De ultieme gids voor het werven en beheren van obers

De ultieme gids voor het werven en beheren van obers

Hoe een ober inhuren? Hoe uw obers beheren?

Geplaatst door Katarina Nikolic de 7 mei 2021

Moet u kelners werven voor uw restaurant?

Wilt u het geheim weten achter het tevreden houden van uw obers (servers)?

Het primaire doel van een restaurant is om uw klanten tevreden te stellen door service van de beste kwaliteit te leveren, zodat ze terug blijven komen naar uw restaurant.

Om dat te bereiken heeft u betrouwbare medewerkers nodig. Van restaurantmanagers tot chef-koks en bedienden, iedereen zou goed moeten zijn in zijn werk. Obers zijn het gezicht van uw bedrijf; zij krijgen als eerste alle kritiek of complimenten.

Daarom is het cruciaal om de beste obers voor uw restaurant te kiezen. Het zou het beste zijn als u ook uw obers tevreden houdt, of zij zullen hun baan opzeggen.

Hoe obers inhuren voor uw restaurant? [7 handige tips]

Verzorgde restaurantkelners

Het selectieproces voor de kelner en het dienstverband zijn vaak de beste als ze worden gevolgd door aanbevelingen van partners, collega's of een ander restaurant.

Er is altijd een race voor het vinden van bekwame obers binnen de restaurantindustrie. Soms worden goede obers tussen restaurants verplaatst door hogere betalingen en betere arbeidsomstandigheden aan te bieden.

Overweeg dus eerst aanbevelingen voordat u op zoek gaat naar nieuwe mensen en een vacature online plaatst.

Als een dergelijke optie niet bestaat, gaat het meer uitputtende selectieproces. Ongeacht de opleiding, leeftijd of ervaring, de kwaliteit van de werknemer zal duidelijk zijn nadat de baan is begonnen. Daarom is het goed om een proeftijd van minimaal een maand te hebben om er zeker van te zijn dat de kandidaat geschikt is voor jouw restaurant.

1. Waar moet u op letten bij het inhuren van een ober?

Wat betreft ervaring: het is goed voor een kandidaat om het te hebben, maar in een restaurantomgeving zijn soms alleen de houding, het karakter, de bereidheid om te werken en nieuwe dingen te leren, en om een goede band met mensen te hebben, wat het restaurant en zijn gasten nodig hebben.

De juiste kandidaat moet individueel sterk zijn en robuust in het werken in een team. Gastvrijheid is een passie en mensen moeten het begrijpen en worden opgeleid voordat ze beginnen.

Werken als ober ziet er gemakkelijk uit, en de meeste mensen denken dat iedereen die klus kan klaren.

Dat is waar, maar om een professionele ober te zijn en de meest uitstekende service te hebben, vereist veel oefening, tijd en toewijding.

2. Heb een proeftijd voor uw nieuw aangeworven obers

Tijdens de proeftijd kunnen restaurantmanagers alle aspecten van de kandidaat zien. Bijvoorbeeld:

  • Relatie met gasten
  • Kwaliteit van dienstverlening
  • Betrekkingen met collega's
  • Onder druk werken
  • Productiviteit
  • Houding
  • Leidinggevende capaciteiten

De proeftijd geeft een goed inzicht in de persoon en helpt de managers en restauranthouders om te beslissen of ze een langetermijncontract aan de kandidaat moeten aanbieden of op zoek moeten gaan naar een andere persoon.

3. Bekijk referenties van vorige werkgevers

Bij aanbevelingen spelen verwijzingen een belangrijke rol. Als er wordt gezocht naar ervaren kandidaten, moet worden overwogen om contact op te nemen met eerdere werkgevers en informatie over de kandidaat te krijgen.

Dit is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat de kandidaat capabel is.

4. Begrijp uw vereisten

Illustratie van een checklist

Werkgevers moeten zoveel mogelijk details geven over hun aanbod en vereisten wanneer ze een vacature online plaatsen. Dit komt omdat het de kandidaten beperkt en verwacht dat alleen "de juiste" solliciteren voor het selectieproces. Dit scheelt veel tijd voor sollicitatiegesprekken, omdat de kandidaten vanaf het begin weten of het aanbod voor hen geschikt is of in staat is om aan de eisen van het restaurant te voldoen.

Nieuwe medewerkers kunnen fouten maken terwijl ze vertrouwd raken met de normen en eisen van het restaurant. Toch is het essentieel om ze te evalueren, feedback te geven, aandacht te besteden aan de mate van betrokkenheid en ze continu te trainen.

Fouten zijn acceptabel, maar toewijding en betrokkenheid tonen aan dat de kandidaat bereid is verantwoordelijkheid te nemen. Elk nieuw personeelslid moet worden voorgesteld en verwelkomd door het hele team en ondersteund tijdens het evaluatieproces.

5. Let op deze kwaliteiten tijdens het inhuren

Algemene kwaliteiten die obers zouden moeten hebben, zijn:

  1. Uiterlijk
  2. Stiptheid
  3. Aandacht besteden aan details
  4. Manieren
  5. Houding
  6. Vriendelijkheid
  7. Naleving
  8. Vriendelijkheid
  9. Productiviteit (snelle besluitvorming)
  10. Geduld
  11. Goed geheugen en concentratie
  12. Goede samenwerking

U kunt de sollicitanten testen aan de hand van enkele situaties die zich in het restaurant kunnen voordoen om te zien hoe ze het zouden aanpakken - dat is een uitstekende manier om te zien hoe snel ze denken en wat hun leiderschapskwaliteiten zijn.

De horeca is echter nog een aantal branches die behoefte hebben aan een persoonlijk tintje en mensen die erbij betrokken zijn. Dit kan niet online of thuis worden gedaan zoals bij andere banen, dus het praktische gedeelte (reclassering) is de sleutel in het selectieproces.

Het interview geeft je misschien een basisgevoel over de kandidaat, maar de werkprestaties zijn wat er echt toe doet.

6. De eerste indruk is belangrijk

Let tijdens het houden van interviews op de eerste indruk die u zult hebben vanaf het eerste moment dat de kandidaat binnenkomt. Dat is de indruk die klanten zullen hebben als de ober hun tafel nadert.

Laat de kandidaten zichzelf voorstellen en let op hun houding en lichaamstaal.

Kijk of de kandidaat je oogcontact geeft omdat het vriendelijkheid en erkenning toont aan de gast. Werken in een restaurant vereist iemand die gemakkelijk in de omgang is en een vriendelijke instelling heeft.

7. Vragen die u tijdens het interview zou moeten stellen

Een formeel interview

Werken in een restaurant kan soms ontspannen en gemakkelijk in de omgang zijn, maar soms kan het de ober moeilijk en onder druk zetten. Daarom moet u uw interview daarop afstemmen.

Stel eerst eenvoudige vragen die de kandidaten zullen ontspannen; sommige persoonlijke dingen, zoals hun favoriete film of waar ze graag naartoe reizen. Geef ze de ruimte om zichzelf in het best mogelijke licht te presenteren en kijk hoe ze handelen als ze praten over dingen die ze leuk vinden.

Aan de andere kant, oefen ze een soort van druk uit door vragen in te voeren die misschien niet het onderwerp zijn dat u op dit moment bespreekt. Kijk hoe ze reageren als de stemming verandert en hoe bekwaam ze zijn.

Stel ze hypothetische vragen en laat ze zich situaties voorstellen die zich kunnen voordoen tijdens het werken in het restaurant en hoe ze deze zouden oplossen.

Hoe u uw obers op de juiste manier beheert? [Houd uw obers tevreden en tevreden]

Na het selecteren van kandidaten en het creëren van een team, is het de bedoeling om het beste team op te bouwen dat je kunt hebben en ze tevreden te houden. Je wilt niet dat ze hun baan opzeggen, want dat is een verlies voor je restaurant. Hier zijn enkele tips die u in gedachten moet houden:

1. Opleiding

Het cruciale element voor een succesvol team en bedienend personeel is training. De managers moeten hun uiterste best doen om hun personeel op te leiden volgens hun normen. Ze moeten hun tijd besteden aan hun werknemers en hen opleiden.

Het managementteam is ook verantwoordelijk voor het bieden van een comfortabele werkomgeving voor alle personeelsleden door hen alleen constructieve kritiek te geven. Maar ze moeten ze ook complimenten geven en ze opvrolijken voor het uitstekende werk.

De training moet het volgende omvatten:

  • De algehele uitstraling van medewerkers
  • Goed gedrag en hoffelijkheid
  • Kennis over het menu en de ingrediënten van elk item op het menu.
  • Wijnproeven en kennis over de bar, zodat de servers voor elke maaltijd geschikte dranken kunnen aanbevelen.

Hygiëne is essentieel bij het werken met eten en serveren, dus er moet worden getraind over het onderhoud ervan in het restaurant en op de werkplekken en het omgaan met eten vanuit de keuken naar de gast.

Servers moeten worden opgeleid volgens het type restaurant en de stijl van serveren - of het nu gaat om een gastronomisch of een fastfoodrestaurant. Dat geldt ook voor de manier van serveren en de tafelschikking.

2. Bouwen aan een gemeenschap

3 restaurantpersoneel

Het is essentieel om een gemeenschap binnen uw restaurant op te bouwen. Mensen houden van het gevoel erbij te horen. Werkgevers of managers dienen hun werknemers zo goed mogelijk te behandelen. Ze moeten hen aanmoedigen om te spreken als ze zich overweldigd voelen en om hun beste ervaringen te delen.

Restaurantmedewerkers besteden vele uren van hun leven aan hun werk, dus de werkomgeving moet het gevoel hebben van een 'tweede gezin' te zijn.

Druk is vaak aanwezig in restaurants bij het werken met mensen, dus extra druk veroorzaakt door personeel of restaurantmanagers zal geen goede resultaten opleveren.

Obers moeten het gevoel hebben dat de werkgever om hen geeft. U kunt dit doen door:

  • Teambuildings organiseren
  • Collectieve bijeenkomsten (evenementen gewijd aan personeelsleden)
  • Bonussen
  • Personeel voortdurend aanmoedigen
  • 'Werknemer van de maand'-systeem
  • Cursussen (onderwijs)

Als er extra tijd is, is wat bijscholing van het restaurantpersoneel een goede keuze. Bijvoorbeeld wijnproeverijlessen door een professional, taalsessies, innovaties in de gastronomie, enz.

Wat te doen als uw obers fouten maken ?.

Als medewerkers fouten maken, moeten ze beter worden opgeleid. Geduld speelt een sleutelrol bij het werken binnen een collectief waar teamwork aanwezig is. Gewoonlijk zijn een slechte werkomgeving en ontevreden werknemers het resultaat van een slecht restaurantmanagement.

Maar als personeelsleden goed worden behandeld, heeft u in ruil daarvoor mensen die betrouwbaar zijn en de zorg en tijd die aan hen worden besteed, respecteren. In een team waar relaties gebaseerd zijn op respect, werkt alles meestal.

3. Arbeidsomstandigheden

Goede arbeidsomstandigheden en een gezonde werkomgeving worden gecreëerd door:

  • Bevredigende salarissen
  • Emotionele steun
  • Vaste verschuivingen
  • Extra betalingen voor extra werkuren
  • Goed werkurenbeheer door tussendoor ruimte te bieden voor rust.

Overwerkte obers zullen geen goede prestatie leveren. Maaltijden van goede kwaliteit zijn ook belangrijk. In restaurants krijgen personeelsleden meestal etensresten te eten vanwege een hoog percentage voedselverspilling. Het kan gevolgen hebben voor het budget, maar in overleg met chefs kun je gezonde maaltijden bereiden voor de medewerkers.

Een andere manier om obers of servers aan te moedigen om constant in de "strijd" voor de beste prestaties te zijn, is door een beoordelingssysteem te hebben.

Meestal wordt dat bereikt door een "werknemer van de maand" te kiezen.

De beloning kan via vakantiedagen of een geldelijke bonus zijn. Het kost het restaurant niet veel, maar het zal waardering tonen voor de medewerkers en hen aanmoedigen om in de toekomst nog meer uitstekende service te leveren.

Het hebben van een hiërarchie tussen het bedienend personeel in het restaurant kan goed zijn, zodat elke ober enige promotie naar hogere niveaus kan verwachten na maanden of jaren in het restaurant te hebben doorgebracht.

4. Fooien

Tips voor obers

Werken als ober kan een uitdaging en stressvol zijn, omdat u zich sterk moet concentreren op het leveren van service van de beste kwaliteit. Soms is het ook een fysieke taak (dingen dragen en verplaatsen). Het kan echter een bevredigende klus zijn: omdat obers soms meer fooien kunnen krijgen dan het daadwerkelijke salaris.

D e betere prestaties die de obers bieden, hoe meer fooien ze krijgen.

Bij het geven van fooien is het het beste voor de restauranthouders of managers om er niet bij betrokken te raken. Ze mogen alleen worden betrokken als er een geschil is tussen de werknemers. Het staat op de cao of ze de fooien willen delen of niet.

Er zijn voor- en nadelen voor alle opties over het geven van fooien aan "beleid". Het delen van restauranttips tussen medewerkers is een goed idee, want in dat geval krijgt iedereen de fooien: de gastheer, chef-koks, supervisor, mensen die niet in direct contact staan met geld, niet alleen obers.

Er is echter een probleem dat maar weinig obers hun best kunnen doen om service van de beste kwaliteit te leveren. Daarentegen leveren andere collega's een gemiddelde service en komen ze toch terecht met het geld dat wordt verdiend door de hoogwaardige presterende obers.

Vanwege de lange ervaring en verschillende scenario's, is de beste optie voor het geven van fooien om de personeelsleden de mogelijkheid te geven om fooien te delen. Maar ze kunnen de fooien voor zichzelf houden als de gast vanwege hun uitstekende service de fooi expliciet aan een bepaalde ober geeft.

5. Bonussen

Een geweldige manier om uw medewerkers tevreden te houden, zijn bonussen . Tot nu toe begrijpen we dat obers goed geld krijgen via salarissen en fooien.

Je hebt uitstekende obers; u moet proberen ze voor uw restaurant te laten werken. Je hebt tijd besteed aan het opleiden van die mensen, en elke verloren ober is een aanzienlijk verlies voor het restaurant. Daarom zijn de bonussen essentieel.

Volgens hun gemiddelde verkoop tijdens een bepaald seizoen, zouden restaurantmanagers een aantal maandelijkse doelstellingen moeten hebben voor de verkoop in het restaurant.

Als die doelstellingen worden behaald, en er is een extra winst hierboven, dan moet die worden verdeeld over de medewerkers binnen het team. Of u kunt bonussen geven door de prestaties van een individuele ober te beoordelen. Zo krijgt de 'medewerker van de maand' een bonus.

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen