Yeni Restoranınız için Fonksiyonel İç Mekan Tasarımı

Yeni Restoranınız için Fonksiyonel İç Mekan Tasarımı

restoran başarısında fonksiyonellik estetikle buluşuyor

Yazan Michael Elkins 28 Kasım 2017

Bu işe yeni girenlerin düşündüğü gibi bir restoran işletmeciliği kolay bir iş değil. Kolaymış gibi göründüğünün farkındayız; uygun fiyatlarla, çekici bir atmosferde güzel yemek sunmak yeterli gibi görünüyor. Ama bunları sağlıyor olmak sizin finansal olarak başarılı olduğunuz anlamına gelmiyor. Bir restoranın karlı olabilmesi için birçok faktör işin içine giriyor. Birçok çalışma ve ankete göre restoranın başarısını belirleyen kriterler içinde en üst sırada dizayn ve ambiyans yer alıyor.

Konsept, mutfak türü ve bütçeye bağlı olarak restoran dizaynınızın ilkeleri son derece farklılaşabilse de, estetik dizayndan bağımsız olarak önemiyle ön plana çıkıyor. Restoranınızın fonksiyonel olması gerekiyor, yoksa öngöremediğiniz gecikmeler ve problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu bazen paket siparişi isteyen müşterileriniz için ayrı bir alan yaratmak demek. Bazen de tuvaletlere ve çıkışlara kolay bir ulaşım sağlamanız anlamına geliyor. Masalarınız birbirine çok yakın olmamalı, garsonlarınız ve müşterileriniz rahat hareket edebilmeliler. İnsanlara yardımcı olacak tekerlekli sandalyeler, yürüteçler ve diğer gereçleri de hazır bulundurmanız da oldukça önemli.

Depolama Alanı: Restoran Tasarımında En Çok Gözden Kaçanlar

Restoranınızın iç tasarımı tüm alanları iki farklı açıdan etkiler-müşterinizin estetik beklentisini karşılamak ve pişirme, servis ve hesabı ödeme adımları için verimli bir akış oluşturabilme. Fonksiyonellikle çelişen estetik kaygıları ise ön plana almamak çok önemlidir. Mesela tertemiz, intizamlı yemek alanına odaklı bir yer yaratmak asıl istenendir, ama mutlaka araç gereçleri, bardakları, servisleri ekstra sandalyeleri ve diğer malzemeleri saklayabileceğiniz bir alana ihtiyaç duyacaksınız. Müşterileriniz selfie çekmek için birbiriyle yarışacağı, akvaryumun olduğu muhteşem bir alan yaratmak çok güzel bir fikir ama bunun müşterilerinizin ve garsonlarınızın servis trafiğini etkilemediğinden emin olmanız gerekir.

Depo alanı hem mutfakta hem de servis bölümünde önemli bir unsurdur. Belki de yükleme alanından bu depo alanına erişimin kolay olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bodrumda bir depo alanınız varsa ya da üst katta, malları taşımak için yaptıracağınız ufak bir asansör oldukça akıllıca bir yatırım fikri olabilir. /

Fonksiyonel Restoran Tasarım Sorunları

En yaygın problemlerden bir tanesi, hiç kimsenin belli bir alanda özellikle bir masada oturmak istememesidir. Bu sorunu gidermek için restoranınızı açmadan önce her bir masaya tek tek oturarak manzarasını değerlendirebilirsiniz. Eğer bir masa servis alanının çok yakınında kalıyorsa veya manzarası yoksa burada bir ayarlamaya ihtiyaç duyabilirsiniz.Müşterilerinizin rahatı sizin için çok önemli olmalı, belki de farklı zevklere hitap edebilmek için farklı alanlar yaratabilirsiniz- mesela samimi bir alanı tercih edenler veya grup yemeği yemek için büyük bir alana ihtiyaç duyanlar gibi. İç mekan tasarımınızın detayları ise konseptinize göre belirlenecek, aşağıdaki kategoriler bunun için size fikir verebilir :

  • Fast food
  • Günlük yemek
  • Hızlı ve günlük yemek
  • Şık restoranlar
  • Modern restoranlar
  • Gurme restoranlar
  • Köşe barlar ve ızgaracılar
  • İç /dış mekanlar
  • Kafeler ve bistrolar
  • Dünya mutfağı

Bir örnekle açıklayalım; mesela dünya mutfağına sahip bir restoran farklı mutfak türlerinden unsurlar barındıracağı için kurumsal olmayan bir tasarımı tercih eder. Açık hava ve kapalı alanı olan restoranlar muhtemelen bu alanlar arasında geçişin rahat olacağı bir tasarımı benimser. Farklı servis noktaları koymak, servis trafiğini düzenlemenize yardımcı olur. Fonksiyonelliği tasarlarken şu önemli alanlara dikkat etmelisiniz:

  • Bar ve bekleme alanı
  • Giriş ve vestiyer alanı
  • Ana yemek salonu
  • Grup yemekleri, büfeler ve özel odalar gibi yemek alanları
  • Servis noktaları
  • Mutfak tasarımı
  • Paket servis alanları

Bazı restoranlar mekanın önünde, otomatlarda, fabrikalar veya plazalar gibi kalabalık yerlerin önünde bazı paketlenmiş veya hazır ürünleri satışa sunar. Bu tür yerlerdeki satış noktalarınızdaki tasarımınız da mekanınızdaki tasarımla mutlaka uyumlu olmalıdır.

Hesap Ödeme ve Paket Servisler

Özellikle öğle yemeği saatlerinde, yani insanların zamanlarının kısıtlı olduğu vakitlerde ödemeleri almak ve paket siparişleri yönetmek restoran içindeki akışı engelleyebiliyor. Kasanın önünde veya POS cihazının olduğu banko önündeki uzun kuyruklar tuvaletlere, giriş ve çıkışlara olan ulaşımı etkileyebiliyor. Hazırlıksız olduğunuz bu tür sıralar garsonlar ve mutfak arasındaki servis yönetimini de zorlaştırabiliyor.Tablet veya akıllı telefonlarla yapılan modern POS ödeme yöntemleri, masadaki ödemeler bu tür temel dizayn akışlarını yönetilebilir operasyonel konular haline çevirmede yardımcı olabiliyor.

chefs at work

Restoran Mutfağı

Her ne kadar geniş bir mutfağınız olduğunu düşünseniz de, ihtiyaçlarınız kısa zamanda tüm alanı kullanmak zorunda bırakabilir, üstelik genelde restoran mutfakları küçük olurlar. Restoranların birer işletme olduğunu benimsemiş bir çok deneyimli şef daha az mutfak aleti ve ürünle çalışması gerektiğini biliyor. Mutfak ekipmanları birden fazla işi yapabilecek ürünlerden seçilmeli, çalışanlarınız mutfaktaki tüm alanı çift amaçlı kullanabilecek şekilde planlamalıdır. Restoranlardaki en iyi alan kullanım örnekleri:

  • Benzer fonksiyondaki aletleri bir arada tutmak- böylece yoğun saatlerde bir aleti bulamazsanız, onun işini görecek olan alet elinizin altında olur.
  • Hangi aleti nerede bulabileceğinizle ilgili basit bir şema çizebilirsiniz.
  • Mutfağınızdaki alanları yapılacak işlere göre tasarlayabilirsiniz; kızartma, soteleme, sandviçler yapmak için alanlar, ısıtılmış ürünleri muhafaza etme alanı, doldurulmuş ürünleri depolama alanı gibi.
  • Dikey alanlar ve raflar bazı önemli araç ve gereçleri bulabilmenizi sağlar. Bu nedenle boş duvarları ve kabin kapılarını bıçaklar ve diğer gereçleri tutmak için kullanabilirsiniz.
  • Bulaşık yıkayan elemanlarınız için bu depolama alanlarına rahat ulaşım, özellikle yoğun saatlerde oldukça işinize yarayacak.
  • Tezgahların altındaki raflar depolama için kullanışlı alanlardır.
  • Restoranınızı öyle bir tasarlayın ki, en çok kullanılan buzdolabı ürünlerinin, sandviç alanları ve diğer gerekli alanlara ulaşımı kolay olsun.
  • Pişirme süreçlerinizi tasarlayın, böylece aşçılarınızın en az hareket etmesini sağlayın.
  • Değiş tokuşlar bazen gereklidir—mesela dondurucuları kızartma ünitesinin hemen yanına alarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Eğer mutfağınız çok küçükse bazen çok daha farklı bir aksiyona ihtiyaç duyarsınız. Belkide de kullanılabilir alanları arttırmak için aradaki duvarları kaldırmalı veya menünü sadeleştirmelisiniz. Bir seferde mümkün olan en fazla miktarda yemeği hazırlamak ise küçük bir mutfağa sahip restoranların tercih ettiği diğer yollardan biri.

Tamamlayıcı Tasarım Öğeleriyle Barınızı Ön Plana Çıkarın

Bar bölümleri özellikle genç müşteri kitlesini çekebilmeyi sağlar. Genç çalışanlar, trendi takip eden kitle, eğlenceli gruplar... Şurada study insanların %68’inin hoşuna giden bir mekanda tüm akşamüstünü geçirebileceği söyleniyor. Bu kitle için bir tasarım yaparken insanların yiyip içebileceği rahat bir ortamı yaratmak gerekiyor. Bar alanında yemek siparişini arttırabilmek için de buraya özel bir yemek hazırlama alanı ekleyebilirsiniz. Moleküler gastronomi kullanarak kendi etleriniz, restoranınızın imzası halien gelecek özel yemek ve içeceklerinizi hazırlamak için de özelleştirilmiş ekipmanlara ihtiyaç duyabilirsiniz.

İç Tasarımda Değişikliklere Açık Olun

Bazı restoranların müşterilerinin ikinci evi gibidir, bu nedenle yemek alışkanlıklarındaki sezonsal değişiklikleri kolayca uygulayabilmek, mevsimi ön plana çıkarmak ve tasarımı parti, özel etkinlikler ve iş toplantılarına uygun hale getirebilmek önemlidir. Biraz pahalı olsa da modüler tasarımlar, sıklıkla iç dekorda değişiklik yapmanız gerekecekse zamanla masrafını karşılar.

Tasarım Bütçesini Planlama

En iyi strateji önce fonksiyonelliği tasarlamaktır, böylece estetik kaygılara bağımlı kalmazsınız. Markanızı, konseptinizi ve ne tür bir servis vereceğinizi düşünmeniz gerekir. Mesela, şık bir yemek için bir restoran tasarlamak isterseniz herhangi bir fast food veya sıradan bir restorana göre çok daha fazla yatırım yapmanız gerekir. Bir restoran inşaat etmenin maliyeti lokasyon ve konsepte göre değişmekle birlikte ortalama olarak $85 ve $300 arasında değişir. Dizayn tüm inşaatın %10’u kadar tutar ancak bahsettiğimiz gibi şık bir restoran veya canlı bir ortam için bundan daha fazlasını ayırmanız gerekebilir.

Önce fonksiyonelliği tasarlarsanız, estetik detayları buna uydurmak daha kolay olacaktır. Fonsiyonellik ve estetik birbirini tamamladığında ortaya çıkan sonuç oldukça karlı ve çekici olacaktır. Restoranınızın ne kadar iyi göründüğünden veya yemeklerinizin ne kadar muhteşem olduğundan bağımsız başarınızın sırrı fonksiyonellik, verimli servis, yemeklerin hazırlanma süresinin hızı ve müşterilerinizin rahatını nasıl harmaladığınıza bağlı olacaktır. Hiçbir zaman önceden belirlenmiş estetik unsurlara fonksiyoneliteyi eklemekle uğraşmamalısınız.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler