. Ve ödülü her zaman sınırlayabilirsiniz. Menüdeki tüm öğeler için kullanılabilecek puanlar teklif etmeyin. Bunun yerine, müşterileriniz için arzu edilen ile çok fazla vermenin restoranınızın para kaybetmesine neden olması arasında orta noktada olan belirli öğeleri seçin. Evet, bazen böyle şeyler sunarsanız birkaç zarar alırsınız, ancak bunların hepsinin restoranınızın uzun vadede karını artırabilecek müşteri sadakati ve tekrarlanan iş adına olduğunu unutmayın.

6. Stratejiyi Uygulayın, Hatalarınızdan Ders Alın ve Tekrarlayın

sadakat programının sonuçlarını incelemek

Şimdi, hedef belirlemenin stratejiyi sonlu hale getirdiğinden bahsettiğimi hatırlıyor musunuz? İşte bu aşamada oluşturduğunuz stratejiyi belirli bir süre için uygulamalı ve beklemelisiniz. Dönem sona erdiğinde, başarmak için belirlediğiniz hedeflere ulaşıp ulaşmadığınızı görmek için sonuçları incelemelisiniz. Bu gerçekten hiç bitmeyen bir süreçtir çünkü hatalarınızdan öğrenebilir, daha fazla bilgi toplayabilir ve yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.

Süreç şöyle bir şey olmalı:

  • Sadakat programınıza kaç müşterinin katıldığını öğrenin.
  • Bunun restoranınızı nasıl etkilediğini tekrar inceleyin. Önceleri teorikti, şimdi ise pratik çünkü oynayabileceğiniz gerçek bilgilere sahipsiniz. Çalışılacak temel faktörler kar, müşteri memnuniyeti, tekrarlanan iş yüzdesi ve benzerleridir.
  • Sadakat programınızı geliştirmenin yollarını inceleyin. Ayrıca yeni şeyler eklemeyi, yeni promosyonlar oluşturmayı ve teklifi taze tutmayı da düşünmelisiniz. Bu şekilde, sadakat programınıza katılmaları için yeni müşteriler çekmeye devam edebilirsiniz.

Önemli olan, bunun döngüsel bir süreç olduğunu ve bir şeyler ters gitse bile bir dahaki sefere tekrar deneyebileceğinizi fark etmenizdir. Tabii ki, ilk seferinde çivi çakmak ideal olacaktır - ama bu her zaman böyle değildir. İnsanların unuttuğu bir şey, Wendy's, Burger King ve McDonald's gibi büyük markaların uzun yıllardır var olduğu. Stratejileri hakkında düşünmek, hatalarından ders çıkarmak ve birkaç kez baştan başlamak için çok zamanları oldu.

Küçük Restoranlar İçin 1 Numaralı İpucu – Sadakat Programınızı Daha Küçük Hale Getirin!

küçük restoranlar için tavsiye: küçük başlayın

Restoranınızda bir sadakat programı uygulamakla ilgileniyorsanız, ancak bunu mahvetmek istemiyorsanız, her zaman küçükten başlayabilirsiniz. Sadakat programınızı basitleştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. İşte birkaç ipucu:

  • Anketlerin gücünü kullanın! Müşteri memnuniyeti anketleri, restoranınız hakkında hayati bilgileri yakalamak için harikadır. Garsonlarınızın yaptığı yaygın hatalar gibi kötü yanlarını düzeltmenize veya müşterilerinizin menünüzden neleri tercih ettiğini öğrenmenize yardımcı olabilir.
  • Nasıl gittiğini görmek için stratejiyi yalnızca bir ay boyunca uygulayın. Bu, onu müşterilerinize göre daha uygun olacak şekilde değiştirmenize yardımcı olabilir ve bu da size çok para, zaman ve emek tasarrufu sağlayabilir.
  • Müşterilerinizi segmentlere ayırın ve programı belirli segmentlere sunun. Bu, sizin için daha ucuz hale getirecektir çünkü hedef numune daha küçük olacaktır. Bunu, e-posta aboneliği şeklinde olabilen bir abonelik hizmeti oluşturarak, müşteri verilerini izlemek için POS'unuzu kullanarak veya punchh ya da sadakat gator gibi üçüncü taraf hizmetleri kullanarak da yapabilirsiniz.
  • Restoranınızda uygulaması çok büyük, pahalı veya zor bir şey sunmaktan kaçının. Müşteri sadakat programınıza uyum sağlamak için mutfağınızı yeniden inşa etmeniz gerekmez. En iyi yanı, zaten sahip olduklarınızı sunmaya başlamak için uyarlayabilmenizdir.

Dikkate alınması gereken bir diğer husus da restoranınızda uzun vadede sonuçlara yol açabilecek herhangi bir sorun yaşamamanızdır. Örneğin, tedarikçilerinizle iyi ilişkileriniz yoksa, müşteri hizmetleriniz zayıfsa veya envanter yönetiminiz zayıfsa, restoranınızda daha büyük sorunlar yaratabilirsiniz. Ve onları görmek için çok uzun süre beklemek zorunda kalmayacaksınız! Bu yüzden büyük restoran zincirleri hatalarını telafi etmek için milyonlarca ve milyarlarca dolarlık bir avantaja sahipler ama ilk etapta restoranınızda bu kadar büyük hatalar yapmak zorunda değilsiniz.

Restoranınız Sadakat Programına Hazır mı?

Bir yıldan eski olan tüm restoranların bir sadakat programı olmalıdır. Aslında, yeni restoranlarda bile bir tane olabilir. Bu şekilde müşteri tabanınızı en baştan oluşturmaya başlayabilirsiniz, bu da tekrar iş, kârlılık ve müşteri memnuniyeti üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Son olarak, birinci sınıf güler yüzlü hizmetten daha iyi bir sadakat programı olmadığını belirtmek isterim. Yetersiz eğitimli veya mutsuz bir ön büro personeliniz varsa, bir sadakat programının restoranınızı düzeltmesinin hiçbir yolu yoktur. Peki, bir sadakat programı restoranınıza yardımcı olur mu yoksa bozar mı?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler