Περιθώριο κέρδους εστιατορίου | Πώς να υπολογίσετε και να αυξήσετε τα περιθώρια κέρδους σας

Περιθώριο κέρδους εστιατορίου | Πώς να υπολογίσετε και να αυξήσετε τα περιθώρια κέρδους σας

Βελτιώστε τα περιθώρια κέρδους του εστιατορίου σας

Δημοσιεύτηκε από Abhi Chatterjee την 5 Οκτωβρίου 2022

Το κέρδος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για οποιαδήποτε επιχείρηση. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησής σας στον χώρο της εστίασης.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να υπολογίσετε τα περιθώρια κέρδους για την επιχείρησή σας. Θα αποκαλύψουμε επίσης μερικούς τρόπους για να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Ας αρχίσουμε!

Ποιο είναι το μέσο περιθώριο κέρδους για ένα εστιατόριο;

Η αλήθεια είναι ότι το μέσο περιθώριο κέρδους για ένα εστιατόριο ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έναν συγκεκριμένο αριθμό για τα κέρδη του εστιατορίου σας.

Το περιθώριο κέρδους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία σας, την τρέχουσα τάση, την εποχιακή διαθεσιμότητα ορισμένων αντικειμένων, την οικονομική κατάσταση της περιοχής σας και μια σειρά άλλων παραγόντων.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το μέσο περιθώριο κέρδους είναι περίπου 10%. Ωστόσο, στο Μεξικό, ένα εστιατόριο μπορεί να αναμένει κατά μέσο όρο περιθώριο κέρδους 20%. Εξαρτάται λοιπόν από την τοποθεσία και ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων.

Επιπλέον, να θυμάστε ότι παρόλο που το κέρδος υπολογίζεται στο νόμισμά σας (όπως USD, Ευρώ), το περιθώριο κέρδους εκφράζεται πάντα με όρους ποσοστού.

Περιθώριο μικτού κέρδους και περιθώριο καθαρού κέρδους

υπολογισμός-οικονομικά

Είναι σύνηθες για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να συγχέουν τις έννοιες μεταξύ των μικτών περιθωρίων κέρδους και των καθαρών περιθωρίων κέρδους. Ωστόσο, για να αποσαφηνίσετε τα οικονομικά του εστιατορίου σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων.

Ας διευκρινίσουμε αυτό το θέμα:

Ποιο είναι το μικτό περιθώριο κέρδους για ένα εστιατόριο;

Το μικτό κέρδος είναι αυτό που απομένει αφού αφαιρέσετε το κόστος των αγαθών (συστατικά) από τα έσοδα του εστιατορίου σας.

  • Μικτό κέρδος = Τιμή πώλησης - Κόστος αγαθών (απόθεμα)
  • Περιθώριο μικτού κέρδους = (Μικτό κέρδος / Τιμή πώλησης) x 100%

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός burger. Ας υποθέσουμε ότι πουλάτε το burger για

5 €. Αλλά το κόστος των αγαθών σας (όπως το βόειο κρέας, το τυρί κ.λπ.) για την παρασκευή του burger είναι 2,5 €.

  • Μικτό κέρδος = 5 - 2,5 = 2,5 €
  • Περιθώριο μικτού κέρδους = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Αυτός ο αριθμός σας δίνει μια ιδέα για την αποτελεσματικότητα του εστιατορίου σας, ωστόσο, δεν αποκαλύπτει το πραγματικό κέρδος του εστιατορίου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μικτό κέρδος δεν αντιστοιχεί σε όλα τα έξοδα λειτουργίας του εστιατορίου σας.

Ποιο είναι το καθαρό περιθώριο κέρδους για ένα εστιατόριο;

Το καθαρό κέρδος είναι ο αριθμός που λαμβάνετε αφού αφαιρέσετε όλα τα κόστη λειτουργίας της επιχείρησής σας από το μικτό κέρδος σας. Αυτό περιλαμβάνει ενοίκιο, μισθούς εργαζομένων, διοικητικά έξοδα, φόρους, συντήρηση κ.λπ.

Το καθαρό κέρδος είναι το πιο σημαντικό γιατί σας δείχνει πόσο επιτυχημένη και κερδοφόρα είναι η επιχείρησή σας.

Ακολουθεί ο τύπος υπολογισμού του καθαρού περιθωρίου κέρδους ενός εστιατορίου:

  • Καθαρό κέρδος = Συνολικά έσοδα - Συνολικά έξοδα
  • Καθαρό περιθώριο κέρδους = [Καθαρό κέρδος ÷ Έσοδα] x 100

Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να υπολογίσετε τα καθαρά κέρδη σας για τον προηγούμενο μήνα . Τα συνολικά σας έσοδα ήταν 100.000 € και το συνολικό σας κόστος ήταν 70.000 €.

  • Καθαρό κέρδος = 100.000 € - 70.000 = 30.000 €
  • Καθαρό περιθώριο κέρδους = 30.000 / 100.000 = 0,3 = 30%

Περιθώρια κέρδους για διαφορετικούς τύπους εστιατορίων

Όπως εξηγήσαμε, είναι δύσκολο να αντιστοιχίσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό στο «μέσο περιθώριο κέρδους». Αλλά μπορούμε να συγκρίνουμε τα σχετικά περιθώρια κέρδους μεταξύ διαφορετικών τύπων εστιατορίων όπως «Πλήρης εξυπηρέτηση», «Φαστ φουντ», «Καντίνα» κ.λπ.

  • Εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης : Κανονικά, το περιθώριο κέρδους των εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης είναι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των άλλων τύπων εστιατορίων. Ωστόσο, με τη σωστή διαχείριση και επιχειρηματική στρατηγική, τα εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση μπορούν να είναι πολύ κερδοφόρα.
  • Εστιατόρια γρήγορου φαγητού: Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν συνήθως τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται λιγότερο προσωπικό και χρησιμοποιούν λιγότερο ακριβά υλικά. Επίσης, έχουν μεγάλο όγκο πωλήσεων.
  • Καντίνες : Όπως τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, οι καντίνες έχουν επίσης πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους. Μερικές φορές, οι καντίνες έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους από τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, αλλά συνήθως έχουν μικρότερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το περιθώριο κέρδους του εστιατορίου σας;

Για να βελτιώσετε το περιθώριο κέρδους του εστιατορίου σας, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο μεθόδους:

  1. Αυξήστε τις πωλήσεις σας
  2. Μειώστε το κόστος σας

Ας μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να τα εφαρμόσετε:

Α. Αύξηση των πωλήσεών σας

Σημείωση: Η αύξηση των πωλήσεών σας δεν θα μειώσει το κόστος των αγαθών σας, επομένως τα μικτά κέρδη σας θα είναι τα ίδια. Ωστόσο, το καθαρό περιθώριο κέρδους σας θα αυξηθεί λόγω δεδομένων εξόδων όπως ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα και συντήρηση.

1. Εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών

Εάν δεν προσφέρετε υπηρεσίες παράδοσης ή παραλαβής από το κατάστημα, θα πρέπει να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό. Σήμερα, οι πελάτες παραγγέλνουν πάντα διαδικτυακά όταν χρειάζονται παράδοση φαγητού ή υπηρεσίες παραλαβής.

Έτσι, διαθέτοντας ιστότοπο για το εστιατόριό σας που μπορεί να δέχεται παραγγελίες μέσω διαδικτύου, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τα έσοδά σας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων ανησυχούν για τις δυσκολίες και τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης ενός ιστότοπου εστιατορίου.

Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί πολύ. Υπάρχουν υπηρεσίες στην αγορά που δημιουργούν έναν ιστότοπο εστιατορίου για εσάς χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε μηχανικό λογισμικού. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα δημιουργίας ιστότοπων εστιατορίων Waiterio δημιουργεί και συντηρεί αυτόματα έναν ιστότοπο για το εστιατόριό σας δωρεάν. ( Κάντε κλικ για περισσότερες λεπτομέρειες.)

Μεταφέρετε λοιπόν το εστιατόριο σας και στο διαδίκτυο και αρχίστε να λαμβάνετε περισσότερες παραγγελίες!

2. Κάντε αλλαγές στο μενού σας

Το μενού είναι ένα σημαντικό μέρος ενός κερδοφόρου εστιατορίου. Η τιμή των στοιχείων του μενού σας επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία του εστιατορίου σας.

Μπορεί να υπάρχουν πιάτα που έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, αλλά δεν είναι πολύ γνωστά στους πελάτες σας. Χρησιμοποιήστε το μενού σας για να πουλήσετε αυτά τα είδη περισσότερο.

Βάλτε τα ψηλότερα στη λίστα τροφίμων ή επισημάνετε τα χρησιμοποιώντας κάποιες δημιουργικές μεθόδους. Μπορείτε επίσης να προσλάβετε έναν γραφίστα για να κάνετε το μενού του εστιατορίου σας πιο ελκυστικό για τους πελάτες σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αυξήσετε την πώληση των πιο κερδοφόρων πιάτων του μενού.

3. Παρακολούθηση των πωλήσεων

Δεν μπορείτε να αυξήσετε τα κέρδη σας εάν δεν καταλαβαίνετε την απογραφή των πωλήσεών σας.

Οι αναφορές των πωλήσεων αποκαλύπτουν σημαντικές επιχειρηματικές πληροφορίες, όπως ποια είδη πωλούν περισσότερο. Θα σας βοηθήσει επίσης να υπολογίσετε το συνολικό σας κέρδος που προέρχεται από κάθε στοιχείο μενού. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας στρατηγικά.

Για παράδειγμα, αφού κοιτάξετε την αναφορά πωλήσεων, ανακαλύπτετε ότι το 42% των πωλήσεών σας προέρχονται από τις μεγάλες μερίδες burger με κοτόπουλο . Έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε πάντα αυτό το προϊόν σε απόθεμα. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να προσφέρετε παραλλαγές αυτού, όπως "burger με διπλό κοτόπουλο και επιπλέον τυρί".

Μπορείτε επίσης να αυξήσετε ελαφρώς την τιμή του burger αυτού, για να δημιουργήσετε περισσότερα έσοδα για το εστιατόριό σας.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα σύστημα POS που προσφέρει τη λεπτομερή καταγραφή πωλήσεων για κάθε στοιχείο στο μενού σας.

4. Δημιουργήστε μια διαδικτυακή παρουσία

Γνωρίζατε ότι το 85% των πελατών ελέγχουν το εστιατόριό σας στο Google πριν επισκεφθούν το εστιατόριό σας; Επομένως, είναι σημαντικό να καταχωρήσετε το εστιατόριό σας στο "Google My Business".

Θα πρέπει επίσης να λάβετε μερικές θετικές κριτικές για το εστιατόριό σας. Μπορείτε επίσης να έχετε μια παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, όπως σελίδες Facebook, Instagram και Twitter για το εστιατόριο σας για να δημιουργήσετε μια ευρύτερη διαδικτυακή παρουσία.

5. Διαφημίστε το εστιατόριο σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφημίσετε το εστιατόριό σας. Δεν αναφέρομαι στις τεράστιες εκστρατείες μάρκετινγκ που απαιτούν πολλά χρήματα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφημίσετε το εστιατόριο σας δωρεάν ή σε προσιτές τιμές.

κανάλια κοινωνικής δικτύωσης

Για παράδειγμα, η κατάταξη των μηχανών αναζήτησης και η οργανική επισκεψιμότητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέθοδοι προς την δωρεάν προσέγγιση πελατών. Η χρήση διαφημίσεων Facebook ή καταχωρίσεων σε τοπικές εφημερίδες είναι μερικές οικονομικές μέθοδοι για να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την διαφήμιση του εστιατορίου σας σε αυτό το άρθρο.

Β. Μείωση κόστους

Η μείωση του κόστους αυξάνει άμεσα τα κέρδη σας. Ας μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα του εστιατορίου σας.

1. Μειώστε το κόστος των συστατικών

Το κόστος των συστατικών είναι το μεγαλύτερο κόστος για ένα εστιατόριο. Ας μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να μειώσετε το κόστος του αποθέματος:

  • Βρείτε φθηνότερους προμηθευτές: Εάν μπορείτε να αποκτήσετε την ίδια ποιότητα συστατικών σε χαμηλότερη τιμή, προφανώς θα μειώσει το κόστος των τροφίμων σας.
  • Μειώστε τη μερίδα των πιάτων σας: Για παράδειγμα, πωλήστε ένα μεγάλο μπιφτέκι 230g αντί για 270g
  • Μειώστε την ποσότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται: Για παράδειγμα, μειώστε ελαφρά την ποσότητα τυριού και κοτόπουλου που χρησιμοποιείτε για την παρασκεύη ενός burger

2. Ελέγξτε το κόστος εργασίας

Πρέπει να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος και της βέλτιστης αξιοποίησης του προσωπικού για το εστιατόριό σας.

Κάντε κάποια έρευνα σχετικά με τη μέση αμοιβή για το προσωπικό του εστιατορίου στην τοποθεσία σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν πληρώνετε υπερβολικά το προσωπικό σας. Επίσης, μπορείτε να δώσετε μικρά μπόνους για να βελτιώσετε την απόδοση του προσωπικού σας.

3. Αναλύστε το μενού σας

Όπως συζητήσαμε νωρίτερα, η παρακολούθηση του μενού του εστιατορίου σας είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας καλός τρόπος για να ορίσετε την τιμή των στοιχείων του μενού σας είναι με τη χρήση της φόρμουλας κόστους τροφίμων. Έχουμε συζητήσει περισσότερα για αυτό το θέμα στο άρθρο « Υπολογισμός ποσοστού κόστους τροφίμων ».

Συνοπτικά, το κόστος των τροφίμων σας θα πρέπει να είναι 25-35% της τιμής πώλησης. Για παράδειγμα, εάν το κόστος των συστατικών για ένα μεγάλο burger είναι 3,5 €, θα πρέπει να ορίσετε την τιμή του σε τουλάχιστον 10 €. (35% των 10 € = 3,5 €)

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει σωστά την τιμή κάθε στοιχείου στο μενού. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη οργάνωση του καταλόγου εδώ.

4. Μειώστε τη σπατάλη και την κλοπή

Η σπατάλη είναι ένα κοινό πρόβλημα με τα εστιατόρια. Δυστυχώς, η κλοπή είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το απόθεμα του εστιατορίου σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εντοπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν θα είναι ποτέ 100% ακριβές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση του αποθέματος του εστιατορίου σας σε αυτό το άρθρο.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό διαχείρισης εστιατορίων για να διαχειριστείτε καλύτερα την επιχείρησή σας

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και υπάρχει αφθονία συστημάτων που διευκολύνουν τη διαχείριση των εστιατορίων για τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό το λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει αναφορές πωλήσεων, να διαχειριστεί τις παραγγελίες σας, να παρακολουθεί το προσωπικό σας και να κάνει πολλά άλλα πράγματα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά. Αλλά αν δεν έχετε επιλέξει ακόμα λογισμικό, προτείνεται να δοκιμάσετε το λογισμικό διαχείρισης εστιατορίων Waiterio, καθώς είναι εύκολο στη χρήση και μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το λογισμικό Waiterio.

Συμπεράσματα

Ας συνοψίσουμε λοιπόν όλα όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα.

Ποιο είναι το καλό περιθώριο κέρδους για ένα εστιατόριο ή μια καντίνα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για αυτό. Διαφέρει πολύ ανάλογα με την τοποθεσία και πολλούς άλλους παράγοντες. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι οι καντίνες και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν σχετικά υψηλότερο περιθώριο κέρδους από τα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης.

Πώς να υπολογίσετε το περιθώριο κέρδους για εστιατόρια;

Εδώ είναι ο τύπος:

  • Κέρδος = Συνολικά έσοδα - Σύνολο λειτουργικών δαπανών (συστατικά + μισθοί + ενοίκιο + άλλα έξοδα)
  • Περιθώριο κέρδους = (Κέρδος / Συνολικά έσοδα) x 100%

Πώς να βελτιώσετε τα περιθώρια κέρδους σας;

Μπορείτε να βελτιώσετε τα περιθώρια κέρδους σας με:

  • Αυξάνοντας τις πωλήσεις σας
  • Μείωση του κόστους σας

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα