Restoranınızın Konsepti Neden Önemli?

Restoranınızın Konsepti Neden Önemli?

restoranınızla rakiplerin önüne geçin

Yazan Michael Elkins 14 Mayıs 2018

Bir restoran konsepti genellikle mutfak tarzı olarak tanımlanır - fast food, hızlı, rahat, kaliteli yemek, gastropub, füzyon mutfaklar, yakın çevrede ve spor severler için konseptler gibi. Diğer popüler konseptler arasında aile restoranları, bistrolar, kafeler, açık büfeler, orta ölçekli yeme-içme ve mobil yiyecek kamyonetleri sayılabilir. Ancak, kısa bir Google araştırması bile, dünyanın herhangi bir yerinde düzinelerce pizza restoranı, burger mekanı ve farklı franchiselar olduğunu gösterecektir. Rekabet gerçekten de çok şiddetlidir.

Bu yüzden restoranınızın konseptini daha iyi tanımlamak önem kazanır. Bu, organik aramalarda doğru uzun anahtar kelimeleri kullanmaya benzer. Müşteriler, yiyecek tercihlerini jenerik bir şekilde "pizza" yerine "organik vejeteryan pizza" gibi belirtebilirler. Konseptinizi belirli yiyecek, servis ve atmosfer standartlarını arayan potansiyel müşterilere göre ideal bir seçim olacak şekilde konumlandırabilir ve geliştirebilirsiniz.

Bir Konsept ya da Tema Kullanarak Gıda İşletmenizi Farklılaştırmak

Restoran geliştirme çalışmalarına başlamadan önce konseptinizi tanımlamak önemlidir. Konsepti sonradan değiştirirseniz, planlama sürecine yeniden başlayıp menü, dekor, hizmet standartları ve reklam stratejisinde önemli değişiklikler yapmanız gerekebilir. Restoran planlamanızın ayrıntıları üzerine çalışırken, konseptinizi ve temanızı tamamlayacak öğeleri seçmelisiniz. Konseptinizi koordine etmek için planlamanız gereken alanlar şunlardır:

  • Restoranın konseptini yansıtacak yemek isimleri bulma
  • Konsept ve hedeflenen müşteri kitlesi için yemek odası dekoru seçimi
  • Tarladan sofraya tedarikçileri, düşük maliyetli işlenmiş gıdaları, organik gıdaları veya yüksek kaliteli etleri seçmek ve üretmek gibi konseptleriniz için yiyecek tedarik etme
  • Konseptinizi yansıtmak için elektronik tabelalar, sanat, yemek odası undurları ve fiziksel tabelalar kullanma
  • Kaliteli yemek servisi için şaraplar hakkında garsonların eğitilmesi ve uygun hizmet seviyesini sağlamak için personelinizi eğitme
  • Konseptinizi ön plana çıkarmak için restoranı adlandırma

En önemli sorun, menünüzün müşterilere hitap eder hale gelmesini sağlamaktır. Konseptinizi tanıtmak için diğer önemli yönetim konuları olarak şunları sayabiliriz:

  • Kaliteli yemek işletmeleri için gereken kıyafet kurallarını uygulayarak müşteri beklentilerini karşılayın.
  • Menüyü temel belgeniz olarak kabul edin, böylece başka kararlar verirken menüyü referans alabilirsiniz.
  • Her ziyarette tutarlı bir deneyim sunun.
  • Konsept ile uyumlu özel etkinlikler planlayın.

Bazı restoranlar, restoranın farklı bölümlerinde ayrı yemek deneyimleri sunar ve barlar genellikle yemek salonlarından daha farklı bir konsept sunar. Ancak bu farklılıkları uygun fiyatlar, çiftlikten masaya konsepti, katkı maddesiz gıdalar, gurme hazırlıkları gibi diğer konspetler ile uyumlu hale getirmelisiniz.

Restoran konseptine uygun yemek deneyimi

Bir Konsept Seçmek

Restoran konseptiniz, temel olarak restoranınızın nasıl çalıştığıdır. Bu fiyat, menü, iç tasarım, oturma stili, servis ve atmosferi içerir. Başarılı konseptler aşağıdaki fikirleri içerir:

  • Standart hizmet ile rahat bir ortamda yemek yeme, pişirme ve sipariş verme
  • Daha hızlı bir menü ve daha düşük fiyatlar ile daha hızlı hizmet üretmek için kısa bir menü ve düşük fiyatlar
  • Geleneksel şık restoran işletmelerinden daha az imkanla haute mutfağı ve düşük fiyatları birleştiren kaliteli restoranlar
  • Genellikle otobüs, tren vagonu veya tramvay olarak tasarlanan benzersiz mekanlarda self servis öğelerini içeren fast food servis eden lokanta tipi restoranlar
  • Gıda kamyonları, römorklar, kabinler ve vagonlarda sokak yemekleri
  • Pizza restoranları, sosis dükkanları, kebap yerleri, burger restoranları, açık büfeler, hazır yiyecekler, kahvaltı yerleri ve diğer fast food seçenekleri içeren fast food opsiyonları

İşbirlikçi restoran konseptleri de popülerlik kazanıyor. Tiffany & Co gibi popüler perakendeciler artık bir restorana ev sahipliği yapıyor. Tiffany'nin müşterileri bir eşin veya arkadaşının alışveriş yapmasını beklerken gerçekten kahvaltı yapabilecekleri bir Blue Box Cafe'ye sahip. Bu pazarlama fikirleri tek bir sahiplikle sınırlı değildir; iki girişimci, bir eatery ve farklı bir tür perakende operasyonuna sahip ortak bir alanda kolayca ortaklık kurabilir.

Kaliteli yemek restoranlarında, mutfaktan ve ön planda çalışanlar genellikle üst düzey bir müşteri yemek deneyimi yaratmak için birlikte çalışırlar. Yemeğin adı, kaynak tedarikçileri, sunum, yemek kalitesi, aydınlatma ve mobilya hep birlikte birbirine bağlı bir yemek deneyimi sunuyor.

Bir Konspet Üzerine Benzersiz Bir Markayı Koymak

Mashuplar giderek daha popüler hale geliyor ve 1980'lerde nouveau mutfağından gelen trend büyük bir artış gösterdi. Bu yemek trendi klasik Fransız teknikleri, yaratıcılık ve mevcut yerel malzemelerden oluşan bir mashe'ye odaklandı. Bugünün mashupları, pişirme teknikleri, malzemeleri, atmosferi ve servisi ile uyum sağlıyor. Örneğin, piknik sepetinde çiftler veya gurme yiyecekler için mum ışığında ve masa örtülerinde hamburger, sosisli sandviç ve patates kızartması servis edebilirsiniz. Bir potansiyel olduğu sürece, yemek pişirme yeteneği ve başarılı olma kararlılığı olduğunda, her türlü füzyon mümkündür. Yaratıcılık ve çapraz mutfak becerilerini kullanarak eşsiz bir restoran deneyimi yaratabilirsiniz.

Dünyada Benzeri Olmayan Restoranlar

Son derece yaratıcı konseptler küçük restoranlar ve yaratıcı fikirleri uluslararası mutfak destinasyonlarına dönüştürülebilir. Çekirdek bir müşteri grubunu çekecek kadar eşsiz olmaya çalışarak - sadece yerel olsa bile - dikkate değer bir başarı elde edebilirsiniz. Aaronallen.com kısa süre önce benzersiz konseptlere sahip Avrupa restoranları listesini yayınladı:

  • Karanlık Restoran

    Berlin'deki Nocti Vagus, akşam yemeğini karanlıkta, ve kör veya görme engelli sunuculardaki personelin restoranında servis etmektedir. Konsept, bir duyu kaybı, tat gibi diğer duyuları arttırır. Yemekler daha göze çarpar ve cızırtılı tabakların aromaları ve sesleri karanlıkta oturduğunuzda sıra dışı olanın ötesinde yemek deneyimini geliştirir.

  • Heyecan Arayanlar

    İspanya'daki Lloret de Mar'da, Disaster Café, hizmet süreleri boyunca 7.8 derecelik bir depremin etkilerini simüle ediyor. Bu, birçok günlük akşam yemeğine hitap etmese de, heyecan arayanların benzersiz bir alt kümesi deneyime değer veriyor.

  • Volkan Izgarası

    İspanyol bir ada olan Lanzarote, yanardağını turizmden daha fazlası için kullanıyor. El Diablo restoran aslında aktif bir yanardağ deliği üzerinde yemek yapıyor.

  • Fütüristik Yemek

    Almanya'da baggers restoranı bu yarışta önemli bir yere sahip. Restoran, müşterilerinin siparişlerini dokunmatik ekranlara yerleştirmeleri için düzenleme yaparak self servis ve tam hizmet sunmaktadır. Yemek, roller coaster pistlerine varıyor. Gelecek şimdi ileriye dönük restoran konseptleri ile girişimciler için.

Eşsiz Bir Konsept Araştırması

Konsept araştırmazsanız fikriniz kötü bir yöne doğru gidebilir. Bu, mutfağı yerel demografiyle eşleştirmeyi, uygulanabilir bir yer seçmeyi ve masrafları incelemeyi içerir. Araştırmanız sırasında diğer hususlar şunları içermelidir:

  • Konsept, dekor, aydınlatma, ambiyans ve servis dahil olmak üzere mutfaklardan daha fazlasını kapsamalıdır.
  • Mesaj, her müşterinin anlaması ve hatırlaması için yeterli derecede cazip ve basit olmalıdır.
  • Bütçeyi tanımlamalı ve nakit akışını veya kapitalizasyon problemlerini tanımlamalısınız.
  • Kavramınızı sunmanın en kolay yolunu bulmalısınız.
  • Bir, iki ve üç mil yarıçapında yerel sakinlerin demografik yapısını belirleyin.
  • Kahvaltı ve öğle yemeği müşterileri genellikle bir ya da iki mil yarıçapında yer alırken, akşam yemekleri eşsiz bir yemek konsepti veya olağanüstü yemek için daha fazla seyahat edebilir.

Benzersiz ve çekici bir konsept, restoranınızın öne çıkmasını sağlar ve potansiyel iş ortaklarına, benzersiz anahtar kelime kombinasyonları ile işletmenizin daha bulunabilmesinin kolay bir yolunu sunar. Konseptiniz, restoranınızı ideal müşterinizle markalamak için birincil bir araç olmalıdır.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler