Zisková marže restaurace | Jak vypočítat a zvýšit vaše ziskové rozpětí

Zisková marže restaurace | Jak vypočítat a zvýšit vaše ziskové rozpětí

Zlepšete ziskové marže vaší restaurace

Zveřejněno Abhi Chatterjee dne 22. prosince 2020

Zisk je jednou z nejdůležitějších věcí pro každé podnikání. Je tedy zásadní pochopit ziskové marže vašeho potravinářského podniku.

V tomto článku budeme hovořit o tom, jak můžete vypočítat ziskové marže pro vaše podnikání. Také odhalíme některé způsoby, jak zvýšit své zisky.

Začněme!

Jaké je průměrné ziskové rozpětí pro restauraci?

Pravdou je, že průměrná zisková marže pro restauraci se velmi liší podle různých faktorů. Nikdo nemůže předpovědět určité číslo pro zisk vaší restaurace.

Zisková marže se značně liší v závislosti na vaší geografické poloze, aktuálním trendu, sezónní dostupnosti určitých položek, ekonomické situaci ve vašem regionu a řadě dalších faktorů.

Například v USA je průměrná zisková marže kolem 10%. V Mexiku však může restaurace očekávat v průměru 20% ziskovou marži. Záleží tedy na umístění a na řadě dalších faktorů.

Navíc nezapomeňte, že i když se zisk počítá ve vaší měně (například USD, CAD), zisková marže je vždy vyjádřena v procentech.

Hrubá zisková marže a čistá zisková marže

výpočetní finance

Je běžné, že se majitelé restaurací pletou mezi hrubými a čistými maržemi. Pro jasné pochopení financí vaší restaurace je však důležité znát rozdíl mezi těmito dvěma pojmy.

Pojďme si objasnit toto téma:

Jaké je hrubé ziskové rozpětí pro restauraci?

Hrubý zisk je to, co zbyde po odečtení nákladů na zboží (přísady) od příjmů vaší restaurace.

  • Hrubý zisk = prodejní cena - náklady na zboží (zásoby)
  • Hrubá marže = = (hrubý zisk / prodejní cena) x 100%

Vezměme si příklad hamburgeru. Předpokládejme, že prodáváte hamburger

5 $. Ale vaše náklady na zboží (například hovězí maso, sýr atd.) Za výrobu hamburgeru jsou 2,5 $.

  • Hrubý zisk = 5 - 2,5 = 2,5 $
  • Hrubá zisková marže = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Toto číslo vám poskytne představu o efektivitě vaší restaurace, ale neodhalí skutečný zisk vaší restaurace. Důvodem je, že hrubý zisk nezohledňuje všechny náklady na provoz vaší restaurace.

Jaké je čisté ziskové rozpětí pro restauraci?

Čistý zisk je číslo, které získáte po odečtení všech nákladů na provoz vašeho podnikání od vašeho hrubého zisku. Patří sem nájem, platy zaměstnanců, administrativní náklady, daně, údržba atd.

Čistý zisk je nejdůležitější, protože vám ukazuje, jak úspěšná a zisková je vaše restaurace.

Tady je vzorec pro výpočet čistého ziskového rozpětí restaurace:

  • Čistý zisk = celkový výnos - celkové výdaje
  • Čistá zisková marže = [Čistý zisk ÷ výnosy] x 100

Předpokládejme, že se snažíte vypočítat čistý zisk za předchozí měsíc. Vaše celkové tržby byly 100 000 USD a celkové náklady 70 000 USD.

  • Čistý zisk = $ 100 000 - $ 70 000 = $ 30 000
  • Čistá marže = 30 000/100 000 = 0,3 = 30%

Ziskové marže pro různé typy restaurací

Jak jsme vysvětlili, je těžké přiřadit konkrétní číslo „průměrné ziskové marži“. Můžeme ale porovnat relativní zisková rozpětí mezi různými typy restaurací, jako jsou „Full service“, „Fast food“, „Food truck“ atd.

  • Restaurace s plným servisem : Zisková marže restaurací s plným servisem je obvykle nejnižší ze všech ostatních typů restaurací. Při správném řízení a obchodní strategii však mohou být restaurace s úplnými službami velmi ziskové.
  • Restaurace rychlého občerstvení: Restaurace rychlého občerstvení mají obvykle nejvyšší ziskové marže. Je to proto, že potřebují méně personálu a používají levnější přísady. Mají také vysoký objem prodeje.
  • Potravinářské vozy : Stejně jako restaurace s rychlým občerstvením mají i potravinářské vozy velmi vysokou ziskovou marži. Potravinářské vozy mají někdy vyšší ziskovou marži než restaurace s rychlým občerstvením, ale ve srovnání s restauracemi s rychlým občerstvením mají obvykle nižší objem prodeje.

Jak můžete zlepšit ziskovou marži vaší restaurace?

Chcete-li zlepšit ziskovou marži vaší restaurace, můžete postupovat dvěma způsoby:

  1. Zvyšte své prodeje
  2. Snižte své náklady

Pojďme si promluvit o tom, jak je můžete implementovat:

A. Zvýšení prodeje

Poznámka: Zvýšení prodeje by nesnížilo vaše náklady na zboží, takže vaše hrubé zisky budou stejné. Vaše čistá zisková marže se však zvýší v důsledku fixních nákladů, jako je nájemné, služby a údržba.

1. Přijměte online objednávání

Pokud dosud nenabízíte doručovací nebo odběrové služby, měli byste s tím začít co nejdříve. V dnešní době si zákazníci vždy objednávají online, když potřebují rozvoz jídla nebo služby s sebou.

Takže mít web vaší restaurace, který může přijímat online objednávky, může výrazně zvýšit vaše tržby.

Většina majitelů restaurací je ale znepokojena obtížemi a výdaji na stavbu a údržbu webových stránek restaurací.

Naštěstí se technologie hodně zlepšila. Na trhu existují služby, které pro vás vytvoří webovou stránku restaurace, aniž byste museli najmout softwarového inženýra. Například tvůrce webových stránek restaurací Waiterio automaticky vytvoří a spravuje web vaší restaurace zdarma. ( Kliknutím zobrazíte další podrobnosti.)

Vezměte tedy svou restauraci online a začněte přijímat další objednávky!

2. Proveďte změny v nabídce

Nabídka je důležitou součástí ziskové restaurace. Cena vašich položek menu má velký vliv na ziskovost vaší restaurace.

Mohou existovat položky, které mají vysokou ziskovou marži, ale mezi vašimi zákazníky nejsou příliš známé. Použijte své menu k dalšímu prodeji těchto položek.

Umístěte je výše na seznam potravin nebo je zvýrazněte pomocí některých kreativních metod. Můžete si také najmout grafického designéra, aby vaše nabídka restaurace byla pro vaše zákazníky atraktivnější.

Tímto způsobem můžete zvýšit prodej svých nejvýnosnějších položek nabídky.

3. Sledování zprávy o prodeji

Nemůžete zvýšit svůj zisk, pokud nerozumíte zprávám o prodeji.

Zprávy o prodeji odhalují důležité obchodní informace, například to, které položky se prodávají nejvíce. Pomůže vám také vypočítat celkový zisk pocházející z každé položky nabídky. Pomocí těchto informací můžete strategicky rozvíjet své podnikání.

Například po prohlédnutí přehledu prodeje zjistíte, že 42% vašeho prodeje pochází z velkých kuřecích hamburgerů. Můžete tak zajistit, že své hamburgery budete mít vždy na skladě. Můžete také začít nabízet varianty svého hamburgeru, například „Double chicken burger with extra cheese“.

Můžete také mírně zvýšit cenu vašeho hamburgeru, abyste generovali více výnosů pro vaši restauraci.

Poznámka: Je důležité pořídit si POS systém, který nabízí podrobný výkaz o prodeji pro každou položku v nabídce.

4. Vytvořte online přítomnost

Věděli jste, že 85% lidí zkontroluje vaši restauraci na Googlu před návštěvou vaší restaurace? Je tedy důležité zaregistrovat svou restauraci ve službě „Moje firma na Googlu“.

Měli byste také získat nějaké pozitivní recenze pro vaši restauraci. Pro svou restauraci můžete mít také přítomnost na sociálních médiích, jako jsou Facebook, Instagram a Twitter, abyste si vytvořili širší online prezentaci.

5. Inzerujte svou restauraci

Existuje mnoho způsobů, jak inzerovat vaši restauraci. Nemluvím o velkých marketingových kampaní, které vyžadují hodně peněz.

Existuje mnoho způsobů, jak inzerovat vaši restauraci zdarma nebo za nízkou cenu.

kanály sociálních médií

Například získávání hodnocení vyhledávačů a organický provoz ze sociálních médií jsou způsoby, jak zdarma získat více zákazníků. Používání reklam na Facebooku nebo výpisy místních novin jsou některé levné metody, jak získat více hostů.

Další informace o marketingu vaší restaurace najdete v tomto článku.

B. Snižování nákladů

Snížení nákladů přímo zvyšuje vaše zisky. Pojďme si promluvit o tom, jak můžete snížit výdaje vaší restaurace.

1. Snižte náklady na přísady

Náklady na přísady jsou největšími výdaji restaurace. Pojďme si promluvit o tom, jak můžete snížit náklady na inventář:

  • Najděte levnější prodejce: Pokud můžete získat stejnou kvalitu surovin za nižší cenu, samozřejmě to sníží vaše náklady na jídlo.
  • Snižte část svých pokrmů: Například prodejte 230 g velký hamburger místo 270 g
  • Snižte množství použitých ingrediencí: Například mírně snižte množství sýra a kuřete, které používáte k vaření hamburgeru

2. Ovládejte mzdové náklady

Musíte udržovat rovnováhu mezi udržováním spokojenosti zaměstnanců a slušným ziskem pro vaši restauraci.

Proveďte průzkum průměrné mzdy zaměstnanců restaurace ve vaší lokalitě. Tímto způsobem se můžete ujistit, že svým zaměstnancům neplatíte více peněz. Můžete také udělit malé bonusy ke zlepšení výkonu svých zaměstnanců.

3. Analyzujte své menu

Jak jsme již zmínili dříve, sledování nabídky vaší restaurace je zásadní.

Dobrým způsobem, jak nastavit cenu položek nabídky, je použití „vzorce nákladů na jídlo“. Více o tomto tématu jsme diskutovali v našem článku „ Výpočet procenta nákladů na potraviny “.

Stručně řečeno, vaše náklady na jídlo by měly být 25–35% vaší prodejní ceny. Například pokud jsou náklady na přísady pro velký hamburger 3,5 $, měli byste nastavit cenu vašeho hamburgeru alespoň na 10 $. (35% z 10 $ = 3,5 $)

Ujistěte se tedy, že jste správně nastavili cenu každé položky nabídky. Další informace o inženýrství nabídek naleznete zde.

4. Omezte plýtvání a krádež

Plýtvání je běžným problémem restaurací. Krádež je bohužel také dalším běžným problémem.

Je důležité sledovat inventář vaší restaurace. Tímto způsobem můžete odhalit tyto druhy problémů. Ve skutečnosti to však nikdy není stoprocentně přesné.

Další informace o správě inventáře vaší restaurace najdete v tomto článku.

Tip: Pomocí softwaru pro správu restaurací můžete lépe spravovat své podnikání

Jak jsme již zmínili, technologie se hodně vyvinula a existuje spousta systémů, které majitelům restaurací usnadňují správu restaurací.

Tento software může generovat zprávy o prodeji, spravovat vaše objednávky, sledovat vaše zaměstnance a dělat spoustu dalších věcí.

Na trhu existuje spousta možností. Pokud jste si ale dosud nevybrali žádný software, rád bych vám doporučil vyzkoušet náš software pro správu restaurací Waiterio, protože se snadno používá a můžete si software vyzkoušet zdarma.

Kliknutím sem stáhnete software Waiterio.

Závěr

Pojďme tedy shrnout vše, o čem jsme zatím mluvili.

Co je dobrá zisková marže pro restauraci nebo potravinářský vůz?

Neexistuje na to jednoznačná odpověď. To se velmi liší podle umístění a mnoha dalších faktorů. Můžeme však říci, že potravinářské vozy a restaurace rychlého občerstvení mají relativně vyšší ziskovou marži než restaurace s plným servisem.

Jak vypočítat ziskovou marži pro restaurace?

Zde je vzorec:

  • Zisk = Celkové výnosy - Celkové provozní náklady (přísady + platy + nájem + další výdaje)
  • Zisková marže = (zisk / celkový výnos) x 100%

Jak zlepšit své ziskové marže?

Ziskové marže můžete zlepšit:

  • Zvýšení prodeje
  • Snižování nákladů

To je vše. Děkuji za přečtení.

Rozvíjejte své potravinářské podnikání s Waiterio POS

Připojte se k 40 000 restauracím pomocí systému Waiterio Point of Sale

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Stažení zdarma

Poslední články