Як оформити план поверху ресторану [приклади та поради]

Як оформити план поверху ресторану [приклади та поради]

Створіть організований план поверху вашого ресторану

Автор: Katarina Nikolic 24 травня 2021 р.

Хочете створити чудовий план поверху для свого ресторану?

Багато важливих факторів роблять ресторан успішним. В цьому списку, безумовно, є добре розроблений план поверху.

Ця стаття коротко розповість про те, що таке план поверху і навіщо він вам потрібен. Потім ми навчимо вас розробляти план поверху ресторану, використовуючи безліч практичних прикладів.

Що таке план поверху ресторану?

Загальний план поверху ресторану

План поверху ресторану - це карта кімнат у вашому просторі, супроводжувана меблями та іншими елементами. Це включає зону очікування, обідню зону, кухню, приміщення для зберігання, туалет, бар, термінали POS, зону для персоналу тощо. План поверху ресторану допомагає розташувати всі елементи у правильному порядку та максимально збільшити ваш простір.

Важливо створити шляхи для плавного пересування співробітників та гостей. Організуйте стіл так, щоб гості почували себе комфортно і відчували приватність.

Чому важливо мати план поверху?

План поверху ресторану дає вам уявлення про весь ваш простір. Це може дати вам уявлення про те, як найкраще використати ваш простір, а також створити шляхи для зручного переміщення клієнтів та співробітників. Ви завжди можете змінити його, коли є місце для вдосконалення.

Їдальники люблять усамітнення під час обіду та менше столиків навколо. Хоча рестораторам подобається більше прибутку та більше столиків в обідній зоні. Ви можете вирішити цю проблему, запропонувавши різні типи місць відпочинку.

Макети ресторанів та вказівки щодо соціальної дистанції (після Covid)

Ілюстрація контрольного списку

Оскільки Covid-19 значно вплинув на ресторани, щоб допомогти цій галузі вижити, рестораторам необхідно вжити деяких заходів. Ось кілька важливих кроків:

  • Ресторани повинні підтримувати відстань між столами (зазвичай близько 6 футів)
  • Було б найкраще, якби ви запропонували варіанти на винос
  • Дайте гостям можливість заздалегідь замовити їжу, щоб уникнути очікування
  • Якщо можливо, зробіть бар'єри між таблицями, коли столи занадто близько
  • Обмежте кількість людей за столом
  • Запропонуйте сидіння на відкритому повітрі
  • Використовуйте кредитні картки, а не готівку
  • Надайте цифрове меню - відскануйте QR -код, щоб уникнути меню, до яких торкалися сотні разів протягом життя.
    (Порада: З хорошою системою POS, такою як Waiterio, ваш персонал може приймати замовлення на їжу безпосередньо з планшета або смартфона. Це буде набагато безпечнішим варіантом для вашого ресторану.)

3 Найкраще програмне забезпечення для створення плану поверху ресторану

У наш час, коли технології розвивалися, щоб створювати все на вашому телефоні чи комп’ютері, вам не потрібні дорогі архітектори та планувальники, щоб складати план поверху вашого ресторану.

Ви можете просто скористатися деяким програмним забезпеченням, проявити креативність та внести зміни до плану поверху вашого ресторану скільки завгодно. Ось деякі з найкращих програм, які можна використовувати:

1. CAD PRO

Він використовується у всьому світі з більш ніж 2,5 мільйонами користувачів, але вимагає певних навичок та базових знань. Він пропонує зразки планів і багато цінних безкоштовних функцій, але весь пакет передплати становить 99,95 $.

2. RoomSketcher

Вона більш зручна для користувача, і вам не потрібні будь-які попередні знання, щоб розпочати використання цієї програми. Він має базу з безліччю макетів, прикладів, 2D, 3D та 360 градусів перегляду тощо. Він пропонує безкоштовний план з деякими основними інструментами та передплаченими планами за 49 або 99 доларів.

3. Smartdraw

У ньому є безліч шаблонів, які можна використовувати для складання плану поверху вашого ресторану. Він сумісний як з Windows, так і з Mac. SmartDraw пропонує безкоштовну пробну версію, а потім її вартість становить 9,99 доларів на місяць.

Плани поверхів ресторану з прикладами

Залежно від розміру вашого ресторану, кількість кімнат та елементів всередині може змінюватися. Ось деякі з наших пропозицій та прикладів, як максимально використати свій простір.

1. Обідня зона

Їдальня - найважливіша частина плану ресторану, і вона повинна займати більшу частину місця у вашому ресторані (60% - 40% загальної площі ресторану). Обідня зона заробляє гроші, тому вона повинна запропонувати гостям вашого ресторану чудовий досвід. Інші 40% - це площа BOH; кімната для персоналу, складське приміщення та кухня.

Як уже згадувалося, відстань між столами є важливою, оскільки людям подобається усамітнюватися під час вечері. Освітлення та музика, кольори стін та меблів, зручність крісел - це елементи, які впливають на загальний настрій та атмосферу.

Залежно від вашої концепції, ви розташуєте всі ці елементи так, щоб вони добре поєднувалися між собою, і так і залишиться; це буде вашою торговою маркою. Ви можете поставити картину або знак або прикрасити одну стіну, щоб вона була унікальною та вражаючою. Таким чином, люди можуть сфотографувати ваш ресторан та поділитися ними у соціальних мережах. Це зробить ваш ресторан популярним.

Якою має бути обідня зона?

Форма та розмір вашого крісла та столів можуть вплинути на використання простору у вашому ресторані. Тим не менш, ви можете змішати різні стилі сидіння у своєму ресторані, щоб максимально використати свій простір.

Розмістіть свої столи так, щоб офіціанти могли легко пройти і підійти до кожного столу, не турбуючи гостей за столами навколо. У кожній зоні розмістіть столики, де ваші офіціанти можуть тимчасово зберігати додаткові столові прилади та тарілки. Це робиться для того, щоб уникнути бігу по обідній зоні, що може викликати дискомфорт у гостей під час їжі.

Добре мати відокремлену зону для ділових людей, які люблять конфіденційність. Пару місць для сидіння в барі важливо; деякі люди люблять сидіти просто біля бару.

Але бар можна використовувати і як зону очікування. У цьому випадку змішайте зі столами на двох, чотирьох або шести осіб. Ви також можете розмістити таблиці спільноти, які стають дуже популярними. Припустимо, що існує великий вибір місць для сидіння; це дасть гостям різні варіанти, де їм буде зручно сидіти. Також враховуйте людей з обмеженими можливостями під час розміщення своїх столів.

План поверху обідньої зони ресторану

Кредити зображення: CAD PRO

2. Кухня ресторану

Подивіться на потік їжі та різні станції на кухні. На кухні у вас є зона для приготування їжі, інвентар та місце для зберігання. Робоча або підготовча станція повинна бути в центрі, щоб кухарі та персонал могли дивитися один на одного.

Така домовленість не дозволить співробітникам натрапити один на одного під час роботи. Таким чином, потік їжі стає більш плавним та ефективним. Це мінімізує ймовірність нещасних випадків на кухні.

План кухні кухні ресторану

Кредитні зображення: smartdraw

3. Зона очікування

Розробляючи план поверху ресторану, не оглядайте зону очікування. Зал очікування - це місце очікування ваших гостей, перш ніж вони зможуть сісти в ресторан. Це досить незручно і засмучує клієнтів.

Тому найменше, що ви можете зробити - це надати їм зручні крісла та барні столи, замість того, щоб вони стояли і перекривали шлях до входу в ресторан. Інший варіант, крім зони очікування, - запропонувати своїм клієнтам місця в барі, якщо є достатньо місця.

4. Зовнішня їдальня

Величезний актив для ресторану - це наявність їдальні на відкритому повітрі. Він відмінно підходить для днів, коли гарна погода. Він також підходить для вирішення проблем та обмежень щодо COVID19.

Ваша обідня зона на відкритому повітрі повинна бути продовженням вашої обідньої зони всередині, щоб підвищити ефективність пересування офіціантів. Це також допомагає офіціантам мати чіткий огляд зовнішньої зони. Ідеальний сценарій-мати зону, орієнтовану на сад; це естетично і надає вашим відвідувачам трохи приватності та комфорту. За винятком догляду за садом, робити не так вже й багато.

Якщо ваша обідня зона на відкритому повітрі виходить на вулицю, з високою частотою руху транспорту та людей, потрібен певний бар’єр, щоб ізолювати обідню зону від зовнішньої спеки.

Ви можете зробити це, накривши територію склом або побудувавши якусь платформу з парканом навколо. Ви також можете оточити обідню зону деякими рослинами та рослинністю, щоб бути достатньо високою, щоб перекрити вулицю та ізолювати відвідувачів від зайнятої вулиці.

План поверху відкритої обідньої зони ресторану

Кредити зображення: Cad Pro

5. План підлоги бару

Складаючи план поверху ресторану для секції бару, намагайтеся максимально збільшити кількість місць для бару. Як уже згадувалося, деякі гості люблять сидіти в барі, але ваш бар також може інтерпретувати зону очікування, якщо у вас її немає.

Масивні бари та зручні барні стільці створюють чудовий образ та сприяють розслаблюючій атмосфері. Бар і зони відпочинку повинні бути розташовані так, щоб гості не виходили на решту обідньої зони.

Бар - це зона, де зазвичай подають лише напої. Тому гостей часто обслуговують тільки бармени. Бувають випадки, коли в барах також подають страви, але офіціанти в більшості випадків зосереджені лише на обідній зоні.

Прямі та квадратні бруси можуть здаватися зайняти більше місця, але ви можете їх повністю використати. У цьому випадку ви можете розмістити більше місця біля бару і мати більший робочий простір для барменів всередині бару. Хоча круглі бруси можуть виглядати ефективніше, вони займають місце і залишають багато порожніх і непридатних для використання кімнат.

План поверху бару -ресторану

Зображення: Сенатерація

6. План вбиральні

Переконайтеся, що план вашого ресторану має чітку позицію та знаки, щоб ваші гості не бродили. Таким чином, вони не будуть заходити до кімнат персоналу або весь час запитувати офіціантів. Туалети мають бути легко доступними з обідньої зони, але все одно достатньо далеко від їдальні, тому що ніхто не хоче сидіти біля вбиральні. Уникайте розміщення столиків біля входу в туалет.

Вбиральні повинні бути чистими, доглянутими та розділеними для жінок та панів; це має значний вплив на загальний досвід відвідування ванної кімнати. Гарне обслуговування та пристойний простір у вашому туалеті є істотною перевагою.

Пропонуйте додаткові товари, такі як блиск для взуття, прокладки, дезодоранти, солодощі або щось, що гості можуть подати собі; деталі поважаються і впливають на загальний досвід гостей. Є одна каюта для гостей з обмеженими фізичними можливостями.

План поверху громадського туалету ресторану

Зображення - Smartdraw

7. Вхід

Вхід важливий, оскільки він справляє перше враження. Ваш вхід має привабити людей, а не лише тих, хто навмисно заходить до вашого ресторану. Тому передня частина має бути справжньою та привабливою, щоб залучати людей, які гуляють по вулиці.

Так само, як і для їдальні, вхід повинен дати відчуття чистоти, спокою та теплої атмосфери. Поставте господаря, щоб привітати кожного гостя та супроводити його до вільних столиків.

Макет залежить від загальної концепції вашого ресторану, але людям подобається привабливий і простий.

Поставте своє меню перед входом, щоб потенційні відвідувачі показали, що ви пропонуєте. Таким чином, ви змушуєте їх на деякий час зупинитися перед вашим рестораном, перш ніж вирішити зайти. Якщо це можливо, покладіть господаря, який може допомогти їм переглянути меню та представити пропозицію ресторану, але тільки якщо вони побачать інтерес з боку потенціалу клієнтів вашого ресторану.

Стоячи попереду і «кричати» гостям, щоб вони прийшли у ваш ресторан, може бути досить дратівливо і відразливо. Зазвичай він зустрічається у районах з високим туризмом, де всі ресторани пропонують більш -менш однакове.

У вас є невелика зона прийому, де ви можете привітати гостя і взяти його пальто. Вхід повинен бути на рівні вулиці або за один -два кроки до головних дверей. Входи, де сходи ведуть вниз під рівень вулиці в підвали, не зовсім помітні і доступні.

8. Аварійні виходи

Плануючи аварійні виходи на плані поверху вашого ресторану, нанесіть на карту всі виходи, які у вас є. Тоді ви повинні зробити їх видимими для всіх. Під час евакуації знаки виходу чудово допомагають швидко та ефективно звільнити ресторан.

Зазвичай ці аварійні виходи взагалі не використовуються, тому працівники використовують їх для інших цілей, і таким чином вони можуть блокувати ці виходи. Обов’язково зробіть їх чіткими та прохідними. Кожна кімната всередині ресторану повинна мати аварійний вихід, щоб ніхто не потрапив у пастку під час аварії. Також у кожній кімнаті повинен бути вогнегасник.

Будь то вікно або двері, кожна кімната потребує такої. Навчіть своїх співробітників для надзвичайних ситуацій та організуйте протипожежні навчання, щоб вони могли підготуватися до таких ситуацій.

План поверху аварійних виходів з ресторану

Кредитні зображення: smartdraw

9. Кімната персоналу/окремі кімнати

Складаючи план поверху ресторану, обов’язково згрупуйте всі приватні зони. Зазвичай кімната для персоналу буде поруч із кухонною зоною або офісом. Переконайтеся, що у вас достатньо місця для того, щоб ваш персонал міг відпочити під час перерв.

Плани поверхів для маленьких ресторанів

Потрібно проявляти креативність за нестачі місця та перетягнути центр уваги зі своєї недосконалості на свої сильні сторони - креативність та те, що ви пропонуєте. Ресторани вимагають великої кількості різних приміщень та елементів. Однак ви можете об’єднати деякі кімнати та організувати деякі кімнати, щоб заощадити простір.

Якщо простір невеликий, переконайтеся, що стелі високі, тому що це зробить кімнату візуально більшою та затишнішою.

Ось кілька прикладів креативних дизайнів маленьких ресторанів:

Ось приклад плану поверху для маленького ресторану:

План поверху маленького ресторану

Зображення: CAD PRO

6 порад щодо розробки плану плану поверху вашого ресторану

Скласти план поверху ресторану нелегко, особливо якщо ви починаєте з самого початку. Потрібно зробити так багато речей, і у вас буде відчуття, що ви не знаєте, з чого почати. Це важкий процес, який вимагає багато організації та часу; проте, ось кілька порад, які можуть вам допомогти під час цього процесу.

  1. Правило 60:40 для простору : Персонал перед будинком (FOH) в ідеалі повинен складати 60% площі вашого ресторану, а задня частина будинку повинна становити 40%
  2. Знайте про урядові правила : Перш ніж створювати план ресторану, обов’язково уточніть у місцевій владі всі вимоги, оскільки в деяких випадках вам потрібно отримати дозвіл та подати план.
  3. Складайте довгострокові плани : Розробляючи свій ресторан, ви повинні враховувати свої короткострокові та довгострокові плани. Матеріали, які ви хочете використовувати, ремонт, які ви можете мати в майбутньому. Ви б інвестували в найкращі матеріали та уникали майбутніх ремонтів, або ви б крок за кроком будували свій ресторан, працюючи та отримуючи прибуток?
  4. Розумійте свій ресторан з точки зору клієнта : Створіть чудовий досвід для своїх гостей, але зосередьтесь на ефективності та знизьте витрати. Під час процесу проектування покладіть себе на місце свого гостя та подивіться на своє місце з очей гостя, щоб побачити, чого не вистачає або що можна покращити.
  5. Ефективність має вирішальне значення : ефективний робочий процес важливий, щоб ваш обслуговуючий персонал мав чіткий шлях від обідньої зони до кухні. Функціональність слід віддавати перевагу естетиці.
  6. Доступність : зробіть ресторан доступним для кожного з ваших гостей. Додайте місце для інвалідних візків біля ваших сходів.
Розвивайте свій харчовий бізнес за допомогою Waiterio POS

Приєднуйтесь до 40 000 ресторанів за допомогою системи торгових точок офіціантів

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Завантажити безкоштовно

Останні статті