Een bestaand restaurant kopen [Volledige gids]

Een bestaand restaurant kopen [Volledige gids]

Bekijk de stappen die je moet nemen om een restaurant te kopen

Geplaatst door Victor Delgadillo de 12 mei 2022

Ben je uit ons artikel gekomen over het kopen van een bestaand restaurant vs. vanaf nul beginnen ?

Als dat zo is, komt dat omdat je hebt besloten dat het kopen van een restaurant logischer is dan helemaal opnieuw beginnen. Maar… Hoe koop je een restaurant?

Een restaurant kopen is een heel goed idee, vol voordelen, en als het goed wordt gedaan, kan het enkele risico's met zich meebrengen die tot grote problemen kunnen leiden.

In deze gids ga ik het met je hebben over:

  • Hoe een restaurant te kopen.
  • De stappen die u moet volgen.
  • De informatie die u moet onderzoeken en verkrijgen.
  • En ook een beetje over de mentaliteit die je nodig hebt om succesvol een restaurant te kopen.

Deze gids neemt u mee van de beslissing om een bestaand voedingsbedrijf te kopen tot het creëren van verschillende processen en systemen om het succes ervan te garanderen wanneer het in uw handen valt.

Als het om zaken gaat, is het geen goed idee om dingen aan het toeval over te laten. Dat is de reden waarom hoe beter uw pad is gedefinieerd in dit type investering, hoe gemakkelijker u kunt garanderen dat het zal werken. Laten we beginnen met het effenen van de weg!

Welke restaurants te kopen?

Schrijven van een swot-analyse

Als u het idee heeft om een restaurant te kopen, komt dat omdat u er misschien een in zicht heeft. Soms zijn restaurants echter te koop om negatieve redenen - het is jouw taak om erachter te komen of dat het geval is met deze gids.

Daarom is het belangrijk dat je verschillende restaurants aan je lijst toevoegt, of in ieder geval meer dan één. Onthoud ook dat je elk restaurant waar je heen gaat kunt vragen of het te koop is . U kunt informele of formele ontmoetingen met de huidige eigenaren van het restaurant aanvragen om erachter te komen of er een mogelijkheid is dat zij u hun kostbare bedrijf zullen verkopen.

Dit is natuurlijk een kwestie die met enige tact, respect en zonder haast moet worden behandeld, in het besef dat de eigenaar niet verplicht is om het te verkopen alleen omdat u het kunt of wilt kopen.

Door op deze manier te denken, kunt u uw opties beter verkennen!

Creëer koopcriteria, definieer uw redenen en analyseer verschillende kansen

Nu je hebt besloten dat het kopen van een restaurant een beter idee lijkt dan helemaal opnieuw beginnen, moet je dieper gaan graven.

In deze titel zal ik het hebben over de eerste drie dingen die u moet overwegen voordat u op zoek gaat naar het eerste restaurant dat goed en betaalbaar lijkt. Opgemerkt moet worden dat u deze criteria pas toepast als u een volledig beeld heeft van elk restaurant. Daarmee bedoel ik de informatie die u later van het restaurant krijgt, zoals facturering, winstmarges, huidige bedrijfskosten en meer.

Creëer selectiecriteria om het meest geschikte restaurant te kopen

het analyseren van redenen waarom u een restaurant wilt kopen

Het is van vitaal belang dat u een soort selectiecriteria of richtlijnen opstelt om de aankoop te stroomlijnen, zodat u verder kunt gaan. Deze stap is eenvoudig, maar daarom niet minder belangrijk.

De selectiecriteria is een opsomming van eisen waaraan het betreffende restaurant moet voldoen om tot aankoop over te gaan.

Enkele van de bijna verplichte vereisten zijn:

  • Een goede locatie.
  • Dat het geen mislukt bedrijf is of dat het een slechte reputatie heeft.
  • Heb een klantenbestand waar je gebruik van kunt maken.
  • Dat het alle vergunningen up-to-date heeft (of in ieder geval een infrastructuur die ze gemakkelijk kan verkrijgen).
  • Dat de eigenaar u toegang geeft tot alle vitale nummers van het bedrijf.
  • Uw eigenaar geeft u ook toestemming om een onafhankelijke taxatie te doen.
  • Dat de aankoopprijs niet veel hoger is dan de taxatie die u krijgt.

Andere vereisten die u kunt toevoegen, hebben meer te maken met uw voorkeuren of investeringslimieten, zoals de kosten van de totale aankoop of overdracht, of dat het restaurant zich in een bepaald gebied bevindt.

Houd er rekening mee dat de aankoopcriteria afhankelijk zijn van u en uw ervaring. Sommige mensen stellen zelfs als eis dat vorige eigenaren hen door de overgang naar zelfs een concurrentiebeding heen helpen. Zo zorgen ondernemers ervoor dat ze zich makkelijker kunnen aanpassen aan hun nieuwe werkdruk.

Definieer uw redenen of doelen voor aankoop

Het stellen van doelen is essentieel in de horeca

Je kunt er niet van uitgaan dat het kopen van een bestaand restaurant voordeliger is dan het starten van een nieuw bedrijf – in feite is dat vaak niet het geval. Het kopen van een bestaand restaurant is riskant als het restaurant reputatieproblemen, schulden en meer heeft.

Daarom moet u uw redenen om een bestaand restaurant te kopen definiëren.

Er zijn redenen die gewoon niet goed genoeg zijn als het gaat om levensvatbare investeringen. U moet uw redenen heel goed analyseren om er zeker van te zijn dat het geen overhaaste beslissing is!

Enkele goede redenen om een restaurant te kopen zijn:

  • Met verifieerbare gegevens weten dat het restaurant onder jouw leiding het potentieel heeft om te verbeteren.
  • Wetende dat het restaurant met een goede marketingstrategie veel succesvoller zou zijn.
  • Wetende dat het gastronomische aanbod al bijzonder is en dat je met een paar aanpassingen de winstmarges zou kunnen verbeteren.

Je kunt ook een restaurant kopen dat aan alle eisen voldoet om alleen de infrastructuur – apparatuur, personeel, bedrijfsruimte en meer – te behouden om van daaruit een nieuw restaurant te creëren.

Het is echter van vitaal belang om de echte, winstgevende, haalbare kans in harde wiskunde te herkennen.

In deze gedachtegang wil ik vermelden dat het kopen van een restaurant omdat het goedkoop is, omdat het mooi is, of iets dergelijks, een heel slecht idee is. Ongefundeerde idealisering leidt niet tot succesvolle bedrijven!

Redenen om te voorkomen dat u een restaurant koopt

Rode vlaggen die erop kunnen wijzen dat het kopen van een bedrijf geen goed idee is

Binnen uw aankoopcriteria kunnen er ook vereisten zijn om verschillende restaurantopties die op de markt beschikbaar zijn uit te sluiten. In feite is het meeste dat u in deze handleiding zult doen, opties uitsluiten . Van een lijst met 50 restaurants moet je tussen de 1 en 3 opties overlaten - als je bij deze drievoudige gelijkspel komt, veel succes met het beslissen welke je gaat kopen .

De meest voor de hand liggende redenen om geen bestaand restaurant te kopen zijn:

  • De weigering van de huidige eigenaar om informatie over het restaurant te delen of om u onafhankelijke beoordelingen te laten maken met experts of adviseurs. Dit zal u helpen om ten minste 50% van uw opties uit te sluiten.
  • Dat het restaurant een slechte reputatie heeft, op een slechte locatie zit of veel concurrentie heeft.
  • Dat het restaurant schulden heeft, achterstallig is met belastingen, huur of geen exploitatievergunning heeft.
  • Dat de apparatuur of meubels erg beschadigd of oud zijn, of dat de kosten van de renovaties in het algemeen erg hoog zijn.

Opmerking: hoe langer de lijst met rode vlaggen die u moet vermijden, hoe gemakkelijker het voor u is om ideeën uit te sluiten en de lijst met opties te verfijnen. Toch is het een goed idee om ruimte te laten voor mislukking. De perfecte restaurants zijn niet te koop!

Analyseer verschillende kansen grondig

Nu komt een van de meest vervelende onderdelen van het hele proces: de kansenanalyse. Het is een moeizaam proces, maar het doel is om elke cent van uw investering op korte en lange termijn te beschermen.

U moet de verschillende kansen analyseren, rekening houdend met de vereisten en doelstellingen of redenen achter de aankoop. Het is aan te raden om de klassieke SWOT-analyse uit te voeren. U dient zoveel mogelijk feitelijke en relevante informatie op te nemen.

Over het algemeen is het belangrijk dat u op dit moment informatie krijgt van de restauranteigenaar, hoewel uw beste vriend bij dit soort transacties uw accountant zal zijn .

Naast die informatie is het van vitaal belang dat u ook middelen inzet om een volledig businessplan en marktanalyse uit te voeren. Als een restauranteigenaar je vergelijkbare informatie geeft, mag je die ontvangen, maar het is cruciaal dat je je eigen visie creëert. Dit is erg belangrijk omdat uw zakelijke perspectief veel belangrijker is - de huidige eigenaar is niet zo belangrijk.

Onderzoek en krijg alle benodigde informatie

Essentiële restaurantnummers die u moet kennen voordat u een bedrijf koopt

De informatie die nodig is voordat u een restaurant koopt, moet zo gedetailleerd mogelijk zijn. Daarom kan het proces van het kopen van een bestaand restaurant net zo lang duren als het opzetten van een nieuw bedrijf, tenminste als je je best wilt doen.

Ik zal u nu lijsten geven van alle informatie die u moet verkrijgen en hoe of van wie u die kunt verkrijgen.

Restaurantnummers

De nummers voor het restaurant zijn:

  • De verkoopmarge van de laatste 12 maanden.
  • Gemiddelde jaarlijkse, halfjaarlijkse, driemaandelijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse verkopen.
  • De winstmarge.
  • Gemiddelde jaarlijkse, halfjaarlijkse, driemaandelijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse inkomsten. Het is een goed idee om financiële overzichten te vragen om al deze informatie te bevestigen. Niet iedereen zal echter bereid zijn zoveel te delen.
  • De exploitatiekosten van het restaurant. Dit omvat de kosten van ingrediënten, non-food leveringen, herbruikbare producten, diensten (elektriciteit, gas, water), huur, professionele diensten (accountants, advocaten, adviseurs, enz.) en meer.
  • Restaurantschulden. Dit omvat schulden bij leveranciers, bankschulden voor zakelijke leningen, leaseschulden, schulden bij openbare of particuliere diensten en meer.

Deze informatie kunt u opvragen bij de eigenaar van het restaurant of bij zijn accountant of administrateur. Onthoud dat het essentieel is om deze informatie te analyseren om een transactie zonder verborgen gegevens te laten zijn. Als de eigenaar van een restaurant je geen toegang geeft tot al deze informatie, gooi dan de hele optie weg, want je verliest geld door blindelings te kopen.

Andere gegevens die nuttig voor u kunnen zijn, zijn de gemiddelde kosten voor elke aankoop, de gemiddelde kosten van het menu en meer.

Klantenstroom: gemiddelde klanten per dag en week

klantenstroom van een restaurant

Deze informatie wordt soms genegeerd door ondernemers die een restaurant willen kopen. Het is echter cruciaal als ze hopen van de grond te komen. Als u vanaf het begin over deze informatie beschikt, kunt u precies weten wat uw volgende stap zal zijn in termen van een bedrijfsplan, promoties die u kunt maken en marketingstrategieën die de bovenstaande cijfers kunnen verbeteren.

U moet deze informatie van verschillende mensen krijgen, zoals servers of koks, en u moet deze ook vergelijken met verkooprapporten.

Je kunt het ook berekenen met de dag- en weekcijfers van het restaurant, maar het is een goed idee om de tijd te nemen om naar de medewerkers te luisteren.

Groeiprognoses

Nadat u alle bovenstaande informatie heeft ontvangen, heeft u bijna alles wat u nodig heeft om een groeiprognose te maken op korte, middellange en lange termijn.

Hiervoor moet u letten op details zoals gemiddelde uitgaven per klant, gemiddelde menukosten, aantal dagelijkse klanten en meer.

Met die informatie kunt u betrouwbare prognoses maken die u informatie geven over wat u met geld kunt verdienen.

Opgemerkt moet worden dat deze cijfers u alleen projecties geven die zijn gebaseerd op het managementmodel van de huidige eigenaar. Als ze echter goed genoeg zijn, zal dat dienen als een manier om opnieuw te bevestigen dat het een goede investering is. U kunt ook beginnen met het maken van plannen waarmee u die aantallen kunt verhogen en de groei van het bedrijf kunt kwantificeren zodra u het eenmaal in handen heeft.

De huidige staat van restaurantmarketing

Veel mensen beschouwen marketing niet als een belangrijke factor bij het uitvoeren van dit soort transacties. Marketing is echter van vitaal belang voor restaurants en voor de horeca in het algemeen.

Als u, indien mogelijk, snel de marketingcijfers van het restaurant bekijkt, kunt u begrijpen waarom het restaurant onbenutte mogelijkheden heeft. De marketingstrategie kan bijvoorbeeld onvolledig of ineffectief zijn. Hoe duur het ook is om effectieve marketing te doen, u kunt deze informatie zelfs gebruiken om het idee om het restaurant te kopen helemaal af te wijzen. Dit natuurlijk als de kosten van een nieuwe marketingstrategie erg hoog zijn als ze worden opgeteld bij de rest van de zwakke punten of de kosten van het restaurant.

Als u marktonderzoek doet en dit combineert met de informatie die al beschikbaar is, kunt u wellicht een veel effectievere strategie voor uw bedrijf ontwikkelen. Of u kunt zelfs besluiten om iets drastischer te doen, zoals het vernieuwen van alle branding en marketing van het restaurant in het algemeen, als de kosten niet zo hoog zijn als u ze optelt bij de kosten van het restaurant.

Prestaties en tevredenheid van medewerkers

Efficiënte medewerker van het restaurant dat u van plan bent te kopen

Werknemerstevredenheid, vroeger en nu, is een andere factor om van tevoren rekening mee te houden. Een restaurant lijkt misschien geen problemen te hebben, maar staat in kringen van koks of serveersters bekend als 'een vreselijke plek om te werken'. Dit kan het wervingsproces later bemoeilijken als u besluit uw salarisadministratie te vernieuwen.

Het is ook essentieel dat u informatie heeft over de prestaties van de huidige restaurantmedewerkers. Veel ondernemers maken de fout een restaurant te kopen zonder hier rekening mee te houden. Er kunnen dus nog twee ernstige fouten worden gemaakt:

  • Het loslaten van de medewerkers die het restaurant geweldig hebben gemaakt.
  • Houd de werknemers die het restaurant een puinhoop maken.

Natuurlijk kunt u naar eigen goeddunken werknemers ontslaan en aannemen, maar hoe sneller u de juiste beslissing neemt, hoe gemakkelijker het overgangsproces naar restaurantmanagement zal zijn.

Dit soort gegevens moet je van twee kanten van de medaille krijgen: deadministratieve kant en de medewerkers persoonlijk . Vaak besluiten we om te luisteren naar welke kant het handigst is. Luisteren naar beide kanten kan u echter helpen de juiste beslissing te nemen.

De administratieve kant kan bijvoorbeeld klagen dat werknemers niet de meest efficiënte zijn, terwijl ze een slechte afhandeling van schema's en loonbetalingen hebben.

Aan de andere kant kunnen werknemers klagen dat ze niet over de beste werkomstandigheden beschikken om beter te presteren wanneer er in het verleden al meerdere keren stappen zijn ondernomen om deze problemen aan te pakken. In dat geval ligt het probleem misschien bij de werknemers.

Klanttevredenheid

tevreden klant met de service en producten van uw restaurant

En last but not least, klanttevredenheid en de reputatie van het restaurant. Dit is misschien wel de moeilijkste informatie om te verkrijgen, vooral omdat de enige betrouwbare bron de klanten zelf kunnen zijn.

Denk er zo over na:

  • De eigenaar van het restaurant wil het verkopen.
  • Alle restaurantmedewerkers willen hun baan behouden.
  • Managers of accountants maakt het niet uit!

Er is overal belangenverstrengeling, dus de directe bron is de meest betrouwbare: de klanten. Deze informatie kan worden verkregen door enquêtes uit te voeren op sociale netwerken, enquêtes in forums of lokale webpagina's, door te zoeken op beoordelingspagina's zoals Yelp of Google My Business of Facebook, en meer.

Je kunt het ook persoonlijk doen. Mensen kunnen echter meer onder druk staan om te zeggen dat het restaurant geweldig is als ze ervoor staan .

Aankoop- en juridisch overdrachtsproces

Het is van vitaal belang om juridisch advies in te winnen bij de aankoop van een bedrijf

Nu je alle benodigde informatie hebt, is het tijd om een overdrachts- of verkoopcontract op te stellen. Het is belangrijk dat u juridisch advies inwint in uw land, aangezien dit proces varieert afhankelijk van waar u zich bevindt. Daarnaast zult u moeten onderzoeken of het restaurant of verschillende elementen van het merk geregistreerd zijn. U wilt niet per ongeluk gebruikskosten betalen, zelfs niet nadat u al het andere hebt gekocht.

U moet ook een verkoopcontract schrijven waarin de verschillende aspecten van het restaurant heel specifiek worden opgenomen – weglatingsfouten komen vrij vaak voor.

Zo moet u in het contract opnemen dat de eigenaar van het restaurant of degene die houder is van de restaurantvergunningen, deze vergunningen aan u zal overdragen, indien mogelijk in uw land. Zo voorkom je dat je een bestaand restaurant hebt dat alle vergunningen op jouw naam moet vernieuwen, maar nogmaals, afhankelijk van waar je woont, heb je misschien geen keus.

Tenzij je een slimme deal maakt, zoals een partnerschap aangaan met de huidige eigenaar van het restaurant, zodat je later het percentage van hem kunt kopen.

Er zijn veel manieren waarop u dit legaal, maar slim kunt doen, zodat u aan het eind van de aankoop meer voor- dan nadelen heeft – zonder de restauranteigenaar boos te maken natuurlijk.

Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om juridisch advies in te winnen bij iemand die ervaring heeft met de overdracht en verkoop van dit soort bedrijven. Op deze manier kan hij alle trucs toepassen die hij in petto heeft om de kans te maximaliseren en verborgen risico's te vermijden.

Creëer een proces voor een soepele overgang (en voeg indien mogelijk de vorige eigenaar toe)

Als je succesvol wilt overstappen naar het runnen van een bedrijf, kun je niet zomaar alle informatie en ervaring weggooien die de vorige eigenaar heeft opgedaan tijdens het runnen van het restaurant. Immers, tot het punt waarop u begint te rennen, is die persoon de enige die weet hoe hij dat specifieke bedrijf moet runnen.

Daarom wordt aanbevolen dat u tijdens het onderhandelen over de aankoop en de voorwaarden van het contract een overeenkomst maakt voor de overgang en eigendomsoverdracht.

Dit is om ervoor te zorgen dat u de processen waar de vorige eigenaar de leiding over had volledig begrijpt, dat u ze allemaal bestudeert en dat u de leiding kunt nemen wanneer de tijd daar is.

Natuurlijk kunt u later wijzigingen aanbrengen om de verschillende processen die in het restaurant plaatsvinden te verbeteren. Maar door een transitieplan te maken, kunt u zich beter aanpassen aan de workflow, werknemers, financieel middelenbeheer, leveranciersrelaties en meer.

Let op: Dit is vooral belangrijk als je weinig of geen ervaring hebt in de voedingsindustrie. Zelfs als je ervaring hebt in andere bedrijven, hebben restaurants unieke uitdagingen die je alleen begrijpt als je ervaring hebt. Wat is er mooier dan de vorige eigenaar als mentor te hebben terwijl je leert de teugels van je nieuwe restaurant in handen te nemen?

Creëren van doelstellingen en aandachtsgebieden

Het restaurant is al van jou. Beide partijen hebben al een contract getekend, de transactie is afgerond en u zou uw restaurant moeten gaan runnen.

Als je alle informatie hebt verkregen die ik tot nu toe heb genoemd, kun je eenvoudig een actieplan maken met de eerste bestuurlijke beslissingen die je moet nemen om van start te gaan.

We hebben een redelijk uitgebreid artikel gemaakt op basis van het stellen van doelen voor uw restaurant . Dit is nuttig voor u om, met uw kennis van het restaurant, de verschillende aandachtsgebieden te identificeren waaraan u meer aandacht zou moeten besteden.

Het is van vitaal belang om aandacht te besteden aan details, en tegen beter weten in, een beetje micromanagement te doen - in ieder geval alle processen nauwkeurig te observeren.

Vervolgens kunt u strategieën ontwikkelen om de processen te verbeteren op basis van wat u hebt waargenomen. Concentreer u gewoon op het doen van nieuwe trainingen voor het hele personeelsbestand, zonder vervelende sancties of individuele correcties toe te passen. Deze leiden alleen maar tot mentale uitputting van de werknemers en een lagere kwaliteit van de werkomgeving.

Open je restaurant!

Het wordt ook aanbevolen om, als u wijzigingen aanbrengt in het bedrijfsmerk of als u een nieuwe opent vanuit de infrastructuur van de oude,uw nieuwe restaurant groots te openen . Dit zal u helpen uw klantenbestand gemakkelijk te herstellen.

Begin met het exploiteren van uw restaurant

Hoewel ik deze gids zo gedetailleerd mogelijk wilde maken, kan ik mijn impuls niet ontkennen om u te vertellen dat dit niet alles is – u moet ruimte laten voor de intuïtie van uw ondernemersgeest.

Als er iets onverklaarbaars is in dit soort ondernemingen, dan is het dat gevoel een restaurant te zien en te denken "iets zegt me dat dit restaurant een goudmijn is". Dit is hoe het gebeurt als je zin hebt om een bedrijf te starten, en een gids als deze, die op zoveel details let, kan een beperking worden.

Daarom nodig ik je uit om de balans te vinden en tussen de data, spreadsheets, enquêtes en percentages een beetje ruimte te laten voor je intuïtie. Als een onderneming je alle groene lichten geeft in de technische aspecten, en ook in intuïtie, zal het zeker een goudmijn zijn .

Vind je het tijd om te investeren in dat restaurant op de hoek? Succes!

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen