Restoranınızın Kârını Optimize Etmek İçin 5 İpucu

Restoranınızın Kârını Optimize Etmek İçin 5 İpucu

Restoranınızın kârını optimize edebilecek 5 ipucu ve küçük değişiklik!

Yazan Victor Delgadillo 21 Kasım 2022

Restoranınızın karını artırmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bu beş ipucu yardımcı olacaktır!

Pandemi sonrası restoran endüstrisi şu anda bir savaş alanı. Dünyanın her yerinde, sahipler ve yöneticiler attıkları her adımdan benzer şekilde emin değiller. Sektör birçok şeyle mücadele ediyor ve deneyimli restoran sahipleri bile sorun yaşıyor. Yine de umut var, çünkü bu zamanlarda bile iyi giden ve büyüyen restoranlar bulabilirsiniz. Onların ortak noktaları ne? Bu yazıda size başarılı restoranların karlarını artırmak için kullandıkları 5 farklı stratejiden bahsedeceğim. Başlayalım!

Tüm Restoranlar Eşit Değildir

farklı restoranları simgeleyen farklı şekil

Bariz olanı belirterek başlayalım. Tüm restoranlar aynı değildir, bu nedenle restoran kar marjını optimize etmeye yönelik bu ipuçlarının tümü her durumda geçerli olmayabilir. Ancak, birkaç stratejiyi dahil ettiğimizden emin olduk. İşinizi ve yerel bölgenizdeki endüstrinin mevcut durumunu ne kadar iyi bilirseniz, bunlardan birini veya tümünü uygulamak için o kadar hazırlıklı olursunuz.

1. Çalışanları Optimize Edin ve Planlayın

İlk ipucu, üzerinde en çok kontrole sahip olduğunuz şeyleri, yani çalışanlarınızı, programı ve çalışma saatlerini kontrol etmeniz içindir. Bu değişken bir ipucu çünkü herkese belirli bir şey yapmasını söyleyemem. Temel olarak iki seçenek vardır:

  • Restoranınızın bu konuda optimizasyona ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız ve personelinizin üretkenliğinden memnunsanız, bırakın öyle kalsın.
  • Biraz optimizasyon gerektirdiğini düşünüyorsanız, devam edin ve aşağıdaki optimizasyonları uygulayın.

Bunlar, üretkenliği ve personelinizden aldığınız değeri artırmak için kullanabileceğiniz basit ipuçlarıdır.

Optimize Edilecek İlk Alan Personeldir

restoran yemekleri tutan restoran personeli

Personelinizi optimize etmenin iki yolu vardır. Bazı çalışanlarınızı işten çıkarmak bir karardır, ancak bu kolay bir karar değildir. Dürüst olmak gerekirse, kesinlikle gerekli olmadıkça çalışanlarınızı işten çıkarmayı düşünmenizi tavsiye etmiyorum. Bu, çalışan başına üretkenliği artırmak olan diğer yolun daha iyi olduğu anlamına gelir. İkisini de yapabilirsiniz, ancak çalışanlarınızı yetersiz ve fazla çalıştırma gibi kötü uygulamalara düşmeden yapmaya çalışın. Bunu başarmak için çözümler şunlardır:

  • Restoranınızda yapmanız gereken iş miktarını tam olarak bilmek.
  • Eşiğin karşılanması durumunda birkaç joker çalışana sahip olmak.
  • Ve restoranınızdaki iş akışını optimize etmek için.

İş akışını optimize etmekten bahsetmişken, onu optimize etmenin en kolay yolu, Waiterio gibi modern yazılımları kullanmaktır. QR kodlu self servis ve hatta ücretsiz bir web sitesi gibi araçlara sahip olursunuz. İyi kullanırsanız bunlar oyunun kurallarını değiştirebilir. Hayalet mutfakları çok uygun bir iş haline getiren araçlar bunlar! Günümüzde bunun gibi stratejiler, endüstrinin gelişmesi nedeniyle hemen hemen her restorana uygulanabilir.

Optimize Edilecek İkinci Alan Programdır

bir restoranın programı

Programı optimize etmeden personelinizi optimize etmek tam bir çözüm değildir. Restoranınızın programını optimize etmek, yüksek çalışma saatlerinden yararlanmanıza olanak tanır. Bu, büyük ölçüde restoranın türüne ve sahip olduğunuz müşterilere bağlıdır, bu yüzden iyice düşündüğünüzden emin olun. Diğer bir iyi fikir de personelinizle bunun hakkında konuşmaktır çünkü bu onlara kendi esnek programlarını oluşturma seçeneği sunacaktır – tabi siz buna açıksanız. Örneğin, işletmenizi bir saat sonra açıp kapatmayı veya tam tersini seçebilir, haftanın veya ayın farklı günleri için değişken bir programa sahip olabilirsiniz ve daha fazlası. Bu odak alanlarının her ikisi de birbirini tamamlar, bu nedenle birini diğerinden ayırmak boşuna olabilir.

2. Hareket Halindeyken Menünüzü Optimize Edin

Bir masada restoranın qr kod menüsünü okuyan müşteri

Menünüzü çevik tutmak bu zamanlarda çok önemlidir. Talep kaymaları nedeniyle envanterinizin fiyatı günlük olarak değişiyor olabilir. Bu yüzden yakından takip etmelisiniz:

  • Envanter yönetimi
  • Ve tedarikçi ilişkileri

Çok fazla ayrıntıya girmeden envanterinizi şu şekilde optimize edebilirsiniz :

  • İlk giren ilk çıkar envanter yönetimi yöntemini uygulamak.
  • Tüketici talebindeki değişikliklere dayalı olarak envanteri sıkı tutmak.
  • Ve fiyatları yakından takip etmek.

Bu son odak noktası, tedarikçilerinizle sıkı sıkıya bağlı olmanız anlamına gelir. Bazı durumlarda, yalnızca bu kaynak yönetimi görevine odaklanacak birini işe almanız önerilir. Bunun menünüzle ne ilgisi var? Envanteri ve tedarikçi ilişkilerini doğru bir şekilde ele almak şunları yapabileceğiniz anlamına gelir:

  • Menü fiyatlarınızı değiştirin.
  • Menü öğelerini geçici olarak gizleyin veya çok pahalı hale geldiklerinde yemekleri menüden stratejik olarak kaldırın.
  • Ve güzel bir yemek rotasyonu yapın.

Bu, uygulanması zor bir ipucu olacaktır. Deneyimli ve çok yönlü bir şefiniz varsa, bunu kolayca başarabilirsiniz. Bu aynı zamanda müşteri kitlenize de yansıyacaktır. Örneğin, restoranınız müşterilerine istikrar sağlayan bir işletmeyse , fiyatlarınızı yükseltmek ve menünüzü korumak daha iyidir. Restoranınız şaşırtıcı veya deneysel yiyecek teklifleri için bir merkezse, bu ipucu istikrarsız bir tedarik zincirine ayak uydurmak için mükemmel bir strateji olabilir.

3. Önce Yüksek Öncelikli Sorunları Çözün

Restoranlarda bir sorunu ölçmeyi sembolize etmek için bir araçla kelime sorunları ölçen eller

Bir işi yürütürken her zaman doğru olan bir şey varsa, o da beklenmedik sorunların olacağıdır. Bu nedenle, yüksek öncelikli sorunları ortaya çıktıkça çözmelisiniz. Bu yaklaşımla ilgili asıl sorun, hangisinin yüksek öncelikli olduğunu bilmektir. Bu nedenle, bunun arkasındaki doğru ipucu, her senaryo için en iyi hareket tarzının ne olduğunu anlamaya yönelik sistemler oluşturmanızdır . Bunun için işinize yarayabilecek üç aşamalı basit bir sistem var:

  • Eldeki sorunu etraflıca inceleyin.
  • Hızlı bir şekilde çözmezseniz, sorunun neden olabileceği olası sonuçları inceleyin. Kısa, orta ve uzun vadeli sonuçları da incelemelisiniz, böylece bir felaket olmadan önce ne kadar zamanınız olduğunu bilirsiniz.
  • Restoranınızın mümkün olan en az hasarı almasını sağlayan bir çözüm bulun.

Bu adımlar teoride basittir, ancak pratikte ustalaşmak çok zaman alabilir. Yine de küçük sorunların birikmesine izin vermemelisiniz, yoksa uzun vadede işinizi bitiren bir sorun yaratırsınız.

4. Sektör Trendlerine Uyum Sağlamak İçin İnisiyatif Alın

Bir tablette endüstri trendi ölçümlerini okuyan adam

İşletmenizde restoran endüstrisi trendlerini benimsemek, özellikle maliyetli sistemler, geri alınamayacak kadar derin değişiklikler ve daha fazlası söz konusu olduğunda bir kumar gibi geliyor. Bununla birlikte, kalıcı olmaya başlayan restoran endüstrisi trendlerini belirlemek kolaydır: dünyanın farklı yerlerinde her zaman iyi destek alırlar . Bu yüzden restoran sektörü trendlerini takip etmeniz gerekiyor. Yeni bir trendi ne zaman uygulayacağınızı bilmenin anahtarı, aşağıdaki gibi soruları yanıtlamaktır:

  • Trend farklı ülkelerde mi ortaya çıkıyor?
  • Trend, şehrinize benzeyen birkaç yerde uygulanıyor mu?
  • Ve tabii ki bu trendi restoranınıza verimli bir şekilde uygulayabilir misiniz? Cevaplanması en zor soru bu çünkü karar verebilmek için işletmenizin mevcut durumunu çok iyi bilmeniz gerekiyor. Ayrıca, müşteri tabanınızı da bilmelisiniz!

Sonuçta, restoranınızın bulunduğu bölge ile aynı koşullara sahip bir yerde çalışıyorsa, hiç düşünmeden başvurmak iyi bir fikirdir. Ayrıca rakiplerinizin ülkenizin diğer bölgelerinde trend olan yeni taktikleri uygulayıp uygulamadığını da inceleyebilirsiniz. Bazen, restoranınızın yükselmesi gereken trendi keşfetmek için gerçekten dünyayı dolaşmanız gerekmez. Yine de harika bir ilham kaynağı olabilirler!

5. Kullanışlı Üçüncü Taraf Hizmetlerini Kullanın

Yalnızca uygun sözcüğü göstermek için yırtılmış kağıt üzerine yazılmış uygunsuz sözcük

Hizmetler, uygulamalar, yazılımlar ve hatta temizlik, kuru temizleme, muhasebe, hukuk ve diğerleri gibi daha temel hizmetler, günümüzde bir restoran işletirken çok önemlidir. Restoranınızın temel operasyonlarını yürütürken, pazarlama çabalarından müşteri memnuniyetine kadar pek çok şeye ayak uydurmanız gerekir. Bu çok doğal, toplum, tüketici alışkanlıkları ve daha fazlası değişiyor. Çok fazla şeye ayak uydurmak size bunaltıcı geliyorsa, POS yazılımınız gibi bazı alanları basitleştirmek yardımcı olabilir. Waiterio burada devreye giriyor. Her büyüklükteki restoranın özgürlüğe ve çok yönlülüğe ihtiyacı var, bu yüzden size tam olarak bunu sağlayan bir POS oluşturmaya karar verdik. Waiterio'nun POS'u ile şunları yapabileceksiniz:

  • Satış raporlarını istediğiniz zaman kontrol edin.
  • Tüm restoran satış verilerinizi bulutta güvende tutun.
  • Çevrimiçi satış, paket servis ve teslimat gibi farklı kanallardan satışları yönetin.
  • Raporları kullanışlı e-tablolarda dışa aktarın.
  • Restoranınızdaki satış sürecini ve daha fazlasını kolaylaştırın.

Müşterilerinizle ilk etkileşimden son etkileşime kadar, Waiterio bunu daha hızlı ve çok daha verimli hale getirebilir. Yeni bir POS sistemine ihtiyacınız varsa, Waiterio'yu deneyin. Ücretsiz denememiz var !

Küçük Değişiklikler Uzun Vadede Restoranınız İçin Büyük Faydalar Sağlayabilir!

Bu basit ipuçlarını uygulamak kolay değil. Dediğim gibi, uygulanabilir olup olmadığını bilmek için işinizi bilmelisiniz. Ayrıca müşteri tabanınızı ve çalışanlarınızı da bilmelisiniz – sonuçlarınızı iyileştirmek için onları karar verme sürecine dahil ettiğinizden emin olun. Aksi takdirde, görünüşte küçük olan bu değişiklikler,BOH veya FOH personelinizi tamamen yenilemeniz veya menünüzdeki her fiyatı yeniden hesaplamak zorunda kalmanız gibi daha büyük bir sorun haline gelebilir. Bu, sizden zaman alabilir, bu nedenle öncelikle restoranınızın bu değişikliklere hazır olduğundan emin olun. Daha fazla bilgi için restoranınız için hedefler belirleme hakkındaki makalemize göz atın.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler