Restoranlar için Profesyonel Bir İş Planı Geliştirmenin Avantajları

Restoranlar için Profesyonel Bir İş Planı Geliştirmenin Avantajları

iyi araştırılmış bir iş planı

Yazan Michael Elkins 9 Aralık 2017

Bir restoran açmak, çok sıkı çalışmayı gerektirir. Yemek yapmayı ve eğlenceyi seviyor olmanız hayalinizi gerçek bir iş modeline çevirmek için yeterli değildir. Bu nedenle bir iş planı ihtiyacınız vardır. Genelde iş planları finansal analizinizi yapmak ve yatırımcılarını memnun etmek için tasarlanır. Ancak, tüm organizasyonun finansalını tek başına yürütüyor bile olsanız, bir iş planı problemlerle proaktif olarak baş edebilmenizi sağlar.

Standart bir iş planı oluşturmak size restoranınızın finansalını anlamak, açılış ve geliştirme tarafında konsept, ana değerler ve iş stratejisi gibi alanlarda yardımcı olur. İş planınız aynı zamanda restoranınızın gireceği yeni alanlarda sizin için yol gösterici olacaktır. İşletmenizi kurduktan sonra iş planınız doğrultusunda mı hareket ediyorsunuz, stratejinizde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç var mı, takip edebilirsiniz.

İş Planınızın Önemli Parçaları

İş planları genelde çalışanların ve yatırımcıların ihtiyaçları olan kritik bilgileri ön plana çıkaracak şekilde standart bir format izler. İş modelinin detayları hakkında bilgiler, bütçe, konseptiniz hakkında bilgiler, deneyiminiz ve finansal bilgilerinizi içeren bilgiler yer alır. Şu alanları da iş planınıza dahil etmek önemlidir:

Yönetici Özeti

Giriş kısmında yer alan yönetici özeti bölümü tüm planınızı özetlediğiniz yerdir. Bu bölümde, restoran fikrinizin temelleriyle okuyucunun ilgisini çekmeye çalışmalısınız. Restoranın stili, lokasyonu, hangi müşteri kitlesini hedeflediğiniz ve neden restoran işletmeciliği için doğru kişi olduğunuzu açıklamalısınız. Ayrıca, her bir ortağın ne kadar yatırım yaptığını, ne kadara ihtiyacınız olduğunu ve kara ne zaman geçebileceğinizi de belirtmelisiniz.

Konsept

Ana konsept ve misyon oldukça net bir şekilde yazılmalıdır. Mesela Applebee’nin asıl önermesi ve katkı sağlamak istediği alan “büyüme, keyif ve dokundukları alanı zenginleştirme” olmuştur. Bu zincirin dünyada 1500’den fazla restoranı vardır.

Restoranınızın konsepti fast food, aile restoranı, gurme yemekler, alternatif mutfaklar veya şık bir restoran olabilir. Her çeşit restoran için iş modellerini incelemek hem yazım tarzı için bir fikir verir, her de format veya restoranın sahip olması gereken teknoloji alt yapısı hakkında bilgi edinmenizi sağlar.

Tasarım

Tasarım denilince restoranın hem iç mekan hem de dış mekan tasarımını dikkate almalısınız. Ayrıca menünüz, şirketinizin renkleri, logosu ve paket servis materyalleri de buna dahil edilmeli. Bunların hepsinin tasarımı restoranınızı marka yapan bir bütünün parçalarıdır. Mobilyaların ve ekipmanların maliyetini, bir tasarımcıyla çalışmanın maliyetini de bu bölümde hesaba katmalısınız.

Menü ve Servis

Ne tür yemekler ve içecekler servis edeceğiniz ve bunları nasıl servis edeceğinizi detaylandırdığınız bölüm burasıdır. Sizin restoranınızı benzersiz yapan özellik ve seçtiğiniz bölge ve lokasyonda bu özelliğin neden başarılı olacağını açıklamanız gerekir. Örnek bir menü yaratıp, yiyeceklerin maliyeti ve tedarik zinciri hakkındaki detayları paylaşın. Bugünlerde trend yerel üreticiler ve tedarikçilerle çalışmak; bu nedenle yerel kaynaklara planınızda yer verebilirsiniz. Detaylı bir maliyet analizi çıkarmalısınız. Bu noktada, iş planınız için restoranınızın logosunu çalıştırmalısınız.

restaurant budget calculator

Bütçe

Kira, projekte edilmiş şekilde maaşlar, tasarım maliyeti ve modelleme, pazarlama giderleri, POS sistemi giderleri, sigorta bedeli, atıklarla nasıl başa çıkacağınız, hırsızlık ve arızalar için detaylı bir bütçe yaratmalısınız. Tüm paydaşlar ve potansiyel yatırımcılar için planlamaya oldukça fazla efor sarfetmelisiniz. Yemek maliyetleri toplam maliyetin %20-%35’i arasında olmalıdır. Pizza restoranları genelde en düşük yemek bütçesine sahipken, şık restoranlar en yüksek maliyete sahip olanlardır.

SWOT Analizi

Her restoran için bazı hedefler ve fırstalar vardır. İyi bir planlama, sizin güçlü olduğunu, zayıf olduğunuz, fırsatlarınızın olduğu ve tehdit altında olduğunuz alanları gözler önüne serer. Buna SWOT analizi denir, hem sizin için hem de potansiyel yatırımcılarınız için önemlidir.

Güçlü olduğunuz yanlar arkadaş çevreniz ve bağlantılarınız, lokasyonunuz, restoranınızın deneyimi ve diğer benzer özellikler olabilir. Zayıf olduğunuz alanlar, daha önce hiç işletme deneyiminizin olmaması veya civar restoranlarda çok fazla rekabet olması olabilir. Fırsatlar paket servis gibi diğer gelir kalemlerini yaratmak, catering hizmeti vermek ve markana ait ürünleri mekanınızda veya internette satmak olabilir. Tehditler eski bir tedarikçinizi kaybetmek, doğal afetler, sizin kısıtlı kaldığınız alanlarda rakiplerinizin aksiyonları olarak sayılabilir. Bu tehditleri yönetebilmek için sigorta yaptırmak gibi yollar izleyeceğiniz bir stratejiniz de olmalıdır.

Pazarlama Stratejisi

Artık sadece yorumların etkili olduğu bir reklama güvenmemelisiniz. Hala daha bölgenizdeki insanların restoranları akıllı telefonlarla araştırdıklarını bilseniz bile. Müşterileriniz muhtemelen sosyal medyada oldukça fazla zamana harcıyorlar, demek ki onlarla iletişime geçebilirsiniz. Lansman sonrasında da ivme kaybetmemek için lansman sonrasındaki planınızı hazırlamış olmanız gerekiyor.

Eğer bir Halkla İlişkiler Ajansı ile anlaşmayı düşünüyorsanız, bunu iş planınızın sunumuna dahil de edebilmeniz için şimdi yapabilirsiniz. Ayrıca mutlaka hukuki bir danışman ile çalışarak iş yapınızı ve olası hukuki engelleri gözden geçirin. Bu danışman aynı zamanda iş planınızı da inceleyerek önerilerde bulunabilir.

Hedef müşteri kitlenizin hangi yayınları okuduğu, hangi sosyal medya platformalarında zaman harcadığını araştırın. Müşterileriniz için bir sakadat veya ödül programı tasarlayıp tasarlamayacağınıza karar verin.

Finansallar, Uzmanlar ve Danışmanlar

Her işin altından tek başınıza kalkmanız mümkün değil, bu nedenle web sitesi yapma, pazarlama işleri, finansal konular için uzman bir destek alın. Bir muhasebeci finansal durumunuzu takip etmek ve bütçe hedeflerini takip etmek için oldukça faydalı olabilir. Belki de iş planınızı yazmak için bir profesyonelden destek alabilir veya internette hazır şablonlar bulabilirsiniz.

Muhasebecinizin sağlıklı ve mantıklı bir projeksiyon yapabilmesi için restoranınızda kaç sandalye olacağını, ortalama günlük misafir sayısını, devir oranını, risk yönetimi stratejisini ve pazarlama planlarını bilmesi gerekiyor.

Günümüz restoranlarında artık müşteri yönetimini yapabilmek için CRM araçları, yazılımlar ve yatırımcı kaynak planlama yazılımları ya da ERP gibi araçlara ihtiyaç var. Geleneksel muhasebe yazılımları ise ancak bunlardan sonra geliyor.

Son Dokunuşlar

Aslında iş planınız asla bir sonlanmayacağı için bir son dokunuştan bahsetmek zor. Bu planı yeni bilgiler geldikçe güncellemelisiniz. Fakat, çekici bir şablon, doğru yazım kuralları ve doğru bir dil bilgisi kullanımı ile profesyonel bir doküman yaratmak önemlidir. Olası yazım hatalarına karşı dokümanı tekrar kontrol etmeyi unutmayın.

Stil ise oldukça önemlidir, burada iyi düşünülmüş, doğru, mantıklı ve ilgi çekici bir doküman yaratmayı hedefliyoruz. En iyi iş planı temiz, kendinden emin ve formal bir dille yazılmış olandır. Ukala cümlelerden, argo ifadeler sakının. Ne istediğini bilen iş insanlarıyla iletişimde olduğunuzu unutmayın, onların istediğini verdiğinize emin olun.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler