COVID-19 Salgınında Restoran Güvenliği için İpuçları

COVID-19 Salgınında Restoran Güvenliği için İpuçları

Restoranınızın çalışanlarını güvende tutun

Yazan Victoria Crowe 22 Aralık 2020

Etkili güvenlik önlemlerine uyulmadığı takdirde restoranlar ve profesyonel mutfaklar çalışmak için potansiyel olarak tehlikeli yerler olabilir. Bir çalışanın ciddi şekilde yaralanmasına neden olmak için sadece bir ıslak yüzey veya ağır bir nesne yeterlidir. Bir kişinin bir yaralanma yaşadıktan sonra işe dönmesi ortalama 30 gün sürer, bu nedenle çalışanlarınızı güvende tutmak çok önemlidir.

COVID-19 Sırasında Restoranlar İçin Genel Güvenlik İpuçları

Dışarıda veya restoranınız gibi kapalı alanlarda güvenliği sağlamak artık her zamankinden daha önemli. Koronavirüs sırasında sadece kendinizi değil, çalışanlarınızı ve müşterilerinizi de korumanızı sağlamak sizin işiniz. Herkesi güvende tutmak için şu anda yapabilecekleriniz:

  • Bir risk değerlendirmesi yürütün: Bir COVID-19 risk değerlendirmesi, riski yönetmenize ve insanları korumanıza yardımcı olacaktır. Virüsün bulaşmasına neyin neden olabileceğini belirleyin, kimin risk altında olabileceğini düşünün, birinin maruz kalmasının ne kadar olası olduğuna karar verin ve riski ortadan kaldırmak veya kontrol etmek için harekete geçin.
  • Daha sık temizleyin: Yüzeyleri, özellikle çok dokunulanları temizleme sıklığınızı artırın. Daha fazla el temizleme istasyonu ekleyin ve hem personelden hem de müşterilerden bunları kullanmalarını ve ayrıca ellerini daha sık yıkamalarını isteyin. Bu, özellikle mutfak personelinin düzenli olarak yiyeceklerle uğraşacağı bir restoranda önemlidir.
  • Yüz kaplamaları: Yasaların gerektirdiği durumlarda, müşterilerinizden yüzlerini kapatmalarını isteyin, böylece kendilerini ve etrafındakileri - çalışanlarınız dahil - güvende tutsunlar. Bu aynı zamanda çalışanlarınız için de geçerlidir; potansiyel iletimi durdurmak için yüz maskesi veya kalkan takmaları gerekir.
  • Sosyal mesafeyi zorunlu kılın: İşveren olarak, restoranınızın düzenini hem mutfakta hem de ana oturma alanında değiştirmeniz gerekebilir. Mutfakta daha az personeliniz olabilir ve hatta herkesin izleyebileceği işaretler ve tek yönlü sistemler koyabilirsiniz, böylece herkes güvenli bir mesafede kalabilir.
  • Havalandırmayı artırın: Mümkünse kapıları ve pencereleri açık tutun ve ayrıca havalandırma sistemlerini her zaman çalıştırın.
  • Semptomları gösterdiklerinde personeli eve gönderin: Vardiyalar sırasında daha az personele sahip olmaya karar verseniz bile, herhangi biri herhangi bir koronavirüs semptomu gösteriyorsa, kendilerini izole etmeleri için eve gönderin. İster öksürük, yüksek ateş, hatta tat veya koku duyularını kaybetme olsun, restoranda çalışmamalılar.

Mutfağınız İçin Güvenlik Kontrolleri Yapın

Çalışanların, güvenlikleri konusunda endişelenmeden işlerine konsantre olmaları gerekir. Başlamak için iyi bir yer, mutfak güvenliği risk değerlendirmesidir. Bu, mutfakta mevcut olan ve en çok zarar görme riski altında olan tehlikelerin belirlenmesini içerir. Bu, keskin bıçaklardan ve ağır kutulardan ıslak zeminlere ve sıcak sıvılara kadar her şey olabilir.

Her gün aynı yerde çalıştığınızda, olası tehlikeleri gözden kaçırmak kolaydır, bu nedenle tanımlama sürecinin eksiksiz olduğundan emin olun. Mutfak personelinden kaçırmış olabileceğiniz tehlikeleri düşünmelerini isteyin.

Mutfaktaki tüm olası risklerin bir listesini yaptıktan sonra, kimin zarar görebileceğini ve nasıl zarar görebileceğini düşünün. Bu bilgi, koruyucu önlemlere karar verirken kullanışlıdır.

Bazı riskler kendini açıkça hissedecektir ancak bunlar mutfak güvenliği için aynı derecede önemlidir ve ciddiye alınmalıdır. Mutfak ortamlarında yeni olan personel, daha yaygın risklerin bazılarının farkına varamayabilir, bu nedenle bir değerlendirme onların korunmasını sağlayacaktır.

Riskleri bir araya getirdikten sonra, onları tamamen kaldırıp kaldıramayacağınızı veya en azından zararın olası olmadığı yerlere indirgeyebileceğinizi düşünün. Çözümler, tehlikeye erişimi, koruyucu ekipmanı dağıtmayı veya bir alternatif bulmayı engelleyebilir.

Tamamlandıktan sonra, bulgularınızı daha geniş mutfak ekibiyle paylaşın ve yapılan değişiklikleri onlara bildirin. Ardından, tehlikeler değiştikçe ve ekibe yeni üyeler katıldıkça değerlendirmeyi düzenli olarak gözden geçirmeyi unutmayın.

Düzenli Personel Eğitimleri Düzenleyin

Mutfak güvenliği olaylarını azaltmanın en etkili yolu düzenli eğitimdir. Tüm personel üyeleri, çeşitli senaryolar ve olaylar için izlenecek güvenlik prosedürlerini bilmelidir.

Personelin nasıl performans gösterdiğini görmek için birkaç tatbikat yapın. Ne yapacaklarını biliyorlar mıydı? Hata yaptılar mı? Kırık cam gibi basit durumlar bile belirli bir prosedür gerektirir. Mutfak personeliniz bunun ne olduğunu biliyor mu?

Düzenli eğitim, herkesin herhangi bir güvenlik senaryosuna hazırlıklı olmasını sağlar. Farklı tatbikatlar yapmak için zaman ayırın, böylece ekibin tüm üyeleri beklenmedik bir acil durumda hazırlıklı olsun.

Düzenli yangın ve tahliye tatbikatları yapın, böylece durum gerektirdiğinde personel hem kendilerini hem de misafirleri koruyabilir. Belirli rolleri için atmaları gereken önemli adımları ve tahliye olduktan sonra dışarıda nerede buluşacaklarını bilmeleri gerekir.

Bu makalede restoranınızın personelini yönetme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ekipman Güvenliğini Sağlayın

Restoranlar ve profesyonel mutfaklar, uygun şekilde bakımı yapılmadığı takdirde tehlikeli olabilecek ekipmanlara ev sahipliği yapmaktadır. Mikserler, öğütücüler, fırınlar ve dilimleyiciler, iyi güvenlik uygulamalarına uymazlarsa kullanıcılar için tehlike oluşturur.

Ekipmanı kullanması gereken herkes, güvende kalmak için ihtiyaç duydukları gerekli eğitimi almalıdır. Ek olarak, tüm makineler düzenli olarak temizlenmeli, incelenmeli ve her zaman gerekli standartlara uygun olacak şekilde bakımı yapılmalıdır.

Çalıştığınız restoran veya mutfağı hızlıca denetleyin. Makineler en son ne zaman incelendi veya değiştirildi? Potansiyel olarak tehlikeli makineler, kullanıcıyı güvende tutmak için koruyucu muhafazalarla donatılmış mı?

Doğru Kıyafeti Giyin

İşyerinde kaza olasılığını azaltmak için, rolünüze uygun doğru kıyafetleri giymelisiniz. Mutfağı kullanan herkes için güvenli ve hijyenik bir yer tutmak için gerektiğinde kıyafet, önlük, eldiven, saç filesi ve diğer gerekli eşyalar giyilmelidir.

Genellikle gözden kaçan bir şey, bir kişinin ayakkabısıdır. Doğru ayakkabıyı giymek, normal bir vardiya ile bir yaralanma nedeniyle çalışamamanıza neden olan bir kaza arasındaki fark olabilir.

Doğru iş ayakkabısını seçerken akılda tutulması gereken birkaç kriter vardır. Birincisi, ne kadar kaymazlar? Mutfak ve restoranlarda, personelin kaymasına ve düşmesine neden olan ıslak zeminler olabilir. Kaymaz ayakkabılarla olası bir kaza endişesi yaşamadan farklı zemin yüzeyleri arasında hareket edebilirsiniz.

Dikkate alınması gereken başka bir şey de ne kadar dayanıklı ve rahat olduklarıdır. Yoğun vardiyalar sırasında ayaklarınız üzerinde çok zaman geçireceksiniz. Ayaklarınızı koruyabilecek ve eklem ağrısının gelişmesini önleyebilecek ayakkabılara ihtiyacınız var. Bu kadar yoğun çalışma dönemlerinin üstesinden gelmek için tasarlanmamış ayakkabıların ayaklarınıza ihtiyaç duydukları desteği verme olasılığı daha düşüktür.

Mutfaklar, çalışmak için yoğun ortamlar olabilir ve ağır nesneler veya keskin bıçaklar yüzeylerden kolayca kırılabilir. Ayaklarınızı korumak için gereken güvenlik özelliklerine sahip ayakkabılar giymeniz çok önemlidir . Ayaklarınızı keskin nesnelerden ve ayak parmaklarınızı düşen nesnelerden koruyacakları için delinmeye karşı korumalı ve burunlu ayakkabılara bakın.

Restoran personelinin sağlığı ve güvenliği herkesin sorumluluğundadır. Birisi sorun yaratabilecek bir tehlike görürse, gerekli önlemleri alması gerekir. Başkalarını bilgilendirme meselesiyle ilgili olsun, karar verici ve proaktif olmalıdırlar. Başkalarının başa çıkması için sorunları bırakmak, kazaların nasıl meydana geldiğidir.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler