Restoranınızı Yeni Jenerasyona Nasıl Pazarlamalısınız?

Restoranınızı Yeni Jenerasyona Nasıl Pazarlamalısınız?

güçlü bir dijital pazarlama planı ile başarıya ulaşmak

Yazan Michael Elkins 26 Mayıs 2018

Sürekli büyüme için uzun vadeli planları olan herhangi bir restoran, 1977 ile 1990'ların ortalarında doğan nesli göz ardı etmemelidir. Bu nesil, bebek patlaması kuşağından beri gelmiş en kalabalık ve en güçlü olan kuşaktır. Millennial olarak da bilinen bu kuşak bilgisayar ve cep telefonlarıyla büyüdü. Bu nesil önümüzdeki yıllarda restoran müşterilerinin en önemli bölümünü oluşturmayı vaad ediyor. Restoranlar, bu nedenle millennial kuşağına yapacağı pazarlama aktivitelerine gerekli önemi vermelidir.

Millennial Kuşağını Hedefleyen Dijital Pazarlama

Millennial kuşağına ulaşmak istiyorsanız, restoran konseptinizi geliştirme süreci planlama aşamasında başlar. Tüm restoran kaynaklarınız için işlenmiş gıdalara ve büyük ürün tedarikçilerine güveniyorsanız, yerel kaynaklı olan çiftlikten masaya, organik ve hormon içermeyen yiyecekleri destekleyen bu kuşağa hitap etmek zor olacaktır. Aşağıdaki fikirler, restoranınızı millennial kuşağı müşterilerini çekmek ve korumak üzere konumlandırmanıza yardımcı olabilir:

  • Sosyal Bir Atmosfer Yaratın

    Millennials kuşağı yemeye çıktığında sosyal iletişim konusuna oldukça değer verir. Yemek ve servisten memnun olduğunda, bu kuşak sevdikleri bu yeri hemen arkadaşlarına tavsiye eder. Millennials ayrıca başkaları tarafından yapılmış yorumlara da olumlu cevap vermektedir. Restoran işletmecileri, mevcut müşterileri hedeflemek için kampanyalar geliştirerek pazarlama konusunda stratejik davrabilir ve mevcut müşterileri arkadaşlarını davet etmeleri, yorum girmeleri veya referans olmaları için teşvik eder. GPS kampanyaları, kısa mesajlar, e-postalar, kuponlar, sadakat programları, el ilanları ve dijital tabelalarla mevcut müşterilere pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.

  • Çeşitlilik ve Esneklik Sağlayın

    Çeşitliliğe oldukça önem veren millenniallar, daha fazla yemek seçeneği ve daha düşük fiyatlar istiyorlar. Çoğunlukla etnik restoranlara ilgi gösteren bu müşteriler, füzyon mutfakları ve yaratıcı mutfak yaklaşımları için ideal hedeflerdir. Millenniallar, eşsiz bir hikayeye sahip olan restoranlarda yemek yemenin tadını çıkarır. Mikro bira fabrikalarından yerel olarak yetiştirilen ve iyileştirilen etler, artisan ekmekler ve küçük el yapımı bira partileri bu nesli kendine çekiyor.

  • Dijital Uygulamalar için Destek Verin

    Millenniallar self servis ve sipariş kolaylığını tercih ediyor. Mümkünse, çevrimiçi sipariş verme, masada online sipariş verme ve günlük özel mesajlarınızı göndermek gibi hedefleriniz olmalı. Mobil POS sisteminiz, kişisel olarak akıllı telefonlar üzerinden veya çevrimiçi olarak sipariş almanızı kolaylaştırır. Web sitenizin QR kodları, çevrimiçi promosyonları ve restoranın sosyal imkanları ve yaklaşan etkinlikleri hakkında bilgi vermek için özel masaları kullanabilirsiniz.

  • Pazarlamayı Kişiselleştirin

    Binlerce müşteriyi kişisel tercihlerine göre hedefleyebilirsiniz. Pazarlama yapmak yerine hikayeleri ve kilometre taşlarını belirgin bir şekilde paylaşın. Sıcak ve kişisel olarak ilgi göstermek, pahalı bir reklam kampanyasından daha etkili olabilir.

  • Bir Gıda Kamyonuna Sponsor Olmayı Değerlendirin

    Gıda kamyonlarının popülaritesi, milleniallara da sağladıkları iş imkanları ile daha belirgin bir hale geldi. Günümüzde gıda kamyonları, yemek için ideal olan sosyal ortamlarda daha düşük fiyatlarla gurme yiyecekler sunarak milleniallar için ilgi çekici bir konuma gelmektedir.

önlükleri yemek genç garsonlar

Millenniallar İçin Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medyada yaklaşık olarak konuşmalarının %65'i yemekle ilgili. Millenniallar, yiyecekleri paylaşabilecekleri bir hikâye ile sunulduğunda seviyor ve sosyal medyayı bu hikayeyi paylaşmak için kullanıyorlar. Millenniallerin yaklaşık %30'u organik gıdaları tercih ediyor, bu yüzden organik ürünler kullanıyorsanız, bu restoranın hikayesini anlatmaya başlamak için ideal bir nokta olabilir. Sosyal medya içerik kampanyaları için diğer fikirler şunlar olabilir:

  • Beslenme değerleri bilgilerini paylaşmak
  • Geleneksel yiyecekler hakkında hikâyeler yazmak
  • Sıradan olmadığını kanıtlamayı seven milleniallar için özelleşmiş menüler sunmak
  • Sağlıklı diyet seçenekler, vejeteryan seçenekler ve özel diyetler yapan kişiler için seçenekler sunmak
  • Özel şaraplar ve farklı içkiler sunmak
  • Sürdürülebilirlik, yerel etkinlikle ve yerel çiftlikler hakkında hikayeler paylaşmak
  • Personel, şefler ve restoran sahibi hakkında sahne arkası hikayelerini anlatmak

Menü özelleştirme, millenialları çekmek için en önemli restoran uygulamalarından biri olarak yer alıyor. Bu sadece belirli içerikleri ekleme ya da çıkarma ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda bir kişi çok aç olduğunu veya daha küçük bir porsiyon yemek ihtiyacı olabileceğini de hesaplayıp porsiyon boyutunu da özelleştirmeyi içerir.

Restoran Ziyaretlerindeki Düşüş ile Başa Çıkma

Technomic'in 2016 Kuşak Tüketici Eğilim Raporu'na göre milleniallar, diğer nesillere kıyasla daha az sıklıkta restoranları ziyaret ediyor - bu zamanlarının yaklaşık % 42'sine denk geliyor. Bunun yerine, millenial yiyecek kamyonları, yiyecek ve paket sipariş hizmetlerini seçiyorlar. Bu yüzden restoranınız için alternatif gelir akışları geliştirmek kritik önem taşıyor.

İndirimler ve Ödüller Sağlamak

Technomic'in kuşak raporuna göre, millenialların % 35'i, kuponların ve indirimlerin yemek kararlarını etkilediğini itiraf ediyor. Bin yıllık dinleyicilerin yaklaşık yüzde 37'si bir sadakat ve ödül programının onları belirli bir restoranı ziyaret etmeye ikna edebileceğini söylüyor.

Özel Lezzetler Millennialları Çeker

Yenilikçi tatlar yeni kuşağı çekiyor. En popüler mutfak trendlerinden bazıları, harissa, Sriracha ve gochujang gibi Asya baharatlarını içeriyor mesela. Acı biber müşterileri cezbediyor. Bunlardan en popülerleri jalapeno, serrano, chipotle, habanero ve ancho. Latin ve Karayip yemekleri de genç müşteriler arasında oldukça popüler olmayı başardı. Millenialları etkileyen diğer yiyecekler ve eğilimlere şunlar örnek verilebilir:

  • Kimchi, kombucha ve turşu sebze gibi ekşi veya fermente lezzetler
  • Hint turşusu, köri ve naan
  • Açık büfe kahvaltı ve gün boyu kahvaltı seçeneği
  • Pastırmalı çörekler ve baharatlı kahvaltı barları gibi tatlı ve tuzlu kombinasyonlar
  • Özel baharat karışımları ve soslar
  • Keto diyetleri
  • Tesiste kürlenmiş etler

Yerel Komüniteyle Etkileşim

Milleniallar, her zaman eylemlerden daha çok etkilenmiştir. Günümüzde hemen hemen her restoran, çevreye karşı sorumlu olduğunu, yerel nedenlere bağlı olduğunu ve çiftlikten masaya konseptin desteklendiğini iddia ediyor. Bununla birlikte, birçok restoran tedariklerinin çoğunu hala mega tedarikçileri ve işlenmiş gıda şirketlerinden alıyor.

Restoran atıklarını azaltarak, yiyecekleri yemeklere dönüştürerek ve yerel hayırsever yemeklere artık gıdalar vererek, yerel etkinlikere ve sürdürülebilirliğe bağlılığınızı gösterebilirsiniz. Satışlarınızın belirli bir yüzdesini etkinliğe bağlayarak, iyi bir neden için bir bağışçıya sponsor olabilirsiniz. Yerel organizatörler için toplantı odaları sağlayın. Bilgilerinizi müşterilerinize ulaştırmak için sosyal medyadaki ve basın bültenlerindeki çabalarınızla ilgili bu hikayeleri paylaşabilirsiniz.

En büyük millenial 56 yaşına geldiğinde, neslin nüfusunun 2036 yılında 81,1 milyonla zirveye ulaşması bekleniyor. Karşılaştırma yapabilmek için, bebek boomer kuşağının 1999'da 78.8 milyon insan ile zirveye çıktığını hatırlatalım. Geçen yıl Amerikan işgücünün en büyük kuşağı oldu; bunu 26 Nisan 2016'da Pew raporlamıştı.

Milleniallar, herhangi bir kuşağın en büyük ekonomik gücünün tadını çıkarıyor ve çıkaracak. Millenial nüfusun 2036'da 81.1 milyonda zirve yapması öngörülüyor. Bebek patlaması sadece 78.8 milyona ulaşmıştı. Bugünün en popüler yemek eğilimlerinin çoğu, geleneksel tercihler nedeniyle başladı. Bunlar arasında restoran teslimat seçeneklerinin artması, gurme gıda kamyonlarının yükselmesi ve yerel kaynaklara olan talebin artması yer alıyor. Millenniallar, tedarik zinciri ile ilgili ayrıntıları bilmek, daha sağlıklı yiyecekler yemek ve etnik spesiyaliteler ve yaratıcı füzyonların kullanıldığı yemekler yemek istiyor. Kişiye özel atıştırmalık seçenekleri, milleniallar için için harika bir satış fikridir çünkü böylece sağlıklı bir atıştırmalığı paket olarak alıp gidebilirler.

Çok sınırlı bir gruba hitap etmedikçe, millenialları hedefleme bir iş gerekliliğidir. Her ne kadar milleniallar tedarikçiler, maliyetler ve hizmetler konusunda talepte bulunabilirlerse de, bu taleplerin karşılanması bazen sadece bir tutum ve kişisel hizmete bağlılıkla gerçekleşebilir. Milleniallara pazarlama yapmak size çok fazla para harcatmaz ama önümüzdeki yıllarda oldukça iyi geri dönüşleri bu sayede alabilirsiniz.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler