Найкращий посібник з набору та управління офіціантами

Найкращий посібник з набору та управління офіціантами

Як найняти офіціанта? Як керувати офіціантами?

Автор: Katarina Nikolic 7 травня 2021 р.

Потрібно набрати офіціантів у ваш ресторан?

Хочете дізнатися секрет того, як ваші офіціанти (сервери) залишаються задоволеними?

Основна мета ресторану - задовольнити своїх клієнтів, надаючи послуги найвищої якості, щоб вони постійно поверталися до вашого ресторану.

Для цього потрібно мати надійних співробітників. Від менеджерів ресторанів до шеф -кухарів та серверів - кожен повинен добре працювати. Офіціанти - це обличчя вашого бізнесу; вони першими сприймають всю критику чи компліменти.

Тому дуже важливо вибрати найкращих офіціантів для вашого ресторану. Було б найкраще, якщо б ви також задовольнили своїх офіціантів, інакше вони звільняться з роботи.

Як орендувати офіціантів у вашому ресторані? [7 Корисні поради]

Доглянуті офіціанти ресторану

Процес відбору офіціантів та працевлаштування часто є найкращими, якщо вони враховуються за рекомендаціями партнерів, колег чи іншого ресторану.

У ресторанному господарстві завжди гонка за пошуком кваліфікованих офіціантів. Іноді хороших офіціантів переводять між ресторанами, пропонуючи більш високі оплати та кращі умови праці.

Тому спочатку слід розглянути рекомендації перед пошуком нових людей та розміщенням вакансії в Інтернеті.

Якщо такого варіанту немає, переходить до більш вичерпного процесу відбору. Незалежно від освіти, віку чи досвіду, якість працівника стане очевидною після початку роботи. Ось чому добре мати випробувальний термін принаймні один місяць, щоб переконатися, що кандидат підходить для вашого ресторану.

1. На що слід звернути увагу, наймаючи офіціанта?

Щодо досвіду: кандидату добре мати його, але в ресторанному середовищі іноді лише ставлення, характер, бажання працювати та вчитися новому, а також мати чудовий зв’язок з людьми - ось що таке ресторан та його гості потреба.

Правильний кандидат повинен бути сильним як особистість і стійким у роботі в команді. Гостинність - це пристрасть, і люди повинні це зрозуміти і отримати освіту, перш ніж почати.

Офіціант виглядає легко, і більшість людей думають, що цю роботу може виконати кожен.

Правда, але щоб бути професійним офіціантом і мати найкраще обслуговування, потрібно багато практики, часу та самовідданості.

2. Отримайте випробувальний термін для своїх новоприйнятих офіціантів

Під час випробувального терміну керівники ресторанів можуть побачити всі аспекти кандидата. Наприклад:

  • Відносини з гостями
  • Якість надання послуг
  • Відносини з колегами
  • Робота під тиском
  • Продуктивність
  • Ставлення
  • Лідерські здібності

Випробувальний період дасть хорошу інформацію про людину та допоможе керівникам та власникам ресторанів вирішити, чи варто їм пропонувати довгостроковий контракт кандидату чи шукати іншу особу.

3. Перевірте посилання попередніх роботодавців

Щодо рекомендацій, посилання відіграють важливу роль. Якщо є пошук досвідчених кандидатів, слід розглянути можливість звернення до попередніх роботодавців та отримання інформації про кандидата.

Це чудовий спосіб переконатись у тому, що кандидат здатний.

4. Зрозумійте свої вимоги

Ілюстрація контрольного списку

Роботодавці повинні повідомляти якомога більше деталей щодо своєї пропозиції та вимог під час розміщення вакансії в Інтернеті. Це пояснюється тим, що це звузить кандидатів і очікує, що до процесу відбору подаватимуться лише “правильні”. Це заощадить багато часу на співбесіди, оскільки кандидати з самого початку знатимуть, чи підходить їм ця пропозиція, чи здатні вони відповідати стандартам ресторану.

Нові співробітники можуть помилитися, ознайомившись із стандартами та вимогами ресторану. Тим не менш, важливо оцінити їх, дати їм зворотний зв'язок, звернути увагу на рівень залучення і постійно їх навчати.

Помилки допустимі, але самовідданість та зацікавленість показують, що кандидат готовий взяти на себе відповідальність. Кожен новий співробітник повинен бути представлений і вітатися всією командою та підтримуватися під час процесу оцінювання.

5. Шукайте ці якості під час найму на роботу

Загальні якості, які повинні мати офіціанти:

  1. Зовнішній вигляд
  2. Пунктуальність
  3. Звертаючи увагу на деталі
  4. Манери
  5. Ставлення
  6. Доброзичливість
  7. Дотримання
  8. Доброта
  9. Продуктивність (швидке прийняття рішень)
  10. Терпіння
  11. Хороша пам’ять і концентрація
  12. Хороша командна робота

Ви можете протестувати заявників із деякими ситуаціями, які можуть трапитися в ресторані, щоб побачити, як вони впораються з цим - це відмінний спосіб побачити, наскільки швидко вони думають та їх лідерські якості.

Тим не менш, індустрія гостинності все ще є кількома галузями, яким потрібен особистий контакт та залучені люди. Це неможливо зробити в Інтернеті або вдома, як і інші роботи, тому практична частина (випробування) є ключовою у процесі відбору.

Співбесіда може викликати у вас деякі основні відчуття щодо кандидата, але справді важливо те, що ви працюєте.

6. Перше враження важливо

Під час співбесіди зверніть увагу на перше враження, яке ви будете справляти з першого моменту, коли кандидат заходить. Це враження, яке складеться у клієнтів, коли офіціант підійде до їх столу.

Дозвольте кандидатам представитись та зверніть увагу на їхнє ставлення та мову тіла.

Подивіться, чи кандидат дає вам зоровий контакт, тому що це свідчить про доброзичливість та визнання гостя. Для роботи в ресторані потрібна людина, яка легковажна у спілкуванні та має доброзичливе ставлення.

7. Запитання, які слід задати під час інтерв’ю

Офіційне інтерв'ю

Праця всередині ресторану іноді може бути невимушеною і легкою, але іноді це може дати важкий час і тиск на офіціанта. Тому ви повинні налаштувати своє інтерв'ю відповідно до цього.

По -перше, задайте легкі питання, які розслаблять кандидатів; деякі особисті речі, такі як їх улюблений фільм або куди вони люблять подорожувати. Дайте їм простір представити себе в найкращому світлі та подивіться, як вони поводяться, коли говорять про речі, які їм подобаються.

З іншого боку, надайте їм певного тиску, вводячи питання, які можуть бути не темою, яку ви зараз обговорюєте. Подивіться, як вони реагують, коли змінюється настрій, і наскільки вони вмілі.

Задайте їм гіпотетичні запитання і дайте їм уявити ситуації, які можуть виникнути під час роботи в ресторані, і як вони їх вирішать.

Як правильно розпоряджатися офіціантами? [Тримайте офіціантів щасливими та задоволеними]

Після відбору кандидатів та створення команди, ідея полягає в тому, щоб створити найкращу команду, яка у вас може бути, і залишити її задоволеною. Ви не хочете, щоб вони звільнялися з роботи, оскільки це буде втратою для вашого ресторану. Ось кілька порад, які потрібно мати на увазі:

1. Навчання

Важливим елементом успішної команди та персоналу, який чекає, є навчання. Керівники повинні докласти максимум зусиль, щоб навчити персонал відповідно до їх стандартів. Їм потрібно присвячувати свій час своїм працівникам і навчати їх.

Крім того, керівна група несе відповідальність за забезпечення комфортних умов праці для всіх співробітників, даючи їм лише конструктивну критику. Але їм також потрібно дарувати їм компліменти та підбадьорювати за чудову роботу.

Навчання має включати:

  • Загальний вигляд співробітників
  • Хороша поведінка та ввічливість
  • Знання про меню та інгредієнти кожного пункту меню.
  • Дегустація вин та знання про бар, щоб сервери могли рекомендувати відповідні напої до кожного прийому їжі.

Гігієна є важливою під час роботи з їжею та подачею їжі, тому слід пройти навчання щодо утримання її всередині ресторану та робочих місць та способів поводження з їжею від кухні до гостя.

Серверів слід навчати відповідно до типу ресторану та стилю подачі-будь то ресторан вишуканої кухні чи ресторан швидкого харчування. Це включає спосіб подачі та сервірування столу.

2. Створення спільноти

3 працівники ресторану

Важливо створити спільноту у вашому ресторані. Людям подобається відчуття належності. Роботодавці або менеджери повинні ставитися до своїх співробітників найкращим чином. Вони повинні заохочувати їх говорити, коли відчувають пригніченість, і ділитися своїм найкращим досвідом.

Співробітники ресторану витрачають багато годин свого життя на роботу, тому робоче середовище повинно мати відчуття «другої родини».

Тиск зазвичай присутній у ресторанах під час роботи з людьми, тому додатковий тиск з боку співробітників чи керівників ресторанів не дасть хороших результатів.

Офіціанти повинні відчувати, що роботодавець піклується про них. Ви можете зробити це:

  • Організація тимбілдингу
  • Колективні збори (заходи, присвячені співробітникам)
  • Бонуси
  • Весь час заохочує персонал
  • Система «Працівник місяця»
  • Курси (освіта)

Якщо є додатковий час, хороший вибір - додаткова освіта персоналу ресторану. Наприклад, уроки дегустації вин від професіонала, мовні сесії, інновації в гастрономії тощо.

Що робити, коли ваші офіціанти помиляються ?.

Якщо працівники припускаються помилок, їх слід краще навчити. Терпіння відіграє ключову роль під час роботи в колективі, де присутня командна робота. Зазвичай погане робоче середовище та незадоволені працівники є результатом поганого керівництва ресторану.

Але якщо зі співробітниками ставляться добре, у відповідь у вас є люди, які є надійними і поважатимуть турботу та час, приділений їм. У команді, де відносини ґрунтуються на повазі, більшість часу все працює.

3. Умови праці

Хороші умови праці та здорове робоче середовище створюються:

  • Задовільні зарплати
  • Емоційна підтримка
  • Фіксовані зміни
  • Додаткові платежі за додатковий робочий час
  • Гарне управління робочим часом, забезпечуючи проміжки між ними для відпочинку.

Перевантажені офіціанти не матимуть хороших показників. Також важлива якісна їжа. Зазвичай у ресторанах співробітників годують залишками їжі через високий відсоток харчових відходів. Це може вплинути на бюджет, але за погодженням з кухарями ви можете приготувати для працівників здорову їжу.

Інший спосіб заохотити офіціантів або серверів брати участь у послідовній "битві" за найкращі результати - це мати систему оцінювання.

Зазвичай це досягається вибором "працівника місяця".

Винагорода може бути у відпустку або грошову премію. Це не буде дорого коштувати ресторану, але це висловить вдячність співробітникам та заохотить їх надавати ще більш видатні послуги в майбутньому.

Наявність ієрархії серед обслуговуючого персоналу в ресторані може бути хорошою, так що кожен офіціант може очікувати деякого підвищення на більш високих рівнях після своїх місяців або років, проведених у ресторані.

4. Чайові

Поради офіціантам

Робота офіціанта може бути складною і стресовою, тому що ви повинні бути зосереджені на наданні послуг найвищої якості. Іноді це також фізична робота (перенесення та переміщення речей). Однак це може бути приємною роботою: адже офіціанти іноді можуть мати більше чайових, ніж фактична зарплата.

Чим кращі результати пропонують офіціанти, тим більше підказок вони отримують.

Щодо методів чайових , найкраще, щоб ресторатори чи менеджери не втручалися. Вони повинні бути залучені лише за наявності певних суперечок між працівниками. У колективному договорі залежить, чи хочуть вони поділитися порадами чи ні.

У всіх варіантах щодо "політики" є плюси і мінуси. Поділитися порадами щодо ресторану між персоналом - хороша ідея, тому що в такому випадку поради отримують усі - і господар, і кухарі, і керівник, і люди, які не мають прямого зв’язку з грошима, і не лише офіціанти.

Однак існує проблема, що небагато офіціантів можуть докласти максимум зусиль для надання послуг найвищої якості. Натомість інші колеги надають середній рівень обслуговування і все одно отримують гроші, які заробляють високоякісні офіціанти.

Завдяки багаторічному досвіду та різним сценаріям, найкращим варіантом підказок є надання співробітникам можливості поділитися порадами. Але вони можуть залишити поради для себе, якщо гість чітко дасть поради певному офіціанту через їх чудовий сервіс.

5. Бонуси

Прекрасний спосіб задовольнити своїх співробітників - це премії . Поки що ми розуміємо, що офіціанти отримують хороші гроші через зарплату та чайові.

У вас чудові офіціанти; Ви повинні постаратися, щоб вони працювали у вашому ресторані. Ви присвятили час навчанню цих людей, і будь -який загублений офіціант є значною втратою для ресторану. Тому бонуси дуже важливі.

Відповідно до їх середніх продажів протягом певного сезону, менеджери ресторанів повинні мати деякі місячні цілі щодо продажів у ресторані.

Якщо ці цілі досягнуті, а вище є додатковий прибуток, його слід розподілити між працівниками в команді. Або ви можете дати бонуси, оцінивши роботу окремого офіціанта. Наприклад, «працівник місяця» отримує премію.

Розвивайте свій харчовий бізнес за допомогою Waiterio POS

Приєднуйтесь до 40 000 ресторанів за допомогою системи торгових точок офіціантів

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Завантажити безкоштовно

Останні статті